پیام ویژه

آخرين مطالب

انتشاردهندگان 80 درصد گازهای گلخانه‌ای جهان معرفی شدند/ آمریکا در صدر وزارت نفت

انتشاردهندگان 80 درصد گازهای گلخانه‌ای جهان معرفی شدند/ آمریکا در صدر
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - طبق نتایج یک بررسی جدید، از زمان اجرای موافقت‌نامه اقلیمی پاریس در سال 2016، 57 شرکت تولیدکننده نفت، گاز، زغال‌سنگ و سیمان به‌طور مستقیم در ایجاد 80درصد انتشار جهانی دی‌اکسید کربن بخش انرژی فسیلی نقش داشته‌اند. این گروه قدرتمند شامل شرکت‌های دولتی و شرکت‌های سهامی چندملیتی است.

به گزارش شانا به نقل از هفته‌نامه بررسی تحولات بین‌المللی انرژی و تغییر اقلیم مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، بر اساس مطالعه مؤسسه «کربن مجرز دیتابیس» (Carbon Majors Database) اگرچه دولت‌ها در سال 2015 طی موافقت‌نامه پاریس متعهد شدند گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند، اما بیشتر تولیدکنندگان بزرگ جهان تولید سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌ای مرتبط با آن را طی هفت سال پس از اجرایی‌ شدن موافقت‌نامه اقلیمی در سال 2016 در مقایسه با هفت سال پیش از آن افزایش داده‌اند.
در پایگاه‌ داده‌های مؤسسه یادشده، اطلاعات 122 شرکت از بزرگ‌ترین انتشاردهندگان تاریخی جهان جمع‌آوری شده است. با بررسی اطلاعات این شرکت‌ها، محققان دریافتند 65 درصد شرکت‌های دولتی و 55 درصد شرکت‌های بخش خصوصی تولید سوخت فسیلی خود را در هفت سال اخیر افزایش داده‌اند.
از میان این شرکت‌ها، بزرگ‌ترین انتشاردهنده گازهای گلخانه‌ای شرکت اکسون موبیل ایالات‌متحده است که در طول هفت سال گذشته با انتشار 3.6 گیگاتن دی‌اکسید کربن، 1.4 درصد کل انتشار جهانی را به خود اختصاص داده است.
شرکت‌های شل، بی‌پی، شورون و توتال‌انرژی هرکدام با سهم حدود یک درصد انتشار جهانی در رتبه‌های بعدی قرار داشتند. با این‌ حال، بارزترین روند افزایش انتشار طی هفت سال اخیر، مربوط به رشد فزاینده انتشار شرکت‌های دولتی و غیردولتی، به‌ویژه در بخش زغال‌سنگ آسیا است.
تحقیقات پایگاه‌ داده‌های Carbon Majors از این نظر مهم است که با تخصیص انتشار کربن به شرکت‌هایی که از استخراج و تولید سوخت‌های فسیلی سود می‌برند، به‌ جای افرادی که بعدها آنها را سوزانده و کربن آن را به جو تخلیه می‌کنند، به تغییر روایت درباره مسئولیت بحران اقلیمی کمک می‌کند.
ریچارد هید، بنیانگذار مؤسسه «کربن مجرز دیتابیس» گفت: این برای شرکت‌ها از نظر اخلاقی مذموم است که به توسعه اکتشاف و تولید سوخت‌های کربنی با علم به مضر بودن محصولاتشان برای چند دهه ادامه داده‌اند.
وی تأکید کرد: مصرف‌کنندگان را سرزنش نکنید، زیرا به‌دلیل تصرف دولت توسط شرکت‌های نفت و گاز، آنها مجبور به مصرف نفت و گاز شده‌اند.
اطلاعات پایگاه‌ داده‌های یادشده که سال 2013 ایجاد شده است، شامل مقایسه روند انتشار بلندمدت دی‌اکسید کربن از انواع سوخت‌های فسیلی از سال 1854 است و روند انتشار اخیر را از زمان اجرای موافقت‌نامه پاریس در سال 2016 شامل می‌شود.
روند تاریخی انتشار 122 نهاد مورد بررسی از آغاز انقلاب صنعتی (از سال 1751) تاکنون به 1421 گیگاتن معادل دی‌اکسید کربن می‌رسد. این نهادها که 72 درصد از انتشار ناشی از سوخت فسیلی و سیمان را به خود اختصاص می‌دهند، شامل 75 شرکت خصوصی، 36 شرکت دولتی، 11 دولت، 82 واحد تولید نفت، 81 واحد گاز، 49 واحد زغال‌سنگ و 6 کارخانه سیمان می‌شود.
از منظر رتبه جهانی انتشار تاریخی، تولید زغال‌سنگ بخش دولتی چین با سهم 14 درصد در انتشار تاریخی دی‌اکسید کربن، با فاصله زیاد بیشترین سهم را دارد. به‌طوری‌ که انتشار این بخش، بیش از دو برابر انتشار اتحاد جماهیر شوروی سابق است که در رتبه دوم قرار دارد و بیش از سه برابر بیشتر از انتشار شرکت نفت سعودی آرامکوست که در رتبه سوم قرار دارد.
در این رتبه‌بندی شرکت‌های بزرگ نفت آمریکایی شورون (3 درصد) و اکسون موبیل (2.8 درصد) در رتبه‌های چهارم و پنجم قرار دارند و پس از آنها، شرکت‌ ملی نفت ایران و گازپروم روسیه در رتبه‌های ششم و هفتم هستند. پس از آنها، دو شرکت اروپایی بی‌پی و شل هرکدام با سهم بیش از 2 درصد قرار دارند. رتبه دهم این فهرست متعلق به شرکت زغال‌سنگ هند (Coal India) است.
ظهور آسیا در قرن بیست‌ویکم زمانی به‌عنوان یکی از مناطق مؤثر در انتشار جهانی کربن آشکار می‌شود که سوابق تاریخی با داده‌های دوره هفت ساله 2022-2016 مقایسه شود. در این دوره، سهم زغال‌سنگ چین به بیش از یک‌چهارم کل انتشار دی‌اکسید کربن افزایش‌ یافته است، همچنین سهم شرکت آرامکوی عربستان سعودی به حدود 5‌درصد می‌رسد. در واقع 10 شرکت برتر انتشاردهنده کربن در این دوره هفت سال اخیر نهادهای دولتی چین و روسیه به همراه کشورهای هند و ایران هستند. انتشار شرکت‌های سرمایه‌دار غربی به غیر از شرکت اکسون موبیل که با سهم 1.4 درصد در رتبه یازدهم قرار دارد، به نیمی از میانگین تاریخی خود نمی‌رسند.
ممکن است در آینده تصویر انتشار جهانی و سهم کشورها دوباره تغییر کند. ایالات‌متحده بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت و گاز جهان است. جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا به چند پروژه اکتشافی جدید مجوز اعطا کرده است. کشورهای حوزه خلیج‌فارس نیز در حال برنامه‌ریزی برای افزایش تولید نفت و گاز خود هستند.
هم‌اکنون شرکت‌های نفتی بزرگ اکسون موبیل، شورون، بی‌پی و شل همگی دارای اهداف خالص انتشار هستند، اگرچه تعاریف آنها از این هدف و روش‌های دستیابی به آن متفاوت است. بسیاری از شرکت‌های موجود در این فهرست سرمایه‌گذاری‌هایی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر انجام داده‌اند. با این حال تحلیل تازه نشان می‌دهد بیشتر شرکت‌های نفتی تولید خود را پس از موافقت‌نامه پاریس افزایش داده‌اند.
ریچارد هید، بنیانگذار مؤسسه «کربن مجرز دیتابیس» استدلال می‌کند که تولیدکنندگان سوخت فسیلی موظف‌اند آسیب‌هایی را که به اقلیم وارد کرده‌اند، بپردازند.
وی به پیشنهاد میا موتلی، نخست‌وزیر کشور جزیره‌ای باربادوس، درباره شرکت‌های نفت و گاز اشاره می‌کند که حداقل 10 سنت به ازای هر دلار درآمد نفتی به صندوق ضرر و زیان (Loss&Damage) کمک کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1477601/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پزشکی که قید استاد شدن در دانشگاه هاروارد آمریکا را زد و به ایران بازگشت

تصادف کوئیک و پارس، 6 نفر را روانه بیمارستان کرد

سرجهازی دولت در صادرات غیرنفتی

پیش ‌بینی قیمت دلار 29 اردیبهشت 1403

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 29 اردیبهشت 1403

2 برادر در 12 ثانیه 25 میلیون دلار رمزارز سرقت کردند

قسمت استیکرهای واتس‌اپ به‌زودی احتمالاً تغییر خواهد کرد

قطار شایعه‌های شیائومی 15 اولترا شروع‌ به حرکت کرد

ارتشی‌ها به کمک سیل‌زدگان مشهدی رفتند

گوشی محبوب پوکو به HyperOS آپدیت شد

واکنش متفاوت علم الهدی به سیل در زمان 2 رئیس جمهور مختلف/ دوره روحانی: نتیجه مدیریت فرصت‌طلبانه، ایجاد نکبت و نقمت برای مردم است؛ سیل قابل مدیریت و مهار بود/ دوره رئیسی: وقوع این سیل یک بلای طبیعی بود؛ نباید از موضوعات دلگرم‌کننده در بحران اخیر غافل شد

پیکرهای چهار مفقود سیلاب در فریمان پیدا شد

آبشار شلماش، جان یک جوان را گرفت

واژگونی خودروی پراید، دو کشته برجای گذاشت

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران: بدهی بیمه‌ها به داروخانه‌ها از 15 ماه عبور کرد

تجهیز «ChatGPT» به حافظه دائمی

افزایش حملات به شیعیان افغانستان؛ احتمال توافق پنهانی بین داعش خراسان و طالبان

تاکید رحیم سرهنگی بر بسیج تمام امکانات بخش خصوصی و دولتی برای رونق گردشگری کیش

سیل جمعیت امام‌ رضایی‌ها در خیابان حافظ تهران

گلکسی M35 در آستانه رونمایی رؤیت شد؛ میان‌رده خوش‌قیمت با باتری پرظرفیت

پیش بینی بورس شنبه 29 اردیبهشت 1403

لایحه حجاب گنجینه‌ ای از جواهرات است/ برای اینکه از سیاه چاله جمعیت خارج شویم باید الگوی 3، 4 و 5 فرزندی رواج یابد

قتل مرد جوان بخاطر بازی «خرس‌وسطی» در تهران!

جزئیات درمان رایگان کودکان زیر 7 سال

پاکبان باوجدانی که مانع از حادثه هنگام خرابی چراغ راهنمایی شد

فروش بی سابقه اوراق قرضه آمریکا توسط چین

لایحه حجاب گنجینه‌ ای از جواهرات است/ برای اینکه از سیاه چاله جمعیت خارج شویم باید الگوی سه، چهار و پنج فرزندی رواج یابد

ربات سونی یک دانه ذرت را جراحی کرد

خبری مهم درباره جذب معلمان حق‌التدریس

اثر نان‌خورهای اضافی دولت بر تورم از زبان معاون پیشین سازمان بودجه

رعد و برق، جان یک مسافر را در تالش گرفت

نات کوین را با بهترین قیمت بفروشید و بخرید!

تعداد سهامداران بورس 2 برابر شد

روایت دیپلمات پیشین از «دشواری مدیریت روابط با بغداد و اقلیم کردستان عراق»

امام جمعه کرج: شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر صهیونیستی بود

سوپرسل در آسمان نیشابور

سراب رشد؛ دامی برای شرکت‌های جاه‌طلب

گزیده‌های نفتی هفته

آیا بازی مورد انتظار Assassin’s Creed Shadows تماماً آنلاین است؟

بارش شدید باران و تگرگ در بجنورد

زمان اعلام نتایج آزمون استخدامی رشته‌های دبیری و هنرآموزی مشخص شد

کارشناس اقتصادی: تورم شکاف طبقاتی را افزایش و سرمایه اجتماعی را کاهش داد

مشاور وزیر بهداشت: اجرای طرح «نفس» موجب جلوگیری از وقوع 4 هزار سقط شد

انتظارات تورمی آرام گرفت؟

پلیس فتا: «یارانه معیشتی ویژه دهه کرامت» کلاهبرداری است

موتورولا Moto X50 Ultra با تراشه اسنپدراگون 8 اس نسل 3 معرفی شد

سیلاب در روستای «قلعه‌سرخِ» باخرز

فرمول افزایش حقوق بازنشستگان؛ افزایش 869 هزار تومانی برای هر فرزند

ماجرای پیشروی برق‌آسای روسیه در جبهه شمال اوکراین

آی‌مسیج پس از قطعی کوتاه‌، مجددا در دسترس قرار گرفت