پیام ویژه

آخرين مطالب

ادامه بحران کوزوو بين الملل

ادامه بحران کوزوو
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مناقشه بر سر کوزوو قدمتی چند صد ساله دارد. این منطقه برای مردم صرب‌تبار هم به لحاظ مذهبی و هم به لحاظ ارزش‌های ملی‌گرایانه، مهم قلمداد می‌شود.

به گزارش جماران، یورونیوز در گزارشی به بحران کوزوو پرداخت و نوشت: پس از اینکه روز یکشنبه 24 سپتامبر، حدود 30 نفر از شهروندان تا دندان مسلح صرب‌تبار، در یک صومعه ارتدوکس در شمال کوزوو، سنگر گرفتند و درگیری یک‌روزه آن‌ها با پلیس منجر به کشته شدن یک افسر و سه مهاجم شد؛ تنش‌ها بین صربستان و کوزوو دوباره شعله‌ور شد.
درگیری روز یکشنبه یکی از بدترین درگیری‌ها از زمان اعلام استقلال کوزوو از صربستان در سال 2008 بود. این درگیری در حالی رخ می‌دهد که اتحادیه اروپا و ایالات متحده برای میانجیگری و نهایی کردن مذاکرات چند ساله خود برای عادی سازی روابط بین این دو کشور در منطقه بالکان تلاش می‌کنند.
آنچه که کشورهای غربی را نگران می‌کند این است که مبادا جنگ سال‌های 1998-1999 در کوزوو مجددا تکرار شود. بر اثر جنگ در آن سال‌ها، بیش از 10 هزار نفر جان خود را از دست دادند و بیش از یک میلیون نفر نیز بی‌خانمان شدند.
آلبین کورتی نخست‌وزیر کوزوو، صربستان را به فرستادن این مهاجمان به کوزوو متهم کرد. در پاسخ، الکساندر ووچیچ، رئیس‌جمهوری صربستان این موضوع را رد کرد و گفت که این افراد در حقیقت همان صرب‌تبار‌های کوزوو هستند که از «دهشت [آلبین] کورتی» به ستوه آمده‌اند.
چرا صربستان و کوزوو با هم اختلاف دارند؟
کوزوو یک سرزمین عمدتا آلبانیایی‌تبار است که پیش از اعلام استقلال، بخشی از صربستان بود. دولت صربستان تا کنون از به رسمیت شناختن کوزوو به عنوان یک کشور جدید امتناع کرده است، هر چند که شاید تفاوتی در اصل ماجرا هم نداشته باشد؛ چرا که صربستان به طور رسمی هیچ کنترلی بر کوزوو ندارد.
حدود 100 کشور از جمله ایالات متحده و اکثر کشورهای غربی استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته‌اند. در طرف دیگر، روسیه، چین و پنج کشور اتحادیه اروپا در کنار صربستان قرار دارند. همین بن‌بست باعث شده تا پس از فروپاشی خونین یوگسلاوی سابق در دهه 1990 میلادی، تنش‌ها در منطقه بالکان همچنان پابرجا باقی بماند.
ریشه‌های این درگیری به چه زمانی باز می‌گردد؟
مناقشه بر سر کوزوو قدمتی چند صد ساله دارد. این منطقه برای مردم صرب‌تبار هم به لحاظ مذهبی و هم به لحاظ ارزش‌های ملی‌گرایانه، مهم قلمداد می‌شود.
تعداد زیادی صومعه قرون وسطایی متعلق به مسیحیان ارتدوکس صرب در کوزوو وجود دارد که به لحاظ مذهبی برای صرب‌تبارها محترم است. از نگاه ملی‌گرایانه نیز باید اشاره کرد که ناسیونالیست‌های صرب‌تبار نبرد سال 1389 میلادی با ترک‌های عثمانی در آنجا را نمادی از مبارزه ملی خود برای استقلال می‌دانند.
در همین حال، اکثریت آلبانیایی‌تبار‌های کوزوو که اغلب مسلمان هستند، کوزوو را کشور خود می‌دانند و صربستان را به اشغال آن و سرکوب ده‌ها ساله مردم متهم می‌کنند.
شورشیان آلبانیایی‌تبار در سال 1998 قیام کردند تا کشور را از سلطه صرب‌ها خلاص کنند. پاسخ وحشیانه بلگراد باعث مداخله ناتو در سال 1999 شد و صربستان را مجبور کردند که از آن جا خارج شود و کنترل منطقه را به نیروهای بین‌المللی حافظ صلح واگذار کند. هنوز هم حدود 4500 نیروی حافظ صلح در کوزوو مستقر هستند.
در حال حاضر کوزوو کشوری فقیر با حدود یک میلیون و 700 هزار نفر جمعیت با صنعتی کوچک است که جنایت و فساد در آن بیداد می‌کند.
آیا تنش ها در حال حاضر خیلی وخیم است؟
می‌توان گفت که بین دولت کوزوو و ساکنان صرب‌تبار شمال کوزوو - که روابط نزدیکی با بلگراد (پایتخت صربستان) دارند - نوعی تنش‌ دائمی وجود دارد.
هم‌اکنون شهر میترویتسا در شمال کوزوو عملا به دو بخش آلبانیایی‌تبارها و صرب‌تبارها تقسیم شده و دو طرف به ندرت با هم معاشرت دارند. در جنوب کوزوو هم مناطق کوچکی وجود دارند که پذیرای جمعیت صرب‌تبار است.
تلاش‌های دولت کوزوو برای اعمال کنترل‌های بیشتر در شمال کشور معمولاً با مقاومت صرب‌تبارها روبرو می‌شود، به گونه‌ای که وضعیت در ماه‌های اول سال جاری میلادی وخیم‌تر شد. در آن زمان، صرب‌‌تبارهای شمال کوزوو از شرکت در انتخابات محلی در شمال امتناع و آن را تحریم کردند.
صرب‌تبارهای شمال کوزوو به این هم بسنده نکرده و پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات، سعی کردند تا از ورود شهرداران تازه منتخب آلبانیایی‌تبار به دفاتر کارشان جلوگیری کنند. در این درگیری‌، حدود 30 صلح‌بان ناتو و بیش از 50 معترض صرب زخمی شدند.
آیا این موضوع می‌تواند ارتباطی با روسیه و جنگ در اوکراین داشته باشد؟
قبل از اینکه تانک‌های روسی سال گذشته میلادی وارد خاک اوکراین شوند؛ ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه از مثال تجزیه یوگسلاوی برای توجیه حمله خود به اوکراین استفاده کرد.
پوتین که سربازانش شبه جزیره کریمه را به طور غیرقانونی در سال 2014 از اوکراین گرفته و آن را ضمیمه خاک روسیه کردند، بارها استدلال آورده است که بمباران صربستان توسط ناتو در سال 1999 و به رسمیت شناختن کوزوو توسط غرب این سابقه را ایجاد کرده است که این امر مسبوق به سابقه بوده و روسیه اجازه داشته که در شبه جزیره استراتژیک کریمه در دریای سیاه مداخله نظامی داشته باشد.
مقامات غربی استدلال پوتین را به شدت رد کرده‌اند و می‌گویند که مداخله ناتو در کوزوو به دلیل کشتار دسته جمعی و سایر جنایات جنگی سربازان صرب علیه آلبانیایی‌‌تبارها انجام شده است. در نتیجه قیاس این مورد با اوکراین موضوعیت ندارد.
در غرب این نگرانی وجود دارد که روسیه، از طریق متحد خود صربستان، تلاش کند بالکان را بی‌ثبات کند و توجهات را از تجاوزات خود دراوکراین به بالکان منحرف کند.
برای حل و فصل اختلاف چه اقداماتی انجام شده است؟
تلاش‌های مستمر بین‌المللی زیادی برای یافتن زمینه‌های مشترک بین این دو دشمن صورت گرفته است، اما تاکنون هیچکدام منجر به توافق جامعی نشده است.
مقامات اتحادیه اروپا و ایالات متحده از سال 2012 مذاکراتی را که برای عادی‌سازی روابط میان صربستان و کوزوو میانجیگری کرده‌اند. این مذاکرات در برخی زمینه‌ها مانند آزادی ترددها بدون ایست بازرسی و استقرار نیروهای پلیس چند قومیتی در کوزوو به نتیجه رسیده است.
با این حال، وقتی که صرب‌تبارهای شمال کوزوو سال گذشته میلادی در اعتراض به تصمیم پریشتینا (پایتخت کوزوو) مبنی بر ممنوعیت تردد خودروهای پلاک شده صربستان در شمال کوزوو به خیابان آمدند، تشکیل نیروهای پلیس چند قومیتی در کوزوو هم بی سرانجام ماند.
پس از فشارهای بین‌المللی، آلبین کورتی، نخست وزیر کوزوو این فرمان را به حالت تعلیق درآورد ولی باز هم باعث نشد که صرب‌تبارها از نهادهای کوزوو تبعیت کنند.
علاوه بر اینکه یافتن راه حل برای پایان دادن به این خشونت‌ها دارای پیچیدگی‌های خاص خود است؛ هم در کوزوو و هم در صربستان، رهبران ملی‌گرا بر سر کار هستند و همین موضوع شرایط را سخت‌تر کرده است.
کورتی اغلب از سوی میانجی‌گر‌های بین‌المللی متهم است که اقداماتی انجام میدهد که باعث ایجاد تنش‌های غیرضروری می‌شود.
از آن طرف، ووچیچ هم یک ملی‌گرای افراطی است که تاکید دارد که صربستان هرگز کوزوو را به رسمیت نخواهد شناخت. وی اصرار دارد که رسیدن به هرگونه توافق احتمالی مستلزم اعطای سطحی از استقلال به صرب‌تبار‌ها در شمال کوزوو است. در واقع ووچیچ به طور ضمنی به از دست دادن کنترل کوزوو اذعان دارد، اما در عین حال می‌گوید که این کشور تا زمانی که چیزی به دست نیاورد، به دنبال حل و فصل موضوع نخواهد بود.
در آینده چه مسیری پیش‌رو است؟
مقامات بین‌المللی هنوز هم امیدوارند کوزوو و صربستان بتوانند به توافقی دست یابند که به موجب آن دست‌کم کوزوو بتواند در سازمان ملل متحد صاحب کرسی شود - بدون اینکه نیاز باشد صربستان آن را به طور صریح به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت بشناسد. 
علاوه بر این، هر دو کشور اگر بخواهند در مسیر عضویت در اتحادیه اروپا پیش بروند، باید روابط خود را عادی کنند.
عدم موفقیت در مذاکرات با میانجیگری اتحادیه اروپا به معنای بی‌ثباتی طولانی مدت، سقوط اقتصادی و پتانسیل دائمی برای درگیری خواهد بود. 
در نهایت باید گفت که هرگونه مداخله نظامی صربستان در کوزوو به معنای درگیری با نیروهای حافظ صلح ناتو در آنجا خواهد بود و صربستان بعید است که وارد کوزوو شود، مگر اینکه نوعی حمایت روسیه را به دست آورد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1412483/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست یک نماینده مجلس برای صدور مجوز کشت خشخاش/سپهوند: به 600 تن تریاک نیاز داریم

اظهارات قابل تامل معاون وزیر بهداشت؛ از سن باروری تا میانگین سنی ایرانی‌ها هنگام تولد اولین فرزند

سامسونگ برند Core را با گلکسی بادز احیا می‌کند

سرمقاله فرهیختگان/ علوم‌انسانی در حوزۀ سرآمد و پیشرو

وزارت خارجه مصر: پایان جنگ علیه غزه ضروری است

جنایات اسرائیل اروپایی هارا وادار به واکنش کرد

حماس منتظر تضمین‌هایی از دولت ترامپ برای پایان جنگ در غزه

کنایه روزنامه صهیونیست به نتانیاهو درباره ناتوانی او در آزادسازی اسرا

آغاز انتقال سهمیه سوخت به کارت های بانکی از مردادماه

خشم سیاستمدار صهیونیست از آزادی اسیر آمریکایی

وزیر خارجه اسرائیل: خواهان روابط خوب با سوریه هستیم

توصیه متحدان اروپایی به زلنسکی برای پذیرش پیشنهاد پوتین

کارت قرمز الجزایر به کارکنان سفارت فرانسه

اوکراین: حملات روسیه ادامه دارد

تظاهرات حامیان فلسطین در کانادا به مناسبت سالگرد «روز نکبت»

مادر شهیدان خوراکیان درگذشت

شناسایی 2 نفر از مفقودی‌های حادثه بندر رجایی

دعوت از 150 کشور برای شرکت در نشست امنیتی مسکو

ترامپ: بدون اخراج مهاجران، آمریکا به کشوری جهان سوم تبدیل می‌شود!

جزئیات جدید از آزادی اسیرآمریکایی؛ نتانیاهو ومعمای «روزهای سرنوشت ساز»

انگلیس سیاست های مهاجرتی خود را سختگیرانه‌تر کرد

واکنش مقامات و محافل سیاسی ترکیه به انحلال «پ.ک.ک»

برلین آماده پمپاژ تسلیحاتی به اوکراین در صورت شکست آتش‌بس

تایمز: پوتین در مذاکرات به‌دنبال تسلیم اوکراین است

سرمقاله جوان/ رژیم صهیونی و تازیانه سخت سنت الهی

تعطیلی سرکنسولگری روسیه در لهستان

اشک‌های پزشک اطفال از فاجعه‌ غزه؛ روایتی دردناک از یک نسل‌کشی خاموش

بزرگترین صندوق سرمایه‌گذاری جهان از رژیم صهیونیستی فاصله گرفت

نامه نمایندگان پارلمان‌های جهان به ترامپ برای توقف نسل‌کشی در غزه

معاون وزارت بهداشت: سویه جدیدی از کرونا نداریم

اپل دسترسی به وای فای عمومی را ساده می‌کند

اسرائیل هیوم: ویتکاف دوشنبه نامه ترامپ را به نتانیاهو می‌دهد

بولتون: پوتین هنوز از نظر سیاسی قوی است

یهودیان حریدی: زندان می‌رویم اما به خدمت نظامی نه

بیانیه کمیته خانواده های اسرا؛ کابینه نتانیاهو در آزادی اسرا شکست خورد

گفت‌وگوی حافظ، مولانا، فردوسی و پروین اعتصامی با مردم در نمایشگاه کتاب

یارانه گوشت حذف شد؛ هشدار وزارت جهاد به تصمیم سازمان برنامه

سرمقاله شرق/ سرمایه‌گذاری فقط مالی نیست

بازداشت 6000 نظامی اسرائیلی در طول طوفان‌الاقصی

دیگه ماشینو کارواش نبر ... اونم با 228 تومن

ژاپن: گفتگوهای روسیه و اوکراین باید به صلح ختم شود

پرواز جنگنده‌های رژیم صهیونیستی در قلب سوریه

چین برای اولین بار از هوش مصنوعی برای رادارگریزی ناو خود استفاده کرد

جولانی با ولیعهد سعودی و رئیس امارات تلفنی گفتگو کرد

احتمال انتقال گرد و خاک از عراق به جنوب و غرب کشور

علت محکوم شدن اسنپ فود در شکایت تپسی فود از آن چه بود؟

در حاشیه بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش ایران؛ امضای تفاهم‌نامه همکاری میان پتروشیمی جم و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی

سرمقاله جام جم/ رویدادی تاریخی که مبدأ تحول‌ شد

احتمال تحریم‌های بیشتر روسیه قوت گرفت

الهندی: توقف دائمی جنگ شرط آزادی همه اسرای اسرائیلی است