پیام ویژه

آخرين مطالب

همه چیز درباره اجلاس احیای «راه ابریشم»؛ مشارکت شهرداری تهران آیا منجر به تقویت زیرساخت‌های حمل‌ونقل پایتخت خواهد شد؟ شهرداری تهران

همه چیز درباره اجلاس احیای «راه ابریشم»؛ مشارکت شهرداری تهران آیا منجر به تقویت زیرساخت‌های حمل‌ونقل پایتخت خواهد شد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ماجرای ابتکار «کمربند و جاده» چیست؟ و حضور شهردار تهران در سومین اجلاس شهرداران کشورهای مشارکت کننده در طرح «کمربند و جاده» چه دستاوردهایی را برای مردم خواهد داشت؟

ابتکار «کمربند و جاده» را نخستین بار رئیس‌جمهور چین سال 2013 مطرح کرد؛ برنامه‌ای از خطوط مختلف مواصلاتی که می‌توانست اصلی‎ترین مسیر تجارت شرق به غرب باشد. حالا در آستانه 10 سالگی این ایده، پکن میزبان سومین نشست سران و شهرداران کشورهای مشارکت‌کننده است. علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز به‌نمایندگی از ایران در این اجلاس حضور دارد.
ماجرای ایده چینی‌ها اما چیست؟ مشارکت تهران در این اجلاس چه دستاوردهایی را برای مردم خواهد داشت؟
ابتکار کمربند و جاده از کجا آمد؟
اولین بار شی‌جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین 10 سال پیش یعنی سپتامبر 2013 در سفر به قزاقستان (اجلاس آسه‌آن) مطرح کرد؛ وی گسترش مناسبات تجاری و توسعه روابط بین منطقه‌ای را از اهداف این طرح عنوان کرد. طرحی که می‌خواست روی ویرانه‌های جاده باستانی «راه ابریشم» بنا شود؛ بعلاوه الحاقات و زیرساخت‌های نو: مسیرهای دریایی، بنادر پیشرفته برای کشتی‌رانی و لوله‌های نفت و گاز برای انتقال انرژی.
مثلاً در همین سال‌ها چین با احداث یک بندر و سرمایه‌گذاری حدود 60 میلیارد دلار برای ساخت آزادراه‌های جدید در پاکستان، تلاش کرد یکی از قطعه‌های مهم احیای راه باستانی ابریشم را، تکمیل کند. این موضوع البته از جانب دو طرف، بعنوان یک سرمایه‌گذاری «بُرد-بُرد» محسوب می‌شد؛ از یک سو چین که می‌توانست با تکمیل این جاده، هژمون سیاسی خود را تکمیل کند. از سوی دیگر پاکستان که اقتصاد معیوب خود را می‌توانست ارتقا دهد.
آنها هم‌چنین برای تکمیل زیرساخت‌های این جاده در بخشی زمینی، مبالغ گزافی را در دیگر کشورهای این مسیر، هزینه کردند. از آذربایجان، بلاروس، و صربستان گرفته تا حتی حکومت جدید طالب‌ها در افغانستان! در سال 2017 در لیست 10 پیمانکار بزرگ‌ ساخت اتوبان و جاده در سراسر دنیا، 8 تای آنها چینی بودند!
در مسیر دریایی نیز؛ چین بالغ بر 1.5 میلیارد دلار در «سری‌لانکا» برای ساخت یک بندر جدید در مسیر دریایی راه ابریشم، سرمایه‌گذاری کرد. مسیر دریایی راه ابریشم جدید می‌توانست شرق دور را به آفریقا و اروپا متصل کند. سرمایه‌گذاری چین تنها منحصر در سری‌لانکا نماند و چشم‌بادامی‌ها وارد بنادر مهم دیگر دنیا در دبی، جیبوتی، یونان، اسپانیا و حتی پِرو شدند.
چین تمام این سال‌ها حسابی برای این طرح هزینه کرد؛ کارشناسان ایده چشم‌بادامی‌ها را عملاً گران‌ترین سرمایه‌گذاری تاریخ می‌دانند. کشورهای متعددی هم در این سال‌ها به این طرح پیوسته‌اند؛ بویژه آنها که از یک‌جانبه‌گرایی و تحریم‌های دنیای غرب عاصی شده بودند. تخمین دقیقی از هزینه‌کرد چینی‌ها برای تکمیل این مسیر در دست نیست؛ دست‌کم اما صحبت از بیش از 2500 عنوان پروژه در بیش از 100 کشور دنیاست!
چرا راه «ابریشم»؟
هزاران سال مسیر ابریشم، بزرگ‌ترین مسیر تجارت دنیا بود. راهی که از دورترین نقاط چین شروع و باعبور از ترکستان و کشورهای آسیای میانه، به خراسان و ایران می‌رسید و از سرحدات غربی این خاک، به اروپا متصل می‌شد. بیشترین خرید ایرانی‌ها اما از تاجران شرق دور، ابریشم خام بود. برای همین این مسیر به «جاده ابریشم» مشهور شد. نخستین بار یک جغرافی‌دان آلمانی در سال 1877 میلادی از این نام در اسناد استفاده کرد.
نقش ایران در مسیر تازه ابریشم چیست؟
چین خروج از یک‌جانبه‌گرایی را مهم‌ترین شعار ایده «جاده و کمربند» می‌داند. ایده‌ای که برای بسیاری از جمله ایران جذاب است. متنوع‌سازی سبد سیاست خارجی از مهم‌ترین برنامه‌های اعلامی دستگاه سیاست خارجی است. ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود گفت: «از ابتکار کمربند و جاده که می‌تواند منجر به رونق تجارت شود، استقبال کردیم. در این مسیر تلاش‌های خودمان را انجام داده‌ایم. این ابتکارات می‌تواند منافع کشورهای عضو را تأمین کند.»
هانی‌زاده کارشناس مسائل شرق آسیا اما به ایده آلترناتیو غرب برای دور زدن تلاش‌های چین در احیای جاده ابریشم اشاره می‌کند: «در نشست اخیر سران کشورهای گروه 20 که اخیراً در هند برگزار شد، طرحی از آمریکا و کشورهای غربی ارائه شد که جاده‌ای ریلی و دریایی از هند احداث و به فلسطین اشغالی، شرق دریای مدیترانه و در نهایت به اروپا متصل بشود. البته تصور نمی‌کنم بدلیل هزینه بسیار بالا اجرایی شود.»
مشارکت ایران در مسیر تازه ابریشم راهی برای دور زدن تحریم‌هاست
این کارشناس مسائل شرق آسیا به مشارکت «شهردار تهران» در این اجلاس بعنوان نماینده جمهوری اسلامی اشاره کرده و می‌گوید: «سفر زاکانی به چین در راستای برخی تحرکاتی که برای به حاشیه راندن احیای جاده ابریشم انجام شده، قابل توجه است. اگر جاده ابریشم احیا شود و تمام کشورهای محوری از جمله ایران، روسیه، چین و غرب و شرق آسیا به احیای جاده ابریشم کمک کنند، طبیعتا یک پویایی و شکوفایی در اقتصاد کشورهای این منطقه به وجود خواهد آمد.»
هانی‌زاده هم‌چنین معتقد است احیای این جاده می‌تواند به دور زدن تحریم‌های ظالمانه علیه ایران منجر شود: «سفر شهردار تهران به چین نقش مهمی در دورزدن تحریم های ایران از سوی آمریکا دارد. این سفر، کاملاً استراتژیک است که به همکاری‌های گسترده‌ای میان پایتخت‌های کشورهای منطقه از جمله چین، هند، ایران، کشورهای آسیای میانه، عراق، سوریه و لبنان منجر خواهد شد تا بتوانند با همکاری یکدیگر یک اقتصاد کاملا مستقلی را در شرق آسیا ایجاد کنند.»
مشارکت‌کنندگان در احیای راه ابریشم از مزایای آن استفاده می‌کنند
ابوالفضل ظهره‌وند سفیر سابق کشورمان در ایتالیا نیز معتقد است چین به‌زودی بعنوان اقتصاد اول دنیا نقش‌آفرینی خواهد کرد: «چینی‌ها به عنوان یک قدرت نوظهور که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2025 به قدرت اول جهان تبدیل شوند، نوعی استراتژی را دنبال می‌کنند که در صورت عملیاتی شدن می‌تواند چهره جهان را کاملاً تغییر دهد.» وی معتقد است در این مسیر کشورهایی که در کنار چین قرار دارند، می‌توانند از مزایای اقتصادی آن استفاده کنند.
ظهره‌وند نیز معقتد است اجلاس «کمربند و جاده» که در پکن در حال برگزاری است، نشست مهمی است و حضور شهردار تهران در آن می‌تواند به گسترش همکاری‌های اقتصادی ایران و دیگر کشورها منجر شود: «امید است آقای زاکانی بتوانند نقش ایران در استراتژی «یک جاده، یک کمربند» را نیز مورد بحث قرار دهند و ظرفیت‌های ایران را که البته چینی‌ها به آن واقف هستند، معرفی کنند.»
این کارشناس مسائل خارجی هم‌چنین به ظرفیت‌های بی‌نظیر شرکت‌های چینی بویژه در حوزه زیرساخت‌های حمل‌ونقلی اشاره کرده و معتقد است مشارکت در مسیر احیای جاده ابریشم می‌تواند برای ما دستاوردهایی در این حوزه داشته باشد: «چینی‌ها توسعه ترانزیتی و حمل و نقلی را به عنوان یک راهبرد کلیدی به کار برده‌اند و تجربه بسیار خوبی دارند و علاوه بر این علاقمند به همکاری هستند؛ لذا ما می‌توانیم در حوزه ریلی از توان، تجربیات و تکنولوژی چینی‌ها استفاده کنیم.»
اولویت منافع ملی است؛ مشارکت در هر رویداد بین‌المللی می‌باید با همین هدف باشد. باید منتظر ماند و دید مشارکت شهرداری تهران در اجلاس «کمربند و جاده» در پکن تا چه اندازه می‌تواند به گسترش زیرساخت‌های ریلی و ناوگان عمومی پایتخت کمک کند؟
محمد آزادی 
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1420192/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

6 میلیون ایرانی به آسم مبتلا هستند

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

سخنگوی پیشین وزارت بهداشت: گارداسیل واکسن روسپی‌ها نیست

نینتندو به پشتیبانی از کنسول سوییچ ادامه می‌دهد

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

خطر ابتلای کودکان به سرطان از اجاق گاز تقریبا دو برابر بزرگسالان است!

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

تصادف سواری و ون، حادثه آفرید

اپراتور آمریکایی با تحویل‌گرفتن گوشی‌های شکسته، دستگاه نو به مردم تحویل می‌دهد

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

زوایای پنهان قتل دکتر زهرا میرزایی

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

سیگار گران می‌شود

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

نگاهی به قتل خانم مجری صدا و سیما دکتر زهرا میرزایی

حکم اعدام تتلو تایید شد؟

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

پیش‌بینی آب و هوای کشور در روزهای آینده

مشخصات کلیدی سری وان پلاس Ace 6 لو رفت: تراشه اسنپدراگون و باتری 7800mAh

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

آخرین آمار ورود زائران‌ایرانی به سرزمین وحی

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب

بی‌قانون‌ترین شهر دنیا را بشناسید

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

مدیر سابق اپلیکیشن فیسبوک به استخدام OpenAI درآمد

8 هزار کیلومتر اسب‌سواری برای احیای مسیر حج مسلمانان اندلسی

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

صادارات چین به آمریکا در ماه فروردین امسال 17.6 درصد کاهش یافت

وزیر نیرو: هر ماینر به اندازه یک کولرگازی برق مصرف می‌کند