پیام ویژه

آخرين مطالب

پیامدهای گسست اجتماعی سياسي

پیامدهای گسست اجتماعی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - سیاست هایی که در کشور موجب دوقطبی شدن جامعه شده و مردم را به شیعه و سنی، قومیتهای مختلف، مذهبی و غیرمذهبی، حزب اللهی و غیر حزب اللهی، انقلابی و غیرانقلابی، زن و مرد، ایران و اسلام و مانند آن تقسیم کند، حس یکی شدن را از مردم می گیرد.

یکی از مولفه های مهم موثر بر توسعه اقتصادی، اجتماعی؛ انسجام اجتماعی است. منظور از انسجام اجتماعی، نیرویی است که افراد یک جامعه را به هم پیوند داده، به آنان حس یکی بودن و سرنوشت مشترک را القاء می کند. این امر، دستاوردهای بزرگی برای کشور به همراه دارد. بررسی های انجام شده نشان می دهد که از علل عدم موفقیت برنامه های پیش و پس از انقلاب، فقدان عزم و اراده ملی بوده است. مک لئود از گروه مشاوران هاروارد، به صراحت این نکته را در گزارش برنامه سوم پیش از انقلاب آورده است. این در حالی است که یافته ها نشان میدهند، کشورهای توسعه یافته از انسجام اجتماعی بالایی برخوردارند. این مسئله اهمیت دستیابی به سطح مناسبی از انسجام اجتماعی برای دستیابی به توسعه را به ما نشان می دهد.
انسجام ملی در سه سطح روابط بین افراد، در روابط میان شبکه های اجتماعی و در سطح کلان قابل بررسی است. وجود انسجام در سه سطح یادشده موجب کاهش تنش بین آحاد جامعه، جنسیت، گروههای اجتماعی، اقوام، پیروان مذاهب، دولت و مردم، معتقدین به نظام های ارزشی متفاوت می شود. هرچقدر نابرابری اجتماعی و احساس تبعیض قومی در یک نظام اجتماعی افزایش یابد، به همان میزان به نارضایتی افزوده شده و نظم درونی جامعه را تحت تأثیر قرار داده و باعث تجزیه جامعه به بخشهای مختلف و در نهایت فروپاشی کشور می شود. از این رو، در چند دهه اخیر با وقوع تحولات وسیع جهانی و تأثیرگذاری آن بر امور داخلی جوامع، بر اهمیت انسجام ملی افزوده شده است.
یکی از علل مهم رواج خشونت و تجزیه کشورها پس از دهه 1950 به بعد، گسست های اجتماعی بوده است. در واقع چسبی که گروهها، اقوام و ادیان را به هم پیوند دهد، از بین رفته، دیگر امکان همزیستی مسالمت آمیز وجود نداشت. تجزیه کشورها و یا فروپاشی ها گاه به علل دینی مانند هند و پاک، گاه به علل قومی مانند فروپاشی شوروی سابق، یوگسلاوی و برخی کشورهای آفریقایی رخ داده است.
یکی از اقتضاءات دنیای جدید، به ویژه با توجه به ورود به عصر دهکده جهانی، گستره زندگی شهری، نرخ بالای تبادل اطلاعات و افزایش سطح علمی جوامع؛ وجود چندگانگی هنجاری و خرده فرهنگها در جامعه است. ارزشهای سنتی جامعه و ارزشهای متاثر از دنیای جدید در یک رویارویی قرار می گیرند. از این رو چگونگی تعامل میان آنها نیازمند سیاستگذاری دقیقی در ایجاد فضای همزیستی مسالمت آمیز برای تحقق انسجام ملی است. سیاست هایی که به شکاف اجتماعی دامن زده و به قطبی شدن هنجارها میان گروههای اجتماعی انجامیده و بستر تعارضات، خشونت و دیگر آسیب های اجتماعی را فراهم می کند. قطبی شدن گروههای اجتماعی و همینطور دولت و مردم منجر به جامعه چند پاره با ارزشها و اهداف متضاد، تضعیف تعهدات اجتماعی و قانون گریزی خواهد شد.
ایران کشوری بزرگ به لحاظ جمعیت و وسعت بوده، دارای اقوام و پیروان ادیان و مذاهب مختلف است. از این رو، سیاست های قومی و دینی حکومتها در طول تاریخ مهم بوده است. در دوره هایی که سیاستهای قومی و دینی مناسب بوده است، انسجام و وحدت ملی تقویت شده، دستاوردهای بزرگی برای کشور به دنبال داشته است اما خطا در سیاستگذاری ها و بی توجهی به این مسئله در تاریخ کشور، موجب تنشهای زیادی در سطح ملی و سقوط سلسله هایی در ایران شده است. همچنین به دلیل ساختار اجتماعی و سیاسی، ایران با مشکل تضاد دولت ـ ملت مواجه بوده است. ورود به دوران جدید، ایران را با مسئلۀ تعدد نظام های هنجاری نیز مواجه کرده است. بنابراین در این دوران نظام باید با اعمال سیاست های دینی، قومی و هنجاری خود، این تنوع را به رسمیت شناخته و به گونه تبعیض آمیز با آنان برخورد نکند. به جای تقسیم به خودی و غیرخودی، مفهوم شهروند را احیاء کرده و حقوق شهروندی را در عمل به رسمیت شناسد. سیاست هایی که در کشور موجب دوقطبی شدن جامعه شده و مردم را به شیعه و سنی، قومیتهای مختلف، مذهبی و غیرمذهبی، حزب اللهی و غیر حزب اللهی، انقلابی و غیرانقلابی، زن و مرد، ایران و اسلام و مانند آن تقسیم کند، حس یکی شدن را از مردم می گیرد. عده ای حس مالک بودن پیدا کرده و عده ای خود را مستاجر و مملوک می بینند. در این صورت تعلق به یک واحد مشترک به نام وطن از بین می رود. هویت ملی، پرچم ملی، سرنوشت مشترک مفهوم خود را از دست می دهند. و اینها همان فروپاشی اجتماعی است.
نتایج مطالعه ای که بر اساس دوره زمانی سالهای 1995 تا 2015 انجام شده و شامل 109 کشور میشود. نشان داد که جوامعی با میزان بالای چندگانگی هنجاری، میزان پایینی از انسجام اجتماعی را دارا میباشند. انسجام اجتماعی ایران در میان 109 کشور جهان رتبه 87 و از نظر تشتت هنجاری، رتبه 31 در میان 61 کشور را دارد. این امر هشداری جدی برای سیاستگذاران نظام است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1433841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رشد پرشتاب بیت‌کوین و اتریوم ادامه دارد

سرمقاله هم میهن/ ساعت به وقت بی‌نظمی

زیر خارجه ترکیه: اقدامات پیشدستانه در سوریه را اتخاذ خواهیم کرد

سخنگوی کرملین: اوکراین آماده مذاکره نیست؛ ارتش روسیه در حال پیشروی است

توجه رسانه‌ها به نام عملیات نظامی پاکستان علیه هند

سازمان ملل در آستانه فروپاشی مالی

اپلیکیشن تقویم اپل به هوش‌مصنوعی مجهز خواهد شد!

جنگ شدید هند و پاکستان در شبکه‌های اجتماعی

حزب الله: موضع‌گیری اخیر «ماکرون» مشکوک است

بیشترین میزان شکایت از قصور پزشکی مربوط به کدام رشته‌ها است؟

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهدای عشایر

سراب فضای مجازی زوج جوان را به جدایی کشاند

جزئیات جدید تسهیلات مشاغل خانگی در 1404

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیچیدگی مذاکرات ناشی از چیست؟

تب تنش میان اسلام آباد و دهلی‌نو بالا گرفت؛ حمله تلافی‌جویانه پاکستان به هند

درخواست گروه 7 از هند و پاکستان برای گفتگوی مستقیم

زمان ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی برای سال تحصیلی جدید اعلام شد

الزام ادارات به تنظیم دمای محیط کار بر روی 27 درجه

جزئیات مبنای محاسبه گمرکی کالاها در گمرکات

تشدید تنش هند و پاکستان؛ 32فرودگاه هند تعطیل و آسمان پاکستان کلیر شد

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به عربستان رفت

سامسونگ برای گوشی تاشو سه‌گانه خود از باتری سیلیکون کربنی استفاده می‌کند

سرمقاله خراسان/ ضرورت ‌کتاب‌بازی رسانه

دختر بچه 3ساله ، مادر و مادربزرگش اعضای باند سرقت بودند

برخورد پژو 206 با گاردریل دو قربانی گرفت

بازی مالیاتی شرکت های بزرگ با معافیت‌های رسمی

کیهان: مذاکراه با آمریکا را متوقف کنید

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

سقوط 7 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 6 نفر جان باختند

مقاومت غیرمنتظره؛ گوشی گوگل 4 روز در جکوزی ماند و سالم بیرون آمد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

احتمال استفاده از تراشه اگزینوس 2600 در سری گلکسی S26 افزایش یافت

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

این لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد

عضو سابق راکستار: GTA 6 در مقایسه با دیگر عناوین ارزش 80 دلار را دارد

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

طراحی دایره‌ای گلکسی واچ سامسونگ اصلاح می‌شود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

آماده‌باش تمام نیروهای امدادی برای برگزاری اجتماع امام رضایی‌ها

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است