پیام ویژه

آخرين مطالب

پیشتازی نفت در تحقق رشد اقتصادی دولت سیزدهم/ افزایش رشد اقتصادی صنعت نفت در 2 سال گذشته وزارت نفت

پیشتازی نفت در تحقق رشد اقتصادی دولت سیزدهم/ افزایش رشد اقتصادی صنعت نفت در 2 سال گذشته
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - افزایش تولید و صادرات نفت در دولت سیزدهم، افزون بر افزایش درآمدهای نفتی برای کشور، زمینه را برای پیشتازی صنعت نفت ایران در تحقق رشد اقتصادی در دو سال گذشته فراهم کرده است، به‌گونه‌ای که رشد اقتصادی بخش نفت از 1.7 درصد در پاییز سال 1400 به 25.6 درصد در تابستان 1402 رسیده و از رشدی 15 برابری در دولت سیزدهم حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار شانا، بیش از 110 سال از کشف نفت در ایران می‌گذرد و در این مدت همواره نفت مهم‌ترین صنعت و بزرگ‌ترین مزیت اقتصادی ایران به‌شمار رفته است. صنعتی که تمام ارکان اجتماعی، سیاسی و البته اقتصادی کشور را تغییر داده و بر مبنای آن نظم جدیدی در ایران بنا شده است. در واقع این ماده سیاه، بدبو و چسبنده به‌گونه‌ای در تار و پود زندگی ایرانیان تنیده شده که هیچ‌کدام از بخش‌های زندگی بی‌تأثیر از نفت نمانده است.
در این میان موضوعات اقتصادی و در رأس آنها تولید ناخالص داخلی ایران به شکل محسوسی وابسته به فراز و فرود تولید و صادرات نفت است تا آنجا که هر گاه صنعت نفت به‌عنوان قلب تپنده اقتصاد ایران حال خوبی داشته، رشد اقتصادی بالا نیز نصیب کشور شده و هر زمانی که نفت رو به افول رفته، کل اقتصاد با رشد منفی مواجه شده است.
افزون بر تأثیر مستقیم تولید و صادرات نفت بر رشد اقتصادی، صنعت نفت موتور پیشران کشور شناخته می‌شود و تحرک در این صنعت سایر بخش‌ها را نیز به عنوان پیمانکار و سازنده به حرکت وامی‌دارد، بنابراین رشد و توسعه بخش نفت همواره مهم‌ترین عامل در افزایش یا کاهش تولید ناخالص داخلی ایران بوده است.
افزایش تولید و صادرات نفت ایران در دولت سیزدهم
با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های نفتی ایران از سوی این کشور، با کاهش تولید و صادرات نفت رشد اقتصادی منفی شد. روی کار آمدن دولت سیزدهم با شعار گره نزدن معیشت مردم با برجام، این امید را ایجاد کرد که حتی بدون اجرایی‌ شدن دوباره برجام و رفع تحریم‌ها، رشد اقتصادی افزایش یابد.
در این مسیر از روش‌های گوناگون مانند بازاریابی‌های جدید برای نفت و میعانات گازی، ایجاد بازار برای نفت ایران با توسعه پالایشگاه‌های فراسرزمینی، افزایش مصرف نفت و میعانات گازی در پالایشگاه‌های داخل کشور و توسعه میدان‌های مشترک استفاده شد و سرانجام ایران توانست بدون رفع تحریم‌ها، ظرفیت تولید نفت خود را به مقدار پیش از تحریم‌ها بازیابی کند.

پیام ویژه


تا آنجا که به گفته جواد اوجی، وزیر نفت ایران از 2.1 میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به 3.4 میلیون بشکه رسیده است که نشان از افزایش بیش از 50 درصدی تولید نفت ایران در عمر دو ساله دولت سیزدهم دارد.
افزایش 50 درصدی نفت گام به گام بر رشد اقتصادی کشور در این دو سال تأثیرگذار بوده و صنعت نفت همواره به‌عنوان پیشتاز رشد اقتصادی در مقابل سایر بخش‌ها شناخته شده است.
تحقق رشد اقتصادی در سال 1400 با تکیه بر صنعت نفت
نگاهی به آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران نیز این ادعا را تأیید می‌کند. در این دو سال و 4 ماهی که سید ابراهیم رئیسی به‌عنوان رئیس جمهوری ایران به ساختمان پاستور رفته، همواره رشد اقتصادی با نفت بیشتر از رشد اقتصادی بدون نفت بوده است.
به گزارش بانک مرکزی، رشد اقتصادی در سال 1400 که نیمی از آن در دولت سیزدهم سپری شد، با احتساب نفت 4.4 درصد و بدون نفت 3.9 درصد بوده است.
رشد بخش نفت در اولین سال از عمر دولت سیزدهم 10.1 درصد بوده و این در حالی است که رشد اقتصادی بخش کشاورزی، صنایع و معادن و خدمات در این سال به‌ترتیب منفی 2.6 درصد، 1.1 درصد و 6.5 درصد برآورد می‌شود.

پیام ویژه


اعداد جدول به درصد است
بنابراین تحقق رشد اقتصادی 4.4 درصدی برای اقتصاد ایران در سال 1400 بیش از هر چیز مرهون افزایش ظرفیت تولید و صادرات در صنعت نفت است.
آمارهای مرکز آمار ایران نیز نشان می‌دهد صنعت نفت بیشترین تأثیر را در رشد اقتصادی داشته است. به گزارش مرکز آمار ایران، در سال 1400 نفت 9.7 درصد رشد را تجربه کرده است، همچنین رشد اقتصادی با نفت در این سال 4.3 درصد و بدون نفت 3.5 درصد برآورد می‌شود که باز هم از تأثیر بالای صنعت نفت در تولید ناخالص داخلی کشور حکایت دارد.
در سال 1400 رشد اقتصادی بخش کشاورزی، صنایع و خدمات نیز به‌ترتیب منفی 3.7 درصد، 4.1 درصد و 4.5 درصد بوده است.
شاگرد اولی صنعت نفت در افزایش تولید ناخالص داخلی
این روند در سال 1401 نیز ادامه‌دار بود. بر اساس گزارش‌های بانک مرکزی در سال 1401 رشد اقتصادی ایران با نفت 4 درصد و بدون نفت 3.5 درصد اعلام شده است. اگرچه رشد اقتصادی با کاهشی حدود 0.4 درصدی همراه بوده، بخش نفت رشدی تقریباً برابر با سال 1400 داشته و در سال 1401 افزایش 10 درصدی را به ثبت رسانده است.
نکته قابل توجه در این میان نگاه به رشد بخش نفت در فصل‌های مختلف سال 1401 است. بخش نفت در بهار، تابستان، پاییز و زمستان سال گذشته به‌ترتیب 6.2 درصد، 5.7 درصد، 11.3 درصد و 14.7 درصد رشد کرده است، بنابراین به فاصله یک سال از روی کار آمدن دولت سیزدهم، نتیجه سیاست‌های این دولت در بخش نفت خود را نشان داده و به‌تدریج رشد این بخش را محقق کرده است.
این در حالی است که بخش کشاورزی، صنعت و معدن و خدمات در سال 1401 به‌ترتیب با رشد 1.1 درصد، 6.5 درصد و 2.7 درصدی همراه بوده است که تفاوت معناداری با رشد بخش نفت در این سال دارد.

پیام ویژه


اعداد جدول به درصد است
گزارش مرکز آمار نیز البته آمارهای بانک مرکزی را در شاگرد اولی صنعت نفت در تحقق افزایش تولید ناخالص داخلی تأیید می‌کند.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی با نفت 4.8 درصد و بدون نفت 4.5 درصد بوده، این درحالی است که صنعت نفت به تنهایی در سال 1401 رشد 7 درصدی را ثبت کرده و این رشد از بهار تا زمستان در هر فصل افزایش داشته و از 1.1 درصد در بهار سال گذشته به 10.7 درصد در زمستان همان سال رسیده است. رشد بخش نفت در تابستان سال گذشته 5.3 درصد و در پاییز نیز 10.7 درصد بوده است.
رشد سایر بخش‌ها به گزارش مرکز آمار در سال گذشته از جمله کشاورزی، صنایع و معادن بدون نفت و خدمات نیز به‌ترتیب منفی 4.4 درصد، 6.2 درصد و 4.4 درصد برآورد شده است.
صنعت نفت؛ برگ برنده دولت سیزدهم در رشد اقتصادی
روند رشد بخش نفت در سال 1402 نیز ادامه‌دار بود و باز هم صنعت نفت برگ برنده دولت سیزدهم در رشد اقتصادی بوده است.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی اقتصاد ایران در بهار امسال با احتساب نفت 6.2 درصد و بدون نفت 5.2 درصد بزرگ‌تر شده است، اما تنها در بخش نفت در سه ماهه اول سال 1402 رشد 16.4 درصدی به ثبت رسیده است. این در حالی است که رشد بخش کشاورزی، صنایع و معادن و خدمات در این سه ماه به‌ترتیب 2.2 درصد، 3.7 درصد و 6.2 درصد بوده است.

پیام ویژه


اعداد جدول به درصد است
به گزارش مرکز آمار ایران نیز در حالی رشد اقتصادی با نفت 7.9 درصد و بدون نفت 6.1 درصد در بهار امسال بوده که نفت در این میان رشدی 19.8 درصدی داشته است.
مرکز آمار رشد بخش کشاورزی در سه ماه اول امسال را منفی 6.4 درصد، صنایع بدون نفت را 0.4 درصد و بخش خدمات را 9.3 درصد اعلام کرده است.
همچنین هفته گذشته وزیر نفت به نقل از رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که به گواه مرکز آمار ایران وزارت نفت بهترین کارنامه را دارد و همان‌طور که آقای داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه آن را ارائه کرد، گروه نفت و گاز رشد 25.6 درصدی را به‌دست آورده که تا به حال سابقه نداشته و البته این رشد به‌واسطه سرمایه‌گذاری‌ها در صنعت نفت است.
نقش 16 درصدی افزایش تولید و صادرات نفت در رشد اقتصادی ایران
اگرچه بانک مرکزی هنوز رشد اقتصادی تابستان را اعلام نکرده اما بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی 7.1 درصدی با نفت و 4.2 درصدی بدون نفت در تابستان سال 1402 بوده است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در تابستان امسال بخش کشاورزی منفی 3.2 درصد، صنایع و معادن با نفت 8.7 درصد و این گروه بدون نفت منفی 0.4 درصد و بخش خدمات نیز 7.5 درصد رشد را نشان می‌دهد.
نکته مهم در این بین رشد اقتصادی استخراج نفت و گاز طبیعی است. این گروه در تابستان رشدی 25.6 درصدی را به ثبت رسانده است و در بین تمامی گروه‌ها با اختلاف فاحشی رتبه اول را دارد.
گزارش مرکز آمار همچنین بر سهم 16 درصدی نفت بر رشد اقتصادی تابستان تأکید می‌کند. این در حالی است که تابستان سال 1401 سهم نفت از رشد اقتصادی 13 درصد اعلام شده بود.
گزارش مرکز آمار حکایت از آن دارد که بخش نفت در بهار امسال 325 هزار و 185 میلیارد ریال در تولید ناخالص داخلی سهم داشته که این عدد در تابستان به 339هزار و 833 میلیارد ریال رسیده که نشان‌دهنده رشدی 4.5 درصدی در این بخش است.
همچنین رشد اقتصادی بخش نفت نیز در این مدت با افزایش روبه‌رو بوده است، در حالی که رشد اقتصادی بخش نفت در بهار معادل 19.8 درصد بود که این رقم در تابستان به 25.6 درصد رسید. رشد اقتصادی بخش نفت در تابستان در مقایسه با بهار امسال افزایشی 5.8 درصدی را به ثبت رسانده است.
نگاهی به این آمار از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تا به امروز نشان می‌دهد بخش نفت با رشد خیره‌کننده و روزافزون خود در 28 ماه گذشته شاگرد اول رشد اقتصادی کشور بوده و توانسته کمبود دیگر بخش‌ها مانند کشاورزی، صنایع و معادن و بخش خدمات را نیز جبران کند تا کیک اقتصاد ایران شاهد رشد پایدار و مستمری باشد.
این مهم در حالی محقق شده است که ایران همچنان با شدیدترین تحریم‌های اقتصادی علیه صنعت نفت و گاز خود از سوی آمریکا روبه‌روست، اما سیاست‌های دولت سیزدهم برای بازاریابی‌های تازه و متوقف نشدن صادرات نفت باعث بی‌اثر شدن تحریم‌ها شده است.
به گفته وزیر نفت، ایران اکنون می‌تواند به هر مقدار که بخواهد نفت تولید و به هر کجای دنیا صادر کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1433929/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

زوایای پنهان قتل دکتر زهرا میرزایی

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

سیگار گران می‌شود

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

نگاهی به قتل خانم مجری صدا و سیما دکتر زهرا میرزایی

حکم اعدام تتلو تایید شد؟

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

پیش‌بینی آب و هوای کشور در روزهای آینده

مشخصات کلیدی سری وان پلاس Ace 6 لو رفت: تراشه اسنپدراگون و باتری 7800mAh

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

آخرین آمار ورود زائران‌ایرانی به سرزمین وحی

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب

بی‌قانون‌ترین شهر دنیا را بشناسید

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

مدیر سابق اپلیکیشن فیسبوک به استخدام OpenAI درآمد

8 هزار کیلومتر اسب‌سواری برای احیای مسیر حج مسلمانان اندلسی

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

صادارات چین به آمریکا در ماه فروردین امسال 17.6 درصد کاهش یافت

وزیر نیرو: هر ماینر به اندازه یک کولرگازی برق مصرف می‌کند

فناوری نمایشگر آیفون تاشو اپل استانداردهای جدیدی را تعیین خواهد کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

فرونشست زمین تهدیدی جدی برای آینده تهران

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

استفاده از دوربین‌های چهره‌خوان تکذیب شد

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

هشدار درباره کلاهبرداری از مسافران حج و عتبات

سامسونگ برای مقابله با تعرفه‌ها ظرفیت تولید گلکسی S25 را افزایش می‌دهد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

طلای جهانی افزایشی ماند

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

107