پیام ویژه

آخرين مطالب

رانندگانی که به مقصد نمی‌رسند فرهنگی و اجتماعی

رانندگانی که به مقصد نمی‌رسند
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایرنا /تخته گاز رفته بود تا زودتر برسد؛ می‌خواست سر راحت بر بالین بگذارد و خستگی چند روز رانندگی در جاده را از تن به در کند اما نمی‌دانست همین خواب آلودگی جان شیرینش را در ابتدای سال راهی دیار ابدی می کند.
 آغاز سفرهای نوروزی با افزایش تردد در جاده‌ها همراه است؛ خانواده‌ها با خودروهای شخصی دل به جاده می‌زنند تا پس از هفته ها یا ماهها دوری، خانواده و عزیزانشان را ببینند و یا با سفر به نقاط مختلف کشور، خستگی یک سال تلاش را از تن به در کنند.
روی دیگر این جاده های شلوغ، رانندگان خسته‌ای هستند که مسیر طولانی را طی کرده اند، برای ادامه رانندگی تمرکز کافی ندارند، تلاش می کنند تا هرچه سریعتر به مقصد برسند اما یک بی احتیاطی عمرشان را به باد می‌دهد و هرگز به مقصد نمی‌رسند.
آمارها نشان می دهد بیش از 60 درصد تصادفات جاده ای، در محدوده 30 کیلومتری شهرها رخ می‌دهد؛ یعنی اینکه راننده با خستگی سعی کرده خود را به مقصد برساند اما به قیمت جان خود و عزیزانش.
گزارش مرکز آمار ایران می‌گوید، ایران شصت و دومین کشور پرتصادف جهان در بین 175 کشور مورد بررسی است و حوادث رانندگی در حالی علت هشتم مرگ انسان‌ها در جهان به شمار می رود، در ایران در رتبه پنجم مرگ و میرها قرار دارد.

کارشناسان کیفیت پایین جاده‌ها، کیفیت پایین خودروها، بی‌احتیاطی راننده‌ها و شرایط جوی و محیطی مسیر را چهار عامل تصادف در جاده‌های ایران می دانند اما موضوع دیگر که باید به آن توجه کرد؛ افزایش آمار تصادفات جاده در برخی از روزهای سال از جمله تعطیلات نوروز و تعطیلات مناسبتی است.
انسان؛ عامل اصلی تصادفات نوروزی
واقعیت این است که بر اساس آمار پلیس به طور متوسط سالانه حدود 16 هزار نفر در حوادث رانندگی کشور جان خود را از دست می‌دهند؛ البته این آمار در سه دهه گذشته فراز و فرودهایی داشته است؛ برای نمونه در سال 1384 رکورد مرگ 27 هزار و 755 نفر بر اثر حوادث رانندگی به ثبت رسید که زنگ هشدار و خطر را به صدا درآورد.
در تمام این سال‌ها دولت‌ها برنامه‌های مختلفی را برای کاهش آمار تصادفات و تلفات رانندگی به اجرا درآوردند که سبب شد تا روند مرگ ناشی از اینگونه حوادث برای یک دهه سیر نزولی بگیرد و به حدود 16 هزار مورد در سال کاهش یابد اما بعد از آن روندی ثابت و حتی گاه افزایشی پیدا کرد به طوری که در سال 1401 که با پایان دوران همه گیری کرونا همراه بود، بار دیگر شاهد رشد 16.2 درصد تلفات نسبت به سال 1400 بودیم به طوری که در این سال 19 هزار و 237 نفر جان خود را در حوادث رانندگی از دست دادند.
آمارهای رسمی حاکی از آن است که در بازه زمانی 1384 تا 1401 در مجموع 351 هزار و 996 نفر بر اثر حوادث رانندگی در کشور جان خود را از دست داده‌اند و با احتساب حدود 27 هزار مرگ در سال‌های 83-1382 می‌توان گفت در دو دهه گذشته از سال 1382 تا 1401 اینگونه حوادث مسبب مرگ حدود 405 هزار نفر از هموطنان بوده است.
در این میان آمار تصادفات منجر به مرگ در نوروز به دلیل افزایش سفرها زیاد دردناک تر است و نشان می‌دهد که با افزایش سفرهای نوروزی هموطنان، میزان تصادفات و تلفات جاده‌ای نیز سیر صعودی می یابد و اجرای طرح‌های نوروزی و آماده باش نهادهای امدادی نیز نتوانسته از شدت این آمار کم کند.
اینکه چرا با افزایش سفرها، تعداد مرگ و میرهای جاده‌ای نیز رشد می‌یابد، پاسخ روشنی دارد؛ کارشناسان سه عامل اصلی شامل انسان، جاده و خودرو را در بروز یک حادثه رانندگی دخیل می‌دانند؛ از آنجا که جاده و خودرو در طول سال شرایط ثابتی دارند، می توان نتیجه گرفت که انسان، عامل اصلی افزایش تصادفات و تلفات جاده‌ای در ایام نوروز است.
واژگونی خودرو، عامل اصلی تصادفات نوروزی
یک آمار ساده از نوع تصادفات رخ داده در ایام نوروز نشان می دهد که چگونه عامل انسانی یعنی خستگی، بی احتیاطی و نداشتن تمرکز در رانندگی می‌تواند حادثه آفرین باشد؛ برای نمونه در نوروز 1401 معاون وقت عملیات سازمان امدادونجات هلال احمر آمار داد که در این ایام چهار هزار و 79 عملیات جاده‌ای از سوی این نهاد انجام شد که 49 درصد از آن مربوط به واژگونی خودرو بوده است.
به گفته مرتضی مرادی پور، پس از واژگونی خودرو، تصادف با 39 درصد، انحراف و برخورد با موانع با 12 درصد و حریق و نقص فنی هر کدام با 1 درصد، دیگر دلایل بروز تصادف در جاده‌های کشور بوده اند.
«ترافیک سنگین، اعصاب و روان راننده‌ها را به هم بریزد و به عاملی برای کاهش تمرکز، خستگی، بی‌احتیاطی و عجله برای زودتر رسیدن به مقصد سفر» بدل می‌شود که همین‌موضوع‌ «احتمال تصادف» و «احتمال مرگ» در جاده‌ها را افزایش می‌دهد.
بر اساس برآوردهای پلیس راهور، 92 درصد علت وقوع حوادث رانندگی عامل انسانی است که بهبود این آمار نیازمند آموزش و فرهنگ سازی است زیرا چهار عامل سرعت غیر مجاز، سبقت غیر مجاز، عدم توجه به جلو و خستگی و خواب آلودگی علت وقوع 82 درصد تصادفات رانندگی در کشور به شمار می‌رود.
استفاده مرگ‌آفرین از تلفن همراه در رانندگی
مسعود کبیری مدرس دانشگاه و نجات‌گر هلال احمر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که در گذشته خستگی، بی احتیاطی را عامل انسانی برای تصادفات رانندگی می دانستند گفت: مدتی است استفاده از تلفن همراه حین رانندگی در صدر این عوامل قرار گرفته است؛ این موضوع مختص ایران نیست و در تمام کشور استفاده از موبایل حین رانندگی عامل تصادفات رانندگی عنوان می‌شود.
وی افزود: این موضوع آنقدر جدی است که خودوروسازان مطرح جهانی در صدد امکانی هستند که آنتن موبایل راننده در هنگام سوار شدن به خودرو قطع شود تا امکان استفاده نداشته باشد و در ادامه حادثه‌ای رخ ندهد.
رانندگی در جاده با شهر متفاوت است
این نجات‌گر هلال احمر که حدود 25 سال است امدادگر جاده‌ای است، گفت: تا هنگامی که راننده ناوارد در جاده نباشد، تصادفی رخ نمی دهد. بیشتر این تصادفات نیز در اوج تعطیلات مانند نوروز اتفاق می‌افتد.
کبیری افزود: فردی را در نظر بگیرید که در طول سال فقط از منزل تا محل کار رانندگی کرده و یا به طور کلی فقط تجربه رانندگی در معابر شهری داشته است؛ حال این فرد در زمان نوروز می خواهد دل جاده بزند در حالی که تجربه رانندگی در جاده‌ای که معابر سخت گذر دارد، ندارد. بر این اساس این فرد می تواند عامل تصادف در جاده‌ها باشد.
دبیر باشگاه مربیان امداد و نجات کشور با بیان این که شرایط رانندگی در جاده متفاوت از معابر شهری است، گفت: پیچ‌ها، شرایط جوی نامساعد از عوامل اصلی تصادف‌های رانندگی است.
وی به رانندگان توصیه کرد که در زمانی که احساس خستگی می‌کنند، از ادامه راه بپرهیزند و مدتی را استراحت کنند.
کبیری این نکته را یادآور شد که اغلب تصادف ها در هنگام طلوع و غروب خورشید و در 30 کیلومتری شهرها رخ می دهد؛ این واقعیت نشان می دهد که راننده خسته بوده اما می خواسته به هر ترتیبی خود را به مقصد برساند و همین بی احتیاطی و عدم تمرکز حادثه را برای وی و دیگران رقم زده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1473309/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز پیش‌فروش بلیت اتوبوس‌های اربعین از امروز

مجارستان: اتحادیه اروپا باج‌خواهی اوکراین را توجیه می‌کند

تعویق خدمت سربازی برای دانش‌آموختگان ماهر

تهران سه‌شنبه برای مراسم تحلیف تعطیل نمی‌شود

شهادت 7 فلسطینی در حملات هوایی رژیم صهیونیستی به غزه

ترامپ گردهمایی دیگری در پنسیلوانیا برگزار می‌کند

گفتگوی تلفنی بایدن و ملک عبدالله درباره جنگ غزه

رییس بنیاد شهید: ایثارگران در سامانه کاریابی بنیاد شهید مراحل اشتغال به کار را گذرانده‌اند

معاملات امروز بازار سرمایه طبق روال عادی انجام می‌شود

شرط و شروط آمریکا برای کاهش تحریم‌های ونزوئلا

عدم توجه به دستور ایست پلیس در شهرستان نور

افزایش 500 درصدی شمار بازیکنان No Man’s Sky در پلی استیشن 5

استقبال ترامپ از نتانیاهو در عمارت مارالاگو

آمریکا: شرایط برای اختصاص دارایی‌های روسیه به اوکراین محیاست

سازمان غذا و دارو: مشکل شیرخشک نداریم

صادرات رب گوجه 75 درصد افزایش یافت

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بنیاد شهید کاملا هوشمند شده و تمامی خدمات را به صورت الکترونیک ارائه می‌دهد

وزارت بهداشت: کاهش ساعات کار ادارات شامل مراکز درمانی نمی‌شود

گره کور پرونده قتل مرد دستفروش با شلیک گلوله

تاریخ عرضه Shadows of the Damned: Hella Remastered با انتشار تریلری مشخص شد

حادثه امنیتی علیه نظامیان صهیونیست در بیت المقدس

شصت‌وچهارمین شماره مجله تصویری نفت و انرژی (متنا)

«تیبا» سارقان حرفه‌ای را به دام انداخت

10 فرمان نظام حمایتی و رفاه

آماده باش کامل گروه‌های واکنش سریع صنعت برق

گروه‌های مقاومت پایگاه آمریکایی «کونیکو» را با موشک هدف قرار دادند

حدود 30 درصد از آمریکایی‌ها آماده پذیرش یک رئیس‌جمهور زن نیستند

پیشتازی 2 درصدی ترامپ نسبت به هریس در نظرسنجی وال‌استریت‌ژورنال

بمباران هشت مدرسه سازمان ملل در غزه

انهدام 9 پهپاد جنبش انصارالله در اطراف یمن

نمایش ترس در تریلر زمان عرضه Sylvio: Black Waters

حمله آمریکا و انگلیس به فرودگاه بین‌المللی الحدیده یمن

سرمقاله ابتکار/ دولت دکترپزشکیان چگونه دولتی است؟

سرمقاله جام جم/ افزایش نشاط اجتماعی با همدلی میان دولت و مجلس

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کابینه باید صدای بی‌صدایان باشد

سرمقاله اعتماد/ دفع این خطر فقط کار پزشکیان است

سرمقاله ایران/ الزامات شکوفایی فرهنگی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ برای ایران عزیز

سرمقاله کیهان/ قانون بومرنگ دیروز «دوحه» امروز «پاریس»

سرمقاله وطن امروز/ ماجرای هریس و دموکرات‌های جکسونی

سرمقاله فرهیختگان/ سختی‌های دفاع از انسانیت در جهان سیاست‌زدایی‌شده

سرمقاله شرق/ فیلترینگ و پیامدهای اقتصادی

سرمقاله خراسان/ دولت سایه؛ حزب سیاسی یا...؟

تندروهای مجلس با کابینه پزشکیان لجبازی نکنند!

ما به تمام گذشته تاریخی خود افتخار می‌کنیم/ ایرانی‌ها پیش از اسلام و پس از اسلام، متمدن و باعظمت پای کار اخلاق و انسانیت ایستاده‌اند

درخواست داوری از ظریف: دوباره کت را در بیاورید/ عکس

سامسونگ و مک‌آفی برای محافظت از گوشی‌های گلکسی، همکاری‌شان را ادامه می‌دهند

گزیده‌های نفتی هفته

"هو" شدن کاروان رژیم صهیونیستی در رژه المپیک 2024

اتفاق تاریخی؛ آیفون در بازار موبایل چین به رتبه ششم سقوط کرد