پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله آرمان امروز/ چشم‌انداز سیاست خارجی دولت چهاردهم يادداشت

سرمقاله آرمان امروز/ چشم‌انداز سیاست خارجی دولت چهاردهم
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آرمان امروز / « چشم‌انداز سیاست خارجی دولت چهاردهم » عنوان سرمقاله روزنامه آرمان امروز به قلم صابر گل عنبری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
همواره با رفتن و آمدن یک رئیس جمهور و تشکیل دولتی جدید این پرسش چه در داخل ایران چه در خارج آن مطرح می‌شود که سیاست خارجی کشور تغییری می‌کند یا خیر؟ حال با حادثه فقدان همزمان رئیس جمهور و وزیر خارجه این پرسش به ویژه در سطح منطقه و جهان اهمیت مضاعفی پیدا کرده است.
معمولا پاسخی که داده می‌شود این است که سیاست‌های کلان ایران ثابت و تعیین کننده آن رهبری است و با آمدن و رفتن دولت‌ها و اشخاص تغییر نمی‌کند. این پاسخ قسمتی بزرگ از واقعیت است؛ اما به نظر می‌رسد که کل آن نیست.
بله! در این شکی نیست که خطوط کلی و اصول و مبانی سیاست خارجی ایران در همه ادوار پس از 1357 تقریبا بدون تغییر محتوایی ثابت مانده است، با این حال در این چهار دهه و اندی همواره در منطقه خاکستری و حاشیه و نه در متن این کلیات، شاهد فعل و انفعالات و پویایی‌های خاص بوده‌ایم که بعضا موجب تمایز دولت‌های ایران از یکدیگر شده است و در مواردی حاشیه‌ کلیات سیاست خارجی ایران چه بسا خود آن متن را تا حدودی تحت الشعاع قرار داده و به جهتی و لو موقتا سوق داده است.
در حقیقت، تمایز دولت‌‌های خاتمی و روحانی با احمدی نژاد و رئیسی در سیاست خارجی از همین جا ناشی می‌شود؛ و الا همه آن‌ها دولت‌های جمهوری اسلامی بوده و از کلیات و مبانی آن در سیاست خارجی تبعیت کرده‌اند. در واقع اتفاقاتی چون برجام در تاریخ جمهوری اسلامی محصول بازی و سیاست‌ورزی در همین محدوده است. آنچه در حقیقت رنگ و ماهیت این منطقه خاکستری را بعضا از همان خطوط کلی متمایز می‌کند، نگرش و رویکرد بعضا متفاوت روسای جمهور بوده که همین رویکردها هم برآمده از نگرش و جهت‌گیری‌ سیاسی متفاوت بوده است. نقطه اصطکاک و برخورد هم دقیقا همین جاست.

معمولا رویکرد دولت‌های اصولگرا و محافظه‌کار با توجه به قرابت فکری و همگنی آن‌ها با هسته حکومت حداقل از منظر خوانش این هسته از نظام و ماهیت آن، با کلیات و مبانی سیاست‌ها در یک راستا بوده و هم‌پوشانی دارند؛ اما معمولا چنین تناظری میان رویکرد دولت‌های اصلاح طلب و اعتدالگرا با آن کلیات وجود ندارد و اینجاست که مغضوب و مورد اتهام هسته پیشگفته واقع می‌شوند.
برای فهم بهتر موضوع بیان این مثال خالی از لطف نیست که مثلا رویکرد دولت روحانی نزدیکی با غرب و حرکت در جهت احیای روابط با آمریکا بود و برجام هم هر چند در نگاه کلان محصول جمع بندی حاکمیت بود، اما در وهله نخست میوه همان رویکرد بود که توانست هسته قدرت را و لو موقتا با خود همراه کند.
خوب همین رویکرد متفاوت روحانی و دولت او در حقیقت سیاست خارجی کلان جمهوری اسلامی را در برابر واقعیت‌ها و الزاماتی چون قسمی از تعامل با آمریکا قرار داد که دولت بعد از او و لو ناخواسته خود را ملزم به ادامه همان تعامل مذاکراتی می‌داند.
اما در مقابل، رویکرد دولت اصولگرای رئیسی در جهتی مخالف یعنی شرق‌گرایی و منطقه‌گرایی بر پایه یکدستی دیپلماسی و میدان بوده است؛ میدانی که پس از ظهور نقش و حضور میدانی منطقه‌ای ایران حداقل از سه دهه پیش از طریق ایجاد و پیوند با بازیگران و متحدان غیر دولتی همسو وارد قاموس و اصول سیاست خارجی شده است.
همین رویکرد رئیسی معطوف به یکدست شدن قدرت، خود پایان دوگانه دیپلماسی و میدان در سیاست خارجی ایران را شاید برای نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی رقم زد.
در حقیقت، توافق با عربستان و بهبود نسبی فضای روابط منطقه‌ای ایران نیز مولود پایان این دو گانگی است؛ والا اگر این دوگانگی تداوم داشت، حتی اگر دیپلماسی امتیازات بیشتری هم می‌گرفت، شاید اتفاقی نمی‌افتاد. ناگفته هم نماند که این وضعیت به علت لاینحل ماندن بحران در روابط با غرب و تداوم تحریم‌ها در نتیجه موقعیت هژمونی آمریکا در اقتصاد جهانی آورده اقتصادی خاصی برای کشور نداشته است.
اما فارغ از رویکرد خود رئیس جمهور فقید، آنچه بیشتر دیپلماسی و میدان را در دوره او در یک راستا قرار داد، وجود دیپلماتی میدانی در راس وزارت خارجه‌اش بود که هم ارتباط نزدیکی با اصحاب ایرانی میدان و هم روابط خوبی با اصحاب خارجی آن از حزب الله و دیگر گروه‌ها و تشکیلات در سطح منطقه داشت. از این رو، چه بسا اگر شخصی غیر از وزیر خارجه فقید در دولت می‌بود، چنین اتفاقی صرف نظر از خوب یا بد بودن آن رقم نمی‌خورد، کما این که اگر شخصی غیر از ظریف وزیر خارجه دولت روحانی بود، احتمالا برجام شکل نمی‌گرفت. همین خود ناظر به تاثیرگذاری افراد با درجات متفاوت در سیستم‌های مختلف حکمرانی فارغ از ماهیت آن‌ها است و چه بسا تغییر سیاست در این نظام‌ها از همان حاشیه خاکستری آغاز و کلیت این خطوط را به مرور زمان تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1485759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عملکرد iGPU Radeon 800M AMD با گرافیک‌های RTX 2050 هم‌سطح است!

جریمه سنگین اپل توسط اتحادیه اروپا به خاطر تخطی از قانون بازارهای دیجیتال

شفیعی کدکنی: روسیه برای نابودی زبان فارسی در آسیای‌میانه می‌جنگد

عارف: با حضور پزشکیان برخی روندهای نامطلوب فعلی متوقف می‌شود

سخت‌ترین نبرد نیروی دریایی آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم

نوبخت: شهادت می‌دهم فرق می‌کند چه کسی رییس‌جمهور باشد

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبری: حکمرانان ضعیف و کم تجربه در دستیابی به اهداف ‌شان ناموفق خواهند بود

متفکر آمریکایی مطرح کرد: هشت درس از جنگی که قرار نبود انقدر طول بکشد

در iOS 18 می‌توانید سیری را با هر عبارتی فراخوانی کنید

رازینی، مدیر باسابقه دستگاه قضایی: تصور می‌کردیم لاریجانی جزء تأیید صلاحیت‌ها خواهد بود و برداشت ما از فرمایش آقا این بود، اما شورای نگهبان است دیگر!/ این شیوه‌ که از اصلاح‌طلبان یک نفر بیاید و از اصولگرایان متعدد بیایند، خیلی قابل فهم نیست

یوتیوب همستر کامبت رسما فارسی شد

وبسایت اصلاح‌طلب: اصولگرایان هنوز نفهمیده‌اند کاندیدای «اصلح»شان کیست؟!

اپل واچ در خدمت حیات وحش؛ کنترل ضربان قلب شیرها با ساعت هوشمند اپل

واکنش روحانی به سخنان نامزدهای انتخابات علیه برجام: شما چه به دست آوردید جز قطعنامه‌های تحریم

تکیه بر چشم‌انداز

احداث خانه‌های ایثار و مراکز اقامتی مهمترین مطالبه جانبازان و ایثارگران ایلام است

سفر یک روزه معاون توسعه، منابع و برنامه ریزی بنیاد مازندران به شهرستانهای محمودآباد و فریدونکنار

تلاش اصلاح طلبان برای نمایندگی تغییر

هشدار به کاندیداها

مردم در مورد همستر کامبت چگونه فکر می‌کنند؟

خبر خوش برای ایرانی‌های طرفدار شیائومی

تحلیلگر اصلاح‌طلب: آیا فرقی دارد که چه کسی رییس‌جمهور شود؟

یارانه 5 میلیونی، گوش بازار دلار را تیز کرد

باگ 55ساله در یکی از محبوب‌ترین بازی‌های دهه 70 کشف شد

روزنامه اصولگرا: پزشکیان فاجعه است و هیچ ایده ای ندارد

از کارشناسان بپرسید

حمله «جوان» به کارشناس برنامه‌های انتخاباتی: رفع فیلترینگ را برای چه می‌خواهی؟

انتخاب سخت جلیلی و قالیباف

تریبون آزاد انتخاباتی این بار پای دردودل عشایر کوهرنگ

یوبیسافت از نام جدید Assassin’s Creed Infinity رونمایی کرد

زن: شوهرم یک ماه بعد از عقد رهایم کرد

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 27 خرداد 1403

چت GPT-4 از پس سخت ترین آزمون جهان هم برآمد

تکلیف واردات آیفون معلوم شد

اصلاح مصوبه دولت درباره برنداپل؛ ایفون13مجاز شد

یارانه‌های دولتی خودروسازان چینی را از خطر ورشکستگی نجات داد

شمخانی ادعای زاکانی درباره برجام را تکذیب کرد

ادامه روند جستجوى مفقودین سیل در جاده چالوس

کوچ طراحان فرش ایرانی به کشورهای رقیب

اسلحه کشیدن مرد همسایه به خاطر شارژ ساختمان

تورم روسیه صعود کرد

توضیحات میر احمدی درباره شنیده شدن صدایی اطراف وزارت کشور

پیش بینی بورس یکشنبه 27 خرداد 1403

بازی Shovel Knight: Shovel of Hope DX معرفی شد

یکی از بدترین برهه‌های تاریخ بورس سه سال گذشته بود

جایزه یک بیت کوین رایگان با یک ثبت نام ساده

جهان پویا و زنده Monster Hunter Wilds سخت‌افزارها را به چالش می‌کشد

تاخیر در پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری تابستان

رکود در روابط ایران و عربستان

آماده‌باش هلال‌احمر در پی رگبار باران و وزش شدید باد در 16 استان