پیام ویژه

آخرين مطالب

محل کشف الواح هخامنشی چه سرنوشتی پیدا کرده است؟ فرهنگی و اجتماعی

محل کشف الواح هخامنشی چه سرنوشتی پیدا کرده است؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - 163 ‌گل‌نبشته هخامنشی از مجموع 3506 قطعه استردادشده از آمریکا پس از حدود 90 سال درحالی در تهران رونمایی شد که وضعیت محل کشف این تلبت‌های گلی هخامنشیان، محل پرسش و تناقض است.
آبان 1311 خورشیدی (1932 میلادی)، باستان‌شناسان به سرپرستی «ارنست هرتسفلد»، پلکان سنگی بزرگ جبهه شرقی آپادانا و پلکان شمالی کاخ سه دروازه را که هر دو آنها دارای نقوش برجسته و حجاریهای ممتاز است، کشف کرده بودند و در هنگام احداث راه برای عبور واگن، در گوشه شمال شرقی تختگاه،تعداد زیادی الواح گلی را پیدا کردند.

پیام ویژه


اریک اشمیت، باستان‌شناس آلمانی آمریکایی در کتاب «تخت جمشید، ‌ بناها، نقشها و نبشته‌ها» (انتشارات فرانکلین- امیرکبیر ترجمه عبدالله فریاد در سال 1342 ) به این شکل به ماجرا اشاره کرده است: «در سال 1312 مجسمه عظیم گاو که متعلق به پایه‌های سنگی طرفین ایوان ورودی تالار تختگاه بود ظاهر گشت. در قسمت شرقی همان کاخ، هیأت علمی به کشف پلکان سنگی که به آب‌روهای زیر زمینی منتهی می‌شد، موفق شد. در هنگام احداث راه به منظور عبور واگن در گوشه شمال شرقی تختگاه، ‌ هرتسفلد تعداد زیادی الواح گلی کشف کرد.»

پیام ویژه

در گزارش‌های موسسه شرق‌شناسی شیکاگو نیز آمده است: «در مارس 1933، یک اکسپدیشن باستان‌شناسی از مؤسسه شرق‌شناسی، بخشی از دانشگاه شیکاگو، در جنوب غربی ایران در میان ویرانه‌های تخت جمشید، پایتخت امپراتوری ایران باستان، مشغول به کار بود. هنگام ساخت جاده‌ای برای عبور کامیون‌ها به منظور آوردن آب آشامیدنی، کارگران به طور تصادفی بایگانی عظیمی از لوح‌های گلی 2500 ساله، که با حروف میخی گوه‌ای‌شکل نوشته شده بود، کشف کردند که در داخل یک دیوار استحکاماتی ذخیره شده بود.»

پیام ویژه

«اریک اشمیت»، ‌ که از سال 1313 تا 1318 خورشیدی، سرپرستی کاوش‌های تخت جمشید را به عهده داشت، دیگر بخش‌های خزانه تخت جمشید را کاوش می‌کند، تاریخ این کاوش در برخی منابع بهار 1315 خورشیدی اعلام شده است. از جمله کشف‌های مهم این فصل نقش برجسته «بارعام» داریوش اول بود. در اطاق‌های نزدیک این نقش تعدادی لوح گلی به خط میخی بدست آمد.
پس از چند سال وقفه، از سال 1342 تا 1352 هیأتی از طرف اداره کل باستان‌شناسی و فرهنگ عامه وزارت فرهنگ و هنر به سرپرستی اکبر تجویدی به مدت پنج فصل در باروی شرقی تخت‌ جمشید بر بالای کوه رحمت، ‌ شمال غربی حیاط سنگی واقع در دشت جنوبی پایین‌دست تختگاه و قسمت جنوبی تختگاه موسوم به «برزن جنوبی» را کاوش می‌کند، که نتیجه آن کاوش‌ها در کتابی با عنوان «دانستنی‌های نوین درباره هنر و باستان‌شناسی عصر هخامنشی، ‌ بر پایه کاوش‌های پنج ساله تخت جمشید» به سال 1355 توسط انتشارات مرکز باستان‌شناسی ایران منتشر شد.

پیام ویژه

تجویدی در صفحه 212 همان کتاب درباره بارو تخت جمشید نوشته است: «... به نظر می‌رسد برج و باروهای بالای کوه رحمت در تخت جمشید مربوط به دوران هخامنشیان و طبق مفاد کتیبه داریوش (اول) بر پیش بست جنوبی صفه در زمان همین پادشاه و در ابتدای شهریاری او که به قلع و قمع مخالفان می‌پرداخته و تخت جمشید را پایگاه مستحکم خود قرار داده ساخته شده است، اما در دوره خشایارشا تختگاه توسعه پیدا کرده و از حالت قلعه‌ای بیرون آوردند. باروها را که حالت احترام به پیشینیان بوده و مظهر شکست‌ناپذیری شاهنشاهی حفظ کردند و تنها تیرکش‌های آن را مسدود کردند و تغییرات جزئی دادند که تا همین امروز به همین شکل باقی مانده است.»
اکنون که پنجمین محموله از گل‌نبشته‌های هخامنشی از موسسه شرق‌شناسی شیکاگو به ایران رسیده است، این پرسش‌ها مطرح می‌شود که محل کشف این تبلت‌های گلی به چه سرنوشتی و وضعیتی دچار شده است؟ آیا همچنان شواهد و اثری از آن باقی مانده است؟ کاوش و حفاظت‌های بعدی در باروهای تخت جمشید در 50 سال اخیر چگونه بوده است؟ تابلوی مشخصی در تخت جمشید وجود دارد که نشان دهد الواحی که از جمله مهم‌ترین محموله‌های استردادی ایران به حساب می‌آید و به گفته باستان‌شناسان اطلاعات ارزشمندی از نظام اداری و اجتماعی هخامنشان در اختیار می‌گذارد، در کجا یافته شده است؟
کامیار عبدی ـ باستان‌شناس فارغ‌التحصیل از دانشگاه میشیگان، عضو هیات علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی، نظریه‌پرداز و پژوهشگر ـ می‌گوید: باروهای تخت جمشید از بین نرفته‌اند، بلکه در طول زمان تحلیل رفته‌اند.
آن‌گونه این باستان‌شناس وضعیت باروهای تخت جمشید؛ جایی که گل نبشته‌های هخامنشی کشف شده‌اند، را تشریح می‌کند: باروهای قسمت‌های دور مجموعه کاخ‌ها هنوز در قسمت شمالی باقی مانده است. درست همانجایی که گل‌نوشته‌های بارو را پیدا کردند. یک مقدار از باروها هم روی کوه رحمت و اطراف آن به شکل تپه هستند. امتداد بارو تمام مجموعه کاخ‌ها و صفه‌ را می‌گرفته و بعد به سمت بالای کوه رحمت می‌رفته و باز از بالای کوه دور می‌زده و روی صفه می‌آمده است. قسمت‌هایی که روی صفه بودند و قسمت‌هایی از پادگان نظامی بودند، که آنها را به شکل تپه‌هایی روی کوه می‌بینید. پلکان‌های نور و صدا را نیز روی قسمتی از بارو تعبیه کرده‌اند، زیر بخشی از این پلکان، قسمتی از بارو قرار دارد.
این باستان‌شناس تاکید می‌کند: قسمت‌هایی که هرتسفلد و تجویدی کاوش کردند و گل‌نبشته به دست آمده، همچنان باقی است.
علیرضا عسگری چاوردی ـ مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید ـ نیز درباره وضعیت باروهای تخت جمشید و محل کشف گل نبشته‌های گلی هخامنشی به ایسنا می‌گوید: با فاصله کمی از جایگاه نور و صدا در تخت جمشید، دقیقا جایی که کوه رحمت آغاز می‌شود و آخرین نقطه‌ای که به کوه وصل می‌شود، آن الواح به‌دست آمده است.
او اضافه می‌کند: باروهای بالاتر در تخت جمشید را شادروان تجویدی کاوش کرده و بخشی مرمت نشده و بهم ریخته است، ‌که از آنجا الواح هخامنشی به‌دست نیامده است. الواح باروی تخت جمشید (به موسسه شرق‌شناسی شیکاگو برای خوانش و رمزگشایی امانت داده شد) از همان‌جایی که اشاره کردم، کشف شده است. این محل از بالا آغاز می‌شود و پایین روی همین بخش شمالی-جنوبی تخت جمشید ادامه پیدا می‌کند. آن پایین‌دست و به سمت کاخ آپادانا به ضلع غرب تخت جمشید و دشت 17 متر ارتفاع دارد و نیازی به بارو نداشته است، ولی ضلع شمالی و جنوبی تخت جمشید بارو داشته است.
عسگری چاوردی درباره گمنام بودن محل کشف گل‌نبشته‌های هخامنشی اظهار می‌کند: در طرح ساماندهی تخت جمشید حتما تابلوهای راهنما و توضیحات مبنی بر اینکه باروها کجا بوده و اتاق کشف الواح هخامنشی در بارو کجا بوده است حتما در تخت جمشید نصب خواهد شد.
مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید اضافه می‌کند: در طرح محتوایی تغییرات موزه تخت جمشید هم مد نظر داریم تعدادی از الواح هخامنشی در همین موزه به نمایش درآید.
به تشخیص باستان‌شناسان و زبان‌شناس‌ها، گل‌نبشته‌های هخامنشی یافته‌شده از باروی تخت جمشید به زمان داریوش بزرگ، بنیانگذار تخت جمشید ـ 522 تا 485 پیش از میلاد ـ مربوط می‌شود. تا کنون پنج محموله از این الواح گلی که برای رمزگشایی و خوانش به موسسه شرق شناسی شیکاگو، امانت سپرده شده بود، به ایران بازگردانده شده است. آخرین محموله شامل 3506 قطعه گل‌نبشته است که واپسین روزهای تابستان 1402 به ایران بازگردانده شد و اکنون 163 قطعه از آن تا پایان تیرماه در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1486445/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیرکل بهزیستی: نگهداری از کودک تبعه بی‌سرپرست برای ایرانیان و اتباع میسر شد

حفظ ارزش پول و راهکارهای کارآمد برای محافظت از سرمایه

کرملین: توافقنامه روسیه و کره‌شمالی علیه کشورهای ثالث نخواهد بود

کروم با آپدیت جدید خود در اندروید می‌تواند صفحات وب را بخواند

پوتین فردا به کره شمالی سفر خواهد کرد

قیمت روز تخم‌مرغ 28 خرداد 1403

«ویوو V30 پرو» به‌عنوان گوشی رسمی مسابقات یورو 2024 معرفی شد

محدودیت در ارتباطات جهانی، مهم‌ترین چالش امروز ایران است

تمدید تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه در رابطه با الحاق کریمه

پایان بی‌خانمانی در جهان با ساخت روزانه 96 هزار خانه

بتسدا برای ساخت بازی جدید Fallout عجله نمی‌کند

5 زخمی در حمله با سلاح سرد در شهر «متز» فرانسه

دهن کجی رژیم صهیونیستی به کشورهای اروپایی

روند کاهشی نرخ اخزا ادامه دارد

سیری تا پایان سال 2024 به برخی ویژگی‌های جدید مجهز می‌شود

بررسی آخرین وضعیت ترافیکی جاده های کشور

30 پاسخ «عصر ایران» به 30 دلیل مخالفان شرکت در انتخابات

خطر سقوط در کمین محافظه کاران انگلیس

رئیس سازمان هواشناسی کشور: بارش کشور به محدوده نرمال رسید

پسر نتانیاهو ارتش صهیونیستی و شین‌بت را به خیانت متهم کرد

Light Phone III رونمایی شد؛ گوشی هوشمندی که کلافه‌‌تان می‌کند!

واکنش یائیر لاپید به انحلال کابینه جنگ

جلوگیری پلیس از توزیع 70 تن گوشت فاسد

کنترل قیمت بلیت هواپیما از وزارت راه سلب شد

تظاهرات ده‌ها هزار اسرائیلی در تل‌آویو علیه حکومت نتانیاهو

اپل به‌دنبال کاهش ضخامت دستگاه‌های تولیدی آینده خود است

شمار شهدای غزه به 37 هزار و 347 تن رسید

تصاویری اختصاصی از نفربر اسرائیلی که در کمین گردان‌های القسام هدف قرار گرفت

کنگره شهدا باید نسل جدید را با فرهنگ دفاع مقدس پیوند بزند

جزئیات انحلال کابینه جنگ صهیونیست‌ها

اجلاسیه "شهدای غریب در اسارت" استان سمنان برگزار شد

بازار خودرو در سراشیبی؛ ریزش 25 درصدی قیمت خودروهای داخلی

مجلس آمریکا لایحه ممنوعیت فروش پهپادهای DJI را تصویب کرد

نامزدهای ریاست جمهوری با رئیس مجلس خبرگان رهبری دیدار کردند

اردوغان: عید قربان با غصه‌ای که ظلم اسرائیل بر دل مسلمانان گذاشت، همراه شد

عبدالکریمی: هر کاندیدایی بگوید با آمدن من مسائل کشور حل می‌شود شارلاتان سیاسی است

آخرین خبرها از امدادرسانی به محبوس شدگان معدن شازند

هشدارهای پلیس درباره پلاک‌های گذر موقت

خرید برق صرفه‌جویی شده کشاورزان به 4 برابر قیمت

آخرین وضعیت جسمی آیت‌الله مکارم شیرازی

تصاویر منتسب به گوشی قدرتمند وان‌پلاس Ace 3 Pro فاش شد

برگزاری عید قربان در کشورهای مختلف

هشدار «نارنجی» هواشناسی برای این استان‌ها

حکیم: حمایت از فلسطین واجب است

لحظه ریزش مجدد دیوار معدن در شازند

هوش مصنوعی به کمک صاحبان گربه‌ها می‌آید

حمایت شدید روسیه از کره شمالی در شورای امنیت

شرایط دریافت وام سهام عدالت 1403 اعلام شد

همکاری آلمان و ازبکستان برای اخراج پناهجویان افغان

رئیس طالبان: اختلافات در افغانستان باید کنار گذاشته شود