بزرگنمايي:
پیام ویژه - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
برخی از کسانی که روزنامه گاردین با آنها مصاحبه داشت گفتند بیش از یک هفته پیش تامین آب پاک به کلی قطع شده و آنها فقط برای زنده نگه داشتن خود هر روز حجم کمی آب فاضلاب را مینوشند.
روزنامه انگلیسی با استناد به گزارشهای میدانی هشدار میدهد شمال نوار غزه هماکنون بدترین شرایط خود را طی جنگ اخیر اسرائیل علیه این باریکه تجربه میکند و همزمان اسرائیل به حملات خود علیه بیمارستانها و پناهگاهها ادامه میدهد و کمبود آب و غذا به دلیل محاصره صهیونیستها علیه تحویل کمکهای بشردوستانه رو به تشدید است.
«نسرین مالک» در گزارش خود با تیتر «هیچ کس برای نجات آنها نمیرود: وحشت محاصرهای که در پس خاموشیها در شمال غزه پنهان میشود» مینویسد:
«وقتی اتصال اینترنت بعد از یک خاموشی دیگر در پنجشنبه در جبالیا در شمال غزه مجددا برقرار شد انس الشریفی، خبرنگار الجزیره در حساب خود در رسانههای اجتماعی تلاش کرد جهانیان را در جریان اتفاقاتی که در طول مدت قطعی اینترنت در این منطقه رخ داد قرار دهد. او اظهار کرد حملات هوایی اسرائیل چند خانه را در همان خیابان محل زندگی او در محله الحواجه مورد اصابت قرار داده و تعداد زخمی و کشتههای این حملات 150 تن برآورد میشود اما هیچ کس با اطمینان رقم دقیق را نمیداند.»
تداوم تشدید محاصره جبالیا و چند بخش دیگر شمال غزه توسط تانکها و نیروهای زمینی اسرائیل به این معنی است که تیمهای دفاع شهری و پزشکان در این باریکه امکان آمدن به آنجا برای نجات کسانی که در زیر آوارها گرفتار شدهاند را نخواهند داشت.
جبالیا؛ کودک در پی آب
هیچ خبرنگاری نیز امکان دسترسی به آنجا را پیدا نکرده و تنها الشریف امکان گزارش دادن درباره آنجا را به دلیل سکونت در همان نزدیکی دارد. او در یک ویدیو که از یک خیابان تاریک و ساکت در آنجا ضبط و منتشر کرد، گفت: «هیچ خبری از دفاع شهری و پوشش خبری نیست. هیچ چیز بجز مرگ و ویرانی نیست. هیچ کس به سراغ نجات آنها نمیآید.»
با گذشت چند روز از این حملات هوایی همچنان هیچ روایت رسمی یا جامعی درباره حملات به الحواجه وجود ندارد در حالی که مشابه این وضعیت در سراسر شمال نوار غزه وجود دارد. با گذشت چهار هفته از دور جدید حملات اسرائیل به آنجا تحرک و ارتباط در این منطقه بیش از پیش دشوار شده است.
اسرائیل در طول عملیاتش در مدت بیش از یک سال گذشته علیه غزه که در پی عملیات هفتم اکتبر «طوفان الاقصی» صورت گرفت مرتبا خطوط تلفن و اینترنت را در نوار غزه مختل کرده است. شبکه های ارتباطی غزه به دلیل آسیبهای وارد شده به زیرساختها و فقدان برق یا سوخت برای ژنراتورهای برق مرتبا قطع میشوند.
به نوشته گاردین اما شهروندان، امدادگران، پزشکان و اصحاب رسانه که در عرصه میدان در شمال غزه حضور دارند میگویند که در هفتههای اخیر وضعیت ناشی از محاصره و ویرانی در شمال غزه حتی بدتر شده و امدادرسانیهای امدادگران و پزشکان و امکان گزارشگری خبرنگاران در آنجا به شدت تضعیف شده است.
چشم اندازی از شهر جبالیا قبل از طوفان القصی
این روزنامه انگلیسی در ادامه این گزارش تصریح داشته است: «ارتباط بین بیمارستانها، کارمندان بهداشت و درمان و آژانسهای امدادرسان به صورت پراکنده برقرار میشود و در این وضعیت درگیریهای زمینی باعث خطرناک تر شدن هر چه بیشتر سفرها و سختتر شدن کار برای هماهنگی درمان و مراقبت و همینطور جمع آوری دقیق دادههای تلفات شده است.
روز چهارشنبه گذشته سرویس دفاع شهری بعد از حمله نیروهای اسرائیلی به خدمه این سرویس و از بین رفتن آخرین خودروی آتشنشانی توسط گلوله تانک آنها فعالیت خود را در غزه معلق ساخت.
رجا، یک داروساز 28 ساله به همراه 2 دوست خود بعد از کشته شدن دست کم 40 نفر در پی حملات هوایی روز شنبه به بیت لاهیا نهایت تلاششان را داشتند تا به زخمیها کمک کنند.
هیچ راهی نیز برای تماس برقرار کردن با سه بیمارستانی که به سختی همچنان خودشان در منطقه فعال نگه داشته بودند وجود نداشت و هیچ آمبولانسی نیز فرستاده نشد؛ گمان برده میشود که تعداد نامشخصی از مردم نیز همچنان بعد از وقوع این حمله در زیر آوارهای ساختمانهای فرو ریخته گرفتار باشند.»
رجا گفت: «ما مجروحان را خودمان بلند کرده یا با گاری آنها را جابجا کرده و به خانه خودمان آوردیم. ما ابزارهای کمی داشتیم و توانستیم برخی کمکهای اولیه انجام دهیم اما مشاهده کردیم که همه آنها نفس آخرشان را کشیدند. یک پسربچه در حالی که جمجمهاش شکاف برداشته بود نمیدانم چطور اما هنوز زنده بود. این بیشتر از هر چیزی دردناک است؛ این که انقدر احساس ناتوانی کنیم. اگر آمبولانسی وجود داشت اکثر آنها حالا هنوز زنده بودند.»
طبق اعلام پزشکان و وزارت بهداشت غزه عملیات زمینی و هوایی اخیر اسرائیل در شمال این باریکه به شهادت دست کم 800 نفر انجامیده است. تحلیلگر گاردین تصریح میدارد 400 هزار نفر هنوز در این منطقه گرفتار هستند و آنها میگویند بدترین شرایطی که تاکنون در ضمن جنگ به وجود آمده را تجربه میکنند.
اسرائیل به بیمارستانها و پناهگاهها حمله کرده است. آب و غذا در آنجا به سبب محاصرهای که این رژیم در راستای ممانعت از ورود محمولههای کمکهای بشردوستانه اعمال کرده رو به اتمام است و شهرهای جبالیا، بیت لاهیا و بیت حانون کانون تشدید محاصره بودهاند و در نتیجه این محاصره تحرک هر چه بیشتر محدود میشود.
برخی از کسانی که روزنامه گاردین با آنها مصاحبه داشت گفتند بیش از یک هفته پیش تامین آب پاک به کلی قطع شده و آنها فقط برای زنده نگه داشتن خود هر روز حجم کمی آب فاضلاب را مینوشند.
به گزارش گاردین ارتش اسرائیل مدعی است که هیچ تلاش نظاممندی برای آنکه فلسطینیها را از این منطقه مجبور به فرار به جنوب غزه کند در کار نیست.
در کنار مصایب ناشی از محاصره، قطعی خطوط ارتباطی و تشدید محدودیتها بر جابجایی منجر به فقدان پوشش خبری گزارشگران از وضعیت یا انتشار با تاخیر گزارشها درباره جنایات و فجایع حاصل از حملات جدید اسرائیل در شمال نوار غزه شده است.
علاوه بر اینها به نظر میرسد اسرائیل کارزار خود علیه خبرنگاران باقی مانده در نوار غزه را تشدید کرده است: در روزهای اخیر دست کم پنج خبرنگار در حملات هوایی اسرائیلیها در غزه به شهادت رسیدند، در حالی که این رژیم هفته پیش مدعی شد 6 خبرنگار که همچنان در شمال غزه فعال هستند از جمله الشریف، اعضای حماس یا سازمان جهاد اسلامی فلسطین بوده و به این ترتیب در زمره اهداف حملات قرار میگیرند.
بر اساس گزارش جدیدی که از سوی مرکز حقوق بشر فلسطین منتشر شده، اسرائیل دست کم تا کنون در جریان جنگ اخیر غزه 170 خبرنگار را به شهادت رسانده و 86 مورد از تاسیسات رسانهای را در غزه از بین برده است.