پیام ویژه

آخرين مطالب

چشم‌انداز درمه یادداشت

چشم‌انداز درمه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمد ستاری‌فر، مبدع و طراح سند 20 ساله در گفت‌وگو با «ایران» از برنامه‌ای می‌گوید که بنا بود کشور را در سال 1404 به قدرت اول منطقه‌ای تبدیل کند
بازار
مرتضی گل‌پور| پس از درخواست و ارسال پرسش‌ها، محمد ستاری‌فر پذیرفت به دفتر روزنامه بیاید تا درباره سند چشم‌انداز 1404 با سالنامه روزنامه ایران گفت‌و‌گو کند. وقتی آمد فهمیدیم ستاری‌فر از آن گونه مردان است که خواجه ابوالفضل بیهقی گفت: «مرد زبان برگشاد و جواهر پاشیدن‌ گرفت و صدف برگشادن.» پس از آنکه ستاری‌فر زبان برگشاد، دیدیم قصه سند چشم‌انداز از گونه‌ای دیگر است. دیدیم سند چشم‌انداز قصه این نبود که در سال 1404 آب و نان ما به راه باشد یا قدرت اول اقتصادی منطقه شویم.
آن گوهر پنهان مانده در سند چشم‌انداز که ستاری‌فر آشکار کرد این بود: سند چشم‌انداز، قصه توافق‌سازی و دولت‌سازی بود. به راه بودن آب و نان و قدرت اول منطقه شدن هدف ثانویه سند چشم‌انداز بود. اول بنا بود درون خودمان توافق بسازیم و بعد از توافق، دولت بسازیم. منظور از دولت‌سازی فرآیندهایی است که از ابتدای جهان مدرن در غرب و شرق جهان طی شد. ژاپن قرن 19 و آلمان قرن 19 یا کره جنوبی قرن 20 میلادی گام اول جبران عقب‌ماندگی و حرکت به سمت توسعه را با اصلاح نظام دولت‌ها برداشتند. بر سر اینکه دولت‌سازی چگونه باشد توافق داشتند.
محمد ستاری‌فر هم گفت که غایت سند چشم‌انداز همین بود؛ توافق‌سازی و دولت‌سازی تا بعد موانع را برداریم و در مسیر توسعه حرکت کنیم. چنان که به سالنامه روزنامه ایران گفت: «کشور ایران بویژه در نهاد سازمان برنامه که باید آینده‌نگر باشد مکلف است اموری را طراحی کند تا نظام حکمرانی یا لویاتان توسعه‌گرا داشته باشد، نه لویاتان خنثی. بنابراین مسأله این بود که ما چکار کنیم تا نظام حکمرانی‌ که از اول انقلاب تا الان از انسجام لازم برخوردار نبود، به انسجام لازم برسد.»
او منظور خود از این انسجام را هم اینطور تشریح کرد: «بن‌مایه رشد و توسعه کشور به چگونگی کیفیت همگرایی حکمرانی برمی‌گردد، نه واگرایی آن. ما کیفیت حکمرانی لازم برای رشد را نداشتیم یا اگر داشتیم خیلی کم بود. عامل دیگر تنظیم سند چشم‌اندار 20 ساله این مسأله بود که چکار کنیم تا این صندلی‌ها، سمت‌ها و جایگاه‌های مختلف حکمرانی که درست چیدمان نشده و چرخه بده‌بستان آنها روشن نشده است، جایگاه هر یک مشخص‌تر، قانونمند‌تر و آشکارتر شود. لذا باید برای این امر طرحی ارائه دهیم.»
از این نگاه می‌توان گفت سند چشم‌انداز وقتی به محاق رفت که توافق از حوزه سیاسی رخت بربست و درغیاب توافق، دولت‌سازی هم به محاق رفت.
 این شد که در نسبت سال ابلاغ سند چشم‌انداز تا امروز حجم اقتصاد ایران نصف شد، از حدود 600 میلیارد دلار در سال 1383 به کمتر از 400 میلیارد دلار رسید. در غیاب توافق و دولت‌سازی، به جای اول شدن در منطقه، با ناترازی‌ها روبه‌رو شدیم. از شگفتی‌های متن سند چشم‌انداز، ادبیات و واژه‌های آن است، مثل «تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین‌الملل» یا «توسعه یافته» یا «سرمایه‌ اجتماعی». این عبارت‌ها نشان می‌دهد هنگام تدوین این سند نوعی توافق سیاسی در جریان است و به همین دلیل می‌توان نشانه‌هایی از اغلب گرایش‌های فکری و سیاسی، گروه‌ها و طبقات ایرانی را در این متن دید. آنچه ستاری‌فر تشریح کرد، فقط قصه تولد سند چشم‌انداز هم نبود، قصه مرگ آن هم بود. با آغاز مجلس هفتم و فعالیت دولت نهم، سند چشم‌اندازی که هنوز اجرا نشده بود، به بایگانی سپرده شد. برنامه چهارم توسعه که قرار بود اولین گام حرکت در مسیر سند چشم‌انداز باشد، عملاً اجرا نشد، چون رئیس دولت نهم می‌گفت این برنامه (برنامه‌ای که همه فرآیندهای قانونی در جمهوری اسلامی ایران را طی کرده است) آمریکایی است! عجیب نیست اگر پس از این همه سال باز هم یک رئیس‌جمهوری اصلاح‌طلب منادی تازه و زنده کردن سند چشم‌انداز شد.
زیرا توافق‌سازی که سند چشم‌انداز قرار بود بانی آن باشد، از جنس همان «وفاق ملی» است که مسعود پزشکیان بر آن تأکید دارد.
حالا می‌توان دریافت که چرا مسعود پزشکیان، درست در سال پایانی سند چشم‌انداز این سند را احیا کرده است. به این دلیل که شاید عبارت‌ها و متن و نثر و اهداف سند چشم‌انداز کهنه شده و از دسترس خارج شده باشد، اما روح این سند نیاز فوری و ضروری ایران امروز است: باید میان فرادستان توافق ساخت و پس از توافق به ساخت دولتی توانمند، باکیفیت و باظرفیت همت گماشت.
گفت‌و‌گوی محمد ستاری‌فر با «سالنامه ایران» در موضوع «سند چشم‌انداز» چهار ساعت به درازا کشید. علاوه بر متن، ویدیوی این گفت‌و‌گو نیز منتشر خواهد شد. اما رئیس سازمان برنامه و بودجه در سال‌های 1380 تا 1383 با ذهن تیز و هوش سرشارش، در این گفت‌و‌گو از سطح سیاست به عمق سیاست رفت و شنوندگانش را به غور در این تاریخ فراخواند. زیرا تاریخ سند چشم‌انداز، تاریخ یک کشور است که عزم جزم می‌کند تا به سمت افق‌های توسعه پرواز کند، اما هنوز بال نگشوده، رویایش به محاق می‌رود. یکی از این بزنگاه‌های تاریخی در برنامه چهارم توسعه بود. محمد ستاری‌فر این بزنگاه را این‌طور تعریف می‌کند: «بعد از اینکه مجلس هفتم کار بررسی برنامه چهارم را ادامه داد، هیچ‌یک از مواد این برنامه تغییر نکرد، الا دو یا سه ماده برنامه چهارم توسعه. قبل از تغییر، در برنامه چهارم آمده بود که نفت از آن ملت است و بنا بود در سال 84 و بعد از آن، در شیوه محاسبه درآمدهای حاصل از فروش هر یک بشکه نفت و سپس نحوه هزینه‌کرد آن تغییری بدهیم (تا در بودجه دولت نیاید). در مجلس هفتم این ماده را حذف کردند. یکی از روزهایی که در سازمان برنامه گریه کردم، همین روز بود. گفتم خدایا ملت ما چه شد؟ ما می‌خواستیم کاری کنیم تا از دولت نفتی و بودجه نفتی خارج شویم، اما با این حذف، دولت را نفتی‌تر کردند.» بنا به چنین اشارت‌های تاریخی است که می‌توان گفت این متن، صرفاً یک گفت‌و‌گوی معمولی درباره یک سند بالادستی نیست، یک قصه است، یک داستان که به ما می‌گوید چرا و چطور ملتی رویاهای خود را از دست می‌دهد. ستاری‌فر حالا بازنشسته است و کناره گرفته از مسئولیت‌های مدیریتی و سیاسی، اما در دلش جز اندیشه ایران و خیال بهروزی ایرانیان چیزی نیست. همان اندیشه و رویایی که او را واداشت و به حرکت درآورد تا چنین سندی را تصویب کند، سندی که قبل از هرچیز متوازن‌سازی و بازتعریف ساختار حکمرانی را دنبال می‌کرد. اما درست در آغاز دولت پس از او، سازمان برنامه برچیده شد و تا امروز هم، اسم سازمان برنامه احیا شد، اما یک سازمان «تخصیص بودجه و اعتبار» باقی مانده است، سازمان تقسیم منابع و دیگر هیچ‌گاه یک سازمان توسعه‌ای نشد، آن‌طور سازمانی که محمد ستاری‌فر در این گفت‌و‌گو تشریح کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1572058/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنگوی پیشین وزارت بهداشت: گارداسیل واکسن روسپی‌ها نیست

نینتندو به پشتیبانی از کنسول سوییچ ادامه می‌دهد

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

خطر ابتلای کودکان به سرطان از اجاق گاز تقریبا دو برابر بزرگسالان است!

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

تصادف سواری و ون، حادثه آفرید

اپراتور آمریکایی با تحویل‌گرفتن گوشی‌های شکسته، دستگاه نو به مردم تحویل می‌دهد

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

زوایای پنهان قتل دکتر زهرا میرزایی

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

سیگار گران می‌شود

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

نگاهی به قتل خانم مجری صدا و سیما دکتر زهرا میرزایی

حکم اعدام تتلو تایید شد؟

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

پیش‌بینی آب و هوای کشور در روزهای آینده

مشخصات کلیدی سری وان پلاس Ace 6 لو رفت: تراشه اسنپدراگون و باتری 7800mAh

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

آخرین آمار ورود زائران‌ایرانی به سرزمین وحی

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب

بی‌قانون‌ترین شهر دنیا را بشناسید

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

مدیر سابق اپلیکیشن فیسبوک به استخدام OpenAI درآمد

8 هزار کیلومتر اسب‌سواری برای احیای مسیر حج مسلمانان اندلسی

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

صادارات چین به آمریکا در ماه فروردین امسال 17.6 درصد کاهش یافت

وزیر نیرو: هر ماینر به اندازه یک کولرگازی برق مصرف می‌کند

فناوری نمایشگر آیفون تاشو اپل استانداردهای جدیدی را تعیین خواهد کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

فرونشست زمین تهدیدی جدی برای آینده تهران

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود