آواز صلح از زبان پوتین
یادداشت
بزرگنمايي:
پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز یکشنبه پیشنهاد مذاکرات مستقیم با اوکراین با هدف پایان دادن به جنگ را مطرح کرد؛ ابتکاری که مورد استقبال ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، قرار گرفت و او گفت که کییف مایل به گفتوگو است؛ اما مسکو باید با آتشبس موافقت کند. به گزارش رویترز، پوتین در فوریه 2022 هزاران سرباز را به اوکراین اعزام و جنگی را آغاز کرد که صدها هزار سرباز را کشته و شدیدترین رویارویی بین روسیه و غرب را از زمان بحران موشکی کوبا در سال 1962 رقم زده است. با پیشروی نیروهای روسی، رئیس کرملین تاکنون امتیاز کمی، یا اصلا امتیازی، ارائه نکرده است؛ اما پیشنهاد مذاکراتی با اوکراین در شهر استانبول ترکیه را داده است که به گفته او بدون پیششرط و با هدف صلحی پایدار برگزار خواهد شد.
پوتین در بیانیهای تلویزیونی از کرملین که پس از ساعت 1:30 بامداد یکشنبه (22:30 به وقت گرینویچ شنبه) آغاز شد، گفت: «ما پیشنهاد میکنیم که کییف مذاکرات مستقیم را بدون هیچ پیششرطی از سر بگیرد. ما به مقامات کییف پیشنهاد میدهیم که مذاکرات را از روز پنجشنبه در استانبول از سر بگیرند.» زلنسکی در بیانیهای در وبسایت شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این «نشانهای مثبت است که روسها بالاخره شروع به بررسی پایان دادن به جنگ کردهاند. اما نخستین قدم برای پایان دادن واقعی به هر جنگی، آتشبس است.» او گفت: «ما انتظار داریم روسیه آتشبس - کامل، پایدار و قابل اعتماد - را از فردا، 12مه تایید کند و اوکراین آماده پذیرش آتشبس است.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا که میگوید میخواهد بهعنوان یک صلحجو به یاد آورده شود و بارها قول پایان دادن به جنگ را داده است، گفت اگر بتوان به «حمام خون» پایان داد، روز بزرگی برای روسیه و اوکراین خواهد بود. ترامپ در مصاحبه با شبکه اجتماعی «تروث سوشال» گفت: «یک روز بالقوه عالی برای روسیه و اوکراین! به صدها هزار جانی فکر کنید که با پایان یافتن این «حمام خون» بیپایان نجات خواهند یافت.»
پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم با اوکراین ساعاتی پس از آن مطرح شد که قدرتهای بزرگ اروپایی روز شنبه در کییف از پوتین خواستند که با آتشبس 30روزه بدون قید و شرط موافقت کند یا با تحریمهای جدید «گسترده» روبهرو شود. پوتین آنچه را که به گفته او تلاش برخی از قدرتهای اروپایی برای تعیین «اولتیماتوم» بود، رد کرد. پوتین گفت که بعید نمیداند که در جریان مذاکرات پیشنهادیاش در ترکیه، هر دو طرف بر سر «یک آتشبس جدید» توافق کنند، اما آتشبسی که نخستین گام به سوی صلحی «پایدار» باشد.
آتشبسی وجود ندارد؟
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه گفت که پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم صلح بین مسکو و کییف نشان میدهد که رهبر روسیه به دنبال راهی برای پیشرفت است؛ اما در عین حال سعی در خرید زمان نیز دارد. مکرون اوایل روز یکشنبه در راه بازگشت از اوکراین به خبرنگاران گفت: «این گام اول است اما کافی نیست. آتشبس بیقید و شرط، مقدم بر مذاکره نیست.» پوتین گفت: روسیه چندین آتشبس از جمله توقف حمله به تاسیسات انرژی، آتشبس عید پاک و اخیرا آتشبس 72ساعته در جشنهای هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم را پیشنهاد کرده است. پوتین گفت که در طول آتشبس ماه مه، اوکراین با 524پهپاد هوایی، 45پهپاد دریایی و تعدادی موشک غربی به روسیه حمله کرده و روسیه پنج حمله به مناطق روسیه را دفع کرده است.
اوکراین، روسیه را به نقض آتشبسهای موقت، از جمله آتشبس 8 تا 10 مه متهم کرد. مقامات اوکراینی اعلام کردند، بهرغم درخواست پوتین برای مذاکرات صلح، روسیه روز یکشنبه حملهای پهپادی به کییف و دیگر بخشهای اوکراین انجام داد که منجر به زخمی شدن یک نفر در منطقه اطراف پایتخت اوکراین و آسیب دیدن چندین خانه شخصی شد. پوتین گفت که مذاکرات باید به ریشههای جنگ بپردازد و او اواخر روز یکشنبه با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه درمورد تسهیل مذاکرات صحبت خواهد کرد؛ مذاکراتی که به گفته او میتواند به آتشبس منجر شود. پوتین گفت: «همانطور که میگویند، پیشنهاد ما روی میز است. تصمیم اکنون به عهده مقامات اوکراینی و متولیان آنهاست که به نظر میرسد جاهطلبیهای سیاسی شخصی آنها را هدایت میکند و نه منافع مردمشان.»
صلح؟
پوتین که نیروهایش یک پنجم اوکراین را کنترل میکنند و در حال پیشروی هستند، بهرغم فشارهای علنی و خصوصی ترامپ و هشدارهای مکرر قدرتهای اروپایی، بر شروط خود برای پایان دادن به جنگ پافشاری کرده است. در ژوئن 2024، او گفت که اوکراین باید رسما جاهطلبیهای خود در ناتو را کنار بگذارد و نیروهایش را از کل خاک چهار منطقه اوکراین که روسیه ادعای مالکیت آنها را دارد، خارج کند. مقامات روسی همچنین پیشنهاد دادهاند که ایالات متحده کنترل روسیه بر بخشهایی از اوکراین را به رسمیت بشناسد و از اوکراین خواستهاند که بیطرف بماند، اگرچه مسکو گفته است که با جاهطلبیهای کییف برای پیوستن به اتحادیه اروپا مخالف نیست. پوتین بهطور خاص به پیشنویس توافق 2022 که روسیه و اوکراین اندکی پس از آغاز تهاجم روسیه بر سر آن مذاکره کردند، اشاره کرد. بر اساس این پیشنویس که رویترز نسخهای از آن را بررسی کرده است، اوکراین باید در ازای تضمینهای امنیتی بینالمللی از سوی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، یعنی بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و ایالات متحده، با بیطرفی دائمی موافقت کند. پوتین گفت: «این روسیه نبود که مذاکرات را در سال 2022 قطع کرد.
این کییف بود که این کار را کرد. روسیه آماده مذاکره بدون هیچ پیششرطی است.» او از چین، برزیل، کشورهای آفریقایی و خاورمیانه و ایالات متحده به خاطر تلاشهایشان برای میانجیگری تشکر کرد. جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا، رهبران اروپای غربی و اوکراین این تهاجم را بهعنوان یک تصرف سرزمین به سبک امپراتوری توصیف کردند و بارها سوگند یاد کردند که نیروهای روسی را شکست خواهند داد. پوتین این جنگ را نقطه عطفی در روابط مسکو با غرب میداند که به گفته او پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال1991 با گسترش ناتو و تجاوز به آنچه او حوزه نفوذ مسکو میداند، از جمله اوکراین، روسیه را تحقیر کرد.
بازار ![]()
-
دوشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۳:۴۴
-
۷ بازديد
-

-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1589197/