پیام ویژه

آخرين مطالب

تحلیلگر عربستانی: ریاض حامی توافق ترامپ با ایران است یادداشت

تحلیلگر عربستانی: ریاض حامی توافق ترامپ با ایران است
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی شهابی| دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بار دیگر عربستان را به‌عنوان اولین مقصد خارجی خود در دوره جدید ریاست جمهوری انتخاب کرد که این اقدام هم جنبه نمادین و هم جنبه محتوایی دارد. در منطقه‌ای که اغلب با بی‌ثباتی و درگیری تعریف می‌شود، پادشاهی سعودی همچنان ستون ثبات و تداوم است. سفر ترامپ نشان‌دهنده تاکید مجدد بر اعتماد متقابل، همسویی استراتژیک و باور مشترک به دیپلماسی عمل‌گرایانه و مبتنی بر منافع است که همواره روابط عربستان و ایالات متحده را تثبیت کرده است.
 پادشاهی عربستان سعودی در لحظه‌ای تعیین‌کننده از رئیس‌جمهور ترامپ استقبال می‌کند. تقریبا یک دهه از آغاز چشم‌انداز 2030، طرح بلندپروازانه تحول اجتماعی-اقتصادی عربستان سعودی می‌گذرد. ​​کشورهای کمی در دنیای مدرن جرات کرده‌اند چنین اصلاحات گسترده‌ای - از قطع وابستگی به نفت گرفته تا باز کردن جامعه - را با این مقیاس و سرعت اجرا کنند.
آنچه به عنوان یک طرح بلندپروازانه آغاز شد، برای میلیون‌ها سعودی به یک واقعیت تبدیل شده است. زنان رانندگی می‌کنند، سینماها رونق دارند و سرمایه جهانی، اکنون ریاض را نه تنها به عنوان یک پایتخت نفتی، بلکه به عنوان یک قطب مالی، فناوری و لجستیکی منطقه‌ای در حال شکل‌گیری نشان می‌دهد.
 در این زمینه، سفر رئیس‌جمهور ترامپ چیزی بیش از یک حسن‌نیت دیپلماتیک است. عربستان سعودی خود را نه به عنوان خریدار نفوذ، بلکه به عنوان سازنده مشارکت‌ها تعریف کرده است و ریاض، ترامپ را کسی می‌بیند که ارزش اتحادهای مبتنی بر منافع متقابل را به جای مسائل حقوق بشری درک می‌کند.
 منتقدان در واشنگتن بدون شک اعتراضات قابل پیش‌بینی خود را مطرح خواهند کرد. اما آنچه باید درک شود این است که عربستان به دنبال چک سفید امضا نیست. بلکه به دنبال یک رابطه متعادل و مبتنی بر معامله است که در خدمت منافع ملی هر دو کشور باشد. ثبات در خاورمیانه یک هدف حزبی نیست؛ بلکه یک ضرورت دوحزبی است و امروز، هیچ بازیگر منطقه‌ای به اندازه عربستان سعودی به این ثبات متعهد نیست. سعودی پیش از این مواضع دیپلماتیک قاطعانه‌تری اتخاذ کرده است. این کشور به مرکزی برای میانجی‌گری بین‌المللی تبدیل شده است - از تسهیل کانال‌های بی‌سرو‌صدا بین واشنگتن، کی‌یف و مسکو گرفته تا تشویق به آتش‌بس و تبادل زندانیان در مناطق جنگی فراموش‌شده. عربستان برای مهار و پایان دادن به کشمکش تلاش می‌کند.
این موضوع در هیچ موردی به اندازه رویکرد عربستان در قبال سوریه آشکار نیست. ریاض تعامل با رژیم دمشق را در اولویت قرار داده است - نه از روی محبت، بلکه از روی واقع‌گرایی. مردم سوریه بیش از آنکه به نشانه‌های انزواطلبانه نیاز داشته باشند، به غذا، قدرت و دارو نیاز دارند. سیاست ریاض روشن است: ادغام مجدد سوریه، ایجاد ثبات در کشور و جلوگیری از تبدیل شدن آن به یک کشور ورشکسته. در مورد ایران، عربستان سعودی به طور فعال از تلاش‌های رئیس‌جمهور ترامپ برای مذاکره در مورد یک توافق هسته‌ای بهتر و جلوگیری از یک جنگ ویرانگر دیگر در منطقه حمایت می‌کند و برخلاف دولت اوباما، این بار، دولت ترامپ متحدان خود در خلیج فارس را به طور کامل در جریان این مذاکرات جاری قرار داده است. 
عرصه اقتصادی نیز به همان اندازه برای همکاری‌های عمیق‌تر آماده است. عربستان با ثروت معدنی دست‌نخورده تخمینی2.5تریلیون دلار، مرزی را برای سرمایه‌گذاران آمریکایی مشتاق به مشارکت ارائه می‌دهد. ازآنجاکه ریاض خود را به عنوان یک تامین‌کننده جهانی عناصر خاکی کمیاب که برای انرژی پاک و انقلاب‌های فناوری حیاتی هستند، تثبیت می‌کند، ایالات متحده باید از این فرصت برای زنجیره‌های تامین خود و کاهش وابستگی به رقبای ژئوپلیتیکی استفاده کند.
علاوه بر این، استقبال از هوش مصنوعی و فناوری‌های نوظهور، بستر دیگری برای همکاری فراهم می‌کند. عربستان سعودی با چارچوب چشم‌انداز 2030 خود، سرمایه‌گذاری‌های سنگینی در زیرساخت‌های دیجیتال، کاربردهای هوش مصنوعی و پروژه‌های شهری پیشرفته مانند NEOM انجام می‌دهد.
شرکت‌های آمریکایی - به‌ویژه شرکت‌های مستقر در سیلیکون ولی - باید عربستان سعودی را نه تنها به عنوان یک بازار، بلکه به عنوان یک شریک مشتاق در نوآوری ببینند.
امنیت دریایی نیز همچنان یک اولویت مشترک اصلی است. در حالی که عربستان سعودی به دنبال همکاری پایدار با ایالات متحده است، باید در مورد یک حوزه اختلاف نظر صادق باشد: اسرائیل. این پادشاهی هیچ تمایلی به برهم زدن توافق‌های منطقه‌ای ندارد، اما به دولتی در ایالات متحده امیدوار است که فشار معنادارتری بر اسرائیل برای تعدیل رفتار خشونت‌آمیزش، به ویژه در سرزمین‌های فلسطینی، اعمال کند. ثبات نمی‌تواند با چنین رنج انسانی که امروز در غزه می‌بینیم، همزیستی داشته باشد.
در نهایت، عربستان سعودی همچنان یک قدرت طرفدار وضع موجود است؛ قدرتی که برای ثبات، تداوم و توسعه اقتصادی ارزش قائل است. رئیس جمهور ترامپ، با غریزه خود برای سیاست واقع‌گرایانه و معامله‌گری، در موقعیت مناسبی برای پذیرش این دیدگاه قرار دارد. سفر او را نباید صرفا به عنوان اشاره‌ای به یک متحد تاریخی، بلکه به عنوان محوری به سوی یک استراتژی ریشه دار در خاورمیانه‌، احترام متقابل و فرصت‌های مشترک در نظر گرفت. این پادشاهی دیگر فقط خریدار سلاح یا یک بازیگر منفعل در امور جهانی نیست؛ بلکه این کشور میزبان دیپلماسی، آزمایشگاهی برای اصلاحات و شریکی برای یک نظم جهانی متعادل‌تر است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1590072/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار ورود موج جدید گرمای ناهنجار به کشور؛ دمای هوا به 50 درجه می‌رسد؟

4 تاریخ مهم برای خرید طلا

اسرائیل در هر یک ساعت، جان یک زن فلسطینی را می‌گیرد

تشکر ترامپ از هواپیمای لوکس اهدایی قطر

قتل صاحبخانه به خاطر کینه قدیمی؛ مستاجر برای بار دوم انکار کرد

شما کتاب را برای خواندن می‌خرید یا گذاشتن روی طاقچه؟

ایران رقابت نفتی با عربستان را بُرد

اعتراض تند وزیر صمت به قطع کامل برق صنایع بزرگ در 15 روز آینده

بیانیه اسنپ پی در پی صدور رای شورای رقابت؛ از حق قانونی تجدیدنظرخواهی استفاده می کنیم

نگاهی به 4 پرونده‌ مورد اختلاف ترامپ و نتانیاهو

آمار جوانان مجرد در سن ازدواج اعلام شد

زن 16 ساله به قتل شوهرش اعتراف کرد

پیش بینی قیمت دلار 25 اردیبهشت 1404؛ دلار در ترافیک دیپلماسی آچمز شد

ایلان ماسک با تسلا در راه ایران؟

پوستر فیلم مستند تا هشت صبح رونمایی شد

دوست دارید چه خبری از رئیس‌جمهور بشنوید؟

کنوانسیون پالرمو چیست؟

خودروهای آسیب‌دیده در حادثۀ بندر شهید رجایی چقدر خسارت گرفتند؟

پوتین مکالمه جالب‌اش با نخست وزیر مالزی را بازگو کرد

ملک سلمان کجا بود؟

شهدای خدمت الگویی ماندگار برای مدیران و نسل های آینده جامعه اسلامی هستند

مجوز استخدام 85 هزار نیروی جدید در آموزش و پرورش صادر شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 25 اردیبهشت 1404؛ حباب سکه در سراشیبی قیمت طلا بالا رفت

سهم واقعی تحریم در چالش‌های اقتصاد ایران چقدر است؟

رسانه عبری: وقتی ترامپ با رهبر یک گروه تروریستی دیدار می‌کند

مشروط کردن کمک‌رسانی به غزه به کوچ اجباری، ابزاری برای پاکسازی قومیتی

حج ظرفیتی بی‌نظیر برای رشد معنوی و تحول درونی انسان دارد

تازه عروس قاتل پس از 7 سال از قصاص گریخت

افزایش 40درصدی تورم مسکن و ناتوانی 75درصدی در تامین سرپناه

دستور تهدیدآمیز دولت به کارخانه‌های سیمان و فولاد: برق نیست؛ تولید را تعطیل کنید!

نبود منابع مالی در وزارت نیرو برای بحران آب؛ بودجه وزارتخانه کجا خرج می‌شود؟

ارزیابی ابتکار عمل‌گرایانه هسته‌ای ایران

پوستر فیلم سینمایی تا هشت صبح رونمایی شد

پاکت سیگار، راز 50 ساله قتل زن جوان را فاش کرد

بازار خودرو همچنان آرام؛ کاهش محدود قیمت دو مدل ایران‌خودرو

ویدئوی جدید حماس از «درهای جهنم» در رفح

اختلاف دمای سردترین و گرمترین نقاط کشور به 39 درجه رسید

قیمت جهانی طلا امروز چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

انفجار بندرعباس؛ مردم زودتر رسیدند

سفر ابدی طلبه فداکار به بیماران زندگی دوباره بخشید

عملیات زنده‌گیری خرس قهوه‌ای در مشگین شهر

یوان، روبل و روپیه؛ کدامیک جانشین دلار خواهند شد؟

یک مقام مسئول: اموال واگذار شده بابک زنجانی به وزارت نفت، ارزش اقتصادی ندارد

حذف 4 صفر از پول ملی، دردی از تورم دوا می‌کند؟

تعویق انتخابات بهشت اصولگرایان

هشدار انصارالله به 2 شرکت هواپیمایی برای پرواز به فرودگاه بن گوریون

امیر قطر و ترامپ درباره آخرین تحولات غرب آسیا رایزنی کردند

کاروان جانبازان حامل پیام عزت، فداکاری و مظلومیت ملت بزرگ ایران است

حمله مسلحانه در خیابان؛ یک نفر به قتل رسید

دردسر تازه مستأجران؛ خدمات بانکی فقط با ثبت در سامانه املاک