پیام ویژه

آخرين مطالب

پکن آمار خرید نفت از ایران را رسانه‌ای کرد؛ چین بازی را عوض کرد؟ يادداشت

پکن آمار خرید نفت از ایران را رسانه‌ای کرد؛ چین بازی را عوض کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - آفتاب یزد /متن پیش رو در آفتاب یزد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در اقدامی کم سابقه، چین آمار رسمی را منتشر کرده که نشان می‌دهد این کشور با وجود تحریمهای آمریکا، از ایران نفت وارد می‌کند. از سوی دیگراوپک در گزارش جدید خود قیمت نفت ایران را 5 دلار ارزان‌تر از نفت بقیه اعضا اعلام کرده است. این در حالی است که رئیس جمهور، خبر از افزایش40 درصدی درآمدهای نفتی می‌دهد و حالا نگرانی از ارزان‌فروشی نفت در کشور به شدت افزایش یافته است. با این حال مسئولان معتقدند فروش نفت تحریم‌ها را بی‌اثر کرده است. سوال اینجاست که اگر ایران توانایی فروش نفت را دارد چرا مذاکرات وین در حال انجام است؟
>افشاگری چین از واردات نفت ایران
برای نخستین بار در یک سال گذشته چین که بزرگترین واردکننده نفت جهان است، آماری را به صورت عمومی منتشر کرد که نشان داد این کشور در دسامبر مجموعا 1.9میلیون بشکه نفت از ایران وارد کرده است. اطلاعاتی که از سوی گمرک چین منتشر شد، نخستین افشای علنی خرید نفت ایران از سوی چین از دسامبر سال 2020 است.چین در زمان تحریمها که در سال 2018 از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا علیه ایران به اجرا درآمد، از ایران نفت وارد کرده است با این حال به ندرت به خرید نفت خام از ایران اذعان می‌کرد.
هنوزمشخص نیست که چرا چین علنا به خرید نفت از ایران اذعان کرده است اما این افشاگری در بحبوحه ادامه مذاکرات هسته‌ای در وین صورت گرفته است. ایران و چین اخیرا به دنبال پیشبرد همکاری در حوزه انرژی تحت قرارداد همکاری استراتژیک25 ساله بوده اند.نفت ارزانتر ایران و ونزوئلا در مقایسه با قیمتهای جهانی که صعود چشمگیری داشتند، انگیزه کافی را فراهم کرد تا چین ریسک مجازات نقض تحریمها را نادیده گرفته و در سال 2021 بیشترین میزان خرید را از این دو کشور داشته باشد که صادراتشان در سه سال گذشته هدف تحریمهای آمریکا قرار گرفته است.بر اساس گزارش اویل پرایس، بلومبرگ در گزارشی به نقل از برآورد شرکت تحقیقات بازار کپلر نوشت: پالایشگاههای چینی سال 2021 در مقایسه با سال 2020 حدود 53 درصد نفت بیشتری از ایران و ونزوئلا خریداری کردند. در مجموع، چین طی سال میلادی گذشته 342 میلیون بشکه نفت از ایران و ونزوئلا وارد کرد که بالاترین حجم از سال 2018 بود.
>ماجرا از چه قرار است؟
اداره‌ کل گمرک چین در اولین اطلاعیه رسمی واردات نفت ایران از دسامبر 2020، اعلام کرده این کشور در آخرین ماه سال گذشته میلادی260312 تن نفت خام از ایران خریداری کرده ‌است.
واردات سالانه نفت خام چین در سال 2021، 5.4 درصد کاهش ‌یافته که نخستین کاهش واردات نفت این کشور از 2001 است، زیرا پکن از پالایشگاه‌های خود خواسته با کاهش فرآوری نفت خام تولید داخلی سوخت را محدود کنند.چین در یک دهه اخیر پیش‌برنده تقاضای جهانی نفت بوده‌ و حدود 44 درصد مجموع رشد جهانی واردات نفت از سال 2015 (زمانی که چین واردات نفت پالایشگران مستقل را سهمیه‌بندی کرد) تاکنون متعلق به این کشور است.قیمت شاخص نفت خام برنت با انتشار این خبر کمی کاهش یافت و به 84 دلار و 40 سنت برای هر بشکه رسید.داده‌های اداره ‌کل گمرک چین در روز جمعه (24 دی‌ماه) نشان داد واردات نفت بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام جهان کاهش یافته و به 512 میلیون و 980 هزار تن معادل 10 میلیون و 260 هزار بشکه در روز رسید، این رقم در سال 2020 برابر با 542 میلیون و 390 هزار تن بود. واردات نفت خام چین در پی هجوم پالایشگاه‌های مستقل برای استفاده کامل از سهمیه‌های خود در پایان سال، در ماه دسامبر نسبت به مدت مشابه پارسال 20 درصد افزایش یافت و به 46 میلیون و 140 هزار تن رسید.بر اساس داده‌های اداره گمرک، واردات گاز طبیعی چین که شامل واردات از طریق خط لوله و همچنین واردات گاز طبیعی مایع شده (ال‌ان‌جی) هم می‌شود، در سال 2021 و نسبت به سال پیش از آن، 19.9 درصد افزایش داشته و به رقم بی‎سابقه121 میلیون و 360 هزار تن رسیده ‌است طبق اطلاعات اداره گمرک چین، این کشور اولین واردات نفت خام ایران را علی‌رغم تحریم‌های آمریکا گزارش داده است. اداره‌ کل گمرک چین که آخرین‌بار در دسامبر 2020 واردات 520 هزار تن از نفت ایران را ثبت کرده بود، حالا اعلام کرده چین در آخرین ماه سال گذشته میلادی 260312 تن نفت خام از ایران خریداری کرده‌ است.هنوز مشخص نیست چه شرکتی این محموله نفت را که در یک نفتکش بسیار بزرگ جای می‌گیرد، خریداری کرده و در کدام پایانه تخلیه شده ‌است.واردات غیررسمی نفت ایران توسط چین به‌طور متوسط بالاتر از 500 هزار بشکه در روز بین ماه‌های اوت تا اکتبر بوده‌است.طبق گفته‌ تاجران نفتی، برای کنار زدن تحریم‌های آمریکا، نفت ایران با عنوان نفت عمان، امارات و مالزی به چین صادر می‌شود.
اطلاعات کشتیرانی نشان می‌دهد واردات نفت از ایران 6 درصد از کل واردات نفت خام چین را تشکیل می‌دهد.بنابر آخرین گزارش اوپک، نفت سنگین ایران5 دلار از قیمت متوسط اعضای اوپک ارزان‌تر است. این در حالی است که در این هفته، قیمت نفت برنت رکورد زده و به بیش از 86 دلار رسیده است.
>مسئولان چه می‌گویند؟
در همین هفته گذشته دولت سیزدهم اعلام کرده که میزان فروش نفت ایران افزایش یافته و پول نفت هم دریافت می‌شود. حالا با توجه به گزارش اوپک، نگرانی از ارزان فروشی نفت ایران شدت گرفته است.
طبق گفته مسئولان آمار فروش نفت و قیمت نفت در ایران محرمانه است و دقیقا مشخص نیست ایران چقدر نفت و با چه قیمتی می‌فروشد اما محمد حسینی، مشاور کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده مجلس گفته بود: «درآمد دولت در سال 1401 از محل فروش نفت 400 هزار میلیارد تومان است.» میزان فروش نفت در بودجه 1401 هم روزانه 1.2 میلیون بشکه پیش‌بینی شده است. دولت دوازدهم در سال جاری، پیش‌بینی کرده بود که سهم نفت از بودجه 1400، حدود 349 هزار میلیارد تومان بوده که 153 هزار میلیارد تومان آن باید از محل صادرات نفت تامین می‌شد.البته کارشناسان انتقادات زیادی به این ارقام داشتند اما زنگنه، وزیر وقت نفت در صحن مجلس و برای دفاع از پیش‌بینی فروش روزانه 2.3 میلیون بشکه نفت گفته بود که در صورت رفع تحریم‌ها قادر به فروش این میزان نفت هستیم. این اعداد در حالی پیش‌بینی می‌شوند که ایران به دلیل تحریم‌ها، نتوانسته پول نفت خود را دریافت کند و حدود 42 میلیارد دلار از منابع ارزی‌اش در کشورهای دیگر بلوکه شده و ایران در این چند سال اخیر در ازای پول نفت، کالاهایی مانند برنج، چای و نفت دریافت کرده است. با این حال، رئیسی چند روز پیش اظهار کرده بود که دولت سیزدهم دیگر نگران فروش نفت نیست؛ صادرات نفت 40 درصد افزایش داشته و پول نفت هم به کشور بازمی‌گردد. جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم جداگانه، این خبر را تایید کرده‌اند.خجسته‌مهر بدون ارائه آمار و ارقام گفته بود:« از گفتن اعداد و ارقام صادرات معذور هستم، فقط در همین حد می‌توانم توضیح بدهم که وضعیت بهتر شده است. ما در شرکت ملی نفت ایران وظیفه داریم نفت را بفروشیم و پول نفت را تحویل بانک مرکزی دهیم.»بنا بر آنچه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و وزیر نفت می‌گویند پول صادرات نفت در دولت سیزدهم به کشور وارد می‌شود. اما سوال اینجاست که چه اتفاق جدیدی رخ داده که ایران می‌تواند پول نفتش را دریافت کند؟ از طرف دیگر، اگر پول‌ نفت صادراتی به کشور بازمی‌گردد پس چرا دلارهای بلوکه‌شده حاصل از فروش نفت، هنوز آزاد نشده؟
>فروش نفت و قرار داد 25 ساله
این ادعاها در زمانی مطرح شده که جمعه هفته گذشته، وزیر امور خارجه ایران با وزیر امور خارجه چین دیدار کرد. آن‌ها پس از این دیدار از آغاز فاز اجرایی قرارداد 25 ساله میان ایران و چین خبر دادند.
نشریه پترولیوم اکونومیست در 12 شهریور98 درباره این قرارداد نوشته بود که در این قرارداد مقرر شده چین نفت و گاز ایران را با 30 درصد تخفیف بخرد. این کشور برای پرداخت پول نفت ایران دو سال مهلت دارد و بعد از این مدت هم می‌تواند بازپرداخت بدهی نفتی خود را با یوآن انجام دهد.این نشریه گفته بود که چین می‌تواند دو سوم مبلغ خرید نفت و گاز را به صورت نقدی (یوآن) به ایران پرداخت کند و یک سوم بقیه را به شکل کالا و خدمات.این‌ها همه در حالی است که معامله‌گران چینی به رویترز گفته‌اند نفت ایران حدود 6یا7 دلار ارزان‌تر از نفت خاورمیانه است.چین بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است و حالا، اظهارات این مقامات و آغاز قرارداد 25 ساله تحلیل‌گران را نسبت به ارزان‌فروشی نفت ایران نگران‌تر از همیشه کرده است.
>تحریم‌های بی‌اثر؟
از سوی دیگر موضوع حائز اهمیت اظهار نظر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی است. او در تاریخ 29 دیماه در حالی که دور هشتم مذاکرات در شهر وین با حضور هیئت‌های ایران و گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) در جریان بود، در توییتی خطاب به طرف‌های غربی نوشت: «فروش نفت ایرانو بازگشت پول آن به شرایط مناسب و غیرقابل بازگشتی رسیده است. نمی‌شود برای امتیازگیری، قول رفع تحریمی را داد که بی‌اثر شده است.» او برای این توئیت از هشتگ مقاومت فعالاستفاده کرده بود و حال سوال اینجاست که اگر این طور که مسئولان می‌گویند تحریم‌ها برای ایران بی‌اثر شده و ما به راحتی می‌توانیم نفت بفروشیم و پول آن را وارد کشور کنیم، چه لزومی به مذاکره و توافق وین وجود دارد؟
>صادرات نفت ایران جزو اسرار است
رضا پدیدار، کارشناس انرژی به آفتاب یزد می‌گوید:« هیچ کس نمی‌داند که نحوه فروش شرکت ملی نفت ایران به چه صورت است. یکبار گفته شده بود که در مقابل نفت تهاتر انجام می‌شود، حالا می‌گویند که نفت را می‌فروشیم اما در نهایت هیچ جا مکانیزم دریافت وجوه فروش نفت مطرح نشده است.» وی تصریح کرد:« اطلاعات مربوط به این موضوع انحصارا در دست دولت است. این مسائل جزو اسرار کشور است چون ما هنوز در شرایط تحریمی هستیم. بنابراین جواب این سوال را تنها مقامات مسئول می‌توانند بدهند که آن‌ها نیز در شرایط فعلی بعید است که پاسخگوی این موضوعات باشند.»
این کارشناس انرژی در خصوص رابطه فروش نفت و مذاکرات وین نیز توضیح داد:« مکانیزم به این صورت است که باید توافق وین حاصل شود. کسی که کشور ما را تحریم کرده است آمریکا است؛ گروه 4+1 باید تعهدات خود را انجام می‌دادند اما تحت تاثیر آمریکا به تحریم ما پرداختند بنابراین در صورتی این شرایط تغییر می‌کند که ما از حالت تحریمی خارج شویم. هنوز هیچ یک از مقامات کشور درباره کسب توافق وین چیزی نگفته‌اند و قاعدتا ما هیچ اطلاعی نداریم که تحریم‌ها در چه وضعیتی است.» او ادامه داد:« هر کسی بر اساس ظن خودش اظهار نظری می‌کند که من به عنوان نماینده پارلمان بخش خصوصی نه این اظهار نظرات را تائید می‌کنم و نه تکذیب. چون هیچ اطلاع دقیقی از شرایط تحریم‌ها نداریم بنابراین نمی‌توان گفت فروش نفت در حال حاضر با چه مکانیزمی صورت می‌گیرد. تا جایی که ما اطلاع داریم و مسئولان به صورت غیر مستقیم اعلام کرده‌اند ما بخش کوچکی از نفت تولیدی خود را صادر می‌کنیم اما نحوه تعامل پولی آن هیچ جا اعلام نشده بنابراین مشخص نیست که چگونه وجه دریافت می‌شود.»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/807497/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برای از ما بهتران؟

ضارب دانش‌آموزان آملی بازداشت شد

طوفان شن در لیبی

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

آپدیت بزرگ Tiny11 از راه رسید؛ نسخه سبک ویندوز 11 برای کامپیوترهای قدیمی

احتمالا خانواده آیفون 16 فاقد دکمه‌های فیزیکی خواهد بود

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

عملیات ویژه نیروهای امدادی برای نجات سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان

مایکروسافت با همکاری متا، نسخه ایکس باکس هدست کوئست را می‌سازد

بیلی آیلیش به بازی فورتنایت می‌آید

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

چرا به سوالات اپراتورهای اورژانس باید پاسخ داد

هوای تهران گرم می شود!

گلایه‌ی رئیس پلیس راهور از ابلاغ نشدن قانون افزایش جرایم رانندگی

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

پیدایش ابرقدرت اسلامی

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

میزو با گوشی «21 نوت» به بازار موبایل برمی‌گردد

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

وزیر بهداشت: عرضه اینترنتی دارو آزمایشی است

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

گلکسی زد فلیپ 6 احتمالاً در 7 رنگ مختلف عرضه می‌شود

باران سنگین و وقوع سیلاب در شهرستان دلیجان

ماجرای تجمع مردم در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

هشدار باران شدید در 21 استان

سرقت اطلاعات بیماران یک شرکت آمریکایی توسط هکرها

جایزه تتری و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

مرحله‌ی پایانی تدوین یک لایحه‌ی ضد کارگری؛ حذف کارگران از میدان مناقشه!

عملکرد برخی از پردازنده‌های اینتل یک‌شبه 9 درصد افت کرد

معاون رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ها بهتر از ‌شنبه‌هاست

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟

آمار قابل تامل از میزان مسافرت ایرانیان؛ تنها 30 درصد!

جمهوری اسلامی: اهانت‌کننده به پیشوایان دین را به جای محاکمه بر صدر می‌نشانند

مایکروسافت با استخدام مدیر متا برای «جابه‌جاکردن مرزهای هوش مصنوعی» آماده می‌شود

دادگاه برزیلی ایکس را بازخواست می‌کند

جوان: یارانه انرژی را به جای خودروها به کدملی بدهید

انتقاد نماینده گچساران از افزایش تعرفه اینترنت

روزنامه اصولگرا: فرافکنی های منصوری ادامه دارد

چهار کشته و 10 مفقودی در حادثه سیل جنوب چین

کم‌کاری وزارت نیرو و سازمان ثبت اسناد برای تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان

قطع خدمات دولتی برای صاحبان مجوزی که شناسه یکتا ندارند