پیام ویژه

آخرين مطالب

نگاهی به پرونده‌های دادگاه ویژه روحانیت؛ از موسوی خویینی‌ها تا روحانی گزارش

نگاهی به پرونده‌های دادگاه ویژه روحانیت؛ از موسوی خویینی‌ها تا روحانی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سه‌شنبه بود که سید‌مهدی صدرالساداتی در اینستاگرام خود نوشت که با حکم دادگاه ویژه روحانیت خلع لباس شده است. او نوشته که دادگاه ویژه روحانیت در حکم تجدیدنظر به‌خاطر شکایت مجدد سازمان اوقاف و امور خیریه به دلیل توهین به رئیس این سازمان در کامنت‌های یکی از پست‌هایم، دوباره مرا محکوم کرد و این بار به‌خاطر هتک حیثیت و شئون روحانیت برایم حکم خلع لباس دائم روحانیت صادر کرد. او برادر کوچک‌تر آیت‌الله صدرالساداتی از نمایندگان مجلس خبرگان است که پدرشان نیز از روحانیون یزد محسوب می‌شود. آخرین روحانی‌ای که پیش از او از سوی دادگاه ویژه روحانیت خلع لباس شده و خبرش رسانه‌ای هم شد، حسن آقامیری بود. همان‌که به روحانی اینستاگرامی معروف شده است. به همین بهانه مروری بر نهاد دادگاه ویژه روحانیت خواهیم داشت.
این دادگاه در خرداد سال 58 به دستور امام خمینی(ره) تأسیس شد. سال 78 و در مجلس پنجم وجود دادگاه ویژه روحانیت به تصویب رسید و به‌صورت قانون درآمد.
روال این دادگاه نیز به این صورت است که شکایت در دادسرای استان طرح شده و با دستور دادستان به یکی از شعبات دادیاری ارجاع داده می‌شود و بعد از صدور کیفرخواست به دادستان ارجاع داده می‌شود. پس از صدور رأی دادگاه بدوی که در همان دادسرا قرار دارد، در صورت اعتراض یکی از طرفین پرونده به دادگاه تجدیدنظر ویژه روحانیت که در تهران است، ارجاع داده می‌شود. نکته دیگر اینکه تمام این مراحل به‌صورت محرمانه انجام می‌شود و آرای صادره نیز به‌صورت حضوری ابلاغ می‌شود. هم‌اکنون رئیس دادگاه ویژه روحانیت بر عهده حجت‌الاسلام محمدجعفر منتظری است که هم‌زمان دادستان کل کشور است. دادستان ویژه این دادگاه نیز بر عهده حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی است که ریاست‌جمهوری را برعهده دارد و پیش از آن رئیس دستگاه قضا بود.
اما تعریف روحانی چیست؟ بر اساس یک معیار کلی فرد روحانی کسی است که ملبس به لباس روحانیت باشد یا در حوزه به تحصیل علوم دینی پرداخته باشد یا اگر به کار دیگری اشتغال دارد به او روحانی اطلاق شود.
آیین و مقررات دادگاه ویژه روحانیت در 40 سال اخیر تغییرات زیادی داشته است، مثلا در بخش‌نامه‌ای که شورای عالی قضائی در فروردین سال 61 به ریاست مرحوم آیت‌الله موسوی‌اردبیلی تشکیل شده بود، تصویب کرد که دادگاه ویژه روحانیت قم می‌تواند به تخلفات روحانیت سراسر کشور که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه‌های انقلاب اسلامی است، رسیدگی کند.
در آیین‌نامه دادسراها و دادگاه‌های ویژه روحانیت که در سال 69 تصویب شد، وظایف دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت این‌گونه تعریف شده بود:‌ یک،«اقدامات لازم جهت پیشگیری از وقوع تخلفات و جرائم در محدوده مسائل قضائی»‌، دو:«ارشاد در امور خلاف شأن» و سه: «رسیدگی به جرائم روحانیون و پرونده‌هایی که به نحو مؤثری با اهداف این دادسرا مرتبط است». در سال 84 نیز این تبصره به آن الحاق شد: «در اجرای وظایف و اهداف مندرج در مواد یک و دو، دادسرای ویژه روحانیت می‌تواند از طریق مراکز حوزوی، سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز امور مساجد و سایر نهادهای مرتبط به امور روحانیت اقدام نماید، نهادهای فوق در زمینه اجرای موارد مذکور موظف به همکاری با دادسرای ویژه روحانیت می‌باشند».
‌دادسرای ویژه روحانـــــــــیت
رسیدگی به پرونده روحانیون متخلف در صلاحیت دادسرای ویژه روحانیت است. چنانچه شکایتی علیه یک روحانی در دادسرای عمومی مطرح شود یا اینکه از طرفین پرونده در مراحل دادرسی اعلام کند که طلبه یا روحانی است، پرونده با صدور قرار عدم صلاحیت به دادسرای ویژه روحانیت ارسال و مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.
براساس ماده 13 آیین‌نامه دادسراها و دادگاه ویژه روحانیت که در سال 69 تصویب شد و همچنین الحاقیه سال 84، صلاحیت دادسرای ویژه روحانیت این‌گونه تعریف شده است: «کلیه جرائم روحانیون و اعمال خلاف شأن آنان و یا اختلافات محلی مخل به امنیت عمومی که طرف اختلاس روحانی باشد و اتهامات اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزرا و معاونین وزیر، معاونان و مشاوران رؤسای سه قوه، سفرا، دادستان، رئیس دیوان محاسبات، دارندگان پایه قضائی و ائمه جمعه و... که روحانی باشند و یا هر‌گونه شکایتی از ناحیه شهروندان علیه یک روحانی یا طلبه در دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی می‌گردد». بر اساس ماده 15 آیین‌نامه سایر دادسراها در اموری که نسبت به روحانیون از آنها سلب صلاحیت شده، حق ورود، تحقیق و تعقیب را ندارند.
‌رسیدگی به اهانتی که به مرجع تقلید شد
از تازه‌ترین مواردی که باعث شد تا دوباره نام دادگاه ویژه روحانیت شنیده شود، اهانتی بود که به آیت‌الله صافی‌گلپایگانی از مراجع شیعه شد. او چندی پیش در دیدار با رئیس مجلس از لزوم ارتباط با کشورهای دیگر گفت که برخی اصولگرایان با این سخنان با تندی برخورد کردند. همین شد که دادستان کل کشور از رسیدگی به موضوع اهانت به ایشان در دادگاه ویژه روحانیت خبر داده بود. حجت‌الاسلام محمدجعفر منتظری که ریاست دادگاه ویژه روحانیت را نیز برعهده دارد، از صدور دستور به دادسرای ویژه روحانیت برای پیگیری موضوع خبر داده و گفته بود: «از آنجایی که شخص منتشر‌کننده این مطلب، طلبه و مرتبط با حوزه علمیه است، رسیدگی به موضوع، در حوزه صلاحیت دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت است که به آن مرجع ابلاغ شده که ماجرا را در دستور رسیدگی و پیگیری قرار دهد».
‌ شکایت نام‌های آشنا به دادگاه روحانیت
تیر‌ماه سال 99 نیز وکیل حجت‌الاسلام ناطق‌نوری خبر داد که شکایت موکلش از حمید رسایی در‌حال پیگیری است. او با اشاره به شکایت ناطق‌نوری از اظهارات خلاف واقع حمید رسایی گفته بود: «شکایت از این فرد در دادسرای ویژه روحانیت تقدیم و دستور ثبت و شعبه رسیدگی‌کننده تعیین شده و مراحل تعقیب قضائی نامبرده درحال پیگیری است». فروردین همان سال نیز ایسنا خبر داد مرتضی کهنسال از روحانیونی که مدعی طب اسلامی است با حکم دادگاه ویژه روحانیت در لنگرود بازداشت شده است.
مرداد سال 98 نیز دادگاه ویژه روحانیت عباس تبریزیان از مدعیان طب اسلامی را محکوم کرده بود که به گفته معاونت درمان وزارت بهداشت مطابق با رأی صادره، کلیه مراکز درمانی، معاینات و داروخانه‌های تحت نظارت این افراد در سراسر کشور باید تعطیل شود.
یک‌بار نیز علی مطهری، نماینده پیشین مجلس در ماه محرم به مشهد سفر کرده تا در جمع گروهی از اصلاح‌طلبان سخنرانی کند که به گفته او یک ساعت قبل از آغاز سخنرانی به دستور دادستان مشهد در سالن سخنرانی پلمب می‌شود. مطهری گفته بود: «بعد از سه سال از آن واقعه و شکایت این‌جانب به دادگاه ویژه روحانیت - درحالی‌که ایشان ملبس به لباس روحانیت نیست - ابلاغ قرار نهایی برای این‌جانب آمده حاکی از قرار منع تعقیب وی، در‌حالی‌که این‌جانب به‌عنوان شاکی در دادگاه حضور نداشته‌ام و اساسا زمان دادگاه به اطلاع من نرسیده است».
یکی دیگر از دادگاه‌های ویژه روحانیت دادگاه معروف مدیرمسئول روزنامه سلام است. روزنامه‌ای که در سال 78 توقیف شد و آیت‌الله موسوی‌خویینی‌ها در دادگاه روحانیت محاکمه شد.
‌شکایت از روحانی در دادگاه روحانیت
حسن روحانی نیز از جمله افرادی است که از سوی چند نماینده مجلس شکایت داشته که به قوه قضائیه ارسال شده است.
دی‌ماه امسال یکی از نمایندگان مجلس با انتقاد از رئیس‌جمهور پیشین از تشکیل پرونده تخلفات حسن روحانی در دادگاه ویژه روحانیت گفته بود. حجت‌الاسلام حسین میرزایی که عضو کمیسیون اصل 90 مجلس است، عنوان کرد: «مطالبه مردم از قوه قضائیه و دادگاه ویژه روحانیت، برخورد قاطع و بدون تبعیض با حسن روحانی، رئیس‌جمهور سابق به دلیل تخلفات متعدد و شکایت‌های متعدد مجلس یازدهم از اوست». او ادامه داد: «اخیرا شنیدم که پرونده‌ تخلفات حسن روحانی که از مجلس به قوه قضائیه ارجاع شده قرار است در دادگاه ویژه روحانیت بررسی شود؛ دادگاه ویژه روحانیت خیلی محکم و جدی با تخلفات برخورد می‌کند و نباید نگران بود». میرزایی گفته بود قوه قضائیه معتقد است که در بررسی پرونده تخلفات حسن روحانی سمت مهم نیست بلکه معمم‌بودن او از درجه اهمیت بالاتری برخوردار است. چند روز بعد سخنگوی قوه قضائیه به این سخنان واکنش نشان داد و گفت باید از دادگاه ویژه روحانیت پرسش کرد که آیا پرونده‌ای تشکیل شده است یا خیر.
‌خلع لباس روحانی اینستاگرامی
به‌جز صدرالساداتی یکی دیگر از روحانیون معروفی که خلع لباس شد، حسن آقامیری است که در اینستاگرام فعال بوده و هست. او در اواخر اسفند سال 97 اعلام کرد که توسط دادگاه ویژه روحانیت خلع لباس دائم شده است. حجت‌الاسلام سیدحسن خمینی از افرادی بود که به این حکم واکنش نشان داده و نوشته بود: «تن آدمی شریف است به جان آدمیت، نه همین لباس زیباست نشان آدمیت... سیدجان عزیزتر می‌شی. خودت و خدای خودت قاضی اول و آخرین. نه اینکه هر کی محکوم بوده سالم بوده، اما اکثر آدمای سالم محکوم‌اند. عزت و ذلت رو خدا می‌ده و توی این دنیا همین محبت‌های مردمه که همیشه همراهته. یاحق».

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/809569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

ممنوعیت آیفون؛ اول کارمندان دولت چین، حالا پرسنل ارتش کره

روزنامه‌نگار اسرائیلی: باید چند رودخانه از خون اهالی غزه جاری کنیم

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

سخنگوی متا به 6 سال حبس در روسیه محکوم شد

پیورا 70 اولترا یکی از مشکلات بزرگ گوشی‌های هواوی را برطرف کرده است

جت شخصی چند؟

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

برای از ما بهتران؟

ضارب دانش‌آموزان آملی بازداشت شد

طوفان شن در لیبی

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

آپدیت بزرگ Tiny11 از راه رسید؛ نسخه سبک ویندوز 11 برای کامپیوترهای قدیمی

احتمالا خانواده آیفون 16 فاقد دکمه‌های فیزیکی خواهد بود

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

عملیات ویژه نیروهای امدادی برای نجات سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان

مایکروسافت با همکاری متا، نسخه ایکس باکس هدست کوئست را می‌سازد

بیلی آیلیش به بازی فورتنایت می‌آید

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

چرا به سوالات اپراتورهای اورژانس باید پاسخ داد

هوای تهران گرم می شود!

گلایه‌ی رئیس پلیس راهور از ابلاغ نشدن قانون افزایش جرایم رانندگی

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

پیدایش ابرقدرت اسلامی

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

میزو با گوشی «21 نوت» به بازار موبایل برمی‌گردد

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

وزیر بهداشت: عرضه اینترنتی دارو آزمایشی است

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

گلکسی زد فلیپ 6 احتمالاً در 7 رنگ مختلف عرضه می‌شود

باران سنگین و وقوع سیلاب در شهرستان دلیجان

ماجرای تجمع مردم در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

هشدار باران شدید در 21 استان

سرقت اطلاعات بیماران یک شرکت آمریکایی توسط هکرها

جایزه تتری و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

مرحله‌ی پایانی تدوین یک لایحه‌ی ضد کارگری؛ حذف کارگران از میدان مناقشه!