پیام ویژه

آخرين مطالب

آنکارا میزبان جنگ سرد جدید يادداشت

آنکارا میزبان جنگ سرد جدید
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / تحریم‌‌های بی‌‌سابقه علیه روسیه به‌دلیل حمله این کشور به اوکراین، نگرانی‌‌های جدیدی را درباره اولین نیروگاه هسته‌‌ای ترکیه که توسط شرکت اتمی دولتی مسکو ساخته می‌‌شود، ایجاد کرده است. به گزارش الجزیره، اولین راکتور نیروگاه هسته‌‌ای آک‌‌کویو، واقع در سواحل مدیترانه در نزدیکی مرسین، قرار است سال آینده تولید برق خود را آغاز کند؛ اما بلوک‌‌های بالقوه در تامین مالی و تجهیزات کشورهای ثالث، این پروژه 20میلیارد دلاری را تهدید می‌‌کند.
روس‌‌اتم، پشت «آک-کویو» (شرکت ترکی) پنهان شده و تاکنون از تحریم‌‌ها فرار کرده است؛ اما گزارش شده که این گزینه توسط ایالات متحده مورد بحث قرار گرفته است. بانک‌هایی مانند اسبربانک، بزرگ‌ترین موسسه مالی روسیه و حامی اصلی نیروگاه هسته‌‌ای، تحریم هستند. هدف آک‌‌کویو این است که با راه‌اندازی چهار رآکتور 1200 مگاواتی ترکیه، 10درصد انرژی مورد نیاز خود را تامین کند. به گفته سازمان تنظیم مقررات هسته‌‌ای ترکیه، این پروژه به‌طور کامل توسط سرمایه روسیه تامین می‌‌شود. اسبربانک که عمدتا متعلق به روس‌‌اتم است، از سال2019، وام‌‌هایی به ارزش 1.2 میلیارد دلار ارائه کرده است. سوکوبانک، یکی دیگر از طلبکاران آک‌‌کویو که تحت تحریم قرار دارد، وام‌‌هایی به ارزش 300 میلیون دلار در مارس سال گذشته اعطا کرد. تحریم‌‌های احتمالی علیه روس‌‌اتم همچنین می‌‌تواند بر جریان تامین تجهیزات آک‌‌کویو تاثیر بگذارد و تامین‌‌کنندگان را از ارائه تجهیزات، فناوری و خدمات صنعتی منع کند. در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی ان‌‌تی‌‌وی ترکیه که در 23 فوریه پخش شد، آناستازیا زوتیوا، مدیر عامل آک‌‌کویو، تولید بیشتر تجهیزات این مجتمع را که از کارخانه‌هایی در کشورهایی مانند جمهوری چک، مجارستان و کره‌‌جنوبی، فراهم شده است، برجسته کرد. یک جزء کلیدی این مجتمع اتمی هم توسط جنرال الکتریک استیم پاور، شعبه جنرال الکتریک، در فرانسه تولید شده است؛ درحالی‌که شرکت فرانسوی «Assystem» نیز در نظارت بر ساخت‌وساز، شرکت دارد. نه جنرال الکتریک، شرکت فرانسوی «Assystem» و نه سایر شرکت‌های کشور ثالث حاضر به پاسخگویی به شبکه خبری الجزیره نشدند.
تحت فشار
بر اساس گزارش ماه مارس بلومبرگ که به نقل از مقامات ارشد ترکیه که درگیر در این پروژه هستند، تهیه شده بود، مقامات این کشور و روسیه درباره مشکلات احتمالی، از جمله تامین مالی و تهیه تجهیزات از کشورهای ثالث، گفت‌وگو کرده‌‌اند. سینان اولگن، مدیر مرکز مطالعات اقتصاد و سیاست خارجی مستقر در استانبول گفت: «پروژه آک‌‌کویو اولین پروژه در صنعت هسته‌‌ای جهانی است که بر اساس مدلی منحصر به فرد با نام «build-own-operate model» است. این به آن معناست که روسیه مسوول تمام هزینه‌های سرمایه در مرحله ساخت و‌سازاست.» اولگن افزود که روسیه احتمالا ترکیه را برای یافتن شرکت‌های محلی برای تصاحب 49درصد سهام آک‌‌کویو تحت فشار قرار خواهد داد. با این حال، مذاکرات با سه شرکت ترکیه‌‌ای در سال2018 شکست خورد. بحران اقتصادی کنونی ترکیه باعث می‌‌شود که منابع مالی داخلی در دسترس نباشد و سرمایه‌‌گذاران بین‌‌المللی نسبت به پروژه تحت کنترل روسیه هم محتاط هستند. کریم هاس، تحلیلگر روابط ترکیه و روسیه مستقر در مسکو می‌گوید: «در درازمدت این یک مشکل بزرگ در آک‌‌کویو است: تقسیم تامین مالی پروژه با سرمایه‌گذاران ترک.» وی افزود: «فکر نمی‌‌کنم هیچ شرکت غربی در پروژه روسیه در ترکیه سرمایه‌‌گذاری کند. یک جنگ سرد جدید در حال حاضر اینجاست.» آک‌‌کویو از زمان آغاز به کار خود در 12 سال پیش ثابت کرده است که یک پروژه بحث‌‌برانگیز است. این نیروگاه برای 25 سال اول تحت مالکیت روسیه خواهد بود و وابستگی انرژی ترکیه به همسایه شمالی خود را افزایش می‌‌دهد. امتیازات گسترده به روس‌‌اتم، مانند ساخت بندر مجاور و معافیت‌‌های مالیاتی، مفسران را بر آن داشته است که این پروژه را با مزایای تجاری یک‌طرفه‌ای که عثمانی به قدرت‌های اروپایی اعطا کرده است، مقایسه کنند. مسائل زیست‌محیطی، قرار گرفتن نیروگاه در نزدیکی گسل زلزله و شکایت از شرایط کاری، همگی ساخت‌و‌ساز را تحت‌الشعاع قرار داده است. امره اورسین، فعال ضد هسته‌‌ای می‌‌گوید که این نیروگاه به‌‌گونه‌‌ای رشد کرده است تا به بندر روسیه در دریای مدیترانه تبدیل شود. به گفته هاس، مسکو تلاش خواهد کرد تا ضرب‌‌الاجل سال آینده را انجام دهد تا بتواند از جریان نیروگاه درآمد کسب کند؛ اما همچنین به‌دلیل وضعیت آک‌‌کویو به عنوان یک «پروژه اولویت‌دار» پیشرفت آن در هاله‌‌ای از ابهام قرار دارد: «تاسیسات هسته‌‌ای روسیه در یک کشور عضو ناتو که مسکو با آن روابط نزدیک دارد.» البته آنکارا روسیه را تحریم نکرده است. مادالینا ویکاری، کارشناس ژئوپلیتیک انرژی در اتاق انرژی اوراسیا می‌گوید: «روسیه علاقه‌‌مند است که نفوذ ژئوپلیتیک خود را با ترکیه از طریق وابستگی متقابل انرژی حفظ کند.» همچنین روسیه می‌‌خواهد ثابت کند که با وجود تحریم‌‌ها همچنان می‌‌تواند صادرات هسته‌‌ای را انجام دهد. در نهایت، اگر اولین واحد در سال2023 آماده نشود، ناامیدی بزرگی از طرف ترکیه ایجاد خواهد شد و این ناامیدی به احتمال زیاد به رویکرد سیاست خارجی ترکیه در قبال روسیه سرایت خواهد کرد.
دفتر آک‌‌کویو در آنکارا به درخواست‌‌ها برای اظهارنظر پاسخ نداد؛ اما در بیانیه قبلی این شرکت اعلام شده بود که تمام تلاش‌‌ها و منابع خود را برای تکمیل اولین واحد در سال2023 به‌کار می‌‌گیرد. این سازمان افزود که تمام منابع و ابزار لازم برای تحویل موفقیت‌آمیز پروژه را در اختیار دارد. ترکیه در نظر دارد در صدمین سال تاسیس جمهوری ترکیه حتما بخشی از این مجتمع اتمی را وارد فاز عملیاتی کند تا دولت آن بتواند بهره‌‌برداری سیاسی از این موضوع داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/833040/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

سرنوشت قمه‌کش‌هایی که در ارومیه خیابان بستند چه شد؟

طلای جهانی جهش کرد

«جف بزوس» و مدیرعامل آمازون به حذف پیام‌های تجاری متهم شدند

گزیده‌های نفتی هفته

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

آرامکوی عربستان حامی مالی فیفا شد

جزئیات بیشتر از درگذشت یک پزشک زن

اجرای شگفت‌انگیز بازی Cyberpunk 2077 روی گوشی‌های قدیمی اندرویدی!

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

قیمت بیت کوین تا 63 هزار دلار کاهش یافت

آمریکا می‌خواهد دار و ندار هواوی را تحریم کند!

غوغا در گوشی‌های آیفون با مدل‌های هوش مصنوعی OpenELM اپل

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

وضعیت جاده‌ها؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

آماده‌سازی نیروگاه‌های کشور برای تولید حداکثری برق در تابستان

ادعایی درباره ضرر مرغداران؛ تولیدکننده 10 هزار تومان ضرر می‌کند

ورود سامانه‌ بارشی جدید به کشور از روز سه‌شنبه

حضور دو بازی ایرانی در مراسم MENA Games Industry Awards 2024

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

به‌روزرسانی نسل بعدی Fallout 4 منتشر شد

عروس بزرگ امام: نمی خواستم ازدواج کنم اما.. / آقا مصطفی، روحانیِ مدرنی بود و در حجاب سختگیری نداشت/ علاقه امام به بچه‌هایم غیرقابل توصیف بود

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

واکنش بغض‌آلود وزیر اسبق بهداشت به مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

اشک‌های سردار رادان در اجتماع مردم قم در حمایت از فراجا

عضو انجمن حمل‌ونقل ریلی: باید کفش آهنین بپوشیم و پولمان را از راه آهن بگیریم

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

ایمیل اشتباه اپل به مشتریان آیفون، خبرساز شد

کشف مکان دقیق دفن افلاطون

پیش‌بینی وضعیت آب و هوا؛ سامانه بارشی جدی سه شنبه وارد کشور می‌شود

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید!

رفتارهای رادیکال در برخورد با کم حجابی، مردم را به دین بدبین می‌کند / چرا جلوی دزدی و اختلاس را نمی گیرید

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

به کار گیری منشی های خانم در ادارات کرمانشاه ممنوع شد

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست

وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین 1403 با واردات

داستان عجیب گم شدن حلقه ازدواج

ماجرای قمه‌کشی در ارومیه

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

دستگیری 4 نفر سر جلسه کنکور

ماجرای عجیب گم شدن حلقه ازدواج

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

رقابت پرمتقاضی‌ترین رشته‌های کنکور آغاز شد

علت گرانی شدید قیمت پیاز