پیام ویژه

آخرين مطالب

آینده ایران بدون توافق هسته ای چگونه خواهد بود؟ يادداشت

آینده ایران بدون توافق هسته ای چگونه خواهد بود؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اردوان امیراصلانی/ ‌پانزدهم جولای هفتمین سالگرد برنامه جامع اقدام مشترک و در عین حال ممکن است آخرین سالگرد آن نیز باشد. پس از یک سال مذاکره، هنوز پیشرفت واقعی حاصل نشده است. برعکس، با گذشت زمان پنجره دیپلماتیک بسته می‌شود و مذاکرات به بن‌بست می‌رسد. همه طرفین در این ماجرا مقصر هستند و در عین حال چیزهای زیادی برای ازدست‌دادن دارند. پایان توافق وین برای غرب به معنی خنثی‌شدن سال‌ها تلاش برای منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه است. شکست مذاکرات منجر به تشدید تنش نظامی در منطقه می‌شود که نقشی کلیدی در بحران انرژی جهانی ناشی از جنگ در اوکراین دارد. اما عواقب آن برای ایران حتی چشمگیرتر خواهد بود و بر آینده کشور تأثیر بسزایی می‌گذارد.
از دیدگاه اروپاییان و واشنگتن، شکی نیست که شکست آخرین دور مذاکرات در دوحه در ماه گذشته (که اجازه حل‌وفصل اختلافات را نداد و حتی منجر به بازگشایی موضوعاتی شد که قبلا حل‌وفصل شده بودند) نشان می‌دهد که دیپلمات‌های ایرانی همچنان در تلاش برای خرید زمان هستند که هدف از آن در بهترین حالت به‌دست‌آوردن اجماع داخلی برای پذیرش توافق بدون تضمین پایدار و در بدترین حالت تسریع برنامه هسته‌ای ایران است.
درواقع، فراتر از مسائلی از قبیل وضعیت سپاه پاسداران، نگرانی اصلی و مشروع ایران تضمین پایداری توافق جدید توسط دولت جو بایدن است. خروج یک‌جانبه دونالد ترامپ در ماه می‌ 2018، شکنندگی تعهدات را نشان داد. در طول مذاکرات اخیر نه‌تنها جو بایدن از «فشار حداکثری» کم نکرد و امتیازی نداد، بلکه از تشکیل ائتلاف عربی‌-اسرائیلی حمایت کرد و این موضوع چندان برای ایران اطمینان‌بخش نیست. درحالی‌که تغییرات سیاسی واشنگتن در سال 2025 بسیار محتمل تلقی می‌شود، این تضمین برای دستیابی به توافق با ایران تعیین‌کننده است.
از سوی دیگر پیامدهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی ناشی از شکست قطعی برجام برای ایران خطیر خواهند بود. علی‌رغم ضعف‌های برجام، تجدید توافق هسته‌ای آثار مثبت فوری برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران به ارمغان می‌آورد. با رهایی از تحریم‌ها، تهران می‌تواند روزانه یک میلیون بشکه نفت اضافه صادر کند. حتی اگر به دلیل افزایش عرضه، قیمت نفت به زیر مرز 80 دلار بازگردد، درآمد نفتی ایران نزدیک به 80 میلیون دلار در روز خواهد بود. این شرایط مطلوب باعث افزایش صادرات محصولات پتروشیمی، فولاد و کالاهای تولیدی و کاهش هزینه واردات مواد غذایی و تجهیزات پزشکی می‌شود. در نهایت، ایران با دسترسی مجدد به دارایی‌های سرگردان خود در خارج از کشور قادر به تثبیت نرخ ارز و کاهش تورم با استفاده از ذخایر ارزی چند میلیارد دلاری خود خواهد شد و این منجر به یک گشایش اقتصادی می‌شود.
قدرت اقتصادی ایران از سال 2012 به‌طور اجتناب‌ناپذیری فرسایشی بوده است. به دلیل کمبود سرمایه‌گذاری، عدم نوسازی و انتقال فناوری، زیرساخت‌های صنایع ازجمله مهم‌ترین آنها یعنی صنعت انرژی در حال فرسودگی هستند. مسئولان همچنان بر مقاومت اقتصادی ایران تأکید دارند که ملموس و واقعی است و مردم ایران را از محرومیت‌های غیرقابل تحمل در امان نگه داشته است. با‌ این حال، اقتصاد مقاومتی باعث رکود و کندشدن روند توسعه می‌شود. استاندارد زندگی ایرانیان در 
10 سال گذشته بدتر شده است و در صورت تداوم این روند سرانه تولید ناخالص داخلی تا سال 2030 به زیر مرز 15 هزار دلار خواهد رسید.
با منزوی‌شدن اقتصاد، ایران از صحنه‌های بین‌المللی نیز طرد می‌شود و اروپاییان که با احیای اتحاد فراآتلانتیکی علیه روسیه تقویت شده‌اند، با میل بیشتری شرکت در ائتلاف آمریکایی علیه تهران را خواهند پذیرفت. امضای قطع‌نامه اخیر در سازمان ملل متحد برای محکومیت عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی توسط نزدیک به 30 کشور از 35 کشور، با وضعیت سال 2020 که شورای امنیت و به‌ویژه اروپاییان با خروج آمریکا از توافق توسط دولت ترامپ مخالفت کرده بودند، در تضاد شدید است.
محافظه‌کاران در تهران برای مقاومت در برابر فشار غرب روی اهمیت روابط راهبردی ایران با قدرت‌های بزرگ آسیایی مانند چین و روسیه که عملا این قطع‌نامه را وتو کردند یا هند که رأی ممتنع داد، حساب باز کرده‌اند. باید پذیرفت که به نظر می‌رسد سفر اخیر ولادیمیر پوتین به تهران این استراتژی را تأیید می‌کند. اما تجربیات دهه گذشته نشان می‌دهد که حمایت سیاسی و اقتصادی محدود و مشروط به مخاطرات روابط روسیه و چین با آمریکاست و وضعیت ایران به عنوان یک متغیر تعدیلی باقی می‌ماند. علاوه بر این، تقویت منافع مشترک میان این دو قدرت و قدرت‌های خاورمیانه، به‌ویژه اسرائیل و عربستان سعودی، ما را به این باور می‌رساند که ایران برای به‌دست‌آوردن تضمین‌های امنیتی و بالابردن سطح همکاری‌های اقتصادی مورد نظر خود، برای جبران پایان احتمالی برجام دست‌و‌پنجه نرم خواهد کرد.
در چنین شرایط نامشخصی، اقلیت رو به رشد در داخل کشور تمایل دارد برای دستیابی به موازنه منطقه‌ای، ایران را مانند پاکستان به یک قدرت هسته‌ای واقعی تبدیل کند. در مواجهه با این وضعیت، همه جهان و به‌ویژه ایالات متحده مجبور به تجدیدنظر در روابط خود با تهران خواهند شد و این موضوع باعث تشدید تنش‌های منطقه‌ای خواهد شد. حتی اگر ایالات متحده مستقیما تمایلی به درگیری‌های جدید در خاورمیانه نداشته باشد، اسرائیل هیچ مشکلی برای عملکرد به صورت نیابتی نخواهد داشت. به همین ترتیب، تمام تلاش‌ها در راستای عادی‌‌سازی روابط با پادشاهی‌های نفتی خلیج فارس از طریق متحدان، بدون نتیجه خواهد ماند.
مقاومت در برابر تحریم‌ها برای ایران یک تاکتیک مرتبط برای دستیابی به توافق بهتر با ایالات متحده در مذاکرات بوده است. با توجه به موضع کنونی، باید یک استراتژی بلندمدت در اولویت باشد. اکنون آینده ایران به انتخاب مقامات مسئول بستگی دارد. احیای توافق هسته‌ای یا تحمل پیامدهای ناشی از شکست آن گزینه‌هایی هستند که آینده کشور به آن بستگی خواهد داشت. به همین ترتیب، دولت بایدن باید فراتر از ملاحظات انتخاباتی کوتاه‌مدت که مانع از اعطای امتیازات نمادین به تهران شد، حرکت کرده و رویکرد دیپلماتیک انعطاف‌پذیرتر و شجاعانه‌تری را در مقابل ایران اتخاذ کند. مزایای بازگشت به برجام بیش از آن است که به شانس واگذار شود. هنوز امکان بقای این توافق وجود دارد. در این فاصله کوتاه، ایران می‌تواند از موضع قدرت به توافق برسد. در صورت عدم استفاده از این فرصت و با توجه به مخاطرات اقتصادی و نظامی ناشی از عدم توافق، احتمالا فرصت دوباره‌ای پیش نخواهد آمد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/849065/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

مایکروسافت از هوش مصنوعی VASA رونمایی کرد؛ ساخت چهره‌های سخنگو از روی عکس

آتش سوزی در پایتخت اندونزی 7 کشته برجای گذاشت

گزیده‌های نفتی هفته

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند/ ویدئو

تلویزیون‌های گیمینگ سری 2025 ردمی شیائومی با قیمت رقابتی معرفی شدند

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند

واژگونی پراید حادثه آفرید

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

مرغ کیلویی چند؟

واکنش ها به تذکر دفتر رهبری در مورد گشت ارشاد جدید/ طرح نور تعطیل می شود؟

نویسنده آمریکایی: خاورمیانه در پرتگاه جنگ گسترده‌تری است که هیچ‌کس نمی‌خواهد

تصاویر هوایی از وضعیت «زرآباد» در استان سیستان و بلوچستان بعد از بارندگی

ارتباطات استان سیستان و بلوچستان پایدار است

آیپد ایر 12.9 اینچی به پنل Mini-LED نمایشگر مجهز خواهد شد

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

متا مدعی شد: مدل زبانی لاما 3 عملکرد بهتری نسبت به اغلب رقبا دارد

پدر گلاب ایران درگذشت

رقیب اپ استور آغازبه‌کار کرد؛ فروشگاهی جدید برای برنامه‌ها و بازی‌های آیفون

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور»/ اساتید حوزه عفاف و حجاب دختران را اقناع کنند

آذری جهرمی: این یک رجزخوانی نیست، هشدار است/ جنگ طلب نیستم اما در صورت اعلام جهاد از سوی رهبری، لباس سربازی خواهم پوشید

مشخصات Redmi 13 5G و پوکو M7 پرو 5G لو رفت

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد

گوشی ارزان جدید موتورولا با باتری پرظرفیت در راه است

ترافیک سنگین در جاده کرج - چالوس

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

گوگل کارمندان معترض به همکاری با رژیم صهیونیستی را اخراج کرد

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

بارش باران در مناطق جنوبی کشور رکورد زد

توقیف خودرو با بیش از 50 میلیون تومان خلافی

مرگ غم‌انگیز تازه عروس در شب عروسی

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

ماجرای برادر کشی با شلیک گلوله

سازمان هواپیمایی کشوری: پروازهای فرودگاه‌های کشور در حالت عادی هستند

دامغان لرزید

مرگ غم‌انگیز تازه عروس و داماد در شب عروسی

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

مانیتور 27 اینچ جدید ازراک آنتن وای‌فای دارد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

هکرهای چینی برای حمله به زیرساخت‌های آمریکا آماده می‌شوند