پیام ویژه

آخرين مطالب

ایران به‌هیچ‌و‌جه تغییر در مرزهای بین‌المللی را نمی‌پذیرد يادداشت

ایران به‌هیچ‌و‌جه تغییر در مرزهای بین‌المللی را نمی‌پذیرد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حمله دوباره دولت جمهوری آذربایجان به مرزهای ارمنستان بهانه‌ای شد تا با محمود شوری، کارشناس مسائل اوراسیا گفت‌وگو کنیم. این کارشناس مسائل اوراسیا با تاکید بر اینکه ایران بارها موضع خود را درخصوص درگیری باکو-ایروان اعلام کرده است، پذیرش هرگونه تغییر مرزی در منطقه را از سوی ایران مردود دانست. شوری همچنین گفت لازم است تهران، مسکو و سایر قدرت‌های منطقه‌ای که در این زمینه با ایران هم‌سو هستند، با استفاده از دیپلماسی منطقه‌ای، به حل‌و‌فصل اختلافات به‌وجود‌آمده بپردازند. در ادامه، متن این گفت‌وگو را می‌‍‌خوانید.
 چه عواملی باعث شد دولت جمهوری آذربایجان تصمیم بگیرد دوباره به مرزهای ارمنستان حمله کند؟
همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، آذری‌ها باوجود تحولات رخ‌داده در سال 2020 که به بازپس‌گیری بسیاری از مناطقی که پیشتر از آن به‌تصرف ارامنه درآمده بود منجر شد، خیلی از وضعیت به‌وجود آمده بعد از آن درگیری‌ها راضی نبودند. آن‌ها به‌‌دنبال این بودند که زمینه را به‌شکلی فراهم کنند تا خاک جمهوری آذربایجان به نخجوان متصل شود. در تصورات‌شان این‌طور می‌گذشت و قصد داشتند این دو قسمت از سرزمین آذربایجان را به یکدیگر متصل کنند. این مساله طبیعتا می‌تواند منجر به تغییرات ژئوپلیتیک قابل‌توجه در منطقه شود و همچنین شرایط موازنه قدرت‌های منطقه‌ای را کاملا تغییر دهد. به همین دلیل باید گفت اگرچه بعد از جنگ نوامبر 2020 توافقی انجام شده بود اما برخی موضوعات همچنان مبهم ماند. مثلا یکی از مواردی که در چهارچوب این توافق مبهم باقی ماند بحث دالانی تحت عنوان دالان زنگه‌زور بود. مساله‌ای که به‌نظر می‌رسد می‌تواند موضوعی برای آغاز یک جنگ تازه باشد. 
فعال شدن دالان زنگه‌زور و تحمیل آن به دولت ارمنستان را چه‌میزان درجهت منافع دیگر کشورهای منطقه می‌دانید؟ آیا قدرتی مثل روسیه که درگیر جنگ با غرب است هم در این‌میان می‌‌تواند از تحولات رخ‌داده منتفع شود؟
باید به این نکته توجه داشت که منافع روسیه در این منطقه خیلی متنوع است. مسکو می‌تواند به شکل‌های مختلفی از وضعیت استفاده کند. واقعیت آن است که بعد از جنگ اوکراین، ‌انگیزه‌های روسیه برای مداخله در منطقه کم‌رنگ‌تر شده است و شاید بتوان گفت تحولات اخیر هم نشان‌داد که روسیه احتمالا نمی‌تواند مثل گذشته در تحولات قفقاز یک بازیگر جدی و تعیین‌کننده باشد. اما نکته قابل‌توجه آن است که نباید روسیه را علاقه‌مند به این تغییرات دانست. من بعید می‌دانم که اینچنین باشد. حفظ تمامیت ارضی ارمنستان برای روسیه مهم است. آنها، در چهارچوب‌های مختلفی ازجمله پیمان امنیت جمعی نسبت به این مساله یعنی حفظ تمامیت ارضی ارمنستان متعهد هستند. به همین دلیل هم هست که می‌‌توان گفت روسیه حتی اگر از تغییرات احتمالی در مرزهای منطقه آسیبی‌ هم نبیند، براساس تعهداتی که دارد، هیچ علاقه‌ای به این تغییرات نخواهد داشت. 
این که بگوییم روسیه ممکن است منتفع شود و در توصیف آن از لفظ انتفاع استفاده کنیم، برای این مساله عبارت سنگینی است. می‌توانیم بگوییم احتمالا روسیه آسیب زیادی از این مساله نمی‌بیند اما همان‌طور که گفتم، براساس تعهدات و همچنین نوع رابطه‌ای که با ارمنستان دارد، حتما به این تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه علاقه‌مند نیست. 
علی‌رغم عضویت ترکیه در ناتو و اتحادش با آمریکا از این حیث، طی چند روز گذشته شاهد آن بودیم که واشنگتن به حمایت از ارمنستان پرداخت. اعلام حمایتی که دقیقا نقطه‌مقابل سیاست دولت ترکیه درخصوص درگیری به‌وجود آمده است. این تضاد آشکار در موضع آنکارا و واشنگتن را چه‌میزان در مناسبات جاری این دو کشور اثرگذار و تعیین‌کننده می‌دانید؟ آیا امکان آن وجود دارد که این تضاد به عاملی برای شدت‌گرفتن درگیری‌ها میان باکو و ایروان تبدیل شود؟ 
‌ترکیه با اینکه عضو ناتوست اما نوع نقش‌آفرینی‌اش در منطقه، مثل خیلی از موضوعات دیگر، نسبت به سیاست‌ها و مسائل مرتبط با عضویت این کشور در ناتو تفاوت دارد. طبیعتا آمریکایی‌ها و بسیاری از کشورهای اروپایی، باتوجه به نوع ارتباطی که با ایروان دارند، خیلی به این مساله که تمامیت ارضی ارمنستان دچار خدشه شود علاقه‌مند نیستند. اما ترکیه، باتوجه به سیاست‌های کلانی که در منطقه دنبال می‌کند (سیاستی مثل ایجاد و تقویت پیوند کشورهای ترک‌زبان) درواقع جهت حرکتش، حمایت بی‌چون و چرا از جمهوری آذربایجان در این درگیری‌هاست. آنکارا همچنین تلاش دارد با حمایت نظامی از باکو، اهداف بلندپروازانه‌ای که در سیاست خارجی خود مدنظر دارد را دنبال کرده و محقق کند. 
در چنین شرایطی موضع جمهوری اسلامی ایران باید در مواجهه با تحولات قفقاز چه باشد؟ آیا کشورهای دیگر هم می‌توانند در وضعیت کنونی به خاتمه جنگ کمک کنند؟
موضع جمهوری اسلامی ایران در این‌خصوص بارها و بارها مطرح شده است. تاکید ایران همواره بر آن بوده که هیچ‌گونه تغییری در مرزها پذیرفتنی نیست. همچنین حفظ ارتباط میان ایران و ارمنستان یکی از اصولی است که تهران به ‌هیچ‌وجه از آن کوتاه نخواهد آمد. چون این مساله علاوه‌بر آن که موازنه‌قوا را در منطقه کاملا بهم می‌ریزد، ارتباط ما با ارمنستان را که طی چنددهه گذشته ارتباط خوبی هم بوده است دچار مشکل می‌کند. مساله‌ای که طبیعتا جمهوری اسلامی با آن موافق نیست. به‌نظر می‌رسد در این زمینه باید با تکیه بر دیپلماسی فعال عمل کنیم و پیش از آنکه کار به جاهای سخت‌تری کشیده شود حتما باید از طریق دیپلماسی منطقه‌ای و رایزنی‌هایی که با کشورهای هم‌سو با ایران صورت می‌گیرد همچنین ارتباطاتی که با کشور روسیه وجود دارد، مانع از این شد که آذربایجان یا ترکیه بخواهند اهداف خود را در منطقه و در بحث درگیری با ارمنستان محقق کنند. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/855023/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

انتقاد متفاوت عباس عبدی از بازگشت گشت ارشاد به خیابان ها؛ چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

قابلیت عجیب P70 پرو را ببینید؛ عضو پرآوازه خانواده هواوی

از هوش مصنوعی تا تماس ویدیویی؛ قابلیت‌های جدید عینک متا ری-بن را ببینید

قابلیت انقلابی واتساپ معرفی شد؛ انتقال فایل بدون نیاز به اینترنت

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

هشدار زرد هواشناسی؛ وزش باد شدید در مناطق جنوبی کشور تا هفته آینده

محاکمه پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

رئیس سازمان سنجش: اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

میانگین سن مادران و پدران ایرانی در تولد اولین فرزند

نمایش داستان مرموز بازی INDIKA در تریلر جدید

این ویژگی امنیتی اندروید 15 شما را از اپلیکیشن‌های مشکل‌دار نجات می‌دهد

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

طرح تعویض رایگان سامسونگ برای گوشی هایی که این مشکل را دارند

برنامه/ فکرتان را به یک اثر هنری تبدیل کنید

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

با گوشی جدید هواوی می‌توان بدون اینترنت تصویر ارسال کرد!

هوش مصنوعی جدید گوگل می‌تواند جان شما را نجات دهد

5 سند همکاری میان مقام‌های ایران و سریلانکا امضا شد

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

تصاویری از تخریب و ریزش چند خانه بر اثر آبگرفتگی در کاشان

فوری: رئیس‌جمهور آمریکا قانون فیلترشدن تیک‌تاک را امضا کرد

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

گردنه «تته» کردستان پس از 5 ماه بازگشایی شد

دادستان کل کشور: طرح نور با همین جدیت و قاطعیت استمرار خواهد داشت

نقدها و نمرات بازی Stellar Blade منتشر شدند

اعمال مالیات عایدی بر سرمایه در بازار خودرو چه اثری دارد؟

افشای مشخصات پردازنده‌های اسنپدراگون X پلاس کوالکام

روایت «فارن پالیسی» از تله‌ای که اسرائیل در آن گرفتار شده است

معاون امنیتی وزیر کشور: طرح نور با قوت به‌ کار خود ادامه خواهد داد

داستان ابوشجاع

تأکید معاون وزیر نفت بر وصول بدهی‌ ابربدهکاران صنعت گاز

2 وزیر احمدی نژاد رقیب قالیباف شدند/ ذوالنوری هم وارد گود شد

توماج صالحی به اعدام محکوم شد

دستگیری اراذل و اوباش شمشیر به دست تهرانپارس

تصویری حیرت انگیز از فرود ناموفق یک بوئینگ!

توضیحات رئیس سازمان توسعه تجارت درباره نمایشگاه اکسپو