پیام ویژه

آخرين مطالب

اردوغان و چالش انتخابات ریاست جمهوری يادداشت

اردوغان و چالش انتخابات ریاست جمهوری
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایسنا /متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
انتخابات ترکیه قرار است در 18 ژوئن سال جاری برگزار شود؛ با این‌حال به نظر می‌رسد آنکارا شاهد انتخابات پیش از موعد باشد.
میدل ایست نیوز در گزارشی نوشت: «انتخابات ترکیه قرار است در 18 ژوئن سال جاری برگزار شود. با این‌حال به نظر می‌رسد آنکارا شاهد انتخابات پیش از موعد باشد، چرا که اگر فرایند انتخابات با روال قانونی و در موعد مشخص برگزار شود، اردوغان امکان کاندیداتوری را طبق قانون از دست می‌دهد. بر اساس قانون یک رئیس‌جمهور پس از دو دوره متوالی ریاست‌جمهوری نمی‌تواند نامزد انتخابات شود.
به همین دلیل اردوغان پیش از موعد برگزاری انتخابات پارلمان را تعطیل کرده و انتخابات زودهنگام را به ترکیه تحمیل خواهد کرد تا بتواند کاندیداتوری خود را حفظ کند.
رقبای اردوغان چه کسانی هستند؟
احزاب مشارکت‌کننده در سمت مقابل ائتلافی از شش حزب رقیب وجود دارد؛ حزب مردم جمهوری‌خواه به رهبری کمال قلیچدار اوغلو، حزب خوب به رهبری مرال آکشنر، حزب سعادت، حزب کردی دموکراتیک خلق‌ها به رهبری صلاح‌الدین دمیرتاش، حزب آینده و حزب دموکراسی و پیشرفت.
اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول نیز به‌عنوان یکی از رقبای جدی اردوغان ممکن است گزینه کاندیداتوری ائتلاف اپوزیسیون باشد. اردوغان با آگاهی از این موضوع در ماه‌های اخیر پرونده‌های فساد زیادی علیه امام‌اوغلو ایجاد کرده و به نهادهای قضایی فرستاده است؛ پرونده‌هایی که به عقیده بسیاری از کارشناسان ساختگی و تنها برای منزوی ساختن امام‌اوغلو هستند.
اقدامات اردوغان در آستانه انتخابات
حزب عدالت و توسعه به مدت 22 سال زمامدار ترکیه بوده است و شکست این حزب در انتخابات چندان محتمل به نظر نمی‌رسد، با این‌حال رکود اقتصادی موجود در ترکیه سبب شده تا گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر پایان حاکمیت اردوغان و حزب عدالت و توسعه ایجاد شود.
اردوغان در ماه‌های اخیر در مصاحبه‌ای اعلام کرد که این آخرین نامزدی وی در انتخابات خواهد بود، این موضع وی از دو جهت قابل تفسیر است؛ عده‌ای چنین موضعی را به معنای اعلام بازنشستگی از جانب اردوغان می‌دانند و معتقدند سبب می‌شود رای‌های ممتنع نیز به سبد او ریخته شوند چرا که بسیاری از مردم اردوغان را رهبری باتجربه و قابل‌اعتماد می‌دانند و به حکمرانی او عادت کرده‌اند، اعلام بازنشستگی از جانب وی اتهامات وارد به او مبنی بر دیکتاتوری را نیز از بین خواهد برد و با توسل به مظلوم‌نمایی می‌تواند بار دیگر پیروز انتخابات شود.
در سمت مقابل، برخی معتقدند اشاره به «آخرین نامزدی در انتخابات» به این معناست که دیگر انتخاباتی وجود نخواهد داشت و اردوغان پس از پیروزی در انتخابات فعلی اختیارات خود را به‌گونه‌ای افزایش می‌دهد که رهبری مادام‌العمر داشته باشد، چنین تفسیری از اظهارات اردوغان آراء او را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.
به هر روی، در تازه‌ترین نظرسنجی انجام شده 49 درصد مردم اعلام کرده‌اند که به اردوغان رأی خواهند داد و به نظر نمی‌رسد کسب حداکثر آراء برای او چندان دشوار باشد.
به‌علاوه اردوغان برای حفظ و ارتقای مقبولیت خود اقدامات زیادی به‌ویژه در ماه‌های نزدیک به انتخابات انجام داده؛ در بُعد داخلی، دولت از یک بسته 11 میلیارد دلاری وام ارزان برای حمایت از شرکت‌های کوچک و متوسط رونمایی کرده است. همچنین پس از چند ماه روند صعودی تورم و نرخ بهره بانکی، در ماه جاری نرخ بهره 9 درصد بدون تغییر باقی‌مانده است.
اردوغان از طرحی به نام قرن ترکیه سخن گفته است که بر اساس آن در دوره جدید ریاست‌جمهوری وی حداقل دستمزد تا 55 درصد افزایش خواهد یافت، طرح مسکن اجتماعی اجرا خواهد شد، مشکل سن بازنشستگی حل می‌شود، برنامه‌های حمایتی برای حفظ ارزش لیر به اجرا در خواهد آمد و بسته‌های حمایتی از جانب دولت به اقشار نیازمند تعلق می‌گیرد.
در سیاست خارجی نیز، دو اقدام تازه ترکیه کاملاً اهداف انتخاباتی را دنبال می‌کنند؛ آنکارا پس از سال‌ها منازعه و تنش با سوریه اکنون به دنبال عادی‌سازی روابط با دمشق است چرا که قصد دارد از فرصت‌های اقتصادی در بازسازی سوریه استفاده کند و وضعیت اقتصادی ترکیه را بهبود بخشد.
گسترش روابط با تل‌آویو نیز در راستای منافع آشکار انتخاباتی است، اردوغان با نزدیک‌شدن به رژیم صهیونیستی از یک سو قصد دارد حمایت طرف‌های غربی را از آن خود کند و از سوی دیگر با توسعه روابط تجاری با اسرائیل، وضعیت اقتصادی خود را بهبود بخشد.
اقدامات ائتلاف اپوزیسیون در آستانه انتخابات
حزب مردم جمهوری‌خواه به‌عنوان سردمدار ائتلاف اپوزیسیون اعلام کرده است که پس از پیروزی در انتخابات، 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم در زیرساخت‌های کشور انجام خواهد داد، به‌علاوه 75 میلیارد دلار سرمایه خارجی برای طرح‌های توسعه‌ای جذب خواهد کرد. این حزب همچنین قصد دارد برای کنترل تورم و تثبیت سیاست نرخ بهره به جذب مشاوران اقتصادی آمریکایی بپردازد.
علاوه بر طرح‌های ارائه شده، احزاب اپوزیسیون از حمایت اروپا نیز برخوردار هستند چرا که اتحادیه اروپا معتقد است در صورت شکست اردوغان در انتخابات، روند همکاری و تعامل با ترکیه بار دیگر مثبت خواهد شد.
فرجام
احتمال پیروزی اردوغان و حزب عدالت و توسعه در انتخابات پیشروی ترکیه بسیار زیاد است، بااین‌وجود اردوغان حتی در صورت پیروزی در انتخابات با پارلمانی مواجه خواهد شد که اکثریت نمایندگان آن از احزاب مخالف وی هستند، البته اردوغان با افزایش اختیارات خود بهای چندانی به تصمیمات پارلمان نخواهد داد.
در سوی دیگر به نظر نمی‌رسد پیروزی اپوزیسیون نیز راه‌حل مطمئنی برای عبور ترکیه از بحران باشد چرا که احزاب تشکیل‌دهنده اپوزیسیون، استراتژی‌های متفاوتی دارند و تنها نقطه اشتراک آنها مخالفت با اردوغان است.
حزب رقیب اردوغان در صورت پیروزی وظیفه دارد بحران اقتصادی ترکیه را کنترل و حل کند، روند دموکراسی در ترکیه را اصلاح کند و نظام پارلمانی را جایگزین نظام ریاستی کند، فرد محوری را لغو کند و کشور را از طریق اصل تفکیک قوا اداره کند. احزاب تشکیل‌دهنده ائتلاف اپوزیسیون با وجود دیدگاه‌های متفاوت و بعضاً متناقضی که دارند چندان محتمل به نظر نمی‌رسد که موفق به انجام چنین اقداماتی شوند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/878095/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاش کاظم صدیقی را هم مثل حسینی، دروازه بان استقلال یک جلسه محروم می کردید!

اپل احتمالاً با قراردادی یک میلیارد دلاری، حق پخش مسابقات جدید فیفا را به‌دست می‌آورد

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

ممنوعیت آیفون؛ اول کارمندان دولت چین، حالا پرسنل ارتش کره

روزنامه‌نگار اسرائیلی: باید چند رودخانه از خون اهالی غزه جاری کنیم

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

سخنگوی متا به 6 سال حبس در روسیه محکوم شد

پیورا 70 اولترا یکی از مشکلات بزرگ گوشی‌های هواوی را برطرف کرده است

جت شخصی چند؟

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

برای از ما بهتران؟

ضارب دانش‌آموزان آملی بازداشت شد

طوفان شن در لیبی

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

آپدیت بزرگ Tiny11 از راه رسید؛ نسخه سبک ویندوز 11 برای کامپیوترهای قدیمی

احتمالا خانواده آیفون 16 فاقد دکمه‌های فیزیکی خواهد بود

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

عملیات ویژه نیروهای امدادی برای نجات سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان

مایکروسافت با همکاری متا، نسخه ایکس باکس هدست کوئست را می‌سازد

بیلی آیلیش به بازی فورتنایت می‌آید

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

چرا به سوالات اپراتورهای اورژانس باید پاسخ داد

هوای تهران گرم می شود!

گلایه‌ی رئیس پلیس راهور از ابلاغ نشدن قانون افزایش جرایم رانندگی

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

پیدایش ابرقدرت اسلامی

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

میزو با گوشی «21 نوت» به بازار موبایل برمی‌گردد

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

وزیر بهداشت: عرضه اینترنتی دارو آزمایشی است

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

گلکسی زد فلیپ 6 احتمالاً در 7 رنگ مختلف عرضه می‌شود

باران سنگین و وقوع سیلاب در شهرستان دلیجان

ماجرای تجمع مردم در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

هشدار باران شدید در 21 استان