پیام ویژه - ایران / «خلیج فارس؛ هویت تاریخی ایران و راههای پاسداری از این نام اصیل» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم علیاکبر ولایتی
است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
خلیج فارس، این آبراه استراتژیک و تاریخی، بار دیگر در کانون توجه جهانی قرار گرفته است؛ چرا که برخی مدعیان با تحریف و استفاده از نامهای جعلی، تلاش دارند اصالت این نام کهن را زیر سؤال ببرند. حال آنکه نام خلیج فارس به عنوان نامی بر بخش مهمی از پیکره ایران، نه فقط در طول تاریخ در میان ایرانیان که در میان مردم دیگر کشورهای دور و نزدیک نیز به همین نام شناخته میشده است.
جز آنکه در آثار هرودوت (484ـ425 پیش از میلاد)، کتِسیاس (445ـ380 پ.م)، گِزِنفون (430ـ352 پ.م) و استرابون (63پ.م ـ 24 م) و نیز متون جغرافیایی اروپایی مکرراً به نام «خلیج فارس» از جمله بهصورت یونانی «سینوس پرسیکوس» اشاره شده است. داریوش کبیر در کتیبه مشهور خود که در سال 1856 میلادی از سوی «فردینالد دلس پس» کشف شد نیز به صراحت از «دریایی که از پارس میآید» یاد میکند و این سندی است بر حاکمیت و پیوند ناگسستنی این منطقه با ایران.
بر این اساس در دورههای پادشاهی هخامنشی، اشکانی و ساسانی و در امتداد تاریخ ایران، نظم و امنیت ایرانی بر سراسر پهنه آبی خلیج پارس و جزایر آن حاکم بوده است. نام خلیج فارس همچنین در آثار دانشمندان مسلمان نیز آمده است.
بازار
![]()
با چنین پیشینه تاریخی، حتی اشغال هرمز و بندر «گمبرون» (بندرعباس) به دست پرتغالیها نیز نتوانست این بخش از جان و تن ایران را برای مدت طولانی در دست بیگانگان قرار دهد. در قرن 15 میلادی و در دوران پادشاهی شاه عباس صفوی، ایران تنها کشوری بود که استعمارگران را به تمامی بیرون کرد و خلیج فارس را از اشغالگران بازپس گرفت. که این نام ماندگار و جاودان نمیماند، مگر با پایمردی و سلحشوری دلاوران غیور ایرانی در میادین جنگ در خشکی و دریا.
پس از آن، اگرچه از زمان کریمخان تا میانه دوران قاجار مرز ایران از حاشیه جنوبی خلیج فارس (بحرین و کویت، …) و مکران (شمال سواحل خلیج فارس) تا «تفلیس» و «دربند» در سواحل شرقی خزر گسترده بود، اما حاکمیت ایران در سالهای پیش و پس از انقلاب، کشورهای جنوب خلیج فارس را بیچشمداشتی حمایت کرد. همچنان که در مقابل تغییر نام خلیج فارس به یک نام جعلی که در عرف بینالملل جایی ندارد و ناقض تمامیت ارضی ایران است؛ با تمام قوا ایستاد و خواهد ایستاد.
امروز در برابر موج جدید تحریف نام خلیج فارس، انتظار میرود دولت محترم با بهرهگیری از ظرفیتهای فرهنگی، رسانهای و تبلیغی، بیش از پیش به اعتلای هویت ایرانی اسلامی و اثبات حقانیت تاریخی ایران بر این آبراه بپردازد. یکی از راهکارهای مؤثر، انتقال رویدادهای مهم و شناختهشده فرهنگی به جنوب کشور و سواحل خلیج فارس است؛ اقدامی که میتواند نام خلیج فارس را در جهان برجستهتر کند. بویژه برگزاری جشنوارههایی چون جشنواره جهانی فیلم فجر در این منطقه، نهتنها پیوند فرهنگ و تاریخ را تقویت میکند، بلکه پژواک نام خلیج فارس را در جهان طنینانداز خواهد ساخت. در نهایت اینکه پاسداشت نام خلیج فارس تنها یک مطالبه ملی نیست، بلکه وظیفهای تاریخی و فرهنگی است که با همافزایی نهادهای دولتی، هنری و اجتماعی میتوان آن را به بهترین شکل محقق ساخت.
http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/1588074/سرمقاله-ایران--خلیج-فارس؛-هویت-تاریخی-ایران-و-راههای-پاسداری-از-این-نام-اصیل