پیام ویژه
رد اعتراض به عدم احراز
دوشنبه 3 خرداد 1400 - 23:08:39
آخرین خبر تحلیل
پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سه‌شنبه جلسه پایانی اعضای شورای نگهبان برگزار می‌شود و فرآیند بررسی‌ صلاحیت کاندیداها به پایان خواهد رسید. آن‌طورکه عباسعلی کدخدایی گفته روزهای دوشنبه و سه‌شنبه جلسات شورای نگهبان برگزار و تصمیم نهایی به وزارت کشور ابلاغ خواهد شد. پس از آن در تاریخ پنجم و ششم خردادماه وزارت کشور به‌ صورت قانونی مهلت دارد تا این اسامی را به اطلاع عموم برساند. اخبار ردصلاحیت کاندیداها اما یکی پس از دیگری شنیده می‌شود. سخنگوی شورای نگهبان البته توضیح داده اگرچه جلسات در دو نوبت صبح و بعدازظهر انجام می‌شود و همچنان کارشناسان در حال بررسی صلاحیت‌ها هستند اما هنوز به جمع‌بندی نهایی نرسیده‌اند و هیچ‌یک از گمانه‌زنی‌های موجود معتبر نیست. با وجود اینکه فرآیند بررسی صلاحیت‌ کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو از سوی شورای نگهبان روندی است شبیه به ادوار قبل اما امسال به ‌دلیل ابلاغ مصوبه جدید این نهاد که مبتنی بر سیاست‌های کلی انتخابات که در سال 95 ابلاغ شده، حدود مفهوم رجل سیاسی مذهبی را تعیین کرده، احتمالا شرایط کمی متفاوت خواهد بود.
پرونده 40 نفر روی میز بررسی
امسال 592 نفر در انتخابات نام‌نویسی کردند که از این میان 40 نفر مدارک لازم را ارایه کرده و شورای نگهبان نیز صلاحیت این 40 نفر را بررسی می‌کند. کدخدایی گفته در بررسی صلاحیت کاندیداها، براساس بند 9 اصل 110 قانون اساسی، تشخیص شرایط اصل 115 برعهده شورای نگهبان است و این شورا براساس سیاست‌های کلی انتخابات که سال 95 ابلاغ شد؛ تعاریف خود را از رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزد‌ها در سال 96 هم اعلام کرد که در این دوره این موضوع لحاظ می‌شود.
حق اعتراض؟!
پس از آنکه اسامی از شورای نگهبان به وزارت کشور ارسال شد، افرادی که صلاحیت‌شان احراز نشده حق اعتراض ندارند اما می‌توانند مدارک خود را در راستای احراز صلاحیت به شورای نگهبان ارایه کنند و این نهاد نیز می‌تواند تا قبل از انتخابات، صلاحیت افرادی را که بعدا احراز شده، اعلام کند. براساس قانون انتخابات چون بحث احراز صلاحیت و نه عدم‌تایید یا ردصلاحیت مطرح است، حق اعتراض وجود ندارد. کدخدایی در این مورد توضیح داده است: «در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان؛ رد یا تایید صلاحیت داریم و قانون‌گذار فرصت شکایت در این زمینه را به داوطلبان داده و باید دلایل رد صلاحیت به داوطلبان به‌صورت محرمانه اعلام شود، اما در انتخابات ریاست‌جمهوری، بحث احراز صلاحیت مطرح است و ردصلاحیت وجود ندارد؛ بنابراین شورای نگهبان دلایل احراز نشدن صلاحیت را اعلام نمی‌کند و در قانون حق اعتراضی به داوطلبان داده نشده است، البته اگر داوطلبی شخصا به شورای نگهبان مراجعه کند، دلایل احراز نشدن صلاحیتش را به او می‌گوییم. اگر تا روز انتخابات، داوطلبی مدارک صحیح خود را ارایه کند، از نظر خود درباره صلاحیت نداشتن او عدول می‌کنیم و این کار تا پیش از روز برگزاری انتخابات انجام می‌شود و اعلام‌نظر می‌کنیم.» همچنین دیروز سخنگوی شورای نگهبان توضیحی درمورد فرآیند احراز صلاحیت داوطلبان شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری ارایه کرد. کدخدایی گفته براساس قانون، برای احراز صلاحیت کاندیدا‌ها 7 نفر از 12 عضو شورای نگهبان باید به احراز صلاحیت داوطلب رای مثبت بدهند و همچنین رای‌گیری در شورای نگهبان مخفی و کتبی است. اگر درباره گزارش‌های نهادها درباره صلاحیت‌ها سوالاتی وجود داشته باشد، درباره آن بحث می‌شود و این گزارش‌ها دوباره برای تحقیق بیشتر به کارشناسان ارجاع می‌شود تا اعضای شورای نگهبان با اطمینان درباره صلاحیت کاندیدا‌ها رای بدهند. به‌ گفته کدخدایی اگر در مهلت قانونی بررسی صلاحیت کاندیداها پرونده داوطلبی کامل و درباره آن رای‌گیری انجام شود، کنار گذاشته می‌شود تا بقیه پرونده‌ها بررسی شود و زمانی که همه پرونده‌ها بررسی شد، اسامی افرادی که صلاحیت آنها احراز شده، به وزارت کشور اعلام می‌شود.
تبلیغات و فضای مجازی
در همه سال‌ها مرسوم است که داوطلبان رایزنی‌هایی با اعضای شورای نگهبان انجام می‌دهند. دیروز هم سخنگوی شورای نگهبان توضیح داد که «برخی داوطلبان مراجعه و برخی نیز به ‌صورت مکتوب مطالبی را ارسال کرده‌اند و طبیعتا ما هم باید طبق قانون اگر نکته‌ای که دارای ابهام است و لازم دانسته می‌شود خود داوطلب برای ارایه توضیحات حضور پیدا کند، از او دعوت می‌کنیم تا مطالب و توضیحات خود را ارایه کند. طول هفته گذشته تعدادی از داوطلبان با آقایان اعضا ملاقات‌هایی داشتند و برخی نیز به ‌صورت مکتوب مطالبی را ارسال کردند که در جلسات شورای نگهبان مطرح و بررسی شده است.» یکی دیگر از موضوعات مطرح‌شده از سوی سخنگوی شورای نگهبان بحث پوشش اخبار کاندیداها بود که کدخدایی توضیح داد قانون‌گذار منعی برای پوشش اخبار رییس‌جمهوری که برای دور دوم، نام‌نویسی کرده یا مذاکرات صحن علنی مجلس را برای نمایندگانی که برای دوره بعدی ثبت‌نام کرده‌اند، در زمان تبلیغات ندارد. این درحالیست که اخیرا صداوسیما برای پخش برنامه‌های دولت به‌ بهانه تبلیغات شرط و شروط تعیین کرده است. همچنین به ‌گفته کدخدایی در حوزه تبلیغات انتخابات فقط دو، سه بند در قانون داریم که آن نیز مربوط به دهه 70 و زمانی است که فضای مجازی وجود نداشت اما شورای نگهبان اگر پیش از اعلام نهایی کاندیداها تبلیغاتی در فضای مجازی را شاهد باشد آن را تخلف دانسته و معتقد است مراجع ذی‌صلاح باید برخورد کنند.

http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/668992/رد-اعتراض-به-عدم-احراز
بستن   چاپ