پیام ویژه
جدال رسانه‌ای پایان ندارد
دوشنبه 28 شهریور 1401 - 4:08:15 PM
آخرین خبر تحلیل
پیام ویژه - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
روز گذشته، دانشجویان دانشگاه تهران، در اعتراض به فوت مهسا امینی و رویکرد گشت ارشاد، با در دست داشتن پلاکاردهایی اعتراضی، شعار «زن، زندگی، آزادی» سر دادند. این شعار در روز شنبه در مراسم تشییع پیکر ژینا درکردستان سرداده شده بود؛ مردمی که پس از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در مقابل فرمانداری سقز تجمع کردند. واکنش‌ها به خبر درگذشت مهسا(ژینا) امینی دختر 22 ساله اهل سقز که توسط ماموران گشت ارشاد تهران در محل متروی حقانی دستگیر شد و بعد از دو ساعت که در اختیار این نیروها بود، دچار مرگ مغزی شد، همچنان ادامه دارد. روز گذشته اولین روزی بود که پس از تعطیلات اربعین، روزنامه‌های کشور روی دکه آمدند و واکنش‌های آنها به خبر درگذشت مهسا تا حدی می‌توانست قابل توجه باشد از این نظر که رسانه‌های نزدیک به دولت یک نوع واکنش از خود نشان داده بودند و رسانه‌های غیردولتی(البته در ظاهر)، نوع دیگری. هرچند که روزنامه‌ها و رسانه‌های چاپی دیگر مثل سال‌های پیش(مراد سال‌های دوران اصلاحات) حرف اول را نمی‌زنند و حالا هر شهروند با یک تلفن همراه همه وقایع را در هرکجای ایران اتفاق بیفتد گزارش می‌کند. اما این روزنامه‌ها به تریبون‌هایی بدل شدند تا هر دو جناح نظراتشان را درباره حادثه رخ داده بیان کنند با اینکه اظهار نظرهای صریح مختص به رسانه‌های نزدیک به دولت و حاکمیت بود و رسانه‌های مقابل دست به نوشتار گزارش‌های توصیفی با رعایت همه خطوط قرمز زده بودند. رسانه‌های نزدیک به دولت، هم نظیر برخی مسئولینی که ذکرشان رفت، در مواضعی مشابه نسبت به درگذشت مهسا امینی، سعی کردند درگذشت او را اتفاقی عادی توصیف کنند و بزرگ جلوه دادن آن را کار عناصر ضدانقلاب بدانند. کیهان، گفته: «در شرایطی که ماجرای بیهوشی و نهایتاً فوت تاثرانگیز مهسا امینی هنگام حضور در یکی از مراکز پلیس، بازار دروغ پردازی و شایعه ‌سازی‌های ضد انقلاب و برخی در داخل را داغ کرده بود انتشار تصاویر این حادثه یک بار دیگر رسوایی این فرصت‌طلبان را رقم زد.» مراد از تصاویر، همان فیلم‌های دوربین مداربسته پلیس امنیت اخلاقی تهران بزرگ است که از صدا و سیما پخش شد. کیهان با لحن خاص همیشگی خود، پرداختن همراه با قضاوت‌های نادرست و پیش از روشن شدن اصل ماجرا از سوی برخی چهره‌های سیاسی را بیش از آنکه رنگ و بوی دلسوزی داشته باشد بیشتر نوعی عقده گشایی و فرصت‌طلبی برای هجمه علیه نظام می‌داند و می‌پرسد «این اشک تمساح باورپذیر است؟» روزنامه ایران هم مرگ مهسا امینی را تنها یک «اتفاق» توصیف کرده است که به نوشته این روزنامه در کارنامه پلیس شبیه ندارد. روز گذشته پس از اینکه تا حدی واکنش‌های تند فروکش کرده بود، برخی مسئولان و نماینده‌های مجلس هم زبان به سخن گشودند تا بگویند که اتفاقی عادی بوده است. از آن طرف برخی زنان با سابقه در جریان انقلاب اسلامی و البته نزدیک به دولت اصلاحات آمدند و گفتند که با حجاب اجباری مخالفند.
‌گشت ارشاد هزاران نفر را می‌برد، یک نفر هم در این بین فوت کرده!
یک نماینده مجلس، گفته: گشت ارشاد هزاران نفر را می‌برد، یک نفر هم در این بین فوت کرده. حسین جلالی در واکنش به مرگ مهسا امینی با بیان اینکه اتفاق خاصی نیفتاده، از لفظ هزاران نفر برای زنان و دختران بازداشتی توسط گشت ارشاد استفاده کرده. مساله‌ای که خود جای مداقه است. این بدان معناست که آنچه مسئولان از آن تحت عنوان پوشش نامناسب یاد می‌کنند تا حدی شیوع و گستردگی پیدا کرده که هزاران نفر را بازداشت می‌کنند و تازه این افرادی هستند که بازداشت می‌شوند. عده بسیار دیگری هم گرفتار گشت ارشاد نمی‌شوند. این به چه معناست؟ آیا سیاست‌هایی که مسئولین برای اجبار زنان و دختران به پوششی که مد نظرآن‌هاست تا به حال جواب داده که روزانه شمار زیادی را بازداشت می‌کنند؟ آیا نباید در قوانینی مربوط به پوشش زنان و دختران و نحوه مواجهه با آن تجدید نظر کرد. آقای جلالی با اشاره به هدایت آن هزاران نفری که گفته بود برای ارشاد و هدایت توسط گشت ارشاد به خیابان وزرا و بی‌اهمیت جلوه دادن فوت یک نفر از آن‌ها، گفته است که «نمی‌شود که بی‌قانونی باشد. وقتی قانونی در نظر گرفته می‌شود باید اجرا شود و نیروی انتظامی هم قانون را اجرا کرده است.»جلالی رئیس دفتر سابق آیت‌ا... مصباح یزدی هم بوده با بیان اینکه مهسا بیمار بوده که فوت کرده است، توضیح داده: «یک فرد ممکن است کسالت داشته باشد و پشت فرمان خودرو سکته کند، یک فرد هم ممکن است در کلاس ارشاد سکته کند.»او سراغ ویروس کرونا رفته و این ویروس را با آنچه از آن تحت عنوان پدیده بدحجابی یاد می‌کند، مقایسه کرده و گفته: «وقتی ویروسی مثل کرونا می‌آید همه جا قرنطینه می‌شود، از این‌رو وقتی پدیده بدحجابی را به عنوان یک ویروس ناپسند در جامعه می‌بینید، برای دفع این ویروس چه کار می‌کنید؟ به‌خاطر فوت یک نفر که قانون را زیر سوال نمی‌برند.»عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از این قضیه هم اظهار ناراحتی کرده که فوت مهسا امینی باعث شده دستاوردهای اربعین و پیروزی شانگهای تحت الشعاع قرار بگیرند. امسال، مراسم اربعین حسینی(چهلم امام سوم شیعیان) در شرایط خاص سیاسی عراق، برای ایرانیان با حوادث چندان خوشایندی همراه نبود. شمار بسیاری با کمبود امکانات و حتی آب آشامیدنی در عراق مواجه شده بودند و گرمازدگی و حتی مرگ ناشی از آن جزو کمترین تلفات بود. شمار زائران جانباخته ایرانی در عراق طبق آخرین آمار سازمان حج و زیارت 93 نفر از ابتدای پیاده‌روی اربعین تا روز جمعه 25 شهریورماه بوده. طرف ایرانی مقصر را بی‌برنامگی طرف عراقی دانست. بحث دستاوردهای نشست شانگهای هم هنوز که در محافل سیاسی مورد کنکاش است، بحثی پرحاشیه است. برخی از کارشناسان به درگیربودن کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای با مشکلات بسیار زیاد در کشورهای خودشان خبر می‌دهند و می‌گویند اصولا نمی‌توان انتظار دستاورد زیادی را از پیوستن ایران به این سازمان داشت.
آیا مرگ مهسا یک بیدارباش است؟
زمانی که واکنش‌های مردمی نسبت به نحوه پوشش زنان و دختران بیشتر می‌شود، ‌فیلم‌های بیشتری از برخورد گشت ارشاد با آنچه پدیده بدحجابی می‌خواند، بیشتر می‌شود و خود مسئولین هم به اعداد و ارقام بالایی در مورد بازداشت شدگان توسط گشت ارشاد اشاره می‌کنند، چه نوع برخوردی می‌شود با مساله نوع و نحوه پوشش زنان و دختران ایرانی داشت؟ برخی بازنگری در قانون را طرح و برخی به برخوردهای فرهنگی و فرهنگ سازی در اصل حجاب اشاره می‌کنند. معصومه ابتکار، معاون سابق ریاست‌جمهوری در امور زنان و خانواده، معتقد است که «واقعا روش‌های گشت ارشاد و برخورد‌های توام با ترس، ارعاب، هیچ کمکی به بحث حجاب نمی‌کند و عوارض آن بسیار بیشتر از فواید آن است. این رویه نه تنها فایده‌ای ندارد بلکه برای جوانان احساس نا امنی و دلسردی دارد و امیدوارم این اتفاق(مرگ مهسا امینی) یک بیدارباش برای افرادی باشد که بر استمرار این رویه اصرار دارند.»خانم ابتکار به بحث ورود زنان به ورزشگاه‌ها، اشاره می‌کند و می‌گوید: «دولت اختیار چندانی نداشت و گروه‌های فشار نقش داشتند، در موضوع گشت ارشاد هم اینگونه بود. به ما می‌گفتند غرب گرا و به دنبال ترویج مفاسد و لاابالی گری هستید. به راحتی اتهام می‌زدند و متهم می‌کردند که این رفتار‌ها و مخالفت شما باعث تضعیف ارزش‌ها در جامعه شده و دل مومنین را آزرده می‌کند.»این مقام مسئول در حوزه زنان در دولت قبل، در خصوص گشت ارشاد گفته «راهش این است که گشت ارشاد متوقف شود و از راه‌های ارعاب استفاده نکنیم و به جای آن رویه‌های تشویقی را به کار ببریم. بارها گفته‌ام یکی از روش‌های ایجابی در بحث حجاب این است که هیچ اجباری برای حجاب در جاهایی که همه خانم هستند، نباشد.»معصومه ابتکار معاون سابق رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه خود معتقد به حجاب است، گفت: «من با حجاب اجباری مخالفم. نباید مردم را با زور باحجاب کنیم.» خانم ابتکار در واکنش به انتشار تصاویر دوربین مداربسته از حضور مهسا امینی در پلیس امنیت اخلاقی هم گفته: «مسائل زیادی هست که در فیلم مشخص نیست.»

http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/854844/جدال-رسانه‌ای-پایان-ندارد
بستن   چاپ