پیام ویژه

آخرين مطالب

لاریجانی نمی‌تواند آوانگارد شود يادداشت

لاریجانی نمی‌تواند آوانگارد شود
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
لاریجانی نمی‌تواند و اعتقاد ندارد که باید یک مواضع آوانگارد برای انتخابات ریاست‌جمهوری علیه جمهوری اسلامی و نظام داشته باشد. او انتقادهایی به یک‌سری عملکردها در سال‌های گذشته دارد و این چیزی است که بقیه آقایان هم دارند.
گفت‌و‌گوی کلاب‌هاوسی علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس شورای اسلامی تا حدودی توانست او را از قالبی که در بیش از یک‌دهه گذشته برای خود ساخته بود، بیرون بکشد. «فرهیختگان» درباره این گفت‌وگو با ناصر ایمانی، کارشناس مسائل سیاسی گفت‌وگو کرده تا به بررسی و تحلیل نقطه‌نظرات علی لاریجانی کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری بپردازد. او با اشاره به مواضع سیاسی و سیاست خارجی لاریجانی او را یک فرد معمولی توصیف کرد که حق ندارد خود را در نارسایی و ناکارآمدی‌ها، بدون تقصیر جلوه دهد؛ مشروح این گفت‌وگو در ادامه آمده است.
 لاریجانی در کلاب‌هاوس، 4ساعت حضور داشت و به سوالات مختلف پاسخ دادند. برخلاف تصور و روز ثبت‌نام انتخابات و توئیت‌هایش که او تلاش کرد موجی ایجاد کند، در کلاب‌هاوس لاریجانی چندان موفق نبود. تحلیل شما از سخنان لاریجانی چیست؟
من فکر می‌کنم کسانی که انتظار مواضع ویژه‌ای ازسوی لاریجانی داشتند باید در این زمینه تجدیدنظر کنند؛ چراکه اشتباه کردند. لاریجانی نمی‌تواند و اعتقاد ندارد که باید یک مواضع آوانگارد برای انتخابات ریاست‌جمهوری علیه جمهوری اسلامی و نظام داشته باشد. او انتقادهایی به یک‌سری عملکردها در سال‌های گذشته دارد و این چیزی است که بقیه آقایان هم دارند. شما حتی اگر از مقام‌معظم‌رهبری هم بپرسید که آیا انتقادی نسبت به برخی عملکردها و حتی تصمیمات نظام طی سال‌های گذشته دارید، مسلما می‌گویند بله داریم، کمااینکه در صحبت‌های خود نیز مرتبا این مباحث را تکرار می‌کنند.
این درحالی است که برخی انتظار داشتند لاریجانی در چهره یک نیمه‌اپوزیسیون نظام ظاهر شود، اما او قطعا این چهره را نمی‌تواند بگیرد. او نمی‌خواهد این چهره را داشته باشد، البته این به جایگاه تاریخی ایشان ارتباطی ندارد، بلکه اساسا به شخص علی لاریجانی نمی‌خورد که اینچنین موضع‌گیری کند.
بی‌خبری درباره هویت هم مورد پذیرش قرار نگرفت
یعنی لاریجانی به‌واسطه مسئولیت طولانی خود در دوره‌های مختلف نمی‌تواند چنین مواضع باورپذیری داشته باشد؟
لاریجانی طی 30سال گذشته همواره در پست‌های مختلف نظام جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان فردی که اعتقاد به چارچوب و اصول نظام، انقلاب و رهبری دارد، ظاهر شده است. او نمی‌تواند ناگهان در انتخابات موضعی غیر از این بگیرد. به‌عنوان مثال این اظهارنظر که از ساخت برنامه هویت -که در دوران ریاستش در صداوسیما پخش شده- خبر نداشته، مورد پذیرش افکارعمومی قرار نگرفت؛ چراکه اساسا مگر ممکن است او به‌عنوان رئیس سازمان در جریان پخش چنین برنامه مهمی نبوده باشد؟ این مورد پذیرش نیست.
بنابراین عین این موضوع درباره مسائل دیگر نیز مطرح است. لاریجانی به‌عنوان کسی که سال‌های بسیار، به‌عنوان نماینده ولی‌فقیه در شورای عالی امنیت ملی، دوسال دبیر شورای عالی امنیت ملی، چندین دوره رئیس مجلس شورای اسلامی بوده اگر بخواهد موضعی بگیرد که خارج از چارچوب‌های نظام باشد نه اعتقادی به این مساله وجود دارد و نه با او و چهره سیاسی او همخوانی دارد. از این‌رو مصاحبه ایشان به‌صورت طبیعی مصاحبه‌ای همانند مسئولان دیگر بود.
درخصوص سیاست خارجی مواضع ایشان را چطور ارزیابی می‌کنید؟
 مواضع ایشان در سطح سیاست خارجی هم همین‌طور بود. ایشان به آن چیزی انتقاد داشت که طی سال‌های گذشته درباره مساله برجام انجام شد، به هریک از شخصیت‌های سیاسی مطرح نظام نگاه کنید تقریبا با انتقادهایی همین مطالب را بیان خواهند کرد. چهره لاریجانی نیز چهره داخل نظام است نه بر نظام، بنابراین همین مواضع را باید از ایشان انتظار داشت.
لاریجانی نه‌تنها از برجام دفاع کرد بلکه تاکید داشت اتفاقا باید به کسی که در 20دقیقه برجام را تصویب کرده حتما رای داد!
او طبیعتا از برجام دفاع می‌کند، کمااینکه خیلی از شخصیت‌ها از اساس برجام دفاع می‌کنند اما اشتباهات داخل برجام یا اینکه برجام خوب اجرا نشد، بحث دیگری است. نسبت به برجام توقعات بیش از اندازه و خارج از واقعیت‌های موجود توسط دولت روحانی مطرح شد ولی اساس برجام که توافق با خارج باشد به این معنا که تحریم‌ها برداشته شود مورد اتفاق بسیاری از چهره‌های نظام است. اکنون هم همین‌طور است اما تصویب 20دقیقه‌ای از مواردی است که اختلاف‌نظر دارد که آیا 20دقیقه معلول ماه‌ها مذاکره بود یا خیر؟
 منتقدان لاریجانی چنین اعتقادی‌ ندارند و حداقل فکر می‌کنند به‌لحاظ شکلی و ظاهری ای کاش این مذاکرات در عرض 20دقیقه تمام نمی‌شد و مدت زمانی طول می‌کشید تا این چهره از جمهوری اسلامی ایران در ذهن خارج ایجاد نشود که ایران آنقدر تعجیل داشت که ظرف 20دقیقه برجام را تصویب کرد.
با وجود این مواضع اخیر او در کلاب‌هاوس می‌توان گفت مزیت لاریجانی سیاست خارجی ایشان است؟
ما به‌طور کلی از لاریجانی به‌عنوان چهره انقلابی، معتقد به مبانی نظام و انقلاب انتظار داریم که او می‌تواند از برخی سیاست‌های اجراشده در این سال‌ها توسط برخی شخصیت‌ها انتقاد داشته باشد و این حق وی است، همان‌طور که حق دیگران است، اما ‌مواردی را باید از او درخواست کرد که در این یک‌ماه انتخابات به‌عنوان چهره‌ای که بیان کردم رعایت کند.
لاریجانی نمی‌تواند طوری موضع بگیرد که گویا از همه تقصیرها مبراست
دقیقا چه مواردی؟
او می‌تواند از خود انتقاد کند ولی نمی‌توند موضعی بگیرد که دیگران در این زمینه تقصیر داشتند و وی از همه تقصیرها مبراست. مانند برنامه هویت که مثال آن را مطرح کردم؛ البته لاریجانی می‌تواند بیان کند برنامه هویت اشتباه بود، ولی نمی‌تواند بیان کند اصلا در جریان این برنامه نبودم. ازسوی دیگر او می‌تواند بیان کند برخی سیاست‌ها در جمهوری اسلامی و شورای امنیت ملی یا در مجلس تصویب شده که به‌نظر من اشتباه بوده ولی نمی‌تواند بگوید اصلا در جریان یک‌سری مسائل نبودم؛ چراکه این توسط افکارعمومی قابل پذیرش نیست.
اصلاح‌طلبان مطلقا دیدگاه خوبی نسبت به لاریجانی ندارند
برخی معتقدند لاریجانی به‌علت سابقه‌ای که در بحث صداوسیما داشته نمی‌تواند پایگاه اجتماعی اصلاح‌طلبان را به‌دست بیاورد و با خود همراه کند. دیدگاه شما در این خصوص چیست؟
تردید نکنید اصلاح‌طلبان مطلقا دیدگاه خوبی نسبت به لاریجانی ندارند و تمامی اصلاح‌طلبان ‌چنین هستند، اما یک موضوع دیگر‌ در اینجا وجود دارد؛ برخی اصلاح‌طلبان همانند جریان کارگزاران معتقدند لاریجانی اگر رئیس‌جمهور شود می‌تواند بخشی از خواسته‌های آنها را محقق کند، برخی اصلاح‌طلبان این اعتقاد را ندارند ولی به‌خاطر اینکه رقیب لاریجانی رای نیاورد به لاریجانی اقبال نشان می‌دهند.یعنی می‌گویند ممکن است هیچ‌یک از مواضع لاریجانی را قبول نداشته باشیم، ولی از مواضع رقیب وی به‌مراتب بیشتر نگران هستیم، به همین دلیل معتقدند اگر قرار است از بین این دو نفر یکی رای بیاورد بهتر است آن یک نفر لاریجانی باشد، لذا از این باب ممکن است تا حدودی به لاریجانی اقبال کنند، نه اینکه لاریجانی را قبول داشته باشند.
روحانی سال92 بهتر توانست اصلاح‌طلبان را جذب کند
این موضوع در سال92 درباره روحانی هم بود اما با این تفاوت که قابلیت جذب روحانی را زیاد می‌دانستند، اما لاریجانی را کمتر قابل جذب به اصلاح‌طلبان می‌دانند و این احتمال درباره او ضعیف‌تر است.
فکر می‌کنند لاریجانی هسته سیاست خارجی روحانی را حفظ می‌کند
 البته شاید نقطه‌قوت لاریجانی هم مثل روحانی این باشد که حل مساله را از طریق بین‌الملل دنبال می‌کند و شاید اصلاح‌طلبان این رویکرد را بپسندند.
تصور عمومی بر این است اگر رئیسی، رئیس‌جمهور شود در زمینه سیاست خارجی و حل مشکلات خارجی، ایران فعال نیست و لاریجانی فعال‌تر از رئیسی است. این تصویر را نمی‌خواهم بیان کنم چقدر درست یا غلط است، ممکن است برعکس باشد.باید به این نکته توجه داشت که اصلاح‌طلبان سیاست خارجی را نه برای حل مشکلات مردم بلکه برای اهداف دیگری می‌خواهند و در عین حال اعتقاد دارند لاریجانی در این زمینه فعال‌تر است و فکر می‌کنند چنانچه لاریجانی رئیس‌جمهور شود، هسته اصلی دیپلماسی سیاست خارجی ایران باقی می‌ماند، درحالی‌که اگر رئیسی بیاید این هسته را تغییر می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/667525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کنشگری به اعتبار همسری

راه‌اندازی سامانه‌ شفافیت عملکرد وکلا تا پایان مهر

احتمال توقف خرید تراشه‌های کوالکام توسط هواوی تا سال 2024

بیایید خودمان را گول نزنیم آقای داورزنی

کیشوندان شیعه و سنی قرن‌هاست که خویشاوندند

قدردانی‌ مدیرعامل منطقه آزاد کیش از زحمات دکتر محمدرضا رضانیا، رئیس مرکز بهداشت کیش

تخصیص 2 میلیارد دلار منابع ارزی برای تکمیل طرح‌های نهضت ملی مسکن

وزیر صمت: همه رانت‌های صنعت خودرو حذف می‌شود

حکم کتک زدن داور در دیدار جنجالی اعلام شد

کریستینو رونالدو و جامعه‌شناسی استقبال

تعیین تکلیف بنگاه‎داری 200 هزار میلیاردی بانک ها

حسین علایی: این ادعا که ایران به عراق بهانه داد بسیار غلط است/ شوروی تا پایان جنگ متحد عراق باقی ماند؛ حتی سیم خاردار به ایران نمی فروخت/ آمریکا به عراق سلاح نمی‌داد اما کارهای مهمی برایشان کرد/ بزرگترین خیانت را به ایران بختیار کرد

سخنگوی آتش‌نشانی: حریق در انبار پلاستیک سازمان انرژی وزارت دفاع مهار شد

وزیر کشور: افراد فاقد شناسنامه ساماندهی هویت می‌شوند

پیشکسوت کشتی و مدیر سابق ورزش کشور درگذشت

یک روش جدید کلاهبرداری در فضای مجازی

دیدار رئیسی با تولیدکنندگان برای سومین‌بار

خداحافظی بابک زنجانی با اوین؟!

مدیر عامل بیمه سلامت: همه دهک‌های درآمدی، بیمه رایگان می‌شوند

آسانسور ترسناکی که درگاه یک بُعد دیگر است

ترخیص پنج هزار کامیون کشنده از گمرک به زودی

بخشی از نسل زد پشت ماسک

«چپ، راست» کمدی سیاسی که نخ‌نما شده

عملیات نوپو برای دستگیریِ قاتلان متواری 2 پلیس

پرسش همتی درباره مهم‌ترین سند 5 سال آینده؛ قابل اجرا است؟

خواستگار اسیدپاش به جرم قتل دختر جوان اعدام شد

«سراب وحدت» در اردوگاه اصولگرایان

تصاویری از فوران آتشفشان از نزدیک‌ترین فاصله

انفجار یک موبایل در هند، سه نفر را دچار «سوختگی شدید» کرد

جوابیه باغ کتاب درباره افتتاح سینما روباز به خبر منتشر شده در شبکه شرق و خبرآنلاین

کشف گنج های دوره هخامنشی از خانه یک مرد در مرودشت

جزئیات حریق در بزرگراه صدر تهران

رسوایی رشوه گیری سناتور معروف آمریکایی از دولتی خاورمیانه ای

تثبیت در «قاصد»؛ تمرکز بر «قائم»

مخبر: کاهش قیمت تمام شده باید در دستور کار شرکت‌های دارویی قرار گیرد

آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا احتمالاً به‌زودی به چت‌بات‌های مشابه ChatGPT مجهز می‌شوند

واکنش روزنامه اصلاح طلب به تیتری درباره «همسر رئیسی»

آراستگی محورهای منطقه 13 با اجرای طرح پنجشنبه‌های نگهداشت شهر

از تریبون گزارشگری سوء استفاده نمی‌کنم

دکتر مهران کامروا، استاد دانشگاه جرج‌تاون قطر: عربستان و اسرائیل در حال کار بر روی جزئیات عادی سازی رابطه هستند/ عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل تاثیری بر رابطه تهران و ریاض ندارد

دفاع مقدس، تبلور رشادت و تجلی شهادت

قتل جوان 21 ساله در شمال تهران

آتش‌سوزی در انبار پلاستیک «سازمان توسعه منابع انرژی» وزارت دفاع در نوبنیاد + فیلم

وزیر صمت: خودروهای برقی و خودران تولید می کنیم

تعداد نامعلوم مهاجران غیرقانونی در ایران

رسوایی جاسوسی سناتور معروف آمریکایی برای دولت مصر

نشانه‌های فرسودگی در اقتصاد ایران

افزایش احتمال تعطیلی دولت آمریکا و دردسرهای آن برای آمریکایی ها

زیدان میهمان بکام و مسی +عکس

اجرای پاکسازی و نظافت و لایروبی بیش از هزار متر مسیل قوری‌چای در منطقه 21

© - www.payamevijeh.ir . All Rights Reserved.