پیام ویژه
چه کسی رقیب آقای رئیسی خواهد شد؟
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400 - 7:17:00 AM
آخرین خبر تحلیل
پیام ویژه - ابتکار /متن پیش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
محمدعلی وکیلی/ مهلت ثبت‌نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به لحظات پایانی خود نزدیک می‌شود. همچنان اما مردم حال و هوای انتخاباتی پیدا نکرده‌اند. تعارف را کنار بگذاریم؛ این رخوت نه محصول کرونا است و نه صرفاً بخاطر مشکلات اقتصادی است. مردم نسبت به امکانِ اِعمالِ اراده خود از طریق صندوق رای تردید پیدا کرده‌اند. این زنگ خطر است. نباید این مسئله را شوخی گرفت. شوربختانه عملکرد و سخنان رسمیِ متولیان، خیلی در خدمت استراتژی اصلی و کلان نظام، یعنی مشارکت حداکثری، نیست. تا به امروز مواضع و حرف‌ها، ناامید کننده و مشارکت‌سوز بوده است‌. با این حال، امیدواریم در ادامه افقی از امید پیشاروی مردم گشوده شود و یخ سیاست شکسته شود.
با این احوال، اما صحنه انتخابات هنوز آرایش روشنی نیافته است. به نظر می‌آید همه نگاه‌ها به روز آخر یعنی امروز دوخته شده تا ببینند چه کسانی درنهایت به وزارت کشور می‌روند. تا این لحظه، همه گمانه‌ها حول ورود آقای رئیسی به‌عنوان گزینه نهایی اصولگرایان متمرکز شده است. آنچه در صحنه می‌بینیم، حکایت از آن می‌کند که سایر گزینه‌های اصولگرا چندان اقبالی نیافریده‌اند. گزینه‌های اصولگرایان که ثبت نام کرده‌اند، امیدشان به عدم حضور رئیسی است. با آمدن آقای رئیسی، ‌او بدون شک گزینه نهایی و اجماعی اصولگرایان خواهد بود. البته رای‌آورترین گزینه آنان، هم رئیسی است. اما در سوی دیگر، در جبهه اصلا‌ح‌طلبان همچنان ابهامات زیادی وجود دارد. گزینه‌های اصلی که به راحتی اجماع ساز بودند تقریباً می‌توان گفت نمی‌آیند (مگر اینکه مانند حضور مرحوم هاشمی در دقایق آخر، اتفاقی رخ دهد!). درصورت عدم ورود گزینه‌های اصلی، باید برای آرایش نهایی منتظر تصمیم نهاد اجماع ساز بمانیم.
اما علی لاریجانی خود متغیر مهمی است. هرچند او شخصیت خیلی کاریزمایی میان مردم نیست اما امتیازات شخصی زیادی بر رقیبانش دارد. این امتیازات، او را تبدیل به متغیر جدی کرده است.
به هر روی، از سمت اصولگرایان، تکلیف روشن است. بی‌شک با حضور رئیسی، او گزینه نهاییِ آنان خواهد بود. اما اینکه رقیب رئیسی کیست، احتمالات متفاوتی وجود دارد. یک احتمال، گزینه نهایی نهاد اجماع سازِ اصلاح‌طلبان (یکی از گزینه‌هایی مانند جهانگیری، پزشکیان یا شریعتمداری) است. احتمال دیگر می‌تواند لاریجانی باشد. اگر لاریجانی بیاید او حتماً مستقل خواهد آمد و سعی خواهد کرد آرای ناراضیانِ خاموشِ اردوگاهِ اصولگرایان را جذب کند. آرایی که منتقد رئیسی هستند.
باید دید چه خواهد شد و چه کسانی تا لحظات آخر به خیابان فاطمی می‌آیند. با فرض حضور علی لاریجانی او تلاش خواهد کرد مناظره با آقای رئیسی دوگانه عقلانیت و تندروی‌، کارآمدی و ناکارآمدی برجام و مخالفان برجام را به نمایش بگذارد او با این دوگانه‌ها سعی می‌کند اصلاح‌طلبان را بدون دعوت رسمی وادار به حمایت خود کند، مسئله‌ای که دور از ذهن نخواهد بود اما مشکل وقتی است که انتخابات سه قطبی شود؛ سه قطب رئیسی، لاریجانی و جهانگیری. در چنین فرضی میزان همپوشانی سبد رائی لاریجانی و جهانگیری بسیار زیاد خواهد بود و شانس پیروزی جناب رئیسی بالاتر خواهد رفت. پیروزِ اکثر انتخابات‌های ریاست جمهوری در ایران، گزینه‌های غیرمنتظره بوده است. مردم ایران پیش‌بینی ناپذیرند. هیچ بعید نیست سناریویی که کم رنگ‌ترین امکان را دارد، محقق شود! باید نشست و تحولات را نظاره کرد.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/662145/چه-کسی-رقیب-آقای-رئیسی-خواهد-شد؟
بستن   چاپ