پیام ویژه
مدل انتخاباتی اصلاح طلبان
يکشنبه 2 خرداد 1400 - 23:57:52
آخرین خبر تحلیل
پیام ویژه - جهان /متن پیش رو در جهان منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اگرچه این جریان سیاسی با حضور متعدد فعالان سیاسی خود در مرحله ثبت نام انتخاباتی سعی کرده که با کاندیداهای پوششی مختلف حوزه های مختلف را پوشش دهد اما در فضای خارج از گود کاندیداتوری هم افراد بازی سازی وجود دارند که قول ورود تمام قد برای حمایت از کاندیدای اصلاح طلب را داده اند.
فضای سیاسی کشور در انتخابات ریاست جمهوری به طور بسیار شدیدی گفتمان محور شده است. بنابراین جریان‌های سیاسی مختلف سعی می کنند که با استفاده از گفتمان‌های خود مردم را برای رای دهی پای صندوق ها رای بکشانند. در این راه ابزارهای مختلفی وجود دارد که در حوزه های سیاسی، بین الملل، اقتصادی و تبلیغاتی مورد استفاده قرار می گیرد.
اصلاح طلبان در این حوزه سعی دارند با کاندیداهایی به میدان بیایند که نمادهای این جریان خصوصا در فضای سیاست خارجی هستند. اگرچه این جریان سیاسی با حضور متعدد فعالان سیاسی خود در مرحله ثبت نام انتخاباتی سعی کرده که با کاندیداهای پوششی مختلف حوزه های مختلف را پوشش دهد اما در فضای خارج از گود کاندیداتوری هم افراد بازی سازی وجود دارند که قول ورود تمام قد برای حمایت از کاندیدای اصلاح طلب را داده اند.
«محمد جواد ظریف» رئیس دستگاه دیپلماسی دولتهای روحانی از جمله همین بازی سازان انتخاباتی است. وی که با ماجرای مصاحبه جنجالی اش از گود کاندیداتوری کنار رفت برخلاف رویه ای که همواره عنوان می کند از سیاست خارجی می خواهد کناره گیری کند به برندی برای اصلاحات تبدیل شده است.
اصلاح طلبان پرونده کشدار برجام را هنوز در چنته دارند. آنها سعی دارد که از این پرونده در انتخابات ریاست جمهوری سیزده استفاده مبرم را ببرند. از این روست که نیم نگاهی به مذاکرات وین دارند و از سوی دیگر مهره های خود مانند ظریف را دراین حوزه فعال می کنند تا بتوانند با استفاده از او فضای انتخاباتی را به طرف اهداف خود هدایت کنند.
 ظریف هم از نظر اینکه یکی از پدید آوردندگان برجام بوده است و هم از این نظر که سالهاست در حوزه سیاست خارجی به عنوان مرد یک دولت فعالیت کرده است، مورد نظر جریان اصلاحات قرار داد. اصلاح طلبان سعی می کنند که موضوع برجام و سرنوشت توافق هسته‌ای را به ظریف گره بزنند و عنوان کنند بدون وی برجام نیز از بین می رود.
این درحالی است که با ظریف نیز برجام چندین سال است که به سندی باطله و بی خاصیت تبدیل شده است. اما اصلاح طلبان سرنوشت برجام را به ظریف گره می زنند تا به اهداف سیاسی خود در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو برسند. از این منظر است که ظریف وارد بازی سازی انتخابات می شود.
«غلامعلی رجایی»، فعال سیاسی اصلاح طلب و مشاور مرحوم هاشمی درباره دیدار خود با اسحاق جهانگیری می گوید: «من سه شنبه بعد از ظهر وقت ملاقاتی با آقای جهانگیری داشتم که از قبل هماهنگ شده بود. ایشان از من پرسید که نتیجه دیدار آقای ظریف با آقای خاتمی را نمی دانی؟ گفتم نمی دانم؛ من در راه بودم که شنیدم ایشان امروز بعد از ظهر آنجا بوده ولی می پرسیم. ولی در ملاحظاتی که داشت معلوم بود که {ظریف} نمی آید.»
وی با اشاره به نگرانی جهانگیری در خصوص عدم وقت کافی برای تشکیل ستاد انتخاباتی، گفت: «احساس کردم نگران است و گفتم اگر دیدیم که آمدن آقای ظریف منتفی است از آقای ظریف استفاده کنیم و پیشنهاد معاون اولی ایشان را دادم و گفت خود ایشان (ظریف) هم گفته هر جور کمکی لازم باشد به شما خواهم کرد. اما به نظر من آقای جهانگیری با توجه به وضعیت نظرسنجی ها نگران درصد رأی بود.»
با این حال ظریف با وجود اینکه در بیانیه خود عنوان می کند مشغول مسائل کشور و وظایف خود در وزارت خارجه است اما وی بیشتر کارهایش معطوف به انتخابات ریاست جمهوری و تبلیغ برای اسحاق جهانگیری است یا لااقل برای این منظور برنامه ریزی می کند.
ظریف در بیانیه خود درباره انتخابات 1400 عنوان کرده بود که «اکنون که خاطر دوستان دلواپس از نامزدیم آسوده شده، تقاضا می‌کنم به اولویت خودشان که کسب قدرت داخلی است بپردازند و بگذارند ما هم به اولویت خودمان که پاسداری از منافع ملی و رهانیدن مردم از تحریم‌های ستم‌بار آمریکاست تمرکز کنیم.» جالب اینجاست که آقای دیپلمات منتقدان خود را به قدرت طلبی متهم می کند اما خود در رفتار سیاسی دچار یک عدم صداقت شده که اخبار آن از گوشه و کنار محافل رسانه ای منتشر می شود.
آذری جهرمی از جمله دیگر بازی سازان انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم است. خبر حضور تیم رسانه ای و ستادی وی برای فیلم برداری اولین فیلم تبلیغاتی لاریجانی که در زمان ثبت نام کاندیداها انجام شد، اثبات کننده همین امر است. وی اصرار ویژه ای داشت که با جریان اصلاحات هماهنگ عمل کند اما برخی اخبار و اطلاعات حاصله از عدم همراهی اصلاح طلبان با وی و دلخوری جناب وزیر از عدم توجه این جریان سیاسی به او حکایت دارد.
حالا جهرمی برای اینکه از فضای سیاسی کشور دور نماند به سرمایه گذاری روی کاندیداهای ریاست جمهوری پرداخته و لوازم و امکانات خود را دراختیار کاندیداهایی همچون علی لاریجانی قرار داده است.
بازی ساز دیگری که مانند جهرمی و ظریف از جمله کاندیدای احتمالی بودند اما به هر دلیلی در کارزار انتخاباتی شرکت نکردند، «سید حسن خمینی» است. اصلاح طلبان پیش از انتخابات روی وی سرمایه گذاری ویژه ای کرده بودند اما کناره گیری وی از کاندیداتوری برنامه ای این جریان سیاسی را بهم ریخت. حسن خمینی مانند جهرمی برخی امکانات خود مانند رسانه هایش را در اختیار جریان اصلاحات قرار داده است.
بنابراین مدل و الگوی انتخاباتی اصلاح طلبان حضور کاندیداهای پوششی در کنار بازی سازان رسانه ای و انتخاباتی برای قبضه کردن فضای رسانه ای و افکارعمومی کشور است. استفاده از تاکتیک های ترس و نفرت پراکنی نیز چاشنی کار این جریان سیاسی است و بازی سازی ظریف با کارت برجام نیز با چاشنی هراس افکنی که در سال 96 نیز از سوی این جریان بکار برده شد، همراه خواهد بود.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/668270/مدل-انتخاباتی-اصلاح-طلبان
بستن   چاپ