پیام ویژه

آخرين مطالب

آیا چین می‌تواند جنگ اوکراین را پایان دهد؟ بين الملل

آیا چین می‌تواند جنگ اوکراین را پایان دهد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تحلیلگران بر این باور هستند که چین برای نشاندن روسیه و اوکراین پشت میز مذاکره راه دشواری در پیش دارد.

به گزارش جماران ، شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین قرار است به زودی در جریان سفر به روسیه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور دیدار کند. او همچنین در نظر دارد در تماسی ویدئویی با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود گفتگو کند. 
پکن چند هفته پیش طرح 12 ماده‌ای برای توقف درگیری‌ها بین روسیه و اوکراین و برقراری صلح پیشنهاد کرده بود. 
وزارت خارجه چین اعلام کرده که این کشور با هر دو طرف در تماس است. سفر قریب الوقوع شی جین پینگ به روسیه و برنامه تماس ویدئویی او با رئیس‌جمهوری اوکراین به گمانه‌زنی‌ها در مورد تلاش چین برای زمینه‌چینی در راستای انجام مذاکرات صلح بین مسکو و کی‌یف دامن زده است. 
چرا چین برای میانجیگری تلاش خواهد کرد؟
چین به طور سنتی از دخالت در مناقشه‌هایی که دیگر کشورها درگیر آن هستند پرهیز می‌کند. با این حال توافق اخیر عربستان و ایران که با میانجیگری پکن صورت گرفت، نشان‌دهنده عزم چین برای نقش‌آفرینی بیشتر در عرصه بین‌المللی به عنوان یک قدرت بزرگ سیاسی و اقتصادی است. 
وانگ ژییانگیو، استاد حقوق دانشگاه هنگ‌ کنگ می‌گوید: «شی مایل است که در سطح جهان به عنوان دولتمردی در نظر گرفته شود که میزان نفوذ آن به اندازه رهبر آمریکا است.»
از سوی دیگر پکن قصد دارد با انتقادهای مطرح‌شده مبنی بر اینکه چین در جریان جنگ اوکراین از نیروی مهاجم یعنی روسیه حمایت کرده است مقابله کند. تلاش چین برای میانجیگری در جنگ اوکراین هزینه چندانی نخواهد داشت اما سود آن برای پکن در صورت موفقیت روند صلح، قابل توجه خواهد بود. 
پیشنهاد چین برای برقراری صلح بین مسکو و کی‌یف چیست؟
چین از هر دو طرف درگیر در جنگ اوکراین خواسته است تا به صورت مرحله به مرحله برای کاهش تنش تلاش کنند. این طرح درنهایت به پیشنهاد جامع آتش‌بس که 12 ماده دارد منتهی می‌شود. این سند که از سوی پکن پیشنهاد شده است «راه‌حل سیاسی بحران اوکراین» نام دارد. 
پکن در طرح پیشنهادی خود خواستار محافظت از افراد غیرنظامی شده است. چین همچنین بر لزوم احترام به حق حاکمیت همه کشورها تاکید کرده است. با این حال پکن از محکومیت تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خودداری کرده است. 
استقبال محتاطانه روسیه و اوکراین
ایالات متحده و ناتو به تلاش‌های چین برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین با دیده شک و تردید می‌نگرند. با این حال مسکو و کی‌یف به طور محتاطانه از طرح چین استقبال کرده‌اند. 
اوکراین تاکید کرده است که راه‌حل‌های پیشنهادی برای برقراری صلح را تنها پس از خروج نظامیان روسیه از قلمرو اوکراین بررسی خواهد کرد. کی‌یف به طور خاص از طرح چین به دلیل عدم تاکید بر «عقب‌نشینی روسیه به مرزهای به رسمیت‌شناخته‌شده پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال 1991» انتقاد کرده است. اوکراین البته تاکید می‌کند که «بخش‌هایی از طرح» پیشنهادی چین را قابل قبول می‌داند. 
در مقابل روسیه می‌گوید که طرح پیشنهادی چین را با «ریزه‌کاری‌های» آن بررسی خواهد کرد. این در حالی است که حداقل در کوتاه مدت چشم‌انداز روشنی برای برقراری صلح بین روسیه و اوکراین دیده نمی‌شود. 
آمریکا ضمن انتقاد از موضع پکن تاکید می‌کند که چین به طور علنی خود را بی‌طرف و در پی دستیابی به صلح نشان می‌دهد اما همزمان «روایت غلط» روسیه درباره جنگ اوکراین را تکرار می‌کند. واشنگتن همچنین چین را به کمک به روسیه متهم می‌کند. دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده اخیرا پکن را متهم کرد که ارسال سلاح‌های مرگبار به روسیه را مدنظر دارد. پکن این ادعا را رد کرده است. 
ناتو نیز تاکید می‌کند که چین اعتبار چندانی برای قرار گرفتن در جایگاه میانجی بین روسیه و اوکراین ندارد. 
چین چه نقشی می‌تواند ایفا کند؟
تحلیلگران بر این باور هستند که چین برای نشاندن روسیه و اوکراین پشت میز مذاکره راه دشواری در پیش دارد. به گفته آنها میانجیگری بین ایران و عربستان به مراتب هدف آسانتری از برقراری صلح بین مسکو و کی‌یف محسوب می‌شد. 
یون سان، مدیر برنامه چین در مرکز استیمسون، مستقر در واشنگتن می‌گوید: «عربستان سعودی و ایران در واقع می‌خواستند گفتگو کنند و روابط را بهبود ببخشند، این در حالی است که روسیه و اوکراین حداقل فعلا چنین چیزی نمی‌خواهند.»
با این حال یون سان تاکید می‌کند که شی جین پینگ می‌تواند به عنوان رابط غیرمستقیم بین روسیه و اوکراین نقش‌آفرینی کند. به گفته وی ایفای چنین نقشی می‌تواند آغازگر حرکتی باشد که به انجام مذاکرات صلح منجر شود. او البته قبول دارد که در شرایط فعلی چنین چیزی محتمل به نظر نمی‌رسد زیرا هر دو طرف بر موضع خود پافشاری می‌کنند. 
ترکیه نیز سال گذشته چند هفته پس از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تلاش کرده بود چنین نقشی ایفا کند اما این تلاش‌ها بی‌نتیجه بود. 
پکن چه ابزارهایی در برابر روسیه و اوکراین در اختیار دارد؟
گروهی از کارشناسان معتقدند که چین نسبت به ترکیه موقعیت بهتری برای میانجیگری در جنگ اوکراین دارد زیرا ابزارهای بیشتری برای اعمال فشار بر روسیه خواهد داشت. 
چین مهمترین متحد روسیه محسوب می‌شود. پکن همچنین یکی از خریداران نفت روسیه است و همزمان با تحریم‌های گسترده غرب علیه مسکو، بازار داخلی خود را روی عرضه کالاهای روسی باز نگه داشته است. 
از سوی دیگر چین اهرم‌های فشاری نیز در برابر اوکراین خواهد داشت. ساموئل رامانی، کارشناس امور روسیه در دانشگاه آکسفورد معتقد است که کی‌یف تمایلی به محروم کردن خود از سرمایه‌گذاری چین برای بازسازی اوکراین نخوهد داشت. 
وی می‌افزاید که ولودیمیر زلنسکی تلاش خواهد کرد تا با موضع‌گیری‌های سرسختانه، چین را به سمت ارسال سلاح به روسیه سوق ندهد. 
پکن پس از الحاق شبه‌جزیره کریمه به روسیه در سال 2014 میلادی روابط تجاری خود را با مسکو و کی‌یف گسترش داد. این در حالی است که چین الحاق کریمه به خاک روسیه را به رسمیت نمی‌شناسد. 
آیا چین می‌تواند یک میانجی صادق بین اوکراین و روسیه باشد؟
به گزارش یورونیوز، روابط نزدیک چین با روسیه باعث خواهد شد تا نگاه‌ها به تلاش‌های پکن برای میانجیگری در جنگ اوکراین با شک و تردید همراه باشد. پکن و مسکو پیش از این اعلام کرده بودند که به دنبال «شراکت نامحدود» در روابط دوجانبه هستند. 
هرچند چین از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خواستار برقراری صلح بین دو طرف شده اما پکن بارها موضع مسکو مبنی بر تهدید روسیه از سوی ناتو را تکرار کرده است. مقام‌های چین همچنین از کمک‌های نظامی کشورهای غربی به اوکراین و ارسال سلاح و تانک به این کشور انتقاد کرده‌اند. 
اندرو اسمال، تحلیلگر در اندیشکده «جرمن مارشال فاند» بر این باور است که چین در نظر دارد تا به سهم خود برای برقراری صلح بین مسکو و کی‌یف تلاش کند اما پکن به دنبال اعمال فشار بر ولادیمیر پوتین یا فدا کردن روابط خود با روسیه نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1059198/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

حمله به جان وحدت

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

تاریخ سازی جعلی

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: رتبه‌بندی 100 هزار معلم اصلاح شد

سیل برای دبی گران تمام شد

موضع‌گیری دو پهلو

سقوط کامیون نفت‌کش در آب‌نمای کنخ مسیر بندر خمیر

وزیر ارتباطات: تا پایان سال 50 درصد به سرعت اینترنت افزوده می شود

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

غربت مرتضی

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

معاون مدیریت پسماند: عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع می شود

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

از چاله به چاه؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

رئیس سازمان سنجش: رئیس جدید سازمان سنجش به زودی معرفی می‌شود

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

متحدان اسرائیل در برزخ

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

آشیانه سری

گوشی پرچمدار 2024 هواوی از اندروید 12 استفاده می‌کند