پیام ویژه

آخرين مطالب

آیا هوش مصنوعی مولد به محیط‌زیست آسیب می‌رساند؟ خواندنی ها

آیا هوش مصنوعی مولد به محیط‌زیست آسیب می‌رساند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دیجیاتو / با توسعه روزافزون مدل‌های هوش مصنوعی مولد، سؤالی که ذهن خیلی‌ها را درگیر کرده، ردپای کربنی این سیستم‌هاست.
هوش مصنوعی مولد یکی از داغ‌ترین موضوعات این روزهای دنیای فناوری است و از طریق چت‌بات‌ها و ابزارهای تولید تصویر سروصدای زیادی به‌پا کرده است. اما آموزش مدل‌های پشت این ابزارها و پردازش درخواست‌های کاربران نیاز به رایانش عظیمی دارد و منابع بسیار زیادی مصرف می‌کند. حالا سؤال این است که این فناوری چه اثری بر محیط‌زیست کره زمین می‌گذارد؟
«کیت ساینکو»، محقق هوش مصنوعی می‌گوید هرچه ابزارهای هوش مصنوعی قدرتمندتر باشند، انرژی بیشتری مصرف می‌کنند. ابزارهای هوش مصنوعی مولد می‌توانند خروجی‌های بسیار پیچیده‌ای ارائه کنند. این فناوری سال‌هاست که در محصولاتی مثل اسپیکرهای هوشمند برای پاسخ‌دادن به کاربر یا در کیبوردهای نرم‌افزاری برای تکمیل جمله‌ها استفاده می‌شود. اما این ابزارها در ماه‌های اخیر به‌خاطر حرف‌زدن به زبان طبیعی و تولید تصاویر جذاب مورد توجه قرار گرفته‌اند.
هوش مصنوعی حالا بیش از هر زمان دیگری انرژی مصرف می‌کند
تخمین رقم دقیق انرژی مصرفی توسط یک مدل هوش مصنوعی کار سختی است. این انرژی شامل انرژی مصرفی برای تولید تجهیزات رایانشی، ساخت خود مدل و استفاده از مدل می‌شود. محققان در سال 2019 دریافته بودند که تولید یک مدل هوش مصنوعی مولد به‌نام BERT با 110 میلیون پارامتر معادل یک سفر میان‌قاره‌ای با هواپیما انرژی مصرف کرده است.
شمار پارامترها به اندازه مدل اشاره دارد و هرچه این رقم بالاتر باشد، آن مدل پیشرفته‌تر است. پژوهشگران تخمین می‌زنند که ساخت مدل GPT-3 با 175 میلیارد پارامتر 1287 مگاوات‌ساعت برق مصرف و 552 تن کربن دی‌اکسید تولید کرده باشد. این رقم معادل سوخت بنزین 132 هواپیمای مسافربری در طول یک سال است و این مصرف انرژی تنها تا لحظه راه‌اندازی بوده و مشتمل بر پاسخ‌گویی به کاربران نیست.
اندازه تنها مؤلفه پیش‌بینی انتشار کربن نیست. مدل آزاد BLOOM که توسط پروژه BigScience در فرانسه توسعه یافته، از نظر اندازه شبیه GPT-3 است، اما ردپای کربنی بسیار کمتری دارد. این مدل 433 مگاوات‌ساعت برق مصرف و 30 تن کربن دی‌اکسید تولید کرده است.
مطالعه‌ای از سوی گوگل نشان می‌دهد که استفاده از معماری بهینه‌تر، پردازنده بهتر و دیتاسنترهای سبزتر می‌تواند برای مدل‌هایی با اندازه مشابه به کاهش 100 تا 1000 برابری ردپای کربنی منجر شود. البته این مدل‌ها در حین پیاده‌سازی انرژی بیشتری مصرف می‌کنند.
داده‌های محدودی درباره ردپای کربنی مربوط به هر پرسش از ابزارهای هوش مصنوعی مولد وجود دارد، اما برخی محاسبات نشان می‌دهند که این ردپا می‌تواند چهار تا پنج برابر بیشتر از پرس‌وجو از موتورهای جستجو باشد. حالا با توجه به پیاده‌سازی این فناوری در موتورهای جستجوی گوگل و مایکروسافت، انتظار می‌رود که تعداد پرسش‌های روزانه از مدل‌های هوش مصنوعی مولد به‌شکلی چشمگیر افزایش پیدا کند.
ChatGPT و دیگر بات‌هایی که برای جستجو استفاده می‌شوند
شرکت OpenAI در تاریخ 30 نوامبر 2022 چت‌بات ChatGPT را به‌صورت عمومی عرضه کرد و جهان را تغییر داد. براساس جدیدترین اطلاعات موجود، این چت‌بات در ماه مارس 2023 بیش از 1.5 میلیارد بازدید داشته است. مایکروسافت این مدل هوش مصنوعی را در موتور جستجوی بینگ به کار گرفت و آن را در تاریخ 4 مه 2023 در دسترس همگان قرار داد.
اگر چت‌بات‌ها به اندازه موتورهای جستجو محبوب شوند، انرژی موردنیاز برای آن‌ها بسیار زیاد خواهد شد. گفتنی است که دستیارهای هوش مصنوعی قادر به انجام کارهای بسیار بیشتری نسبت به موتورهای جستجو هستند.
مشکل بعدی این است که مدل‌های هوش مصنوعی باید به‌طور مرتب به‌روز شوند. برای نمونه، ChatGPT در ابتدا فقط با داده‌های منتهی به سال 2021 آموزش داده شده بود. اما این مدل درنهایت باید با اطلاعات جدیدتر به‌روز شود و همین اتفاق می‌تواند هزینه انرژی آن را بالا ببرد.
یکی از مزایای چت‌بات‌ها این است که کسب اطلاعات از آن‌ها می‌تواند بسیار ساده‌تر و سریع‌تر از موتورهای جستجو باشد. بنابراین اگر مشکل دقت و اعتبار پاسخ‌ها را کنار بگذاریم، به‌جای ارائه صفحه‌ای از لینک‌ها و اطلاعات مختلف، ممکن است با یک جمله به پاسخ خود برسید. پس هوش مصنوعی می‌تواند از این حیث نسبت به این موتورها برتری داشته باشد.
آینده ChatGPT و دیگر ابزارهای هوش مصنوعی مولد
پیش‌بینی آینده کار دشواری است، ولی مدل‌های هوش مصنوعی مولد آمده‌اند که بمانند و مردم هم احتمالاً به‌مرور برای کسب اطلاعات موردنیاز خود مراجعات بیشتری به آن‌ها خواهند داشت. برای مثال، اگر امروز یک دانش‌آموز برای حل مسائل ریاضی خود از معلم یا دوستش کمک می‌گیرد، در آینده احتمالاً به‌سراغ این چت‌بات‌ها خواهد رفت. همین مسئله احتمالاً برای دریافت مشاوره‌های حقوقی یا پزشکی هم صدق خواهد کرد.

پیام ویژه

اگرچه یک مدل هوش مصنوعی به‌تنهایی نمی‌تواند محیط‌زیست را نابود کند، اما اگر صدها شرکت مدل‌های هوش مصنوعی خود را با کاربردهای متفاوت بسازند و هر کدام میلیون‌ها کاربر داشته باشند، انرژی مصرفی می‌تواند مشکل‌ساز شود.
تحقیقات بیشتری باید انجام بگیرد تا استفاده از هوش مصنوعی مولد بهینه‌تر شود. خبر خوب این است که این فناوری می‌تواند از انرژی‌های تجدیدپذیر هم استفاده کند. شرکت‌ها با انتقال دیتاسنترهای خود به مکان‌هایی که به انرژی‌های سبز دسترسی دارند، یا زمان‌بندی پردازش‌ها برای ساعاتی که انرژی تجدیدپذیر بیشتری در دسترس است، می‌تواننند آلودگی‌ها را حدود 30 تا 40 برابر کمتر کنند.
درنهایت، فشار اجتماعی می‌تواند در این مسیر کمک‌کننده باشد و شرکت‌ها و آزمایشگاه‌های تحقیقاتی را تشویق کند تا گزارش ردپای کربنی مدل‌های خود را منتشر کنند. این اتفاق حتی شاید در آینده به مصرف‌کنندگان کمک کند تا تصمیم بگیرند که چت‌بات‌های سبزتر را انتخاب نمایند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1367134/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سارقان برای دزدیدن طلای بدلی، سر زن جوان را بردیدند!

هواپیمایی امارات : سود 6.2 میلیارد دلاری

صفر تا صد هزینه‌های بانکی به صفر می‌رسد؟

زیان 1.5 میلیارد دلاری صنعت گردشگری اسرائیل از جنگ و ناامنی

نماینده کنگره هند: ترامپ نیاز به آموزش دارد

استقبال «اردوغان» از پیشنهاد «پوتین» برای مذاکرات صلح استانبول

روزنامه عبری از 3 اختلاف در روابط تل‌آویو و آمریکا پرده برداشت

هواشناسی هشدار داد؛ گرد و خاک در تهران و 15 استان دیگر

دنبال این هستیم که تحریم‌ها برداشته شود و نفع آن به ما برسد

اختلاف قدیمی با برادر منجر به قتل شد

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

مانیتور گیمینگ فیلیپس با پنل IPS و نرخ نوسازی تصویر 390 هرتز معرفی شد

کلاهبرداری 210 میلیاردی با وعده خرید و فروش املاک

پول گندم‌ گندم‌کارها کجاست؟

دولت‌ها چگونه با تورم مقابله می‌کنند؟

خرید ارزان ترین لوله گالوانیزه برق ، از کجا بخریم؟

روی آوردن ساکنان غزه به شیوه‌های ابتدایی برای مقابله با کابوس قحطی

وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی: توافق آمریکا با یمنی‌ها، «سقوط غیرقابل وصف» برای اسرائیل است

گام چین و پاکستان برای مهار نفوذ هند در افغانستان

رژیم صهیونیستی تیپ چتربازان را از سوریه به مرزهای غزه منتقل کرد

بدلکاری خطرناک روی سقف خودرو؛ خودروی متخلف توقیف شد

مردی همسرش را به خاطر خرید تلفن همراه خفه کرد

کشف بقایای 3 جسد در حومه حلب

دختر 18 ساله قربانی جنایت سیاه شد

برنامه پرواز حجاج تهرانی به مدینه؛ 22 اردیبهشت

دیدار مجدد با آیفون 16 پرو مکس؛ پرچم‌دار گران‌قیمتی که ارزش خرید ندارد!

هدیه تسلیحاتی آمریکا به اوکراین

اعتراف کارشناس اسرائیلی به فلج شدن رژیم صهیونیستی در پی حملات یمن

تولید 1505 قلم ماده مؤثره دارویی در داخل کشور

اعزام کارشناسان سازمان هواپیمایی به محل سانحه بوئینگ وارش

ممنوعیت واردات یا تعرفه‌گذاری؟

رئیس‌جمهور لبنان: تصمیم برای انحصار سلاح در دست دولت گرفته شده است

احتمال حضور سوریه در نشست سران عرب قوت گرفت

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

رویترز: ترامپ به‌دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

دستگیری زنی که در بهشت زهرا از داغ‌دیدگان سرقت می‌کرد

دستگیری زنی که در بهشت زهرا(س) دزدی می‌کرد

معاون وزارت کشور: ادارات، دمای کولر را روی 27 درجه تنظیم کنند

رزمایش مشترک آمریکا و کره‌جنوبی در دریای شرقی چین

پایان دادن به گرسنگی مردم غزه خواسته تونسی‌ها

حماس: جهانیان «نه بزرگ» به نتانیاهو بگویند

تحریم های جدید انگلیس علیه روسیه

تخریب منازل فلسطینیان در شرق طولکرم و آوارگی ساکنان توسط اشغالگران

تسلیحات اسرائیلی هند در تقابل با پاکستان

پاپ جدید خواستار صلح پایدار در اوکراین شد

حرکت ارابه‌های مرگ به سوی غزه با اعزام تیپ‌های جدید

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

چالش جدی بازار مسکن؛ قیمت‌ها با درآمد خانوار هم‌راستا نیست

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند