پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله اطلاعات/ اقتصاد، دانش زیست مطلوب است! یادداشت

سرمقاله اطلاعات/ اقتصاد، دانش زیست مطلوب است!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اطلاعات / « اقتصاد، دانش زیست مطلوب است! » عنوان یادداشت روزنامه اطلاعات به قلم ابوالقاسم قاسم زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اقتصاد دانش است؛ همانگونه که سیاست و فرهنگ هم؛ علم زیستن مطلوب فردی، خانوادگی و اجتماعی است. علوم گوناگون به لحاظ کاربردی و در مقیاس دانش‌های فردی و اجتماعی، تضادی بازیست مطلوب ندارند. 
به یاد دارم که با پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار «جمهوری اسلامی» نخستین پرسش فراگیر در جامعه و به ویژه از سوی افراد و شخصیت‌های فکری این بود، دولت برآمده از آراء مردم، چگونه و با چه دیدگاه، باور و برنامه‌ریزی، جامعه و کشور را می‌خواهد اداره و مدیریت کند!؟ تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی، دورنمای آینده‌نگری در نظام جمهوری اسلامی را مدون و نشان داد. اما پرسش‌های بسیاری از دو جبهه تعریف شده مسلط آن دوران (نظام سوسیالیستی و کاپیتالیستی) سربرآورد و در رأس این پرسش‌ها نداشتن تعریف مشخص و معین برای تبیین برنامه‌ریزی‌های کاربردی و اقتصادی دولت، فضای عمومی جامعه را تحت‌الشعاع خود قرار داد.
در همان دوران بود که شهید مطهری سخنرانی‌هایی را در کلاس‌های درسی درباره مفهوم نظری اقتصادی اسلامی برگزار کرد. اما ترور شهید مطهری، ساحت نظرپردازی‌ها برای تدوین برنامه‌های عملی در اداره کلان جامعه و مدیریت دولت مستقر را یک‌باره مسدود کرد. از مسیر آشوب‌های داخلی و امواج انفجارها و ترورها و سقوط جمهوری اسلامی و تجزیه ایران و جنگ تحمیلی هشت ساله سربرآورد؛ لاجرم همه محاسبه‌های تدوین نظری مفهوم دولت جمهوری اسلامی و داشتن برنامه‌ریزی‌های مدون اقتصادی، سیاسی به هم ریخت.
هشت سال جنگ تحمیلی با پذیرش قطعنامه «صلح» پایان گرفت؛ آن هم زمانی که صدای فرو ریختن جهان دو قطبی (شرقی ـ غربی) با فرو ریختن دیوار برلین (شرقی ـ غربی) را به صورت انفجاری همه شنیدید و دیدند.
بعد از پایان جنگ تحمیلی و رحلت امام(ره)، دولت برآمده از آراء مردم، دولت‌ هاشمی رفسنجانی بود که «دولت سازندگی» نام گرفت و مشهور شد. 12 استان از جنوب تا غرب کشور، جنگ‌زده و‌ ویران شده بودند. در سراسر کشور بهره‌‌گیری از «آب و برق» به صورت عادی و معمولی اولین تقاضای عمومی در جامعه بود! در مدت هشت سال (دو دوره) دولت‌ هاشمی رفسنجانی، نه تنها بهره‌گیری از «برق» در سراسر کشور فراگیر و عادی شد، بلکه ساختن سدها و جاده‌ها و بهینه سازی «درآمدها و هزینه‌ها»، همچنین تنظیم روابط دو و چندجانبه با دولت‌ها و مهم‌تر از آن بازسازی روابط بین‌المللی و کسب جایگاه مطلوب شاخص شد.
دوستی از آن دوران یاد می‌کرد و در قیاس با امروز در سنجش ارزش پول ملی (ریال) می‌گفت: صبح که می‌خواستم از منزل روانه محل کارم شوم. خانم منزل می‌گفت: می‌خواهم بروم خرید و من «صدتومان» می‌دادم و خانم می‌گفت، این‌قدر خرید ندارم! اما امروز یک «چک پول» دویست هزار تومانی می‌دهم و ناراحت می‌گوید، خدا کند کفاف خرید مایحتاج را بدهد!
یادآوری همین قیاس موجب شد تا تیتر محک امروز بشود «اقتصاد دانش زیست مطلوب است!»
پنج دولت هر کدام دو دوره، بعد از هاشمی رفسنجانی تا امروز بر سرکار آمده‌اند. خبر روز ما در صحنه اقتصادی و زیست عمومی دو عنوان دارد: «نرخ تورم!؟» و قیاس ارزش «دلار» به «ریال» پول ملی چند است!؟ و دیگری، خبر فساد مالی که فراگیر شده است! خبر خوش اغلب روزنامه‌ها هم چنین است«… در پی آزادسازی ارزهای بلوک شده، دلار به مرز 49 هزار تومان رسید!» یا نویسنده سرمقاله یکی از روزنامه‌های صبح تهران، نوشته‌اش را با این جملات آغاز کرده است:«… رئیس محترم مجلس شورای اسلامی اخیراً سخنانی صحیح اما ناکامل را به زبان آورده‌اند و در حقیقت دست بر مشکل اصلی اقتصاد کشور که منجر به مسائل اجتماعی و فرهنگی و واپس رفتن شده است گذاشته‌اند. یکی از سخنان ایشان چنین است که به دلیل مدیریت غلط، سالانه 104 میلیارد دلار زیان می‌بینیم! در حالی که دستمان برای پنج میلیون دلار دراز است!»
اگر اقتصاد دانش زیست مطلوب است، تردید ندارم که ایران اقتصاددانانی هم در داخل و هم در خارج کشور دارد که هنوز «سیاست زده» نشده‌اند. نقدهای علمی و کاربردی از این استادان اقتصاد ایرانی که هنوز دغدغه آینده وطن خود را دارند ارائه می‌شود، اما نه دولت و نه مجلس چندان توجه و حساسیتی به این نقدهای علمی و کاربردی نشان نمی‌دهند و فقط در مطبوعات اینجا و آنجا نقدها ارائه و دفن می‌شوند. اگر می‌خواهیم از بحران تورم و فاجعه سقوط ارزش «ریال» در برابر «دلار» رهایی پیدا کنیم، باید گوش شنوا در شاکله دولت و مدیران ارشد برنامه‌ریزی و اجرایی برنامه‌های اقتصادی و مالی باشد.
اقتصاد، علم است و البته دانش زیست مطلوب؛ به شرط آنکه برنامه‌ریزان اقتصادی ما گوش شنوا و البته «کاربردی» به نقد و نظر اقتصاددانان برجسته‌ ما داشته باشند. نه تنها در اقتصاد، که در سیاست خارجی و تنظیم و اجرای سیاست‌های فرهنگی و اجتماعی، اولین گام باور داشتن دولتمردان به نقد و نظر صاحبان اندیشه است که امروز محجور مانده‌اند. اندیشمندان و صاحبان نقد و نظر را باور کنیم. هرگاه بضاعت اندیشه و اندیشمندان کشور به بایگانی برده شود، «اقتصاد» و همگام با آن سیاست و فرهنگ نیز به محاق می‌روند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1369778/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مرگ غم‌انگیز دختر دانش‌آموز در آتش سوزی سرویس مدرسه

«عنکبوت طلایی»مصدوم شد!

سرمقاله جام جم/ خبرسازی برای خروج از بن‌بست

نتانیاهو از بازگرداندن جسد یک سرباز اسرائیلی از سوریه خبر داد

روایت پزشک غزه از نقص عضو هفتگی نوزادان

افزایش 2 درصدی کرونا در کشور؛ سویه جدیدی در جریان است؟

یک زن رئیس سرویس اطلاعاتی انگلیس خواهد شد

مراسم تجلیل از معلمان و اساتید شاهد و ایثارگر استان اصفهان برگزار شد

سهمیه‌بندی واردات موبایل در 1404؛ فرصت یا تهدید برای بازار تلفن همراه؟

سرمقاله اعتماد/ ظرف و مظروف آموزش

بی‌اعتبار

ترامپ: هفته بزرگی در پیش است

هشدار درباره فعالیت‌های محرمانه «سی آی ای» در عراق

حدود 1500 تن از مردم غزه بینایی خود را از دست داده‌اند

موج بزرگ خودکشی نظامیان صهیونیست در راه است

ترامپ در تدارک فتح کنگره

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دیانتی»

تصویر خبرساز از پاپ جدید؛ لئون چهاردهم اپل واچ به دستش می‌بندد

100 کشته و مفقود در حادثه وقوع سیل شرق کنگو

پوتین: کی‌یف پیشنهاد آتش‌بس ما را بی‌پاسخ گذاشت

پیش‌پرده مذاکراتی ایران و آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ دولت از هجمه‌های مخالفان نترسد

ژنرال صهیونیست: صحنه فرار گردشگران از ساحل تل‌آویو یعنی پیروز نشده‌ایم

هشدار کارشناس اسرائیلی درباره اضمحلال ساختار رژیم صهیونیستی

تداوم مذاکرات تجاری میان چین و آمریکا

رهبر معنوی دروزی‌های سوریه: اسرائیل دشمن نیست

نتانیاهو سفر ترامپ به منطقه را خراب می‌کند؟

فارن‌افرز: ایران از تاریخ آموخته به آمریکا اعتماد نکند

وزیر خارجه چین: هند و پاکستان باید از بروز مجدد درگیری جلوگیری کنند

گوشی پیکسل 9a در کمال ناباوری یکی از اپ‌های مهم گوگل را ندارد

فعال‌سازی 5G روی گوشی‌های سامسونگ در ایران

سرمقاله هم میهن/ توسعه مفهوم کارگر

کلمبیا به رئیس جمهور اسبق و مجرم پاناما پناهندگی داد

مذاکرات هشت ساعته دور اول گفت‌وگوهای تجاری چین و آمریکا

کدام سکوها در صف رفع فیلترینگ هستند؟

وزیر خارجه جدید آلمان: وضعیت نوار غزه غیرقابل تحمل شده است

تدابیر امنیتی در بغداد پیش از برگزاری اجلاس سران عرب

ویتکاف یک پروتکل قدیمی را زیر پا گذاشت!

ساندکلاد از موسیقی‌های شما برای تعلیم هوش مصنوعی استفاده نمی‌کند

سرمقاله سازندگی/ دروغ و فریبکاری اسرائیل

حمله «کیهان» به «هم‌میهن»: اشک تمساح برای اعصاب مردم

مصر تعیین سفیر جدید در تل‌آویو را به تعویق انداخت

هشدار به مصرف خودسرانه قرص "ریتالین" در دوران امتحانات

جزئیات اجرای مرحله سوم کالابرگ؛ فعلا خبری نیست!

برقی‌سازی 20 هزار موتورسیکلت در تهران؛ هوا و سوخت نفس می‌کشند؟

تغییر موضع معاون ترامپ درباره جنگ هندوپاکستان

زمان انتشار دفترچه آزمون استخدامی آموزش و پرورش

برق مشترکان پرمصرف محدود می‌شود

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مربع دیپلماسی اقتصادی

محمود عباس: مخالف مدیریت غزه توسط آمریکا هستیم