پیام ویژه

آخرين مطالب

یادداشت/

تغافل ما یا انتقام نظام بین‌الملل؟ بين الملل

تغافل ما یا انتقام نظام بین‌الملل؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اکنون که کریدور های حمل و نقل شمال و جنوب , شرق و غرب ایران را محاصره و کشورمان را منزوی کرده اند آیا باید دست روی دست گذاشت و زانوی غم‌را در بغل گرفت یا با تلاش و اراده مضاعف راهکارهای اقتصادی دیگری را در عمل در ایران اجرا و عملی کرد ؟

محمد حسین بنی اسدی، دیپلمات بازنشسته و کارشناس سیاست خارجی در یادداشتی برای جماران نوشت:
اجلاس سران گروه 20 که اخیرا در دهلی نو برگزار شد و در حاشیه آن توافق کریدور هند، امارات، عربستان، اسرائیل و اتحادیه اروپا به امضا رسید توجه جهانیان را به دور زدن ایران از این کریدورهای ترانزیتی جلب کرد. برخی کریدور هند - اتحادیه اروپا را رقیبی در مقابل کریدور جاده کمربند چین قلمداد کردند. از سوی دیگر کریدور فاو - بصره - ترکیه به اروپا در غرب ایران و همچنین کریدور کمربند - جاده چین تا گوادر پاکستان در شرق ایران را از جمله کریدورهایی که ایران را دور می‌زنند توصیف کردند.
حال این سوال پیش می‌آید که آیا دور زدن ایران در اثر تغافل و سهل انگاری و فرصت سوزی ما طی چند دهه گذشته رخ داده یا به روایتی دیگر انتقام نظام بین‌الملل از جمهوری اسلامی است؟ به یاد دارم در سال 1385 هندی‌ها طی گزارشی از عدم توجیه اقتصادی کریدور جنوب - شمال از طریق ایران به روسیه با توجه به اینکه ترانزیت کالا مستلزم چند بار بارگیری و تخلیه کالا در ایران بود و در مسیر رشت - آستارا نیز راه آهن موجود نبود، لذا هزینه حمل کالا به روسیه را به مراتب گرانتر از مسیر تنگه سوئز دریای شمال به روسیه ارزیابی کردند و بر تکمیل خط آهن رشت آستارا اصرار داشتند .
همچنین در سال 1398 طرف هندی هزینه حمل یک کانتینر از بندر هند به مقصد افغانستان از طریق بندر چابهار را حدود 500 دلار و هزینه حمل یک کانتینر از هند به مقصد افغانستان از طریق بندر کراچی پاکستان را حدود 200 دلار برآورد کردند و اقتصادی شدن حمل کالا از طریق ایران را مشروط به کاهش هزینه ها دانستند .
در این میان وزارت راه و ترابری به عنوان متولی کریدورها سرخوش از برگزاری جلسات مربوطه در کشورها و برخورداری از سفرهای خارجی بود و به قول معروف اگر برای کشور آبی نداشت برای مدیران وزارت راه و ترابری نانی در بر داشت.
اکنون که کریدور های حمل و نقل، ایران را دور زده اند بدون در نظر گرفتن قصور و‌ ناکامی و فرصت سوزی خود آه و فریاد برآورده ایم که استکبار جهانی ایران را از کریدور ها کنار گذاشته است. اکنون که کریدور های حمل و نقل شمال و جنوب , شرق و غرب ایران را محاصره و کشورمان را منزوی کرده اند آیا باید دست روی دست گذاشت و زانوی غم‌را در بغل گرفت یا با تلاش و اراده مضاعف راهکارهای اقتصادی دیگری را در عمل در ایران اجرا و عملی کرد ؟
تجربه نشان داده که دنیای بازرگانی و تجارت عقد اخوت با هیچ مسیر ترانزیتی نبسته است بلکه هر مسیری که امنیت بیشتر و هزینه کمتر و ارزانتری را فراهم کند مورد توجه قرار می دهند. با یک بررسی ساده و حساب سرانگشتی می توان مجموعه ای از مشکلات سر راه توسعه کریدور ها را ردیف کرد از جمله: فقدان اراده کلان ملی، فساد و رقابت ناسالم، نظام اداری پوسیده، کندی بیش از حد طراحی و‌اجرا، مشکلات ساختاری اجرای برنامه های توسعه ای و استراتژیک در کشور، کمبود منابع مالی ، فقدان سرمایه گذاری خارجی ، دخالت افراد غیر متخصص ، نگاه نظامی و امنیتی به دریا و ساحل، رقابت های داخلی استانها و تنگ نظری آنها نسبت به دیگر مناطق و غیره علیرغم طراحی کریدورهای ریلی و جاده ای اطراف ایران هنوز هیچکدام قادر به جایگزینی خطوط دریایی نیستند.
گرچه خط لوله های گاز و نفت تا حدودی می توانند سهمی در حمل و نقل دریایی را به خود اختصاص دهند، ولی هنوز تنگه ها و کانالها از جمله تنگه هرمز و کانال سوئز جایگاه حیاتی خود را حفظ کرده اند. بدیهی است کشورهای ساحلی از جمله ایران نباید اقدامی در تهدید کردن کشتی رانی در تنگه هرمز را از خود نشان دهند. در این برهه حساس که کریدور کمربند - جاده در شمال و کریدور هند- اتحادیه اروپا از طریق امارات،عربستان و اسراییل همچنین کریدورعراق- ترکیه به اروپا اراده ای از دور زدن و انزوای ایران به نمایش گذاشته اند هنر و ذوق ایرانی ایجاب می کند که طرحی جامع برای توسعه سواحل جنوب و شرق و اتصال جاده ای و ریلی به خصوص در مسیرهای جنوب و شمال ایران و اقتصادی کردن این مسیرها به منظور جذاب کردن برای بازرگانان و تجار تعریف و در جهت تحقق آن تلاش حد اکثری اعمال گردد .
پیشنهاد می شود دولت ضمن مطالعه و بررسی ناکامی ها در گذشته پیشگام تدوین و اجرای این پروژه گردد:
*‌ ‌‌تعریف و جانمایی طرح های مورد نظر
*آغاز به ایجاد زیرساختهای لازم
*کمک صندوق توسعه برای اجرای پروژه
*تجدید نظر در نگاه امنیتی به دریا و ساحل
*استفاده از مشاوران داخلی و خارجی
*تعریف و اعلام پروژه ها با در نظر گرفتن انگیزه های سود آور
*مشارکت دادن استانها در توسعه سواحل مکران به نام آن استانها بدون تاکید بر جذب پروژه های آب بر مثل فولاد و پتروشیمی در استانهای خود
*ملزم کردن استانهای کشور در توسعه مکران مشابه مشارکت در مراسم اربعین
*تشویق و دادن انگیزه به سرمایه داران داخلی
*ایجاد تسهیلات برای کارآفرین های داخلی حتی زندانی با ضمانت های لازم
*اعطای امتیاز برای دوران سربازی در این مناطق
*تشویق و جلب ایرانیان خارج از کشور مشابه امتیازات هند به هندی‌های غیر مقیم
*تشویق و جلب خارجی ها برای سرمایه گذاری.
بی گمان تحقق این پروژه عظیم مستلزم اتخاذ تصمیمات سخت و عظیم است، بدون آشتی ملت - دولت برای همدلی و همراهی، ایجاد اعتمادبین ملت -دولت، همکاری و همدلی مرکز- پیرامون، در اولویت قرار گرفتن توسعه اقتصادی و سیاسی داخلی، خارج کردن نگاه امنیتی در داخل، دوری از تنش و تشنج در منطقه ، تعامل با نظام بین الملل و آشتی با نهادهای اقتصادی و مالی جهان و اتخاذ سیاست خارجی متوازن ، پروژه توسعه مکران و شرق ایران در سطح آمال و آرزو باقی خواهد ماند. انبساط سیاسی در روابط خارجی در سطح منطقه بدون انبساط سیاسی و توجه به افکار عمومی داخل ایران پروژه فوق را سترون و ناکام خواهد کرد و اوراقی بر اوراق ناکامی ، افسوس و دریغ برای آیندگان به یادگار خواهد گذاشت.
بدون تردید باز ماندن از پروژه های کلان اقتصادی به ویژه کریدور های ترانزیتی و زیرساختارهای جاده ای و ریلی در کشور هم ناشی از غفلت، سهل انگاری، فرصت سوزی ما بوده و هم انتقام نظام بین الملل در اعمال تحریم و انزوای کشور ماست، پس منافع ملی ایجاب می کند که گذشته را چراغ راه آینده قرار دهیم و ضمن آسیب شناسی، به تعامل با همسایگان در منطقه و سیاست متوازن با جهان و نهادهای مالی آن همت گماریم و امکانات را در جهت توسعه کشور و تامین منافع ملی خود به کار بریم و قصور خود را گردن دیگران نیندازیم بلکه خود را شماتت کنیم و بدانیم که دنیا معطل ما نمی ماند و با سرعت مسیر پیشرفت را می پیماید.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1410741/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سارقان برای دزدیدن طلای بدلی، سر زن جوان را بردیدند!

هواپیمایی امارات : سود 6.2 میلیارد دلاری

صفر تا صد هزینه‌های بانکی به صفر می‌رسد؟

زیان 1.5 میلیارد دلاری صنعت گردشگری اسرائیل از جنگ و ناامنی

نماینده کنگره هند: ترامپ نیاز به آموزش دارد

استقبال «اردوغان» از پیشنهاد «پوتین» برای مذاکرات صلح استانبول

روزنامه عبری از 3 اختلاف در روابط تل‌آویو و آمریکا پرده برداشت

هواشناسی هشدار داد؛ گرد و خاک در تهران و 15 استان دیگر

دنبال این هستیم که تحریم‌ها برداشته شود و نفع آن به ما برسد

اختلاف قدیمی با برادر منجر به قتل شد

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

مانیتور گیمینگ فیلیپس با پنل IPS و نرخ نوسازی تصویر 390 هرتز معرفی شد

کلاهبرداری 210 میلیاردی با وعده خرید و فروش املاک

پول گندم‌ گندم‌کارها کجاست؟

دولت‌ها چگونه با تورم مقابله می‌کنند؟

خرید ارزان ترین لوله گالوانیزه برق ، از کجا بخریم؟

روی آوردن ساکنان غزه به شیوه‌های ابتدایی برای مقابله با کابوس قحطی

وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی: توافق آمریکا با یمنی‌ها، «سقوط غیرقابل وصف» برای اسرائیل است

گام چین و پاکستان برای مهار نفوذ هند در افغانستان

رژیم صهیونیستی تیپ چتربازان را از سوریه به مرزهای غزه منتقل کرد

بدلکاری خطرناک روی سقف خودرو؛ خودروی متخلف توقیف شد

مردی همسرش را به خاطر خرید تلفن همراه خفه کرد

کشف بقایای 3 جسد در حومه حلب

دختر 18 ساله قربانی جنایت سیاه شد

برنامه پرواز حجاج تهرانی به مدینه؛ 22 اردیبهشت

دیدار مجدد با آیفون 16 پرو مکس؛ پرچم‌دار گران‌قیمتی که ارزش خرید ندارد!

هدیه تسلیحاتی آمریکا به اوکراین

اعتراف کارشناس اسرائیلی به فلج شدن رژیم صهیونیستی در پی حملات یمن

تولید 1505 قلم ماده مؤثره دارویی در داخل کشور

اعزام کارشناسان سازمان هواپیمایی به محل سانحه بوئینگ وارش

ممنوعیت واردات یا تعرفه‌گذاری؟

رئیس‌جمهور لبنان: تصمیم برای انحصار سلاح در دست دولت گرفته شده است

احتمال حضور سوریه در نشست سران عرب قوت گرفت

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

رویترز: ترامپ به‌دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

دستگیری زنی که در بهشت زهرا از داغ‌دیدگان سرقت می‌کرد

دستگیری زنی که در بهشت زهرا(س) دزدی می‌کرد

معاون وزارت کشور: ادارات، دمای کولر را روی 27 درجه تنظیم کنند

رزمایش مشترک آمریکا و کره‌جنوبی در دریای شرقی چین

پایان دادن به گرسنگی مردم غزه خواسته تونسی‌ها

حماس: جهانیان «نه بزرگ» به نتانیاهو بگویند

تحریم های جدید انگلیس علیه روسیه

تخریب منازل فلسطینیان در شرق طولکرم و آوارگی ساکنان توسط اشغالگران

تسلیحات اسرائیلی هند در تقابل با پاکستان

پاپ جدید خواستار صلح پایدار در اوکراین شد

حرکت ارابه‌های مرگ به سوی غزه با اعزام تیپ‌های جدید

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

چالش جدی بازار مسکن؛ قیمت‌ها با درآمد خانوار هم‌راستا نیست

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند