پیام ویژه

آخرين مطالب

آمریکا و هراس غرب از رشد قدرت چین

همه چیز به این پرسش‌ بستگی دارد/ چقدر باید از چین ترسید؟ بين الملل

همه چیز به این پرسش‌ بستگی دارد/ چقدر باید از چین ترسید؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مسئله کلیدی در اینجا این است که کدام یک از دو قدرت قوی بازی می‌کند. ایالات متحده در 30 سال گذشته حسن نیت خود را در جهانِ در حال توسعه هدر داده و اشتباهات آن به چین فرصت مناسبی برای توسعه نفوذ خود بخشیده است.

به گزارش جماران ؛ یکی از موضوعات مهم در بحث‌های امروز جهان درباره استراتژی کلان ایالات متحده، اولویتی است که این کشور باید برای رقابت با چین قائل شود. پرسش‌های اساسی از جمله: ایالات متحده چه مقدار منابع (پول، مردم، زمان و توجه) باید به این مشکل اختصاص دهد؟ آیا چین بزرگ‌ترین چالش ژئوپلیتیکی است که ایالات متحده تا امروز با آن روبرو شده است؟ آیا مقابله با چین باید بر همه مشکلات دیگر (اوکراین، تغییرات آب و هوایی، مهاجرت، تسلیحات هسته‌ای و موارد دیگر) اولویت داشته باشد؟ یا این فقط یک موضوع در میان بسیاری از مسائل است و لزوما مهم‌ترین آن نیست؟ همگی از جمله مواردی است که ذهن رهبران و جامعه ایالات متحده را به خود مشغول کرده است.
برای برخی از ناظران، مقابله با چین مهم‌ترین اولویت است و رهبران ایالات متحده نباید به خود اجازه دهند که توسط اوکراین، روسیه و یا هر موضوع دیگر در سیاست خارجی منحرف شوند.
به عقیده برخی متفکرین آمریکایی، ایالات متحده دچار سردرگمی شده است. زبیگنیو برژینسگی؛ استراتژیست آمریکایی و مشاور امنیت ملی دولت کارتر، چندی پس از روی کار آمدن ترامپ گفت: «ایالات متحده به شکل اشتباه به جای تلاش برای مهار چین خود را با ایران درگیر کرده است.» این نظر در تفکرات برخی دیگر از متفکرین آمریکایی همچون جوزف نای، هانتینگتون و فوکویاما وجود دارد. در نقطه مقابل نیز ، «جان میرشایمر» و «گراهام آلیسون»، به همان اندازه در مورد چالش چین، و به ویژه از آن‌چه به عنوان خطر فزاینده جنگ می‌بینند، نگران هستند.
چندی پیش شورای روابط خارجی آمریکا در یک مقاله مفصل عنوان کرد: «روندهای نظامی در آسیا به نفع چین تغییر می‌کند.» این شورا خواستار تلاش‌های مضاعف برای تقویت بازدارندگی، به ویژه در تنگه تایوان شد. «هال برندز» و «مایکل بکلی» معتقداند که قدرت چین در حال نزدیک شدن به اوج خود است و آمریکا نمی‌تواند برای جلوگیری از افول نهایی، اقدامی انجام دهد و آن‌ها این فرصت بالقوه را دلیلی برای هشدار می‌دانند.
در طرف دیگر، گراهام آلیسون معتقد است که ایالات متحده و چین در یک مارپیچ «تله توسیتید» گرفتار شده‌اند و امکان دارد این تله هر دو قدرت را به درگیری مستقیم بکشاند. به عقیده توسیتید؛ متفکر یونان باستان: «تصور حتمی بودن تقابل و نزاع، خود عامل اصلی وقوع نزاع است.»
منابع قدرت
به عقیده مارتین والت؛ استاد روابط بین‌الملل دانشگاه هاروارد: «قدرت در سیاست بین‌الملل در نهایت بر اقتصاد استوار است. می‌توانید هرچه می‌خواهید در مورد قدرت نرم، نبوغ رهبران فردی، اهمیت شخصیت ملی، نقش شانس و موارد دیگر صحبت کنید، اما نکته اصلی آن است که توانایی یک کشور برای دفاع از خود و شکل دادن به محیطی گسترده‌تر در نهایت به قدرت اقتصادی آن بستگی دارد. برای تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ به جمعیت مناسب نیاز است، اما به ثروت قابل توجه و اقتصاد متنوع و پیچیده بیشتر نیاز است. قدرت سخت اقتصادی مولفه‌ای است که یک دولت را قادر می‌سازد تا سلاح‌های پیشرفته بسازد و ارتش خود را به صورت حرفه‌ای آموزش دهد.»
چینِ قبل از بحران
عملکرد اقتصادی چین در 40 سال گذشته فوق‌العاده بوده است. اما جوزف نای؛ استاد روابط بین‌الملل و مطالعات قدرت در دانشگاه شیکاگو معتقد است که اقتصاد چین آن چنان رو به وخامت خواهد رفت که از صفوف قدرت‌های بزرگ خارج می‌شود. جمعیت چین در حال پیر شدن و کاهش است، به این معنی که تعداد کارگران کمتری از تعداد روزافزون بازنشستگان حمایت خواهند کرد. بیکاری جوانان بیش از 21 درصد است و رشد بهره‌وریِ کل عواملِ تولید در دهه گذشته، کاهش یافته است. سیستم مالی چین همچنان مبهم و پر بدهی است و بخش املاک و مستغلات، منبع اصلی رشد قبلی به ویژه با مشکل مواجه است و مهم‌تر از همه عدم وجودت شفافیت در حاکمیت تمامیت خواه چین است.
با کنار هم گذاشتن این عوامل، می‌توان فهمید که چرا بسیاری از تحلیلگران نسبت به چشم انداز بلندمدت چین، بدبین هستند. سیاست‌های ایالات متحده و کیفیت حکمرانی در چین می‌تواند این مشکلات را بدتر کند.
با این حال، دلایل زیادی وجود دارد که انتظار داشته باشیم چین در آینده به عنوان یک بازیگر اصلی اقتصادی باقی بماند. صنایع این کشور بر برخی از بخش‌های مهم از جمله فناوری خورشیدی و بادی تسلط دارد و صنعت خودروهای الکتریکی آن در حال بهتر شدن در قیاس با دیگر کشورهای در حال توسعه جهان است. اما آیا چین، ایالات متحده را شکست خواهد داد؟ موضوعی که نظر می‌رسد چین قصدی برای انجام این فعل ندارد.
همچنین پاسخ به این سوال که آیا جنگ اقتصادی دولت بایدن علیه چین موفق خواهد بود یا خیر، با ممانعت از دسترسی چین به نیمه هادی‌های پیشرفته و فناوری‌های مرتبط به آن، ایالات متحده امیدوار است که همراه با متحدان خود، برتری فناوری را در این بخش مهم حفظ کند.
اگرچه مقامات ایالات متحده اصرار دارند که این اقدامات مربوط به نگرانی‌های محدود امنیت ملی است، موضوعی که جیک سالیوان؛ مشاور امنیت ملی آمریکا آن را «حیاط کوچک و حصار بلند» توصیف کرد، به نظر می‌رسد هدف واقعی کند کردن پیشرفت فناوری چین به طور گسترده‌تر است.
نکته مهم در این است که آمریکا توانایی محدود کردن پیشرفت فناوری و تکنولوژیکی چین را دارد اما چین بدون همراهی ایالات متحده، توانایی توسعه فناوری‌های حساس پیشرفته و تکنولوژیکی خود را ندارد. به عقیده مارتین والت، همه چیز در این جمله گواه واقعیت اصلی قدرت بین‌الملل است.
اما موانع تکنولوژیکی هرگز 100 درصد مؤثر نیستند و این سیاست به چین انگیزه زیادی می‌دهد تا در طول زمان خودکفاتر شود و چین امروز در حال تلافی علیه شرکت‌ها و متحدان ایالات متحده است.
رشد سریع چین تحت «رهبری جمعی» پس از مائو آغاز شد. با این حال، امروز، شی‌جین پینگ قدرت را تا حدی متمرکز کرده که از زمان تمرکز قدرت در دوره مائو نیز بیشتر است.
اجازه دادن به یک فرد جاه طلب و با اراده که بدون محدودیت عمل کند، این احتمال را افزایش می‌دهد که اشتباهات بزرگی را مرتکب شود و برای مدت طولانی اصلاح نشوند. تنها با در نظر گرفتن یک مورد آسیبی که چین در طول انقلاب فرهنگی متحمل شد، می‌توان بر این استدلال صحه گذاشت.
به هر میزانی که رییس جمهوری چین، قدرت بیشتری کسب کند، قضاوت‌های سیاسی او بدتر می‌شود. یکی از شکست‌های اصلی شی‌جین پینگ این بود که تلاش بیشتری برای دلسرد کردن همسایگان چین از پیوستن به ائتلاف‌ها برای کنترل پکن انجام نداد. گویا رهبر چین از قدرت روبه رشد این کشور بسیار مطمئن است و قدرت رو به رشد چین بدون شک برای سایر کشورهای آسیایی نگران کننده است.
به کارگیری تاکتیک‌های تهاجمی علیه تایوان و اقدام برای نظامی کردن دریای چین جنوبی مشکلات بسیاری را ایجاد می‌کند و اثر نهایی این اقدامات در آینده به ایزوله شدن و انزوای تدریجی چین در منطقه ژئوپلیتیکی خود منتهی می‌شود.
هیچ‌کس نمی‌خواهد دسترسی به بازار ارزان چین را از دست دهد و کشورهایی مانند کره جنوبی و ژاپن گذشته پر دردسری دارند. با این حال آمریکا و شرکای آسیایی‌اش امروز به‌عنوان تئوری «موازنه قدرت-تهدید» فعالانه در حال ایجاد تعادل در منطقه شرق آسیا هستند و احتمالا در آینده هژمونی چین در آسیا به شکل چشمگیری کاهش می‌یابد.
به سوی جنگ سرد
مسئله کلیدی در اینجا این است که کدام یک از دو قدرت قوی بازی می‌کند. ایالات متحده در 30 سال گذشته حسن نیت خود را در جهانِ در حال توسعه هدر داده و اشتباهات آن به چین فرصت مناسبی برای توسعه نفوذ خود بخشیده است.
اما مسئله خوشایند برای غرب به رهبری ایالات متحده این است که کشورهای آسیایی که بیش از همه نگران چین هستند، به یکدیگر نزدیک‌تر شده و به سمت ایالات متحده جذب می‌شوند و اروپا نیز با اکراه از آمریکا پیروی می‌کنند چراکه هنوز به حمایت امنیتی-اقتصادی ایالات متحده وابسته هستند. بنابراین اروپا نیز انتخاب زیادی ندارند.
به راحتی می‌توان نظم جهانی را مشاهده کرد که به طرز شگفت‌آوری شبیه به اوایل جنگ سرد است. ایالات متحده با اروپا و بسیاری از شرق آسیا و اقیانوس آرام، چین با روسیه و برخی از کشورهای کلیدی منطقه‌ای در جهان در حال توسعه و سایر قدرت‌های متوسط همسو شده است. ممکن است ناشناخته‌های شناخته‌شده‌ای نیز وجود داشته باشد. اشتیاق هر دو حزبی دموکرات و جمهوری‌خواه در ایالات متحده برای رویارویی با چین در جبهه‌های مختلف نشان دهنده این موضوع است که چین به اولیت اصلی ایالات متحده تبدیل شده است و در نهایت همه احزاب و جریان‌های سیاسی در آمریکا بر سر مهار چین اتفاق نظر دارند و تنها سیاست و تاکتیک آنها ممکن است متفاوت باشد. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1411955/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هواشناسی هشدار داد؛ گرد و خاک در تهران و 15 استان دیگر

دنبال این هستیم که تحریم‌ها برداشته شود و نفع آن به ما برسد

اختلاف قدیمی با برادر منجر به قتل شد

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

مانیتور گیمینگ فیلیپس با پنل IPS و نرخ نوسازی تصویر 390 هرتز معرفی شد

کلاهبرداری 210 میلیاردی با وعده خرید و فروش املاک

پول گندم‌ گندم‌کارها کجاست؟

دولت‌ها چگونه با تورم مقابله می‌کنند؟

خرید ارزان ترین لوله گالوانیزه برق ، از کجا بخریم؟

روی آوردن ساکنان غزه به شیوه‌های ابتدایی برای مقابله با کابوس قحطی

وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی: توافق آمریکا با یمنی‌ها، «سقوط غیرقابل وصف» برای اسرائیل است

گام چین و پاکستان برای مهار نفوذ هند در افغانستان

رژیم صهیونیستی تیپ چتربازان را از سوریه به مرزهای غزه منتقل کرد

بدلکاری خطرناک روی سقف خودرو؛ خودروی متخلف توقیف شد

مردی همسرش را به خاطر خرید تلفن همراه خفه کرد

کشف بقایای 3 جسد در حومه حلب

دختر 18 ساله قربانی جنایت سیاه شد

برنامه پرواز حجاج تهرانی به مدینه؛ 22 اردیبهشت

دیدار مجدد با آیفون 16 پرو مکس؛ پرچم‌دار گران‌قیمتی که ارزش خرید ندارد!

هدیه تسلیحاتی آمریکا به اوکراین

اعتراف کارشناس اسرائیلی به فلج شدن رژیم صهیونیستی در پی حملات یمن

تولید 1505 قلم ماده مؤثره دارویی در داخل کشور

اعزام کارشناسان سازمان هواپیمایی به محل سانحه بوئینگ وارش

ممنوعیت واردات یا تعرفه‌گذاری؟

رئیس‌جمهور لبنان: تصمیم برای انحصار سلاح در دست دولت گرفته شده است

احتمال حضور سوریه در نشست سران عرب قوت گرفت

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

رویترز: ترامپ به‌دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

دستگیری زنی که در بهشت زهرا از داغ‌دیدگان سرقت می‌کرد

دستگیری زنی که در بهشت زهرا(س) دزدی می‌کرد

معاون وزارت کشور: ادارات، دمای کولر را روی 27 درجه تنظیم کنند

رزمایش مشترک آمریکا و کره‌جنوبی در دریای شرقی چین

پایان دادن به گرسنگی مردم غزه خواسته تونسی‌ها

حماس: جهانیان «نه بزرگ» به نتانیاهو بگویند

تحریم های جدید انگلیس علیه روسیه

تخریب منازل فلسطینیان در شرق طولکرم و آوارگی ساکنان توسط اشغالگران

تسلیحات اسرائیلی هند در تقابل با پاکستان

پاپ جدید خواستار صلح پایدار در اوکراین شد

حرکت ارابه‌های مرگ به سوی غزه با اعزام تیپ‌های جدید

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

چالش جدی بازار مسکن؛ قیمت‌ها با درآمد خانوار هم‌راستا نیست

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند

حزب الله: دولت لبنان تجاوزهای صهیونیست‌ها را نادیده می‌گیرد

کشف تونل‌های پنهانی زیر ساختمان کنگره آمریکا

هزاران کامیون آماده ورود به غزه است

آمادگی ترکیه برای میزبانی مذاکرات روسیه و اوکراین

شاباش میلیاردی به داماد خراسانی

سرمقاله صبح نو/ فرار B-2؛ پایان عصر شبح

افزایش شمار شهدا و زخمی‌های جنگ غزه