پیام ویژه

آخرين مطالب

جدال دولت و قوه قضاییه بر سر لایحه عفاف و حجاب/ سرنوشت نامعلوم لایحه جنجالی مجلس یازدهم سياسي

جدال دولت و قوه قضاییه بر سر لایحه عفاف و حجاب/ سرنوشت نامعلوم لایحه جنجالی مجلس یازدهم
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - حتی اگر مجلس به رفع کامل ایرادات شورای نگهبان به لایحه حجاب پیش از بررسی لایحه بودجه بپردازد و این لایحه از پیچ تایید شورای نگهبان هم گذر کند، نحوه اجرای آن به عنوان قانون این‌بار مشکلات تازه‌ای برای اجراکنندگانش ایجاد خواهد کرد.

لایحه عفاف و حجاب قوه‌قضائیه پس از چند ماه کش‌وقوس میان تغییراتی که دولت و مجلس در آن ایجاد کردند و ایرادات شورای نگهبان به آن، حالا به موضوعی اختلافی میان قوه‌قضائیه و دولت تبدیل شده است‌. لایحه‌ای که با اجماع سه قوه از سوی قوه‌قضائیه در اردیبهشت ماه تهیه و به دولت ارائه شد، اما مواردی که از سوی دولت و مجلس به آن افزوده شد آن را در عمل از شکل یک لایحه قضایی خارج کرد و دست آخر به نظر می‌رسد که منجر به بروز اختلاف میان قوه‌قضائیه و دولت شده است‌. اختلافاتی که اگر تا دیروز وجود داشته، اما به دلیل حساسیت‌ها نسبت به موضوع عفاف و حجاب عمومی نشده بود. این اختلاف اما روز گذشته با اطلاعیه مرکز رسانه قوه‌قضائیه در رابطه با اظهارات اخیر سخنگوی دولت در مورد لایحه عفاف و حجاب عیان شد.
براساس آنچه میزان از سخنان بهادری‌جهرمی در تاریخ اول آذرماه در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، درخصوص لایحه عفاف و حجاب منتشر کرده است، سخنگوی دولت گفته است: «در موضوع مقابله با بی‌حجابی و مساله کشف حجاب دولت معتقد بود که نیازمند به اصلاح در قانون نیستیم و قوانین موجود کفایت می‌کند و لزومی به ارائه لایحه جدید نیست، با این همه، به‌دلیل اینکه قوه‌قضائیه این لایحه را تدوین و به دولت ارسال کرده و از این حیث لایحه قضایی محسوب می‌شده، بنابراین دولت به‌جای رویکرد مخالفت، رویکرد تعامل را برگزیده و لایحه را ظرف مدت 20روز تقدیم مجلس کرده است.»
سخنانی که واکنش رسانه قوه‌قضائیه(میزان) را در برداشته و در یک اطلاعیه 7بندی برچند نکته تاکید کرده است‌.
نخست اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست رئیس‌جمهور محترم، بر اساس مصوبات خود در تقسیم کار دستگاه‌ها در زمینه عفاف و حجاب، تهیه لایحه را به عنوان وظیفه قوه‌قضائیه تلقی و اعلام کرده است و عدلیه بر اساس تکلیف واگذار شده از سوی این شورا که مصوباتش در حکم قانون است، اقدام به تهیه لایحه در کوتاه‌ترین زمان ممکن کرده است. براساس نکته دومی که رسانه قوه‌قضائیه برآن تاکید کرده است، رئیس قوه‌قضائیه در مقاطع زمانی مختلف طی سال گذشته و همچنین سال جاری، بارها بر کفایت مجموعه قوانین و مقررات موجود برای برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی تاکید کرده و در سخنان چندباره رئیس عدلیه آمده که دستگاه‌هایی که در این خصوص وظیفه دارند هریک باید به تکالیف خود عمل کرده و منتظر قانون جدید نمانند، قوه‌قضائیه نیز در این راستا به موارد ارجاعی به عنوان جرایم ارتکابی رسیدگی خواهد کرد و از این حیث نیازی به انتظار برای تصویب قانون جدید نیست.
میزان در این بخش به سخنان محسنی‌اژه‌ای استناد کرده که در یکی از آنها در جلسه شورای عالی قوه‌قضائیه به صراحت تاکید کرده است: «دادستان‌ها و مقامات ذی‌صلاح قضایی مقوله اجرای قانون در بحث مقابله با ناهنجاری‌های اجتماعی را از فراجا مطالبه کنند و فراجا و وزارت کشور نیز در این عرصه به میدان بیایند؛ نباید منتظر تصویب لایحه مرتبط با عفاف و حجاب ماند بلکه همان‌طور که بارها تاکید کرده‌ایم باید در این زمینه از ظرفیت‌های قانونی موجود بهره گرفت‌.» اما شاید مهم‌ترین بخش این اطلاعیه بند چهارم و پنجم و ششم آن باشد که تصریح می‌کند: «مساله عفاف و حجاب در جلسه سران سه قوه مطرح و در این جلسه لزوم ارائه لایحه قضایی برای مواجهه با بی‌حجابی یا کشف حجاب توسط قوه‌قضائیه مورد تاکید و تصویب اعضای جلسه قرار گرفته و نهایتا رئیس دستگاه قضا بر همین اساس و همچنین مبتنی بر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور لازم برای تهیه لایحه قضایی را صادر کرده است.»
برخی از نمایندگان مجلس معتقدند به دلیل حجم ایرادات و ابهامات، شورای نگهبان مجدد لایحه را به مجلس می‌فرستد.
همچنین بند پنج این اطلاعیه که تاکید می‌کند: «پیش‌نویس لایحه در معاونت حقوقی قوه‌قضائیه تهیه و در این خصوص یک نظر تخصصی از مجلس شورای اسلامی و قریب 5 نظر از مراجع مختلف در دولت دریافت می‌شود و پس از اعمال اصلاحات لازم، نسخه نهایی در 9 ماده با امضای حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای به عنوان لایحه قضایی برای ارسال به مجلس تقدیم دولت شد. قابل ذکر است در همین مقطع زمانی نیز چنانچه دولت با اصل لایحه موافقت نداشت، می‌توانست متن لایحه قضایی را مستقیما برای مجلس ارسال و از ورود به محتوای آن صرف‌نظر کند، در حالی که طبق اظهارات سخنگوی دولت این متن قریب 20 روز در قوه مجریه بررسی و در 15 ماده نهایی و با تصویب در هیات وزیران برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال می‌شود(گفتنی است لایحه قوه‌قضائیه در 9 ماده برای ارسال به مجلس تقدیم دولت شد)‌.»
در بند 7 این اطلاعیه نیز آمده است: متن لایحه قضایی که انتظار می‌رفت حسب توافق در جلسه سران سه قوه و اخذ نظرات کارشناسی از مجلس و دولت، با سرعت بررسی و به تصویب برسد نهایتا با زمان طولانی رسیدگی در مجلس شورای اسلامی و ذیل اصل 85 قانون اساسی، در 70ماده تصویب و برای شورای نگهبان ارسال شد که هم اینک برای رفع ایرادات شورای نگهبان در کمیسیون مربوطه در حال بررسی و نهایی‎ سازی است تا مجددا برای رفع ایرادات به شورای نگهبان ارسال شود.
قوه‌قضائیه دربخش نهایی اطلاعیه خود از مسوولان و سخنگو خواسته است تا در بیان مطالب دقت کرده و با دوری از ارائه اطلاعات و اظهارات ناقص یا غیردقیق، تعامل و همگرایی مثبت و برادرانه موجود بین قوای سه‎‌گانه را که ثمرات مناسبی در بهبود وضعیت کشور داشته است، تقویت کنند.
همه این موارد نشان می‌دهد که سرنوشت لایحه عفاف و حجاب و اصولا اجرایی شدن آن با اما و اگرهای بسیاری روبه‌رو شده است. در گزارشی که پیش از این روز 15مرداد ماه با عنوان «فرجام لایحه «عفاف» در شورای نگهبان» منتشر کرده بود به بررسی نظر تفسیری شورای نگهبان درخصوص اصل 158 قانون اساسی با موضوع ماهیت لوایح قضایی و تفاوت آن با لوایح قانونی و تشریفات بررسی و تصویب آنها در مجلس مصوب 1379.07.31، پرداخته بود. براساس این نظر تفسیری «هیات دولت نمی‌تواند مستقلا لایحه قضایی تنظیم کند و آن را به مجلس شورای اسلامی برای تصویب نهایی ارسال کند». همچنین «لوایح قضایی که توسط رئیس قوه‌قضائیه تهیه و به دولت ارسال می‌شود، به مجلس شورای اسلامی تقدیم می‌شود.
هرگونه تغییر مربوط به امور قضایی در این‌گونه لوایح فقط با جلب موافقت رئیس قوه‌قضائیه مجاز است». دو موضوعی که در اطلاعیه روز گذشته قوه‌قضائیه به صراحت مورد اشاره قرار گرفته است‌. پیش از این نیز بهزاد پورسید، معاون حقوقی قوه‌قضائیه درسخنانی در تاریخ 7خرداد ماه اعلام کرده بود: «این لایحه بر مبنای توافق بین روسای سه قوه تهیه شده و مورد نظرخواهی از دولت و مجلس قرار گرفته است و به نظر می‌رسد با توجه به اجماع عمومی، عقب‌نشینی رخ نخواهد داد؛ البته اگر مجلس نواقصی ببیند آن را تکمیل خواهد کرد» درکنار این اختلافاتی که به نظر می‌رسد میان قوه‌قضائیه با دولت برسر لایحه عفاف‌وحجاب ایجاد شده است، ایرادات شورای نگهبان به این لایحه را نیز باید به دلایل نامعلوم بودن سرنوشت این لایحه جنجالی اضافه کنیم‌. ایرادات و ابهاماتی که ظاهرا به گفته امیرحسین یزدان‌پناه،‌ رئیس اداره اخبار مجلس، ازسوی مجلس رفع و برای بررسی مجدد به شورای نگهبان ارسال شده است.
با این حال برخی از نمایندگان مجلس معتقدند به دلیل حجم ایرادات و ابهامات، شورای نگهبان مجدد لایحه را به مجلس می‌فرستد. روز پنج‌شنبه جلال رشیدی‌کوچی، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس نیز در گفت‌وگویی، گفته بود: ایراداتی که شورای نگهبان به لایحه عفاف و حجاب گرفته، بسیار زیاد و حدود 100 ایراد نوشتاری و ماهوی است. او با پیش‌بینی اینکه حتما این لایحه به مجلس برمی‌گردد و مجلس هم سعی می‌کند ایرادات آن را برطرف کند، تاکید کرده بود که به دلیل اهمیت و اولویت لایحه بودجه، لایحه عفاف و حجاب سال دیگر در شورای نگهبان بررسی خواهد شد. در این میان بسیاری براین نظرند که حتی اگرمجلس به رفع کامل ایرادات شورای نگهبان پیش از بررسی لایحه بودجه بپردازد و لایحه عفاف و حجاب از پیچ تایید شورای نگهبان هم گذر کند، نحوه اجرای آن به عنوان قانون این‌بار مشکلات تازه‌ای برای اجراکنندگانش ایجاد خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1434883/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

توئیت رئیس‌جمهور پزشکیان درباره خلیج فارس

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

احتمال یک اشتباه محاسباتی

عینک هوشمند با توانایی تشخیص چهره؛ متا پروژه بزرگی در سر دارد

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

گوگل مپ از این‌ پس اسکرین‌شات‌های شما را اسکن می‌کند

اپلیکیشن هوش مصنوعی جمنای برای آیپد سرانجام منتشر شد

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

آمریکا ساقط شدن جنگنده هندی توسط پاکستان را تایید کرد

قراردادهای بار اول وزارت نفت تاکنون 200 میلیون دلار بوده است

رگبار و رعد و برق در نواحی شمال غرب کشور طی دو روز آینده

مهارت آموزی رایگان هنرستانی ها در مراکز فنی و حرفه‌ای

لاپید: توافق هسته‌ای با عربستان، می‌تواند منطقه را به سوی رقابت تسلیحاتی سوق دهد

حمله موشکی و پهپادی پاکستان به هند

مذاکرات پنهانی اسرائیل و شورشیان سوریه در ابوظبی

آغاز تجزیه سوریه؛ شکل‌گیری کشور جدید در خاورمیانه

سفیر سابق رژیم صهیونیستی در آمریکا: اسرائیل نباید به ترامپ اعتماد کند

بدون تعارف با دو خادم حرم رضوی

کمبود داوطلب در رشته‌های بیهوشی، طب اورژانس و اطفال

اظهارنظر بی سابقه قالیباف در مورد صنعت دارو در کشور!

رئیس مجلس: در مورد بودجه وقت می‌گذارم

بیل گیتس تمام ثروت خود را به فقرا می‌بخشد

حضور پاپ در میان مردم

اولین واکنش ترامپ به انتخاب پاپ جدید

اولین پاپ آمریکایی کیست؟

انتقاد قالیباف در مورد خطوط ریلی کشور

کاسبی میلیون‌ دلاری اردن با خون کودکان غزه

معامله در سایه تعرفه‌ها؛ آیا استارمر بازی ترامپ را باخت؟

نقاره زنی در حرم حضرت معصومه(س) به مناسبت میلاد امام رضا(ع)

جزئیات جدید از تعداد کشته‌شدگان انفجار بندر شهید رجایی

این ربات کوچک 25 گرمی می‌تواند دنیا را نجات دهد

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

آتش‌بازی در مشهد راس ساعت 8 شب

استان تهران پنجشنبه‌ها تعطیل شد

رئیس مجلس: اقتصاد بدون مشارکت مردمی محکوم به شکست است

قیمت کنسول بازی ممکن است تا 70 درصد به دلیل تعرفه‌های ترامپ افزایش یابد

مجلس نمایندگان آمریکا تغییر نام خلیج مکزیک را تصویب کرد

پاپ جدید معرفی شد؛ لئو چهاردهم اولین پاپ آمریکایی تاریخ

مسابقه بزرگ فرهنگی «شهدای خدمت»برگزار می‌شود

افزایش 4 برابری واردات پارچه طی 4 سال

قالیباف: جوانانی که با کمترین امکانات قهرمان کشور می‌شوند، می‌توانند محور توسعه اقتصادی هم باشند

خاموشی‏‌های تبعیض‌‏آمیز در تهران

رابرت فرانسیس پریووست به عنوان پاپ جدید معرفی شد

روزانه 40 میلیون متر مکعب در روز گاز سر چاه‌های کشور می‌سوزد!