پیام ویژه

آخرين مطالب

دستگیری خواننده جنجالی یادداشت

دستگیری خواننده جنجالی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی بیک‌اوغلی| در شرایطی که طی روزهای اخیر افکار عمومی ایرانیان به‌طور کامل تحت‌الشعاع خبر فساد 3میلیارد و 370میلیون دلاری «چای گیت» قرار داشت، ناگهان صبح روز گذشته، خبر رسید «تتلو توسط پلیس ترکیه در مرز بازرگان تحویل ایران داده شد.» به‌زعم برخی کاربران داغ شدن پرونده تتلو همزمان شد با سرد شدن فساد چای دبش! خبری که مدیرعامل خبرگزاری میزان ارگان خبری قوه قضاییه هم در حساب کاربری ایکس خود از آن پرده‌برداری کرد و ابعاد مختلف آن را شرح داد. نخستین عکسی که از حضور تتلو در ایران ثبت شد، در کانال تلگرامی بهمن بابازاده بازتاب پیدا کرد.
نزدیکان تتلو هرچند تلاش دارند این‌گونه بیان کنند که دلیل استرداد تتلو به ایران، درخواست شخص او بوده، اما اخبار رسانه‌های ترکیه حاکی از آن است که مهر قرمز اینترپل بر تتلو خورده شده بود و پلیس اینترپل، تتلو را به درخواست مقامات ایرانی دستگیر کرده است. لحظاتی پس از بازداشت این چهره پرحاشیه‌، یک مقام قضایی در استان آذربایجان غربی در خصوص تحقیق از اتهامات انتسابی متهم را تفهیم اتهام و در جهت تکمیل تحقیقات تحویل ضابط قضایی داد. بنا بر این گزارش؛ شکات خصوصی این خواننده غیرمجاز شکایت‌های متعددی در دستگاه قضایی علیه وی ثبت کرده‌اند. مهم‌ترین شکات این فرد نوجوانان زیر 18 سال و خانواده‌های‌شان هستند. از میان خبرگزاری‌های اصولگرا، خبرگزاری تسنیم اتهام او را «گسترش فساد و فحشا» عنوان کرد و خبرگزاری فارس از «وجود شاکیان فراوان از جمله خانواده‌های افراد زیر18 سال» در پرونده خبر داده است.
اما باید توجه داشت، در فرآیند ظهور پدیده‌ای ذیل عنوان «امیرحسین تتلو»، جدا از شاخص‌های فرهنگی، اجتماعی و رسانه‌ای، برخی تصمیم‌سازی‌ها و سیاستگذاری‌های سیاسی نیز دخیل بوده که لازم است به این ویژگی‌ها نیز توجه شود. «اعتماد» در جریان این گزارش با دسته‌بندی موضوع به 4دوره از ابتدای حضور در رپ فارسی تا سال 96، سال 96 تا زمان خروج از ایران؛ خروج از ایران تا رخدادهای اعتراضی سال 1401 و نهایتا از سال 1401 تا زمان اعاده به ایران تلاش می‌کند نوری به ابعاد پرونده‌ای بتاباند که بخش قابل توجهی از افکار عمومی ایرانیان را درگیر ساخته است.
سکانس نخست: من حاشیه دارم پس هستم
ارتباط موسیقی رپ با حوزه‌های سیاسی و اجتماعی، یک ارتباط تنگاتنگ است؛ در سطح جهانی، طنین صدای اعتراض دانشجویان چپگرا در فرانسه جهان غرب را با پدیده‌های نوینی روبه‌رو ساخت که تا قبل از آن درکی از آن وجود نداشت. شورش بزرگ دانشجویی در 1968 که در نقد رویه‌های ظالمانه و فاصله طبقاتی در نظام سیاسی اقتصادی لیبرالیسم شکل گرفته بود، جهان را وارد دوران تازه‌ای کرد. ریشه این نوع تکانه‌های سیاسی و اجتماعی به آموزه‌های هابرماس و مکتب فرانکفورت باز می‌گشت.موسیقی رپ در چنین شرایطی در جهان متولد شد تا نسبت به شیوه نظام لیبرالیستی جهان، نقدها و اعتراضاتی را مطرح کند. برخی تئوری‌ها نیز وجود دارد که اعلام می‌کند، سیاستگذاران نظام لیبرالیستی این شیوه موسیقی را رواج دادند تا با بیان رویکردهای انتقادی از نظام حاکم، امکان رفتارهای رادیکال در جامعه را به حداقل برسانند. شیوه‌ای که در دهه‌های بعدی هم تکرار شد و شیوه رپ با استفاده‌های ابزاری فراوانی مواجه شد. در ایران اما از دهه 80 خورشیدی و باز شدن فضای سیاسی و فرهنگی پس از جنبش دوم خرداد بود که موسیقی رپ فارسی هم با لیدری چهره‌ای به نام سروش هیچکس فرصت عرض اندام پیدا کرد. «علی قاف، اشکان فدایی، مهدیار آقاجانی و داریوش سرباز» دیگر چهره‌های نسل نخست رپ فارسی بودند که در کنار هیچکس گروه «ملتفت» را شکل دادند. امیرحسین مقصودلو یا تتلو از دیگر چهره‌هایی است که در دسته‌بندی رپرهای فارسی ذیل نسل نخست رپ فارسی قرار می‌گیرد. براساس روایت‌های موجود، تتلو توسط چهره‌هایی چون پیشرو و تهی به هیچکس معرفی می‌شود و در ادامه از طریق نزدیکی به هیچکس است که می‌تواند به عنوان یکی از خواننده‌های زیرزمینی رپ فعالیت کند. تتلو اما واجد ویژگی‌هایی بود که او را از افراد همتراز خود متمایز می‌کرد. استفاده از الفاظ رکیک در آثارش، بی‌قید و بند بودن در روابط، تتو‌های ساختارشکن، استفاده از نمادهای خاص، عبور از خطوط قرمز و... نام تتلو را در فضای عمومی جامعه طنین‌انداز کرد. برخورد سلبی مسوولان با موسیقی رپ نیز دلیل دیگری بود که جامعه را نسبت به فعالان این حوزه حساس کرد. اساسا نام نخستین آلبوم تتلو، نشان‌دهنده همین فضای زیرزمینی است که رپ فارسی را تحت تاثیر قرار داده است. تتلو نخستین آلبوم رسمی خود به نام زیر همکف را در سال 90 بدون گرفتن مجوز از ارشاد منتشر کرد. در ادامه او سه بار (92، 95و97) توسط پلیس بازداشت شد. او در سال 97 به استانبول رفت و نخستین کنسرت خود را همان سال در تفلیس، گرجستان برگزار کرد و نهایتا بهمن 98 در ترکیه به علت آنچه «نقض مقررات ویزا» عنوان شد، برای یک هفته بازداشت بود. از این بازه زمانی تا زمان بازداشت تتلو در ترکیه، منبع بسیاری از حاشیه‌ها و ناهنجاری‌های رفتاری شد.
سکانس 2: همه راه‌ها به سیاست ختم می‌شود
ارتباط امیرحسین تتلو در عرصه سیاسی به یک یا دو مورد خاص محدود نمی‌شود. اساسا تتلو از هر حوزه‌ای استفاده می‌کرد تا نام خود را بیشتر بر سر زبان‌ها بیندازد. چه زمانی که در کشاکش رخدادهای انتخاباتی سال 88، شایعه حمایت تتلو از میرحسین موسوی بر سر زبان‌ها افتاد و چه زمانی که در جریان انتخابات سال96، مشاوران ابراهیم رییسی با هدف تاثیرگذاری در 5 میلیون فالوور او، تتلو را به نشست با ابراهیم رییسی نامزد انتخابات دوازدهم ریاست‌جمهوری کشاندند.
چه زمانی که در بحبوحه مذاکرات هسته‌ای در سال 94، ترانه «انرژی هسته‌ای» را بر عرشه یک ناو نظامی ایرانی با عباراتی چون «خلیج مسلح فارس حق مسلم ماست» را منتشر کرد و چه در روزگاری که در اوج رخدادهای اعتراضی سال 1401 اعلام کرد حتما مردم ایران مشکلی دارند که برخورد تند و خشنی با آنها صورت می‌گیرد! در همه این رخدادها، عرصه سیاسی برای تتلو، فرصتی بود تا نام خود را بیشتر بر سر زبان‌ها بیندازد و درآمد بیشتری کسب کند. به این دلیل است که در انتخابات سال96 ردای حمایت از محمدباقر قالیباف را به تن کرد و زمانی که متوجه شد قالیباف از نامزدی در انتخابات انصراف داده است دیداری با دیگر نامزد اصولگرای انتخابات دوازدهم ریاست‌جمهوری برنامه‌ریزی کرد و در کنار ابراهیم رییسی از ایده‌آل‌ها و دیدگاه‌هایش سخن گفت.
این دیدار اما مانند انفجاری بزرگ در عرصه سیاسی ایران زمین بود، منتقدان با اشاره به ویژگی‌های رفتاری و ناهنجاری‌های اخلاقی این فرد، دیدار رییس وقت دستگاه قضا با او را استفاده ابزاری از یک چهره حاشیه‌ساز تحلیل می‌کردند. تتلو 15 مهر 94 در موزه صلح تهران حضور یافت و از سوی چهره‌هایی چون حمید رسایی تجلیل و به عنوان سفیر صلح این موزه معرفی شد.
سکانس 3: تو بخوان...
واکنش‌های فعالان سیاسی رادیکال به دیدار تتلو با نامزد انتخابات دوازدهم ریاست‌جمهوری تا مدت‌ها نقل محافل سیاسی در ایران بود. پس از این دیدار بود که علیرضا پناهیان، فعال سیاسی نزدیک به جبهه پایداری در یکی از سخنرانی‌هایش اعلام کرد: «این سید بزرگوار با ترانه‌خوانی که خودش می‌گوید، آقا من این کارها را کنار گذاشته‌ام و چند سال است برای نظام و انقلاب و ... می‌خوانم، جلسه گذاشته، عرق دینداری برخی‌ها، یک دفعه زده بالا... آقا امام حسن از ظهیر کمک گرفته، ظهیر می‌دانید یعنی کی؟ در واقع از دشمنان سیاسی پدرش علی ابن ابی‌طالب کمک خواسته است. برای کمک به حق باید کمک بگیریم، اما یک دفعه عرق دینی برخی‌ها بالا می‌زند.» اما این تنها واکنش طیف‌های رادیکال به دیدار نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم و تتلو نبود، «علی‌اکبر رائفی‌پور» از سخنرانان اصولگرایان که جناح راست از او به عنوان «استاد» یاد می‌کنند، در نامه‌ای به «امیر تتلو» که پس از حمایت از کاندیداتوری «ابراهیم رییسی» برای این جناح عزیز شده و ساعت 3 بعدازظهر روز انتخابات سال 96 در سایت «فردا» (منتسب به «محمدباقر قالیباف») منتشر شده بود، آمده است: «به خاطر این روزها به حالت غبطه می‌خورم/ نه فقط از این جهت که مظلوم واقع شده‌ای! بلکه بیشتر برای اینکه معیار تشخیص حق از باطل شده‌ای. نگران فحش‌ها و بی‌احترامی‌های‌شان نباش! این روزها باید در تاریخ این مرز و بوم ثبت شود. اصلا تو باید برای خلیج همیشه مسلح فارس بخوانی، آری تو بخوان، چون مطمئن هستم دلارهای اماراتی که دهان ابراهیم حامدی را بست تا در کنسرت امارات آهنگ خلیج فارسش را نخواند، در تو اثر نخواهد کرد. امیر جان بخوان، تو باید بخوانی. بخوان برای همان کسانی که به یک کیسه برنج بیشتر می‌اندیشند.»
سکانس آخر: واکنش‌های اهالی سیاست به یک دستگیری
پس از دستگیری تتلو و با بازخوانی مسیری که این خواننده رپ طی کرده است، بسیاری از تحلیلگران ضمن بررسی این رخداد تلاش می‌کنند چرایی بروز چنین پدیده‌های ناهنجاری را بررسی کنند. در سال 98 تتلو در صفحه اینستاگرامش اعلام کرد تا تعداد کامنت‌های یکی از پست‌هایش به 10 میلیون نرسد، موزیک جدیدش را منتشر نمی‌کند، اما پس از گذشت چند روز وقتی تعداد کامنت‌ها به این میزان نرسید، او در پستی دیگر با فحاشی و ناسزا، خطاب به مخاطبانش گفت که اگر تعداد کامنت‌هایش بالا نرود، دیگر در اینستاگرام فعالیتی نخواهد کرد. این موضوع باعث شد تا در کمتر از دو روز تعداد کامنت‌های او به 15میلیون و 700هزار نفر برسد و رکورد جهانی بیشترین تعداد کامنت اینستاگرام شکسته شود.
در این میان، همزمانی خبر ظهور فساد چای گیت با دستگیری تتلو، توجه برخی کاربران در فضای مجازی ایران را به خود جلب کرد.عبدالله رمضان‌زاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به این دستگیری نوشت: ««تتلو» و «ساسی مانکن» و «لباس اتاق عمل بیماران» همه حاشیه‌سازی است! فراموش نکنیم فساد سازمان یافته در واردات میلیارد دلاری چای را! پولی که برای واردات شیرخشک کودکان لازم بود نصف این رقم هم نمی‌شود.» عبدالرضا داوری، فعال سیاسی اصولگرا در خصوص دستگیری تتلو نوشت: «من درباره سایر اتهامات امیر تتلو یا علت شکایات خصوصی علیه او اطلاعی ندارم. اما درباره اتهام سب النبی یا توهین به مقدسات، اگر اعلام توبه یا اثبات کند که در حالت عادی نبوده، مثلا مست یا نشئه بوده یا از روی عصبانیت حرفی زده، حکم اعدام دریافت نخواهد کرد.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1437322/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

سقوط 7 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 6 نفر جان باختند

مقاومت غیرمنتظره؛ گوشی گوگل 4 روز در جکوزی ماند و سالم بیرون آمد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

احتمال استفاده از تراشه اگزینوس 2600 در سری گلکسی S26 افزایش یافت

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

این لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد

عضو سابق راکستار: GTA 6 در مقایسه با دیگر عناوین ارزش 80 دلار را دارد

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

طراحی دایره‌ای گلکسی واچ سامسونگ اصلاح می‌شود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

آماده‌باش تمام نیروهای امدادی برای برگزاری اجتماع امام رضایی‌ها

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

ترافیک سنگین در محور کندوان؛ یک طرفه‌شدن جاده چالوس از ساعت 18

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

تشدید مراقبت از بیماری‌های حاد تنفسی با تاکید بر کرونا و آنفلوانزا

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

جدیدترین تصاویر تبلیغاتی گلکسی S25 اج از عمر باتری 1 روزه خبر می‌دهند

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

یک مقام آگاه از قوه قضاییه: حکم قطعی برای تتلو صادر نشده است

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

مایک هاکبی: به زودی کمک‌های انسانی به غزه وارد خواهد شد

تغییر ساعت آغاز به کار متروی تهران از فردا

ویجت نوار جستجو گوگل در اندروید بازطراحی خواهد شد

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

6 میلیون ایرانی به آسم مبتلا هستند

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟