پیام ویژه

آخرين مطالب

صدا، دوربین، سیگار، حرکت! یادداشت

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به عنوان بیننده احساس می‌کنیم سیگار تبدیل به نقش اول اصلی در سریال‌های نمایش خانگی شده است! گویی این سیگار است که ژانر، شخصیت‌ها و حتی لوکیشن‌ها را تعیین می‌کند.
بازار


موحد منتقم| «صدا، دوربین، سیگار، حرکت!» این یکی از بامزه ترین توییت هایی بود که در توصیف فضای پشت صحنهٔ سریالهای نمایش خانگی خوانده ام. استفادهٔ افراطی از سیگار در این سریالها — که در دوران کرونا این پلتفرم های آنلاین به اوج توجه رسید — با انتقادات گسترده در شبکه های اجتماعی و حتی واکنش مسئولان حوزهٔ سلامت روبه رو شده است.
با پخش سریال زخم کاری این موضوع وارد فاز جدیدی شد. به ندرت میتوان سکانسی از این سریال پیدا کرد که بازیگرانش در حال سیگار کشیدن نباشند! آنها منتظر کوچکترین فرصتی هستند تا سیگاری به لب بگیرند و با ژستهای مختلف دود کنند. برخی بینندگان هم به شوخی میگفتند : «بعد از پخش هر قسمت، آلودگی هوای تهران چند برابر میشود!»
پس از انتقادات گسترده به این سریال به دلیل استفادهٔ افراطی از دخانیات، عوامل سازنده با این توضیح که «اغلب شخصیتهای منفی در این سریالها سیگار میکشند» سعی در توجیه آن داشتند. اما هرچه بیشتر پیش رفتیم، حتی شخصیتهای اصلی و مثبتِ نمایشهای خانگی — مانند نقش شهاب حسینی در پوست شیر در قامت یک پلیس — نیز به سیگار کشیدن روی آوردند!
سیگار کشیدن در سینما همواره به عنوان یک عنصر بصری قدرتمند برای نمایش شخصیت‌پردازی، فضاسازی دوره‌های تاریخی یا القای حس خونسردی و جذابیت استفاده شده است. اما در سینمای ایران، این عنصر گاهی به ابزاری برای جبران ضعف‌های فنی تبدیل شده است..
وقتی بازیگر در انتقال حس غم یا درماندگی ناتوان است، یا وقتی فیلمنامه از عمق کافی برخوردار نیست، سیگار به عنوان مکملی برای پوشاندن این کاستی‌ها ظاهر می‌شود. به جای پرداخت روان‌شناختی دقیق شخصیت یا دیالوگ‌های تاثیرگذار، دود سیگار به سادگی جای خالی این عناصر را پر می‌کند.
 این رویکرد در بسیاری از تولیدات سینمایی و سریال‌های ایرانی مشهود است. کارگردان به جای حل ریشه‌ای مشکلات بازیگری یا فیلمنامه، به سیگار به عنوان راه‌حلی سریع متوسل می‌شوند. غافل از اینکه این تکرار مکرر نه تنها از تاثیر بصری آن می‌کاهد، بلکه به کلیشه‌ای تکراری تبدیل شده است.
نکته جالب توجه اینجاست که در سینمای حرفه‌ای جهان، سیگار به عنوان انتخابی آگاهانه و حساب شده برای شخصیت‌پردازی به کار می‌رود، در حالی که در بسیاری از آثار ایرانی، به عنصری تصنعی و گاه نامربوط تبدیل شده است
از طرفی از آنجا که برندهای سیگار داخلی امکان تبلیغ مستقیم در تلویزیون و سینما را ندارند و نمی‌توانند مانند سایر کالاهای مصرفی، مخاطبان را به مصرف سیگار تشویق کنند، به روش‌های غیرمستقیم برای تبلیغات و بازاریابی روی آورده‌اند. با جست‌وجویی ساده در بخش‌های جذب آگهی برخی پلتفرم‌ها، با گزینه‌ای تحت عنوان «تبلیغات جانمایی محصول» مواجه می‌شویم که نشان می‌دهد احتمالاً قراردادهای تبلیغاتی پشت نمایش برخی کالاها در فیلم‌ها و سریال‌ها وجود دارد.
وضعیت به جایی رسیده که به عنوان بیننده احساس می‌کنیم سیگار تبدیل به نقش اول اصلی در سریال‌های نمایش خانگی شده است! گویی این سیگار است که ژانر، شخصیت‌ها و حتی لوکیشن‌ها را تعیین می‌کند. فرقی نمی‌کند سریال جنایی باشد، کمدی یا اجتماعی؛ در هر صورت قرارهای ملاقات شخصیت‌های اصلی حتماً باید در قهوه‌خانه برگزار شود!
برای توجیه این حجم از سیگار کشیدن، شخصیت‌ها حتماً باید چهره‌هایی خسته، عاصی و جنوب‌شهری باشند. داستان هم باید پر از تنش‌های ناموسی، دعوا و دادوبیداد باشد تا شخصیت‌ها " alt="پیام ویژه" width="100%" />

جالب‌تر سریال‌هایی هستند که به نظر می‌رسد اصلاً فیلمنامه‌ای ندارند: یک بحران ساختگی برای خانواده‌ای ایجاد می‌شود و بازیگران شناخته‌شده - بدون هیچ هدف مشخصی - مدام دور هم می‌چرخند و سیگار دود می‌کنند تا بالاخره به قسمت پایانی برسند!
گزارش‌ها حاکی از آن است که نمایش سیگار در فیلم‌ها سالانه در جهان موجب آغاز مصرف سیگار در 6 میلیون جوان می‌شود و 2 میلیون نفر از آنها ممکن است بر اثر بیماری‌های مرتبط با سیگار جان خود را از دست بدهند .
اگرچه سیگار در سینما و نمایش خانگی به عنوان یک ابزار داستان‌پردازی کاربرد دارد، اما پیامدهای اجتماعی و سلامت آن غیرقابل انکار است.با توجه به ضرورت ایجاد تعادل میان بیان هنری و مسئولیت‌های اجتماعی، لازم است صنعت نمایش خانگی به سمت استفاده از جایگزین‌های خلاقانه و رعایت استانداردهای سخت‌گیرانه هدایت شود. در غیر این صورت دود آن به چشم نه فقط مخاطب این سریال ها بلکه کل جامعه خواهد رفت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1588411/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سقوط 7 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 6 نفر جان باختند

مقاومت غیرمنتظره؛ گوشی گوگل 4 روز در جکوزی ماند و سالم بیرون آمد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

احتمال استفاده از تراشه اگزینوس 2600 در سری گلکسی S26 افزایش یافت

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

این لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد

عضو سابق راکستار: GTA 6 در مقایسه با دیگر عناوین ارزش 80 دلار را دارد

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

طراحی دایره‌ای گلکسی واچ سامسونگ اصلاح می‌شود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

آماده‌باش تمام نیروهای امدادی برای برگزاری اجتماع امام رضایی‌ها

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

ترافیک سنگین در محور کندوان؛ یک طرفه‌شدن جاده چالوس از ساعت 18

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

تشدید مراقبت از بیماری‌های حاد تنفسی با تاکید بر کرونا و آنفلوانزا

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

جدیدترین تصاویر تبلیغاتی گلکسی S25 اج از عمر باتری 1 روزه خبر می‌دهند

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

یک مقام آگاه از قوه قضاییه: حکم قطعی برای تتلو صادر نشده است

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

مایک هاکبی: به زودی کمک‌های انسانی به غزه وارد خواهد شد

تغییر ساعت آغاز به کار متروی تهران از فردا

ویجت نوار جستجو گوگل در اندروید بازطراحی خواهد شد

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

6 میلیون ایرانی به آسم مبتلا هستند

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست