پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی در دریا اجرا می‌شود؟ وزارت نفت

چرا فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی در دریا اجرا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - مجری طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با تأکید بر اینکه معیارهایی مانند اقتصادی‌ بودن طرح، ملاحظات محیط زیستی و پدافند غیرعامل، همچنین محدودیت زمین در عسلویه در تصمیم برای اجرای فشارافزایی در دریا مؤثر بوده است، گفت: با تأکید بر استفاده از توان پیمانکاران ایرانی، گزینه دریا برای اجرای طرح فشارافزایی در پارس جنوبی در وزارت نفت تصویب شد.

به گزارش خبرنگار شانا، میدان مشترک پارس جنوبی بزرگ‌ترین میدان مشترک گازی در جهان است که بیش از 50 درصد از ذخایر گازی ایران را به‌عنوان دومین کشور دارنده ذخایر گازی دنیا در دل خود جای داده است.
زمزمه‌های توسعه این میدان مشترک در ایران از دهه 70 شمسی آغاز شد و سرانجام در ابتدای دهه 80 برداشت گاز از پارس جنوبی از سوی ایران آغاز شد. ویژگی‌های ژئوفیزیکی این مخزن به‌گونه‌ای بوده که تخلیه طبیعی گاز بدون استفاده از تجهیزات فشارافزایی تاکنون از سوی ایران و قطر در جریان بوده است و حالا پس از گذشت بیش از دو دهه از آغاز برداشت گاز به‌تدریج فشار درونی مخزن کاهش یافته و باید به فکر استفاده از تجهیزات فشارافزایی برای برداشت حداکثری و البته صیانتی از این میدان مشترک بود.
با توجه به قابل پیش‌بینی بودن افت فشار در هر میدان نفتی و گازی، ایران از سال 2017 موضوع فشارافزایی در پارس جنوبی را در دستور کار قرار داد، از همین رو قرارداد توسعه فاز 11 با کنسرسیومی متشکل از توتال، سی‌ان‌پی‌سی‌آی و پتروپارس با هدف ساخت سکوهای فشارافزایی در این فاز و سپس توسعه به سایر فازهای پارس جنوبی امضا شد اما به‌دلیل تحریم‌ها آن قرارداد 4.8 میلیارد دلاری از سوی شرکای خارجی به اجرا نرسید.
با این حال در دولت‌های قبل همواره بر این موضوع تأکید می‌شد که فشارافزایی در پارس جنوبی تنها از سوی شرکت‌های خارجی ممکن خواهد بود؛ موضوعی که باعث تعلل هشت ساله در اجرای طرح فشارافزایی در بزرگ‌ترین میدان مشترک گازی جهان در سمت ایران شده است.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه به توسعه میدان‌های مشترک، همچنین تضمین امنیت انرژی به‌عنوان اولویت‌های اصلی در دستور کار قرار گرفت و طرح فشارافزایی پارس جنوبی که هر دو اولویت را دارا است، به‌عنوان مهم‌ترین و راهبردی‌ترین طرح صنعت نفت مورد توجه قرار گرفت.
از سوی دیگر استفاده از توان شرکت‌های ایرانی در این دولت از شعار خارج شد و به عرصه عمل رسید، بنابراین طرح فشارافزایی پارس جنوبی با تکیه بر توان چهار پیمانکار اصلی ایرانی که پیش از این نیز در توسعه فازهای میدان مشترک پارس جنوبی دخیل بودند، در واپسین روزهای سال 1402 و در آستانه روز ملی شدن نفت امضا شد تا ملی شدن صنعت نفت معنایی جدید به خود بگیرد و حالا صنعت نفت ملی شود.
فشارافزایی در پارس جنوبی البته در دو سال گذشته از سوی یک شرکت مشاور ایرانی بررسی شد تا مشخص شود اقتصادی‌ترین و البته صیانتی‌ترین روش برای فشارافزایی در این میدان مشترک کدام مسیر خواهد بود.
از ابتدا نیز دو سناریوی فشارافزایی در خشکی و دریا مورد بررسی قرار گرفت و سرانجام آن‌گونه که محمدمهدی توسلی‌پور، مجری طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی در گفت‌وگو با شانا اعلام کرده، سناریوی فشارافزایی در دریا به تصویب رسید.
وی با اشاره به اینکه میدان‌های گازی زیادی در دنیا وجود دارند، گفت: از بین آنها 9 میدان گازی در نقاط مختلف دنیا که تا حدود زیادی از نظر میزان ترشی گاز، عمق آب در فراساحل، مقدار فشارافزایی و... با میدان گازی پارس جنوبی شباهت دارند انتخاب شد و با همکاری شرکت مشاور داخلی مدل این میدان‌ها و فشارافزایی انجام‌شده در آنها را مطالعه کردیم.
مجری طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با تأکید بر اینکه یکی از میدان‌هایی که مطالعه شد، میدان گنبد شمالی یا همان بخش قطری میدان مشترک پارس جنوبی بوده است، افزود: با مطالعه روی همه این 9 میدان به این جمع‌بندی رسیدیم که طرح فشارافزایی باید در فراساحل به اجرا برسد.
توسلی‌پور ادامه داد: از چند معیار برای مقایسه سناریوی فشارافزایی در خشکی و دریا استفاده کردیم تا به بهترین و کم‌هزینه‌ترین نتیجه برسیم.
وی با اشاره به اینکه در نخستین مرحله فشارافزایی در پارس جنوبی از منظر اقتصادی بررسی شد، تأکید کرد: مقدار ازدیاد برداشتی که گزینه فراساحل نسبت به گزینه خشکی داشت با قیمت 70 دلار برای هر بشکه میعانات گازی و 33 سنت برای هر مترمکعب گاز بررسی شد که نشان داد اجرای فشارافزایی در دریا درآمد بالاتری برای کشور به دنبال خواهد داشت.
مجری طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با بیان اینکه مطالعه از منظر زیست‌ محیطی و پدافند غیرعامل نیز در این طرح مورد توجه بود، گفت: برای اجرای طرح فشارافزایی در بخش خشکی باید در مجاورت مجامع محلی تأسیسات ایجاد می‌شد که می‌توانست مخاطرات زیست محیطی و پدافندی را ایجاد کند.
توسلی‌پور تصریح کرد: از سوی دیگر در مناطق پارس یک و پارس دو با محدودیت زمین مواجه هستیم. این موضوعات نیز بر تصمیم و جمع‌بندی اجرای طرح فشارافزایی در پارس جنوبی در دریا اثرگذار بود.
وی با اشاره به موضوع سوختن گازهای ارسالی به مشعل در منطقه عسلویه در اوضاع کنونی افزود: اکنون وجود مشعل‌ها در منطقه پارس جنوبی فضا و محیط زیست آن منطقه را تحت تأثیر قرار داده است و اگر این پروژه عظیم نیز به خشکی منتقل می‌شد، تبعات زیادی داشت.
مجری طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی ادامه داد: با بررسی این موارد و رایزنی با خبرگان این صنعت که به مخزن و خطوط لوله دریایی آشنا هستند، این ارزیابی‌ها در قالب یک کارگروه تخصصی انجام شد و با استفاده از ظرفیت مشاور داخلی گزینه دریا برای اجرای طرح فشارافزایی در پارس جنوبی در وزارت نفت تصویب شد.
توسلی‌پور با اشاره به تغییر در حجم سکوهای فشارافزایی در این طرح در مقایسه با مطالعات توتال برای اجرای طرح فشارافزایی گفت: مطالعاتی که شرکت فرانسوی توتال انجام داد برای فاز 11 بود و سکوهای 2، 3 و 5 میلیارد فوت مکعبی برای فشارافزایی در نظر گرفته شده بود.
وی با تأکید بر اینکه برای تطبیق این مطالعات، همچنین استفاده حداکثری از ظرفیت پیمانکاران داخلی افزود: به این نتیجه رسیدیم که میزان فشارافزایی روی هرکدام از این پلت‌فرم‌ها را از 2، 3 و 5 میلیارد فوت مکعبی به سکوهای یک میلیارد فوت مکعبی برسانیم.
مجری طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی به تعیین هفت منطقه در پارس جنوبی برای اجرای طرح فشارافزایی اشاره و تصریح کرد: به جای استفاده از یک سکوی 20 هزار تنی، این توان را بین دو سکو در هر منطقه تقسیم کردیم تا امکان ساخت و اجرای این طرح ازسوی پیمانکاران داخلی وجود داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1473165/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلکسی M36 سامسونگ با تراشه‌ای غیرمنتظره در گیک‌بنچ رؤیت شد

تصاویر واقعی تعقیب و گریز و دستگیری سارق خودرو توسط گشت ضربت پلیس

گوگل برای نصب جمینای روی گوشی‌های گلکسی میلیاردها دلار خرج می‌کند!

اتاق فرمان فیلترینگ کجاست؟

چراغ «کوچه» روشن ماند

ادعایی درباره دستور پوتین برای توقف جنگ اوکراین

حملات هوایی آمریکا به یمن؛ مناطق مسکونی هدف قرار گرفتند

کاخ سفید: وزیر دفاع با کارزار تخریب مواجه است

پیش‌بینی جدید تحلیلگران؛ زیان خریداران طلا و سکه سنگین شد

ظرفیت باتری غول‌پیکر وان‌پلاس 13T قبل از رونمایی مشخص شد

تولید گوشی‌های پیکسل گوگل احتمالاً از ویتنام به هند منتقل می‌شود؛ نتیجه تعرفه‌های ترامپ

روایت «نیویورک تایمز» از کشتار علویان: نظام جولانی روی اسد را سفید کرد

نیمی از رفاه خانوار از دست رفت

مصر: نمی‌توانیم بلعیدن اراضی سوریه توسط اسرائیل را بپذیریم

رایزنی وزیران خارجه قطر و آمریکا درباره غزه، لبنان و سوریه

دانشگاه علوم قضایی در تمام مقاطع از طریق کنکور سراسری دانشجو می‌پذیرد

اینستاگرام اپلیکیشن Edits را به‌طور عمومی منتشر کرد؛ رقیب CapCut برای ویرایش ویدیوها

اتفاقی جالب در نشست خبری پوتین با پادشاه عمان!

توصیه نتانیاهو به اجتناب از اداره نظامی غزه

باند سارقان مسلح طلاجات دستگیر شدند

10 بسته تشویقی صنعت نفت ایران برای سرمایه‌گذاری معرفی شد

لزوم اهتمام به مالیات بر واحدهای خالی به‌منظور جلوگیری از سوداگری مسکن

نیمی از تولید سیگار ایران در اختیار یک شرکت ژاپنی است

سکوت وزیر کشور درباره رویدادهای ارومیه؟

روان‌درمانی‌های میلیونی

شوک به دلار و طلا؛ در بازارهای جهانی چه خبر است؟

ایران و آمریکا در نقطه عطف

کاخ سفید: اختلافی بین آمریکا و اسراییل وجود ندارد

برگزاری جلسه هماهنگی نحوه صدور کارت پایان خدمت معلمان

شورای عالی انقلاب فرهنگی: مصوبات نهایی کنکور تغییر نمی‌کند

معرفی مدیران جدید بیمه دی

چرا حراج امروز شمش طلا کم فروغ بود؟

ظرفیت واقعی تولید نفت ایران 6.5 میلیون بشکه در روز است

انتشار آپدیت One UI 7 برای سری گلکسی S23 سامسونگ آغاز شد

فعال اصولگرا: ایران و آمریکا هر دو باید کوتاه بیایند!

شوخ‌طبـع و مداراجو؛ روایت «زیدآبادی» از پاپ

27 کشته در حمله تروریستی نزدیک منطقه کشمیر هند

انفجار در کارخانه پتروشیمی؛ کپسول اکسیژن 4 نفر را راهی بیمارستان کرد

وقتی گفتن یا نگفتن واژه‌ فرنگی در گرو بودن یا نبودن میکروفون صداوسیماست!

مبلغ متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فردا واریز می‌شود

اسلامی: ‌هر کیلو آب سنگین حدود 1000 دلار ارزش دارد و ما صادرکننده آن هستیم

عربستان، قطر و امارات مقصد اولین سفر خارجی ترامپ

ساخت مدرسه به نام مقتول، قاتلان را پس از 15 سال نجات داد

تورم مواد غذایی در فروردین 1404؛ کدام ماده غذایی رکورد زد؟

بلومبرگ: ماکرون به فکر انحلال پارلمان و انتخابات زودهنگام است

ابراز نگرانی پوتین و سلطان عمان نسبت به اوضاع غزه

درخواست حماس از اردن برای آزادی یک گروه ضد صهیونیستی

«به‌رسمیت شناختن کریمه»، پیشنهاد فوری آمریکا به اوکراین

رد پای فامیل دور در کودک‌ ربایی 500 هزار دلاری

اقدام دولت برای کاهش مالیات ارزش افزوده اقلام ضروری چه تأثیری بر سبد معیشت دارد؟