پیام ویژه

آخرين مطالب

مسئله ارسال پالس در پرونده هسته‌ای گزارش

مسئله ارسال پالس در پرونده هسته‌ای
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رضا رئیسی| درج عنوان «مسئول پرونده هسته‌ای» در کنار نام دریابان علی شمخانی، آن‌هم در پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، یک بازدید معمولی را با سیلی از واکنش‌های منفی و پرسش‌های تند و گزنده در افکارعمومی روبه‌رو ساخت تا جایی که دیپلمات‌های همیشه محافظه‌کار را هم مجبور ساخت، سکوت را بشکنند و در کمتر از 24ساعت، در قالب بیانیه رسمی، کاری را که طی چند ماه مسکوت گذاشته بودند، به انجام برسانند و به شکل علنی و رسمی اعلام کنند که پرونده مذاکرات هسته‌ای و روند تدبیر امور اجرایی در حوزه دیپلماسی به خانه بازگشته است.
بیست و دو سال از بازگشایی پرونده هسته‌ای گذشته است، سال‌های پرفرازونشیبی که هیچ‌گاه به نقطه غایی و ساحل آرامش نرسیدیم و پرونده مختومه و راهی بایگانی نشد و در این اثنی عمر و جوانی چند نسل در لابه‌لای چرخش و گردش سانتریفیوژها و سفرهای پرشمار دیپلمات‌ها از بغداد و استانبول و آلماتی تا نیویورک و ژنو و وین، سپری شد و بنابر اقوال مختلف اقتصاد ایران تاوان 1200میلیارد دلاری را متحمل و قطار توسعه کشور از ریل خارج و سفره‌های مردم روزبه‌روز خالی‌تر شد. 
اینگونه شده است که یک خبر ساده و معمولی، آستانه تحمل مردم را مخدوش و چنین واکنش‌برانگیز می‌شود، آنها بعد از همه این سال‌ها، تنها خاطره خوش لختی نفس‌گیری و آرامش در سایه‌سار برجام را در ذهن دارند و می‌خواهند کسانی سکاندار فرجام‌رسانی پرونده هسته‌ای آن‌هم در دوران بازگشت ترامپ غیرقابل‌پیش‌بینی، باشند که تداعی‌کننده آن خاطرات خوش اما گذرا از رویکرد عقلانی و راهگشا در عرصه دیپلماسی را در کارنامه دارند. بیست‌ودو سال وقت کمی برای تجربه‌اندوزی و گذر از مرحله آزمون و خطا نیست و مردم یک منظومه پروپیمان برای تحلیل و صحت‌سنجی پیش روی خود دارند و شاید بتوان گفت دیگر مردم عادی کوچه و بازار هم یک‌پا تحلیلگر حوزه دیپلماسی و مذاکرات هسته‌ای شده‌اند و توانایی درک و تشخیص یافته‌اند.
در این میان، نکته مهم و کلیدی آن است که طرف‌های خارجی نیز با مرور تجربیات گذشته، دستمایه مطلوب و شناخت مرغوبی از فعل و انفعالات در سپهر سیاست داخلی ما یافته و با دقت و فراست فضا را رصد می‌کنند و بسیار مهم و ضروری است که چه پالس و پیامی از آرایش و صورت‌بندی حوزه سیاست داخلی و سرریز آن در حوزه سیاست خارجی می‌گیرند و طبیعی است که آنان نیز استراتژی خود را معطوف به کنش راهبردی و روند عملیات اجرایی دستگاه دیپلماسی ما، چینش و گزینش می‌کنند. 
از یاد نبریم که طی مدت کوتاهی با اجماع مطلق قدرت‌های جهانی، شش‌قطعنامه الزام‌آور و شدیداللحن در تهدید و تحدید ایران به بهانه پرونده هسته‌ای ایران از تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد گذشت. این در حالی بود که اندکی بعد و نزدیک به همان سال‌ها، سوریه گرفتار جنگی خانمان‌سوز با صدها هزار کشته و میلیون‌ها آواره شد؛ اما حتی یک قطعنامه علیه آن صادر نشد و دو کشور روسیه و چین تمامی قطعنامه‌های پیشنهادی طرف‌های غربی را وتو کردند. این در حالی بود که سوریه در هیچ‌یک از ابعاد مختلف ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک، قابلیت هماوردی با ایران را نداشته و بالطبع اهمیت همسانی با ایران برای چین و روسیه نداشت؛ اما این دو کشور حاضر نشدند از اهرم حق وتوی خود برای ایران استفاده کنند. 
واضح‌ترین دلیل چنین رویکردی که در خاطرات برخی دیپلمات‌ها نیز بدان اشاره شده است، آن بود که طرف‌های روسی و چینی گفته بودند که وقتی از داخل ایران واکنش چندان منفی نسبت به صدور قطعنامه و وضع تحریم را ندیدیم؛ بلکه با عباراتی چون کاغذپاره بودن قطعنامه و تحریم نعمت است، مواجه شدیم، طبیعی بود که انگیزه‌ای برای مخالفت نداشته باشیم.
اکنون هم ماجرا همانی است که بود، برخی در داخل به دلایل مختلف منتفع از فرآیندهای موجود هستند و طبیعی است که در مسیر مذاکرات و پیش‌زمینه‌ها و پیوست‌های آن به هر طریق ممکن اخلال ایجاد کنند و بر دستگاه دیپلماسی واجب است که با قاطعیت و صراحت زمینه‌های آن را در داخل با بهره‌گیری از استراتژی مشخص و هدفمند مسدود کرده و اجازه فضاسازی و مانورهای ایذایی به کارشکنان داخلی نداده و به موازات آن پالس‌های استحکام و قاطعیت و ثبات و انسجام داخلی در روند و مسیر حل و فصل این پرونده پرفرازونشیب را به جهان مخابره کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1560781/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

ادعای ترامپ: موفق‌ترین 100 روز در تاریخ آمریکا را سپری کرده‌ایم

تماشای تلویزیون بدون نیاز به اینترنت و وای‌فای؛ مالک نوکیا گوشی متفاوتی می‌سازد

رده بندی بهترین دوربین گوشی جهان در ماه آوریل؛ خبری از سامسونگ نیست

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

تنش جدید در اسرائیل؛ آتش‌سوزی‌ها عمدی هستند؟

حمله پهپادی یمن علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

روبیو: تصمیماتی در حوزه سیاست خارجی می‌گیریم که برای آمریکا خوب باشد

رژیم صهیونیستی 800 کودک را از حق تحصیل محروم خواهد کرد

قتل داماد با چاقو؛ قاتل گیر قاچاقچیان کلاهبردار افتاد

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

گام بلند سامسونگ برای ایجاد انقلاب در گوشی های آینده

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

وزیر خارجه پاکستان: به اقدامات تنش‌آمیز هند شدیداً پاسخ می‌دهیم

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

شهباز شریف هند را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرد

حمله هکرها به سامانه پرداخت الکترونیکی رژیم صهیونیستی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

ترامپ: چین وضعیت بسیار بدی دارد

اوکراین: آتش‌بس 30 روزه می‌خواهیم

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

تبریک روز‌ دختر از میان دود و آتش!

بدمستی مرد جوان به قتل مقابل جگرکی منجر شد

پوکو F7 حالا فاصله چندانی تا عرضه رسمی ندارد

عون: در سفر محمود عباس، مسئله سلاح فلسطینی‌ها در لبنان بررسی می‌شود

الزامی شدن استفاده از سامانه املاک و اسکان در بیمه‌ها

دیه جان‌باختگان حادثه انفجار بندر شهید رجایی واریز شد

داستان یک مرد؛ آتش‌نشانی که خودش را از تهران به بندرعباس رساند

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

ترامپ: با چین به توافق خواهیم رسید

آتش‌سوزی بی‌سابقه در تاریخ اسرائیل؛ حمل و نقل مختل شد

قتل زن آرایشگر 40 ساله؛ شناسایی قاتل ادامه دارد

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

پوتین: دیر یا زود روابط روسیه با اروپا احیا می‌شود

سقوط در دریای سرخ