پیام ویژه

آخرين مطالب

ماجرای نوسان بازار برنج چیست؟ گزارش

ماجرای نوسان بازار برنج چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - باشگاه خبرنگاران / علی رغم آنکه مسئولان وزارت جهاد از افزایش تولید برنج نسبت به سال قبل خبر می‌دهند، اما بازار برنج با التهاباتی روبروست که فعالان بازار کاهش واردات و عدم آمار صحیح تولید را علت اصلی این نوسانات می‌دانند.
با توجه به آنکه کمتر از یک ماه تا ماه رمضان زمان باقی است، با این حال نوسانات بازار برنج نگرانی هایی ایجاد کرده است چراکه طی هفته های اخیر، قیمت برنج ایرانی و خارجی در بازار التهابات چشمگیری داشته است که هریک از مسئولان و فعالان بازار دلایل خاص خود را مطرح می کنند.
بررسی های میدانی از سطح بازار نشان می دهد که قیمت برنج ایرانی ظرف یک ماه اخیر 40 تا 50 درصد رشد داشته است، درحالیکه بنابر اعلام وزارت جهاد مبنی بر تولید 2 میلیون و 700 هزارتن برنج و سرانه مصرف 35 کیلو به ازای هرنفر انتظار می رفت که قیمت نوساناتی نداشته باشد که با توجه به التهابات بازار، فعالان بازار و واردکنندگان اذعان می کنند که آمار تولید یا سرانه مصرف واقعی نیست چراکه درصورت تولید این میزان برنج نباید بازار با چنین التهاباتی مواجه می شد.

بنابر آمار در 10 ماهه امسال 700 هزارتن برنج سفید وارد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از 20 درصد کاهش داشته است که براین اساس نهادهای نظارتی وزارت جهاد کشاورزی و نمایندگانی را که مدعی بودند با بیش بود برنج مواجه هستیم و نیازی به تامین کسری از محل واردات نیست، باید پاسخگوی التهابات بازار باشند‌.
ناگفته نماند که مسئولان وزارت جهاد اذعان می کنند که برنج مورد نیاز شب عید تامین است که در این خصوص جبرئیل برادری رئیس جهاد کشاورزی تهران اخیرا اعلام کرد که در خصوص تأمین برنج مورد نیاز نگرانی وجود ندارد و برنج دولتی با مبلغ هر کیلوگرم 50 هزار تومان از سوی فروشگاه‌ها عرضه خواهد شد.
برادری با اشاره به التهاب بازار برنج گفت: شایعه حذف ارز ترجیحی از برنج وارداتی سبب افزایش قیمت در دومین محصول پرمصرف داخلی شد اما بر اساس تاکید رئیس جمهور ارز ترجیحی برنج حذف نشده و برای کالاهای اساسی تأمین است و از طرفی بازرسان سازمان و اتاق اصناف به طور دائم در حال رصد انبارها هستند زیرا واردات برنج و انبارداری آن قابل کنترل است.
نبود آمار صحیح تولید نظم بازار برنج را برهم زد
در همین راستا کاوه زرگران رئیس انجمن غلات ایران گفت: در زمینه تامین و توزیع کالاهای اساسی نگرش بخش دولتی و خصوصی با یکدیگر متفاوت است، اما آنچه حائز اهمیت است تمامی مسئولان دست به دست یکدیگر داده اند تا مشکل مرتفع شود تا براین اساس نوسانات بازار فروکش کند.
به گفته او، آمارهای اشتباه بخش زراعت در وزارت جهاد یکی از عوامل اصلی برهم خوردن تنظیم بازار است، سالهاست با این آمارهای اشتباه این معاونت، وزارت جهاد دست به گریبان است. براین اساس به رغم آنکه افزایش راندمان یا سطح زیرکشت در استان های شمالی صورت نگرفته است، اما آمار تولید 2 میلیون و 700 هزارتن اعلام می شود که به نظر می رسد این آمار صحیح نیست.
زرگران ادامه داد: مسئولان معاونت زراعت در شرایطی که تنظیم بازار برهم می خورد، اعلام می کنند که کشاورز بار نفروخته یا واسطه ها کالا را احتکار می کنند، درحالیکه این موضوع صحت ندارد و تنها نداشتن آمار دقیق منجر به برهم خوردن بازار شده است. حال امیدواریم تنظیم بازار را به گونه ای پیش ببرند که مردم ناگریز به خرید با قیمت های بالا نباشند، اما در خصوص کالاهای برنج و روغن بدلیل آنکه مستقیما با سفره مردم در ایام‌ماه رمضان سروکار دارد، احساس نگرانی می کنم.
افزایش 40 درصدی قیمت برنج ایرانی در یک‌ماه اخیر
رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: اکنون با حذف ارز نیما و تبدیل به ارز توافق، قیمت در کالاهای اساسی نظیر برنج، چای و حبوبات افزایشی شده است و برخی واردکنندگان منتظر شفافیت ارز هستند که به همین خاطر عرضه و تقاضا در بازار همخوانی ندارد.
به گفته او، علی رغم آنکه قیمت برنج هندی در بنکداری ها 45 هزارتومان بود به 65 تا 75 هزارتومان رسیده است، همچنین قیمت برنج ایرانی 90 تا 180 هزارتومان است‌، درحالیکه یک ماه گذشته برنج ایرانی 65 تا 100 هزارتومان بود که براین اساس رشد 30 تا 40 درصدی داشته است.
کنگری ادامه داد: با توجه به آستانه ماه رمضان و تقارن با ایام پایانی سال احتمال کمبود کالا و نوسان قیمت وجود دارد، اما هنوز جلسات با وزارت جهاد برگزار نشده است تا اعلام آمادگی برای همکاری در خصوص تنظیم بازار داشته باشیم.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی با اشاره به راهکار تنظیم بازار افزود: اگر عرضه تقویت شود، احتمال ثبات قیمت در بازار وجود دارد، چنانچه در بحث تنظیم بازار همفکری شود مشکلی در تنظیم بازار نخواهیم داشت، اما بدلیل توقف ارز نیما و تبدیل به ارز توافقی، عرضه بصورت قطره چکانی در حال انجام است که همین امر منجر به التهاب قیمت در بازار شده است. درحالیکه با رفع محدودیت واردات بازار به ثبات می رسد.
او ادامه داد: اگر کالا برای عرضه در بازار شد به طوریکه تعادل میان عرضه و تقاضا ایجاد شود، بازار به ثبات می رسد و در شرایط کنونی بدلیل کمبود عرضه در برابر تقاضا شاهد التهابات قیمت هستیم که براین اساس مکاتباتی با وزارت جهاد صورت گرفته است و امیدواریم هرچه سریع تر برای توزیع و ثبات بازار با مسئولان وزارت جهاد و دستگاه های ذی ربط جلسات برگزار شود.
در اوایل بهمن ماه هم انجمن واردکنندگان برنج طی نامه ای به وزیر جهاد کشاورزی نسبت به تاخیر تخصیص ارز و بحران بازار برنج هشدار دادند و اعلام کردند که وضعیت تأمین و بازار برنج کشور، به‌عنوان یکی از کالاهای اساسی سبد معیشتی مردم، در آستانه بحرانی جدی قرار گرفته و ادامه روند فعلی می‌تواند پیامدهای سنگین و جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد. در حال حاضر تأخیر طولانی و خسارت‌بار هفت‌ماهه در تخصیص ارز برنج (از تیرماه تاکنون)، نه تنها فعالیت واردکنندگان را دچار وقفه کرده، بلکه اعتماد تأمین‌کنندگان خارجی به بازار ایران را نیز تحت‌الشعاع قرار داده است.
امسال 2 میلیون و 700 هزارتن برنج در کشور تولید شد
در ادامه قاسم پیشه‌ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی با اشاره به وضعیت تولید و توزیع برنج گفت: با توجه به آنکه کشاورزان عمدتا به سم فروش، کارخانجات شالیکوبی و خرید نهاده های کشاورزی بدهی دارند، از این رو 90 تا 95 درصد محصول تولیدی فروختند و اکنون برنج در دست دلالان است.
او با اشاره به راهکار تنظیم بازار برنج افزود: دولت با اجرای کشت قراردادی و از زمان برداشت محصول، قیمتی که شورای قیمت گذاری مصوب کرد، بخرند و با سود متعارف به مصرف کننده عرضه کنند تا انحصار در بازار برنج ایجاد نشود. براین اساس در قالب کشت قراردادی سم، کود و بذر بدهد و نظارت بر فرآیند انجام دهد.
پیشه ور ادامه داد: بنابر آمار و بررسی های میدانی در تولید برنج در سه استان شمالی خودکفا هستیم و از طرفی شرایط به گونه ای بود که در برخی استان ها کشت رتون انجام شد، عمدتا بدلیل آنکه برنج فساد پذیر نیست، دلالان نسبت به دپوکردن آن اقدام کردند و در نهایت با کاهش عرضه بازار را ملتهب کردند، درحالیکه تولید برنج مناسب است و امسال وضعیت کشت به گونه ای بود که امکان تامین بازار وجود دارد و تنها دولت 500 تا 600 هزارتن واردات برای ذخایر استراتژیک باید انجام می داد‌.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی نوسان نرخ ارز را عامل اصلی التهابات بازار برنج بیان کرد: التهابات بازار برنج در ماه های اخیر ناشی از نوسان نرخ ارز است، درحالیکه با ثبات نرخ ارز شاهد این التهابات نیستیم. گفتنی است امسال 2 میلیون و 700 هزارتن برنج در کشور تولید شد و این نوسانات تنها برای فشار به مصرف کننده و در نهایت دولت است تا بتوانند برنج هایی که آوردند با ارز 28 هزار و 500 تومان از گمرک ترخیص کنند.
او با بیان اینکه کشاورز هرکیلو برنج را با نرخ 80 تا 85 هزارتومان عرضه کرده است، گفت: اکنون بازرگانان و دلالان با نرخ های غیرمنطقی در بازار عرضه می کنند، از این رو وزارت جهاد با تشدید نظارت ها باید از التهابات قیمت جلوگیری کنند، با توجه به نرخ خرید برنج از کشاورزان، قیمت منطقی برنج 110 هزارتومان است.
با توجه به آنکه زمان زیادی تا ایام‌ماه رمضان و پایانی سال باقی نمانده است، مسئولان هرچه سریع تر باید نسبت به تنظیم بازار کالاهای اساسی نظیر برنج اقدام کنند، در غیراین صورت دهک های ضعیف و حقوق بگیر توان خرید را ندارند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1562074/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت واکسن مننژیت برای حجاج تغییر کرد

آخرین وضعیت از روند درمان مصدومان حادثه بندرعباس

هشدار پلیس نسبت به لغزندگی جاده‌ها و کاهش دید در برخی استان‌ها

قیمت منطقی هرکیلو لوبیا چیتی چند؟

سامسونگ بار دیگر بزرگ‌ترین برند گوشی هوشمند جهان شد

سرمقاله وطن امروز/ از انزوای طبقاتی در آمریکا تا فراموشی اجتماعی در ایران

حال "فیروز" یوزپلنگ ایرانی خوب است

بازدید معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از نمایشگاه اینوتکس 2025

خدمت رسانی پیشکسوتان فوتبال و مجریان تلویزیونی در چایخانه حضرت

تیراندازی در محله نارمک تهران؛ پلیس توضیح داد

رهبر دروزی‌های سوریه: انتظار کشتار توسط داعشی‌ها را نداشتیم

جلسه دولت ترامپ با صدای اردک و خنده!

حال یوزپلنگ ایرانی "فیروز" خوب است

زائران حج تمتع چقدر ارز زیارتی می‌گیرند؟

سکته در حین تمرین ورزشی؛ مرد آمریکایی با کمک اپل واچ از مرگ گریخت

ثبت فیلم 2 قلاده پلنگ ایرانی در پارک ملی بمو فارس

نصب کتیبه‌های ولادت امام هشتم(علیه‌السلام)؛ ای همه دلها حرمت یا رضا

اپیک گیمز به اپل پیشنهاد صلح داد؛ «توافق بزرگ» در راه است؟

سرمقاله جوان/ تیغی علیه انحراف چراغی برای نسل‌ها

ترامپ همسر کامالا هریس را از موزه هولوکاست اخراج کرد

حمله با خودرو به دانش‌آموزان در ژاپن

رسانه عربی: نتانیاهو به دنبال حمله گسترده زمینی به لبنان است

جان باختن مرد 56 ساله براثر سقوط از صخره

عزاداری اهالی بندرعباس در سوگ جانباختگان بندر شهید رجایی

روز کم رمق بازار سکه و دلار

رئیس اتحادیه کباب: چلوکباب‌های زیر 100 هزار تومان سرطان‌زاست

آخرین اقدامات قضایی درباره حادثه آتش‌سوزی بندر شهید رجایی

سرمقاله شرق/ سنت‌های سیئه

سازش یک فقره قتل عمد بعد از 12 سال به مناسبت دهه کرامت

جزئیات مهم از حج 1404؛ زمان اعزام نخستین کاروان زائران تمتع اعلام شد

افزایش 40 درصدی هزینه‌های اجاره‌ نشینی

گزارش مالی مایکروسافت منتشر شد: درآمد 70 میلیارد دلاری در یک فصل

رئیس رژیم صهیونیستی: رئیس شاباک شکست فاحشی در هفتم اکتبر داشت

افزایش خسارات جوی طی روزهای اخیر؛ 6 نفر کشته و 65 تن مصدوم شدند

متجاوز اتباع اعدام شد؛ 2 قاتل مهلت گرفتند

پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

قیمت گوشی سقوط کرد

رئیس ستاد ارتش اسرائیل: چالش‌های بزرگی در مقابل ما قرار دارد

سرقت سن‌وسال نمی‌شناسد؛ روایت‌هایی از سارقین 18 تا 72 سال!

مجوز پروژه پتروشیمی میانکاله لغو شد

خداحافظی ایران خودرو با فرانسوی ها؛ ایکاپ منحل شده است؟

ابطال کارت سوخت خودروهای فاقد بیمه شخص ثالث از ابتدای خرداد

سرمقاله جام جم/ منافع ملی، خط قرمز است

آمادگی شرکت بیمه دی برای پرداخت خسارت به بیمه گزاران بندر شهید رجایی/ بررسی و پرداخت خسارت در کمتر از 48 ساعت

تراشه گلکسی زد فلیپ 7 و زد فولد 7 سامسونگ مشخص شد

موج جدید حمله نئوکان‌های واشنگتن به ویتکاف

اقدام تأمین اجتماعی برای افزایش امنیت سامانه نسخه الکترونیک

سرمقاله همشهری/ نمی‌دانند چرا و چگونه؟

دو سارق مسلح در دزفول به دار مجازات آویخته شدند

حکم حیرت‌انگیز دادگاه؛ اپل به اجبار سیاست‌هایش را در قبال اپ استور اصلاح می‌کند