پیام ویژه

آخرين مطالب

چشم‌انداز درمه یادداشت

چشم‌انداز درمه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمد ستاری‌فر، مبدع و طراح سند 20 ساله در گفت‌وگو با «ایران» از برنامه‌ای می‌گوید که بنا بود کشور را در سال 1404 به قدرت اول منطقه‌ای تبدیل کند
بازار
مرتضی گل‌پور| پس از درخواست و ارسال پرسش‌ها، محمد ستاری‌فر پذیرفت به دفتر روزنامه بیاید تا درباره سند چشم‌انداز 1404 با سالنامه روزنامه ایران گفت‌و‌گو کند. وقتی آمد فهمیدیم ستاری‌فر از آن گونه مردان است که خواجه ابوالفضل بیهقی گفت: «مرد زبان برگشاد و جواهر پاشیدن‌ گرفت و صدف برگشادن.» پس از آنکه ستاری‌فر زبان برگشاد، دیدیم قصه سند چشم‌انداز از گونه‌ای دیگر است. دیدیم سند چشم‌انداز قصه این نبود که در سال 1404 آب و نان ما به راه باشد یا قدرت اول اقتصادی منطقه شویم.
آن گوهر پنهان مانده در سند چشم‌انداز که ستاری‌فر آشکار کرد این بود: سند چشم‌انداز، قصه توافق‌سازی و دولت‌سازی بود. به راه بودن آب و نان و قدرت اول منطقه شدن هدف ثانویه سند چشم‌انداز بود. اول بنا بود درون خودمان توافق بسازیم و بعد از توافق، دولت بسازیم. منظور از دولت‌سازی فرآیندهایی است که از ابتدای جهان مدرن در غرب و شرق جهان طی شد. ژاپن قرن 19 و آلمان قرن 19 یا کره جنوبی قرن 20 میلادی گام اول جبران عقب‌ماندگی و حرکت به سمت توسعه را با اصلاح نظام دولت‌ها برداشتند. بر سر اینکه دولت‌سازی چگونه باشد توافق داشتند.
محمد ستاری‌فر هم گفت که غایت سند چشم‌انداز همین بود؛ توافق‌سازی و دولت‌سازی تا بعد موانع را برداریم و در مسیر توسعه حرکت کنیم. چنان که به سالنامه روزنامه ایران گفت: «کشور ایران بویژه در نهاد سازمان برنامه که باید آینده‌نگر باشد مکلف است اموری را طراحی کند تا نظام حکمرانی یا لویاتان توسعه‌گرا داشته باشد، نه لویاتان خنثی. بنابراین مسأله این بود که ما چکار کنیم تا نظام حکمرانی‌ که از اول انقلاب تا الان از انسجام لازم برخوردار نبود، به انسجام لازم برسد.»
او منظور خود از این انسجام را هم اینطور تشریح کرد: «بن‌مایه رشد و توسعه کشور به چگونگی کیفیت همگرایی حکمرانی برمی‌گردد، نه واگرایی آن. ما کیفیت حکمرانی لازم برای رشد را نداشتیم یا اگر داشتیم خیلی کم بود. عامل دیگر تنظیم سند چشم‌اندار 20 ساله این مسأله بود که چکار کنیم تا این صندلی‌ها، سمت‌ها و جایگاه‌های مختلف حکمرانی که درست چیدمان نشده و چرخه بده‌بستان آنها روشن نشده است، جایگاه هر یک مشخص‌تر، قانونمند‌تر و آشکارتر شود. لذا باید برای این امر طرحی ارائه دهیم.»
از این نگاه می‌توان گفت سند چشم‌انداز وقتی به محاق رفت که توافق از حوزه سیاسی رخت بربست و درغیاب توافق، دولت‌سازی هم به محاق رفت.
 این شد که در نسبت سال ابلاغ سند چشم‌انداز تا امروز حجم اقتصاد ایران نصف شد، از حدود 600 میلیارد دلار در سال 1383 به کمتر از 400 میلیارد دلار رسید. در غیاب توافق و دولت‌سازی، به جای اول شدن در منطقه، با ناترازی‌ها روبه‌رو شدیم. از شگفتی‌های متن سند چشم‌انداز، ادبیات و واژه‌های آن است، مثل «تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین‌الملل» یا «توسعه یافته» یا «سرمایه‌ اجتماعی». این عبارت‌ها نشان می‌دهد هنگام تدوین این سند نوعی توافق سیاسی در جریان است و به همین دلیل می‌توان نشانه‌هایی از اغلب گرایش‌های فکری و سیاسی، گروه‌ها و طبقات ایرانی را در این متن دید. آنچه ستاری‌فر تشریح کرد، فقط قصه تولد سند چشم‌انداز هم نبود، قصه مرگ آن هم بود. با آغاز مجلس هفتم و فعالیت دولت نهم، سند چشم‌اندازی که هنوز اجرا نشده بود، به بایگانی سپرده شد. برنامه چهارم توسعه که قرار بود اولین گام حرکت در مسیر سند چشم‌انداز باشد، عملاً اجرا نشد، چون رئیس دولت نهم می‌گفت این برنامه (برنامه‌ای که همه فرآیندهای قانونی در جمهوری اسلامی ایران را طی کرده است) آمریکایی است! عجیب نیست اگر پس از این همه سال باز هم یک رئیس‌جمهوری اصلاح‌طلب منادی تازه و زنده کردن سند چشم‌انداز شد.
زیرا توافق‌سازی که سند چشم‌انداز قرار بود بانی آن باشد، از جنس همان «وفاق ملی» است که مسعود پزشکیان بر آن تأکید دارد.
حالا می‌توان دریافت که چرا مسعود پزشکیان، درست در سال پایانی سند چشم‌انداز این سند را احیا کرده است. به این دلیل که شاید عبارت‌ها و متن و نثر و اهداف سند چشم‌انداز کهنه شده و از دسترس خارج شده باشد، اما روح این سند نیاز فوری و ضروری ایران امروز است: باید میان فرادستان توافق ساخت و پس از توافق به ساخت دولتی توانمند، باکیفیت و باظرفیت همت گماشت.
گفت‌و‌گوی محمد ستاری‌فر با «سالنامه ایران» در موضوع «سند چشم‌انداز» چهار ساعت به درازا کشید. علاوه بر متن، ویدیوی این گفت‌و‌گو نیز منتشر خواهد شد. اما رئیس سازمان برنامه و بودجه در سال‌های 1380 تا 1383 با ذهن تیز و هوش سرشارش، در این گفت‌و‌گو از سطح سیاست به عمق سیاست رفت و شنوندگانش را به غور در این تاریخ فراخواند. زیرا تاریخ سند چشم‌انداز، تاریخ یک کشور است که عزم جزم می‌کند تا به سمت افق‌های توسعه پرواز کند، اما هنوز بال نگشوده، رویایش به محاق می‌رود. یکی از این بزنگاه‌های تاریخی در برنامه چهارم توسعه بود. محمد ستاری‌فر این بزنگاه را این‌طور تعریف می‌کند: «بعد از اینکه مجلس هفتم کار بررسی برنامه چهارم را ادامه داد، هیچ‌یک از مواد این برنامه تغییر نکرد، الا دو یا سه ماده برنامه چهارم توسعه. قبل از تغییر، در برنامه چهارم آمده بود که نفت از آن ملت است و بنا بود در سال 84 و بعد از آن، در شیوه محاسبه درآمدهای حاصل از فروش هر یک بشکه نفت و سپس نحوه هزینه‌کرد آن تغییری بدهیم (تا در بودجه دولت نیاید). در مجلس هفتم این ماده را حذف کردند. یکی از روزهایی که در سازمان برنامه گریه کردم، همین روز بود. گفتم خدایا ملت ما چه شد؟ ما می‌خواستیم کاری کنیم تا از دولت نفتی و بودجه نفتی خارج شویم، اما با این حذف، دولت را نفتی‌تر کردند.» بنا به چنین اشارت‌های تاریخی است که می‌توان گفت این متن، صرفاً یک گفت‌و‌گوی معمولی درباره یک سند بالادستی نیست، یک قصه است، یک داستان که به ما می‌گوید چرا و چطور ملتی رویاهای خود را از دست می‌دهد. ستاری‌فر حالا بازنشسته است و کناره گرفته از مسئولیت‌های مدیریتی و سیاسی، اما در دلش جز اندیشه ایران و خیال بهروزی ایرانیان چیزی نیست. همان اندیشه و رویایی که او را واداشت و به حرکت درآورد تا چنین سندی را تصویب کند، سندی که قبل از هرچیز متوازن‌سازی و بازتعریف ساختار حکمرانی را دنبال می‌کرد. اما درست در آغاز دولت پس از او، سازمان برنامه برچیده شد و تا امروز هم، اسم سازمان برنامه احیا شد، اما یک سازمان «تخصیص بودجه و اعتبار» باقی مانده است، سازمان تقسیم منابع و دیگر هیچ‌گاه یک سازمان توسعه‌ای نشد، آن‌طور سازمانی که محمد ستاری‌فر در این گفت‌و‌گو تشریح کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1572058/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

هیولای گیمینگ با نمایشگر سه‌بعدی و بدنه فیبر کربن؛ این لپ‌تاپ جدید لنوو است

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

توئیت رئیس‌جمهور پزشکیان درباره خلیج فارس

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

احتمال یک اشتباه محاسباتی

عینک هوشمند با توانایی تشخیص چهره؛ متا پروژه بزرگی در سر دارد

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

گوگل مپ از این‌ پس اسکرین‌شات‌های شما را اسکن می‌کند

اپلیکیشن هوش مصنوعی جمنای برای آیپد سرانجام منتشر شد

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

آمریکا ساقط شدن جنگنده هندی توسط پاکستان را تایید کرد

قراردادهای بار اول وزارت نفت تاکنون 200 میلیون دلار بوده است

رگبار و رعد و برق در نواحی شمال غرب کشور طی دو روز آینده

مهارت آموزی رایگان هنرستانی ها در مراکز فنی و حرفه‌ای

لاپید: توافق هسته‌ای با عربستان، می‌تواند منطقه را به سوی رقابت تسلیحاتی سوق دهد

حمله موشکی و پهپادی پاکستان به هند

مذاکرات پنهانی اسرائیل و شورشیان سوریه در ابوظبی

آغاز تجزیه سوریه؛ شکل‌گیری کشور جدید در خاورمیانه

سفیر سابق رژیم صهیونیستی در آمریکا: اسرائیل نباید به ترامپ اعتماد کند

بدون تعارف با دو خادم حرم رضوی

کمبود داوطلب در رشته‌های بیهوشی، طب اورژانس و اطفال

اظهارنظر بی سابقه قالیباف در مورد صنعت دارو در کشور!

رئیس مجلس: در مورد بودجه وقت می‌گذارم

بیل گیتس تمام ثروت خود را به فقرا می‌بخشد

حضور پاپ در میان مردم

اولین واکنش ترامپ به انتخاب پاپ جدید

اولین پاپ آمریکایی کیست؟

انتقاد قالیباف در مورد خطوط ریلی کشور

کاسبی میلیون‌ دلاری اردن با خون کودکان غزه

معامله در سایه تعرفه‌ها؛ آیا استارمر بازی ترامپ را باخت؟

نقاره زنی در حرم حضرت معصومه(س) به مناسبت میلاد امام رضا(ع)

جزئیات جدید از تعداد کشته‌شدگان انفجار بندر شهید رجایی

این ربات کوچک 25 گرمی می‌تواند دنیا را نجات دهد

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

آتش‌بازی در مشهد راس ساعت 8 شب

استان تهران پنجشنبه‌ها تعطیل شد

رئیس مجلس: اقتصاد بدون مشارکت مردمی محکوم به شکست است

قیمت کنسول بازی ممکن است تا 70 درصد به دلیل تعرفه‌های ترامپ افزایش یابد

مجلس نمایندگان آمریکا تغییر نام خلیج مکزیک را تصویب کرد

پاپ جدید معرفی شد؛ لئو چهاردهم اولین پاپ آمریکایی تاریخ

مسابقه بزرگ فرهنگی «شهدای خدمت»برگزار می‌شود

افزایش 4 برابری واردات پارچه طی 4 سال

قالیباف: جوانانی که با کمترین امکانات قهرمان کشور می‌شوند، می‌توانند محور توسعه اقتصادی هم باشند

خاموشی‏‌های تبعیض‌‏آمیز در تهران