پیام ویژه

آخرين مطالب

هشدار تامین آب شرب در 1404؛ تحدید بارش در 28 استان فرهنگی و اجتماعی

هشدار تامین آب شرب در 1404؛ تحدید بارش در 28 استان
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / هنوز تا پایان سال آبی جاری، زمان زیادی باقی مانده اما تا اینجای کار میزان بارش‌ها در 28استان از میانگین کشوری پایین‌تر است. موضوعی که اگر تداوم یابد نه تنها تهدید برای رشد بخش کشاورزی است که چالش جدی در مسیر تامین آب شرب ایجاد می‌کند. عبور از این وضعیت راه‌حل کوتاه‌مدت ندارد و باید منتظر بارش‌های بیشتر در ماه‌های فروردین و اردیبهشت بود. اما در بلندمدت کشور چاره‌ای جز تغییر الگوی کشاورزی ندارد و لازم است بهره‌وری این بخش به‌صورت همه‌جانبه ارتقا یابد.
خطر خشکسالی شدید جدی است و با توجه به وضعیت بارش‌‌‌ها، تغییر الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی اولویت دارد. براساس آخرین گزارش‌‌‌ها، میزان بارندگی‌‌‌ها در 28استان کشور تا 19اسفند، کمتر از حد نرمال بوده و تنها یک استان بارشی بالاتر از میزان معمول خود را تجربه کرده است. این آمار نگران‌‌‌کننده در حالی منتشر می‌شود که متوسط بارش در کشور تاکنون تنها 101میلی‌متر ثبت شده که در مقایسه با میانگین 160میلی‌متری بلندمدت، کاهش 37درصدی را نشان می‌دهد. 
در حال حاضر براساس آخرین بررسی‌‌‌ها، بیش از 90‌درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی، 6‌درصد در بخش شرب و بقیه در بخش صنعت مصرف می‌شود؛ این در حالی است که راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی حدود 30‌درصد است و بالغ بر 70‌درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی کشور به هدر می‌رود. از طرف دیگر طبق آخرین آمار اعلام‌‌‌شده، مصرف سالانه آب شرب در کشور به بیش از 9میلیارد مترمکعب رسیده است. از این مقدار، حدود 5.7میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی تامین می‌شود. این آمار حاکی از وابستگی بالای کشور به منابع زیرزمینی برای تامین نیازهای شرب و استفاده بیش از حد از این منابع است. از همین رو با توجه به وضعیت منابع آبی و کاهش شدید بارندگی‌‌‌ها به نظر می‌رسد تغییر مدل کشت در بخش کشاورزی و توسعه کشاورزی صنعتی بیش از هر زمان دیگر اولویت دارد. در این راستا کارشناسان معتقدند، بهره‌‌‌وری بخش کشاورزی با تمرکز بر توسعه عمودی و کاهش سطح زیرکشت به جای توسعه افقی باید در دستور کار قرار گیرد. 
بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» حاکی از این است که در حال حاضر شکاف 30میلیارد مترمکعبی بین عرضه و تقاضای آب وجود دارد. این در شرایطی است که هماهنگی لازم در سیاستگذاری و مدیریت آب و همچنین دیدگاه اقتصادی در زمینه تقاضای آب و قیمت‌گذاری در کشور وجود ندارد و اصلاح این سیاست‌‌‌ها نیز باید در اولویت قرار گیرد. بررسی‌‌‌های اخیر نشان می‌دهد که میزان بارش در هفته‌‌‌های آینده در برخی از استان‌‌‌های کشور، از جمله خوزستان و تهران، کاهش محسوسی خواهد داشت. این روند که از اواخر اسفند آغاز شده، می‌‌‌تواند پیامدهای قابل‌توجهی برای منابع آبی این مناطق داشته باشد. این وضعیت به‌‌‌ویژه در استان‌‌‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر بحرانی است؛ زیرا بارندگی‌‌‌ها در این مناطق بیش از 50‌درصد کاهش داشته است. 
استان‌‌‌های دیگری مانند تهران، البرز، اصفهان، لرستان و اردبیل نیز با کاهش 30 تا 50درصدی بارش روبه‌‌‌رو هستند، در حالی که استان‌‌‌هایی نظیر قم، همدان، کرمان و خراسان‌رضوی بین 10 تا 30‌درصد کاهش بارندگی داشته‌‌‌اند. تنها استان‌‌‌های گیلان، مازندران و زنجان در محدوده نرمال بارش قرار دارند. از طرفی ورودی آب به سدهای کشور در سال‌جاری 9.5میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به سال گذشته با افت 3.5میلیارد مترمکعبی روبه‌‌‌رو شده است. برخی از مهم‌ترین سدهای کشور ازجمله سد میناب در هرمزگان، زاینده‌‌‌رود در اصفهان، 15خرداد در خراسان‌رضوی و سد ساوه در استان مرکزی در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند. وزیر نیرو با تاکید بر اهمیت توسعه کشاورزی گلخانه‌‌‌ای در کشور خبر داده که بارندگی‌‌‌های تهران تا 20اسفند 1403 تنها 11میلی‌لیتر به ثبت رسیده است که کفاف رفع کم‌آبی کلان‌شهر تهران را نمی‌‌‌دهد. 
عباس علی‌‌‌آبادی در نشستی با اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وزارت نیرو با وجود تداوم خشکسالی‌‌‌ها و نیز کاهش قابل‌توجه بارندگی در کشور به‌منظور تامین آب موردنیاز در بخش‌‌‌های شرب، کشاورزی و صنعت، اقدام‌های ویژه‌‌‌ای را با جدیت در دستور کار خود قرار داده است. معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا نیز هشدار داده که کاهش بارندگی‌‌‌ها با آمار و ارقام موجود بیانگر «خشکسالی بسیار شدید» است.
محمد جوانبخت در نشست مشترک اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی با وزیر نیرو بیان کرد: این مساله تامین آب شرب را با مخاطره روبه‌‌‌رو کرده و مسائلی را نیز برای تامین آب کشاورزی در بسیاری از نقاط کشور به وجود آورده است. وی با اشاره به کاهش محسوس بارندگی‌‌‌ها، ادامه ‌‌‌داد: متوسط کاهش بارندگی‌‌‌ها در کشور تا سه‌روز گذشته بیش از 50‌درصد بود، اما به دنبال بارندگی، حجم کاهش بارندگی‌‌‌ها اکنون به 40‌درصد رسید. براساس اعلام رسمی، میزان بارش‌‌‌های این استان نسبت به سال گذشته 25‌درصد کاهش داشته و در مقایسه با میانگین بلندمدت، افت چشم‌گیر 46درصدی را تجربه کرده است. کاهش بارش، تاثیر مستقیمی بر منابع آبی پایتخت داشته و موجب کاهش شدید ذخایر سدهای تامین‌‌‌کننده آب تهران، از جمله سدهای امیرکبیر، لار، لتیان، طالقان و ماملو شده است. به گفته مسوولان، حجم مفید مخزن سد امیرکبیر تقریبا به نصف کاهش یافته و سد لار نیز تقریبا خشک شده است.
گزارش‌‌‌ها حاکی از آن است که هرچند در کوتاه‌‌‌مدت، بارش‌‌‌هایی در برخی استان‌‌‌های غربی کشور از جمله خوزستان و لرستان پیش‌بینی می‌شود، اما این بارندگی‌‌‌ها پراکنده و محدود خواهند بود. با عبور سریع سامانه‌‌‌های بارشی، بخش‌‌‌های جنوبی کشور، به‌‌‌ویژه خوزستان، سهم چندانی از این بارش‌‌‌ها نخواهند داشت. تحلیل‌‌‌های هواشناسی نشان می‌دهد که عمده بارندگی‌‌‌ها در ارتفاعات زاگرس متمرکز خواهد بود و مناطق جنوبی خوزستان از بارش‌‌‌های موثر بی‌‌‌بهره خواهند ماند. با توجه به پیش‌بینی‌‌‌های هواشناسی، بارش‌‌‌های اخیر تاثیر قابل‌‌‌توجهی بر تامین منابع آبی نداشته و حتی اگر در فروردین و اردیبهشت بارندگی در حد نرمال باشد، کمبود بارش سالانه جبران نخواهد شد. این شرایط مدیریت منابع آبی کشور را به چالشی جدی تبدیل کرده است.
کارشناسان اقلیم‌‌‌شناسی هشدار داده‌‌‌اند با توجه به شرایط فعلی، در نیمه نخست فروردین‌‌‌ماه با کمبود بارندگی مواجه خواهیم شد. پیش‌بینی‌‌‌ها نشان می‌دهد که یک موج پرفشار جوی در اوایل این ماه موجب سکون هوا و کاهش بیشتر میزان بارش خواهد شد. چنین وضعیتی می‌‌‌تواند روند تامین منابع آبی را با چالش‌‌‌های جدی مواجه کند. بررسی شاخص‌‌‌های جوی نیز نشان می‌دهد که چشم‌‌‌انداز بارشی در اردیبهشت‌‌‌ماه چندان امیدوارکننده نیست. براساس الگوهای اقلیمی، نشانه‌‌‌ای از بازگشت سریع دوره‌‌‌های بارشی مطلوب در ماه‌‌‌های آینده دیده نمی‌شود و احتمال ادامه این شرایط تا مدتی پس از فروردین‌‌‌ماه وجود دارد.
به گفته متخصصان، هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو از مهم‌ترین بازه‌‌‌های بارشی این دوره محسوب می‌‌‌شوند و سپری شدن آنها بدون بارش، می‌‌‌تواند تاثیرات گسترده‌‌‌ای بر منابع آبی کشور داشته باشد. کاهش بارندگی تنها محدود به خوزستان نیست، بلکه تهران و برخی دیگر از استان‌‌‌ها را نیز درگیر خواهد کرد؛ موضوعی که می‌‌‌تواند پیامدهای مهمی برای مدیریت منابع آب در کشور به همراه داشته باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1572333/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سقوط 7 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 6 نفر جان باختند

مقاومت غیرمنتظره؛ گوشی گوگل 4 روز در جکوزی ماند و سالم بیرون آمد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

احتمال استفاده از تراشه اگزینوس 2600 در سری گلکسی S26 افزایش یافت

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

این لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد

عضو سابق راکستار: GTA 6 در مقایسه با دیگر عناوین ارزش 80 دلار را دارد

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

طراحی دایره‌ای گلکسی واچ سامسونگ اصلاح می‌شود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

آماده‌باش تمام نیروهای امدادی برای برگزاری اجتماع امام رضایی‌ها

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

ترافیک سنگین در محور کندوان؛ یک طرفه‌شدن جاده چالوس از ساعت 18

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

تشدید مراقبت از بیماری‌های حاد تنفسی با تاکید بر کرونا و آنفلوانزا

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

جدیدترین تصاویر تبلیغاتی گلکسی S25 اج از عمر باتری 1 روزه خبر می‌دهند

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

یک مقام آگاه از قوه قضاییه: حکم قطعی برای تتلو صادر نشده است

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

مایک هاکبی: به زودی کمک‌های انسانی به غزه وارد خواهد شد

تغییر ساعت آغاز به کار متروی تهران از فردا

ویجت نوار جستجو گوگل در اندروید بازطراحی خواهد شد

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

6 میلیون ایرانی به آسم مبتلا هستند

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست