پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ در آخرین سرمقاله سال از چه‌چیز دفاع کنم؟ یادداشت

سرمقاله جوان/ در آخرین سرمقاله سال از چه‌چیز دفاع کنم؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - روزنامه جوان / «در آخرین سرمقاله سال از چه‌چیز دفاع کنم؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم غلامرضا صادقیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آخرین نوشته سال را به چه چیز اختصاص دهم که حق مطلب ادا شود؟ از میان واقعه عظیم شهادت فرماندهان مقاومت و سیدحسن نصرالله و شیوه مقابله ما با رئیس‌جمهور بازگشته در امریکا، من به دلایلی که خواهم گفت سخنان حضرت آقای جوادی آملی در همایش تسنیم و سخنان رهبر انقلاب درباره ایشان را مهم و نقطه عطف فرهنگ‌ساز سال می‌دانم، زیرا ریشه تمامی آن اتفاقات و از جمله راهبرد ما در زندگی و حکومت به آن سخنان بستگی دارد که هم در ضرورت بازگشت به قرآن بود و هم در موضوع امامت و امت. متأسفانه بعد از آنکه حضرت آیت‌الله جوادی در همایش تسنیم گفتند «به برکت اینکه نظام امامت و امت آمد، همه باید بکوشیم که امام فعلی‌مان را جانشین امام‌عصر بدانیم، امام و مقام‌معظم رهبری اینها دارند زنده می‌کنند فرمایشات ائمه‌اطهار را و به ما می‌رسانند...»، هم لندنی‌ها و هم اصلاح‌طلبان تندرو به ایشان تاختند و در رسانه‌ها سانسور شدید کردند و حتی کاملاً راه را بر هرگونه خبر از این سخنان و همایش بستند و عجیب آنکه حتی سایت دبیرخانه همایش تسنیم و برخی شبکه‌های وابسته نیز در انعکاس این بحث یا خست ورزیدند یا به کلی کنار گذاشتند. 
من همواره پارادوکسی عجیب در کسانی که عاشق فرهنگ ایرانی و عناصر آن مثل سعدی و مولانا در ادبیات و عرفان، و ابن‌سینا و ملاصدرا در فلسفه هستند، اما با علمای دینی معاصر سر ستیز دارند، می‌بینم، به‌ویژه اگر علمای فعلی حرفی از «ولایت روحانیت» بزنند. با آنکه سعدی و ابن‌سینا و صدرا و مولانا همگی آخوند‌هایی بودند که اول از همه فقیه بودند و در برخی نظرات صریح‌تر و جدی‌تر از علمای فعلی بودند. سال‌هاست که به دوستان می‌گویم ما اگر فارسی را خوب حرف می‌زنیم و ادبیات غنی فارسی را زنده می‌بینیم، اگر به شعر فاخر خود تفاخر می‌کنیم، اگر از عشق‌هایی کز پی رنگی نرود، باخبر شده‌ایم، اگر فلسفه‌ورزی می‌کنیم، اگر چیزی در تاریخ و اندیشه و فرهنگ و هنر داریم که بتوانیم سر دست بگیریم و به دنیا نشان دهیم، از همین آخوند‌های قرن چهارم تا قرن هفتم و بعد از آن تا زمان حاضر است و کسی مثل حضرت آقای جوادی آملی یک استثنا در تاریخ این روحانیت است و در ردیف بزرگان این علما قرار می‌گیرد و باید او و آثار او را نیز سر دست بگیریم و به تمامی دنیا نشان دهیم. یعنی همان‌گونه که وقتی یک روشنفکر با سواد معمولی کتابی یا نمایشنامه‌ای یا دیوان شعری سی‌چهل صفحه‌ای می‌نویسد یا یک فلسفه‌ورز، ایده‌ای را مطرح می‌کند، انتظار دارد که دنیا او را بشناسد و تحسین کند، باید کسی همچون آقای جوادی را به دنیا شناساند. اما درعوض چه می‌بینیم؟ حتی یک همایش ساده و بدون سروصدای او را بایکوت می‌کنند! 
مایلم به جای آنکه در اهمیت وجود علمای دینی در حفظ فرهنگ ایرانی که حتی سکولار‌ها و شاه‌دوستان و خداناباوران و باقی گمراهان معرفتی به این فرهنگ افتخار می‌کنند، چیزی بیشتر بگویم، به سخنان فیلسوف امریکایی و معمار پراگماتیسم که یک قرن پیش در وضعیتی مشابه همین وضع ما سخن گفته است، اشاره کنم. چارلز سندرز پیرس که او را برخی شارحان، دومین نظام‌ساز فلسفه بعد از ارسطو می‌شناسند، آموزه‌های اصلی فلسفه خود را در تقابل با جزم‌اندیشی کلیسای منحط قرون‌وسطی که تا زمان پیرس در قرن نوزدهم هنوز نفس می‌کشید، بنا نهاد، اما تلاش کرد بین علم و دین عقدی برقرار کند و صراحتاً از «ازدواج علم و دین» سخن گفت و با آنکه متافیزیک بنیادگرای کلیسا را رد و تلاش می‌کند تا متافیزیکی معتدل بنا کند، در جایی که لازم است از اهمیت تاریخی کلیسا در ساخت و بافت فرهنگ و تمدن غربی دفاع می‌کند و می‌گوید: «بسیاری از دانشمندان و دانشجویان فلسفه تشخیص می‌دهند که این کلیسای مسیحی است که آنان را در میان مردم برای خود کسی ساخته است. آنان بدهکار کلیسا در تسلی‌ها، لذت‌ها، گریز از خطرات بزرگ، و هرگونه صحت قلب و هدف خود هستند. آنان در حفظ ادبیات باستانی، به راهبان کلیسای قرون‌وسطی مدیو‌ن‌اند؛ و بدون احیای آموزش (learning) [و فضیلت و کمال کلیسا]، به‌سختی می‌توانند ببینند که چگونه بازگردانی علم ممکن بود. هر کدام از آن دانشجویان و دانشمندان چارچوب نظام روشنفکری خود را مدیون کلیساست و اگر انگلیسی صحبت کند، که مهم‌ترین بخش گفتار روزانه‌اش است، به کلیسا مدیون است. قانون عشق که حتی اگر از آن پیروی زیاد نشود، اما فیلسوف آن را روح‌تمدن می‌داند، از طریق مسیحیت به اروپا آمد. بعلاوه، دین بزرگ‌ترین عامل آن زندگی اجتماعی است که فراتر از دایره دوستان شخصی فرد است. این زندگی برای تمدن متعالی، انسانی و دموکراتیک همه‌چیز است؛ و اگر کسی از کلیسا دست بکشد، به چه‌طریق دیگری می‌تواند به‌نحو رضایت‌بخشی از استعداد برادری با همسایگان خود استفاده کند؟»
حالا دفاع بجای پیرس از آن کلیسای کذا را ببینید و مقایسه کنید با وظیفه‌ای که ما اکنون در مقابل شخصی داریم که عصاره فضیلت‌های 1300 سال فقه و فلسفه و عرفان علمای دینی است، و بنگرید که تاریخ درباره ما نسبت به این وظیفه چگونه قضاوت خواهد کرد!

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1572836/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سقوط 7 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 6 نفر جان باختند

مقاومت غیرمنتظره؛ گوشی گوگل 4 روز در جکوزی ماند و سالم بیرون آمد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

احتمال استفاده از تراشه اگزینوس 2600 در سری گلکسی S26 افزایش یافت

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

این لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد

عضو سابق راکستار: GTA 6 در مقایسه با دیگر عناوین ارزش 80 دلار را دارد

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

طراحی دایره‌ای گلکسی واچ سامسونگ اصلاح می‌شود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

آماده‌باش تمام نیروهای امدادی برای برگزاری اجتماع امام رضایی‌ها

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

ترافیک سنگین در محور کندوان؛ یک طرفه‌شدن جاده چالوس از ساعت 18

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

تشدید مراقبت از بیماری‌های حاد تنفسی با تاکید بر کرونا و آنفلوانزا

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

جدیدترین تصاویر تبلیغاتی گلکسی S25 اج از عمر باتری 1 روزه خبر می‌دهند

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

یک مقام آگاه از قوه قضاییه: حکم قطعی برای تتلو صادر نشده است

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

مایک هاکبی: به زودی کمک‌های انسانی به غزه وارد خواهد شد

تغییر ساعت آغاز به کار متروی تهران از فردا

ویجت نوار جستجو گوگل در اندروید بازطراحی خواهد شد

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

6 میلیون ایرانی به آسم مبتلا هستند

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست