پیام ویژه

آخرين مطالب

گاردین: پوتین مانع فروپاشی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟ یادداشت

گاردین: پوتین مانع فروپاشی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روسیه به‌عنوان مقصد احتمالی ذخایر اورانیوم ایران مطرح شده و همچنین ممکن است نقش داور در موارد نقض توافق را ایفا کند.
 روسیه ممکن است نقشی کلیدی در توافقی ایفا کند که آینده برنامه هسته‌ای ایران را رقم خواهد زد؛ به‌طوری‌که از مسکو نه تنها به عنوان مقصد احتمالی برای انبار کردن ذخایر اورانیوم با غنای بالا‌ی ایران یاد می‌شود، بلکه احتمال دارد روسیه به عنوان داور در موارد نقض توافق نیز ایفای نقش کند.
بر اساس گفته مقامات آمریکایی، مذاکرات غیرمستقیم چهار ساعته روز شنبه میان آمریکا و ایران در رم و با میانجی‌گری عمان، پیشرفت قابل‌توجهی داشته است. قرار است گفت‌وگوهای فنی بیشتری این هفته در ژنو برگزار شود و پس از آن، یک نشست دیپلماتیک در سطح عالی نیز آخر هفته آینده در عمان صورت گیرد.
به نوشته گاردین، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ که نقش محوری در مذاکرات رم داشته، خواهان نهایی شدن توافق طی 60 روز آینده است. اما احتمال دارد با مخالفت عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، مواجه شود، که معتقد است سطح بالای بی‌اعتمادی و پیچیدگی فنی موضوعات، دستیابی سریع به توافق را بعید می‌سازد.
دو دشواری اصلی
دو موضوع دشوار اصلی در مذاکرات، محل نگهداری یا نابودی ذخایر اورانیوم با غنای بالای ایران و ارائه تضمین‌های خارجی به ایران در صورت نقض توافق توسط آمریکا هستند؛ توافقی که بر اساس آن، ایران برنامه هسته‌ای غیرنظامی‌اش را مجدداً تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) قرار می‌دهد و در مقابل، تحریم‌های اقتصادی لغو می‌شوند. ایران خواهان آن است که اگر آمریکا بار دیگر از توافق خارج شود یا آن را نقض کند، پیامدهای مشخصی برای آن تعریف شده باشد.
ایران می‌خواهد ذخایر اورانیوم خود را در داخل کشور نگه دارد، اما آمریکا با این موضوع مخالف است و خواهان نابودی کامل این ذخایر یا انتقال آن‌ها به کشوری ثالث، مانند روسیه است.
ایران می‌گوید که از سوی آمریکا این اطمینان را دریافت کرده که هدف نهایی واشنگتن، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران نیست. پیش از مذاکرات رم، ویتکاف در اقدامی که باعث سردرگمی در تهران و واشنگتن شد، در شبکه‌های اجتماعی به نظر از چنین هدفی حمایت کرده بود، امری که نگرانی‌هایی جدی در ایران ایجاد کرد. اما در مذاکرات رم، او این موضع‌گیری را بیشتر به خاطر روایت سیاسی داخلی جلوه داد.
محمد امِرسی، عضو هیئت مشورتی اندیشکده ویلسون سنتر در واشنگتن، گفت: «از نقطه نظر ایران، پیام‌های متناقضی در شبکه‌های اجتماعی و مصاحبه‌ها مطرح شده است که آمریکا خواهان نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران است، در حالی‌که این چیزی نبود که عراقچی با آن موافقت کرده باشد. بنابراین، اولین اطمینان‌بخشی این بود که اهداف آمریکا تغییری نکرده است. اگر عراقچی این اطمینان را دریافت نمی‌کرد، احتمالاً کل مذاکرات همان‌جا متوقف می‌شد و به پایان می‌رسید.»
تضمین‌های توافق
در موضوع تضمین‌ها، ایران معتقد است که تنها توافق قابل اتکا، پیمانی است که به تصویب کنگره آمریکا برسد. اما به عباس عراقچی گفته شده که با توجه به نفوذ قوی دیدگاه‌های طرفدار اسرائیل در کنگره، بعید است دونالد ترامپ بتواند چنین توافقی را در کنگره تصویب کند.
گزینه دیگر این است که ایالات متحده متعهد شود در صورت خروج از توافق، خسارت‌های مالی ایران را جبران کند. ایران پیش‌تر ایده‌ی اعمال جریمه مالی را مطرح کرده بود، اما در غیاب یک پیمان رسمی، اجرای چنین مکانیزمی همچنان مسئله‌ساز است. گزینه‌ی سوم نیز آن است که در صورت نقض توافق از سوی آمریکا، روسیه اختیار داشته باشد ذخایر اورانیوم غنی‌شده‌ای که از ایران تحویل گرفته شده‌اند را به تهران بازگرداند؛ تا در این صورت، ایران طرفی نباشد که به‌عنوان ناقض توافق مجازات می‌شود.
چنین ترتیبی می‌تواند نقش محوری و برجسته‌ای در روابط آینده آمریکا و ایران به روسیه بدهد و در عین حال، آلمان، فرانسه و بریتانیا - که از تضمین‌کنندگان توافق هسته‌ای 2015 بودند - را به حاشیه براند. نه ایران و نه آمریکا علاقه‌ای به سپردن نقش عمده‌ای به سازمان ملل ندارند.
برخی برگزاری مذاکرات در رم را مهم می‌دانند، زیرا در صورت شکست گفت‌وگوها، نخست‌وزیر ایتالیا، جورجیا ملونی، که روابط خوبی با ترامپ دارد، می‌تواند برای نجات روند وارد عمل شود. یک پیشنهاد اولیه برای دیدار بین عراقچی و معاون رئیس‌جمهور آمریکا، جی‌دی ونس، که در رم حضور داشت، زودهنگام تلقی شد.
اکنون فشار زیادی بر استیو ویتکاف و دونالد ترامپ وجود دارد تا در یکی از سه پرونده‌ای که در آن‌ها درگیرند - ایران، درگیری حماس-اسرائیل، و جنگ روسیه-اوکراین - به نتیجه‌ای ملموس دست یابند. یکی از منابع مطلع می‌گوید: «هر نظری که درباره ایران داشته باشید، آن‌ها بازیگرانی منطقی‌اند و احتمال دستیابی به توافق با آن‌ها بیشتر است.»
موضع مذاکره‌ای ایران پیش از آغاز گفت‌وگوها با سفر وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران برای دیدار با رهبر ایران تقویت شد. هدف از این سفر، ارسال پیام همبستگی و مخالفت با هرگونه حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل به سایت‌های هسته‌ای ایران بود و تأکید بر این‌که عربستان در چنین اقدامی مشارکت نخواهد کرد.
وزارت خارجه عمان نیز اعلام کرد که هدف از این مذاکرات، دستیابی به «توافقی منصفانه، پایدار و الزام‌آور است … که تضمین کند ایران کاملاً عاری از سلاح هسته‌ای و تحریم باشد، در عین حال که حق آن برای توسعه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز محفوظ بماند.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1583066/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«ترامپ»: اجرای وعده‌های انتخاباتی سخت‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کردم

کیهان نوشت: فرمان تسلیم زیر عنوان توافق

مراسم گرامیداشت شهید حسین امیرعبداللهیان در دامغان برگزار شد

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

جزئیات جدید از فوت اعضای خانواده در سقوط چاه کشاورزی

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

سرورهای سامسونگ در حال تبدیل شدن به زامبی سایبری هستند!

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

لیبرمن: روابط اسرائیل و آمریکا در بدترین وضعیت قرار دارد

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

کلاهبرداری 270 میلیاردی یک زن با فروش انواع خودرو

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

درگیری مرگبار دو همسایه بر سر بچه گربه‌ها؛ متهم فراری اعتراف کرد

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

سونی توانایی‌های صوتی گوشی پرچمدار جدیدش را به‌نمایش گذاشت

رصد آیزنهاور با مهاجر 6

اعتراض هزاران صهیونیست به سیاست‌های نتانیاهو

یونیسف: طرح اسرائیل برای امداد رسانی انتخاب بین کوچ یا مرگ است

رازگشایی از فروش کودک در بیمارستان؛ نوزاد 2 ماهه صد میلیون تومان فروخته شد

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

وزیر خارجه چین سفر شی به مسکو را «موفقیت‌آمیز» خواند

وکالت رایگان مصدومان حادثهٔ بندر شهید رجایی

طرح‌های جذاب کارگران نخبه برای بهره‌وری تولید

انتظارات از سفر ترامپ به خلیج فارس

اسرائیل هیوم: ترامپ برای تحقق هرچه زودتر توافق مبادله اسیران فشار اصرار دارد

مرگ مرموز دختر جوان؛ متهم ادعای بی‌گناهی کرد

فاجعه برای گیمرها؛ قیمت کنسول بازی تا 70 درصد گران می‌شود؟

آتش‌بس بین هند و پاکستان دوام نیاورد

«عدم عضویت در ناتو»؛ شرط ویتکاف برای صلح اوکراین

پاکستان: اگر پاسخ نمی‌دادیم، هند تهاجمی‌تر می‌شد

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

خیمه‌شب‌بازی برای به هم زدن مذاکرات هسته‌ای