پیام ویژه

آخرين مطالب

تبعات شکست پاشینیان در انتخابات محلی ارمنستان بين الملل

تبعات شکست پاشینیان در انتخابات محلی ارمنستان
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تسنیم / نتایج ضعیف انتخابات محلی و قدرت‌گیری اپوزیسیون (از جمله طرفداران روسیه) در شهرهای کلیدی، پاشینیان را تضعیف کرده و به نزدیکی مجدد به مسکو واداشته است. این امر چشم‌انداز اصلاح قانون اساسی و صلح با آذربایجان و ترکیه را مبهم می‌کند.
«نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان، پس از برگزاری انتخابات محلی زودهنگام در شهرهای گیومری و پاراکار در اواخر ماه مارس 2025، با فضایی سیاسی پرتلاطم و آشفته روبروست. 
هرچند انتخابات شهرداری‌ها ممکن است در نگاه اول کم‌ اهمیت جلوه کند، اما نتایج انتخابات 30 مارس، بازتاب‌دهنده وضعیت سیاسی در سطح ملی است.
حزب حاکم «پیمان مدنی» به رهبری پاشینیان، در هیچ‌یک از این دو منطقه موفق به کسب اکثریت آرا نشد. این انتخابات به طور گسترده‌ای به مثابه یک همه‌پرسی درباره عملکرد و محبوبیت پاشینیان تلقی شد؛ نخست‌وزیری که طبق آخرین نظرسنجی‌ها (ژانویه 2025)، تنها حدود 11 درصد محبوبیت دارد. این نتایج، بقای سیاسی پاشینیان را با تردیدهای جدی مواجه کرده است.
شکست نمادین در گیومری
شکست در گیومری، دومین شهر بزرگ ارمنستان و محل استقرار پایگاه 102 نظامی روسیه، برای پاشینیان اهمیتی نمادین دارد. او در سال 2018، راهپیمایی معروف خود برای سرنگونی دولت وقت را از همین شهر آغاز کرده بود. 
در انتخابات اخیر گیومری، نامزد حزب پاشینیان تنها 36.21 درصد آرا را کسب کرد و در مقابل، واردان گوکاسیان، شهردار اسبق و بسیار جنجالی این شهر که این بار از طرف حزب کمونیست نامزد شده بود، با کسب 20.5 درصد آرا دوم شد.
سایر احزاب مخالف نیز در مجموع آرای قابل توجهی کسب کردند و حزب حاکم نتوانست اکثریت کرسی‌های شورای شهر را به دست آورد. حتی یک ائتلاف جدید فراپارلمانی طرفدار اتحادیه اروپا که گفته می‌شد به پاشینیان نزدیک است، نتوانست حد نصاب 6 درصدی را کسب کند.
پیروزی گوکاسیان بسیار غیرمنتظره بود. او سوابق بحث‌برانگیزی از جمله اتهامات فساد و خشونت در دوران شهرداری خود (1999-2012) دارد. با این حال، تمامی احزاب مخالف حاضر در شورای شهر جدید گیومری، از انتخاب او به عنوان شهردار حمایت کردند، حتی حزبی که یکی از اعضای خود را در نتیجه درگیری با بستگان گوکاسیان از دست داده بود! این امر نشان‌دهنده عزم مخالفان برای کنار زدن حزب حاکم به هر قیمتی است.
پیامدهای سیاسی و ژئوپلیتیکی
کنترل اپوزیسیون بر شورای شهر گیومری، برنامه‌های غرب‌گرایانه و تلاش‌های پاشینیان برای عادی‌سازی روابط با ترکیه را با مشکل مواجه می‌کند. گوکاسیان چهره‌ای به شدت طرفدار روسیه و مخالف ترکیه است و پس از انتخاب به شهرداری، خواستار تشکیل «کشور متحد» با روسیه به سبک بلاروس شده است.
این در حالی است که عادی‌سازی روابط با ترکیه و بازگشایی راه‌آهن گیومری-قارص، یکی از محورهای سیاست خارجی پاشینیان برای کاهش وابستگی به روسیه و نزدیکی به غرب محسوب می‌شود. همزمان، تحقیقات کیفری علیه گوکاسیان به اتهام تلاش برای خرید رأی و حمل سلاح غیرمجاز نیز در جریان است.
در منطقه پاراکار در نزدیکی ایروان نیز، حزب اپوزیسیون «کشور زنده» که گفته می‌شود با روبن واردانیان، تاجر ثروتمند ارمنی-روسی (که هم‌اکنون در باکو در بازداشت و محاکمه به سر می‌برد) مرتبط است، با کسب بیش از 56 درصد آرا به پیروزی قاطعی دست یافت.
این نتایج باعث شد برخی تحلیلگران از «آغاز پایان» دوران پاشینیان سخن بگویند، هرچند شاید این پیش‌بینی‌ها کمی زودهنگام باشد. حامیان دولت استدلال می‌کنند که حزب حاکم پیشتر نیز در انتخابات محلی گیومری شکست خورده بود و افزایش چشمگیر مشارکت مردمی در انتخابات اخیر (از 24 درصد در سال 2021 به بیش از 42 درصد) لزوماً به معنای رویگردانی کامل از پاشینیان نیست. خود پاشینیان نیز در بیانیه‌ای تلاش کرد نتایج را کم‌اهمیت جلوه دهد و آن را نمونه‌ای از یک انتخابات دموکراتیک خواند.
چالش‌های پیش رو؛ از قانون اساسی تا توازن میان مسکو و غرب
با این حال، نادیده گرفتن پیامدهای سیاسی این شکست‌ها دشوار است. پاشینیان برای پیشبرد برنامه‌های کلیدی خود، به‌ویژه برگزاری همه‌پرسی برای تغییر قانون اساسی (که آن را پیش‌نیاز امضای پیمان صلح با جمهوری آذربایجان می‌داند) و عادی‌سازی روابط با باکو و آنکارا، نیاز به کسب اکثریت مطلق در انتخابات پارلمانی سال 2026 دارد. نتایج اخیر و انرژی گرفتن اپوزیسیون، دستیابی به این هدف را دشوارتر از پیش می‌کند.
در این میان، زمزمه‌هایی درباره احتمال تلاش پاشینیان برای تغییر سیستم پارلمانی از طریق همه‌پرسی قانون اساسی نیز شنیده می‌شود، هرچند شهردار ایروان اخیراً این گمانه‌زنی‌ها را رد کرده است.
پیچیدگی‌های منطقه‌ای نیز مزید بر علت شده است. امضای پیمان صلح با باکو به تغییر قانون اساسی ارمنستان گره خورده و در عین حال، نشانه‌هایی از تلاش روسیه برای تعامل مجدد و افزایش نفوذ در منطقه، محاسبات را پیچیده‌تر می‌کند.
در همین راستا، پذیرش دعوت ولادیمیر پوتین توسط پاشینیان برای شرکت در مراسم 9 مه (روز پیروزی) در مسکو – پس از غیبت در سال گذشته – به عنوان گامی برای کاهش تنش در روابط با روسیه تلقی شد. گزارش‌هایی نیز مبنی بر دستور پاشینیان به مقامات دولتی برای ازسرگیری تماس‌ها با همتایان روس در اواخر ماه مارس منتشر شده است.
این نشان می‌دهد که پاشینیان در حال تلاش برای ایجاد توازنی دشوار است. فاصله گرفتن از مسکو به معنای قطع کامل وابستگی‌ها نیست؛ ارمنستان همچنان در بخش‌های اقتصادی و انرژی به شدت به روسیه وابسته است و برای دسترسی به اروپا از طریق قفقاز جنوبی و ایفای نقش در کریدور میانی، نیازمند بازگشایی مرز با ترکیه است؛ هدفی که باکو با آن مخالف است و آن را در راستای به حاشیه راندن گرجستان (متحد نزدیک باکو) می‌بیند.
نخست‌وزیر ارمنستان برای بقای سیاسی و موفقیت در انتخابات آتی، باید بتواند چشم‌اندازی قانع‌کننده از «ارمنستان واقعی» به مردم ارائه دهد؛ ارمنستانی که بر شکست نظامی، رکود اقتصادی و انزوای منطقه‌ای غلبه کرده باشد. اما خاطره «انقلاب مخملی» 2018 برای بسیاری از ارامنه رنگ باخته و اکنون میراث پاشینیان بیشتر با از دست دادن قره‌باغ و کشمکش‌های قدرت در داخل و منطقه تعریف می‌شود.
پاشینیان تاکنون از عدم وجود یک «نیروی سوم» قدرتمند و متحد که بتواند بخش بزرگی از جامعه ناراضی (که نه از او و نه از اپوزیسیون سنتی حمایت می‌کنند) را نمایندگی کند، سود برده است (کشمکش میان سرژ سارگسیان و روبرت کوچاریان، رهبران سابق، گواه این امر است). با این حال، تداوم این وضعیت، خطر تشکیل یک پارلمان معلق و بدون اکثریت قاطع در انتخابات آینده را، برای اولین بار در تاریخ ارمنستان پس از استقلال، افزایش می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1583575/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

سقوط 7 تن از اعضای یک خانواده در چاه کشاورزی؛ 6 نفر جان باختند

مقاومت غیرمنتظره؛ گوشی گوگل 4 روز در جکوزی ماند و سالم بیرون آمد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

بدون تعارف امشب با حاج علی ملائکه مداح و خادم حرم مطهر رضوی

جشن بزرگ امام رضایی ها در تهران

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

احتمال استفاده از تراشه اگزینوس 2600 در سری گلکسی S26 افزایش یافت

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

این لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد

عضو سابق راکستار: GTA 6 در مقایسه با دیگر عناوین ارزش 80 دلار را دارد

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

طراحی دایره‌ای گلکسی واچ سامسونگ اصلاح می‌شود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

آماده‌باش تمام نیروهای امدادی برای برگزاری اجتماع امام رضایی‌ها

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

ترافیک سنگین در محور کندوان؛ یک طرفه‌شدن جاده چالوس از ساعت 18

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

تشدید مراقبت از بیماری‌های حاد تنفسی با تاکید بر کرونا و آنفلوانزا

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

جدیدترین تصاویر تبلیغاتی گلکسی S25 اج از عمر باتری 1 روزه خبر می‌دهند

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

یک مقام آگاه از قوه قضاییه: حکم قطعی برای تتلو صادر نشده است

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

مایک هاکبی: به زودی کمک‌های انسانی به غزه وارد خواهد شد

تغییر ساعت آغاز به کار متروی تهران از فردا

ویجت نوار جستجو گوگل در اندروید بازطراحی خواهد شد

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

6 میلیون ایرانی به آسم مبتلا هستند

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟