پیام ویژه

آخرين مطالب

واکاوی ابعاد ناگفته از شکست اطلاعاتی اسرائیل در 7 اکتبر 2023 ویژه سایر رسانه ها

واکاوی ابعاد ناگفته از شکست اطلاعاتی اسرائیل در 7 اکتبر 2023
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تسنیم / در گزارش‌های تحقیقاتی که در یکسال گذشته در خصوص بررسی عوامل غافلگیری در 7 اکتبر منتشر شده، آمده است که پس از ورود حدود سه هزار نیروی حماس به داخل خاک اسرائیل، همچنان سیستم دفاعی و امنیتی اسرائیل تا ساعت‌ها ناتوان از آن بود که از شوک خارج شود.
یکی از موضوعاتی که در یکسال گذشته به اشکال مختلف مورد توجه نهادهای نظارتی رژیم صهیونیستی بوده، یافتن عوامل و اشخاصی است که در نهایت باعث و بانی شکست ارتش اسرائیل در 7 اکتبر 2023 و موفقیت حماس در این اقدام غافلگیرانه شدند. در این خصوص «کمیته تحقیقات مدنی» گزارشی منتشر کرد که برای تهیه آن با ده‌ها شاهد و مقامات ارشد سابق نظامی و سیاسی مصاحبه کرده است.
بازار


در جمع بندی کمیته مزبور، علت اصلی شکست اطلاعاتی روز 7 اکتبر این بود که سران سیاسی و نظامی چشم خود را به روی واقعیات بسته بودند. براین اساس کابینه و نهادهای امنیتی-ارتش اسرائیل، شین بت و سایر آژانس‌ها در انجام مأموریت خود یعنی حفاظت از شهروندان به طور کامل شکست خوردند.


در همین راستا نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو مسئول اصلی این وضعیت معرفی شد که دلایل آن شامل این موارد بود: عدم حمله پیشگیرانه به حماس، بی‌توجهی به هشدارها، ایجاد دودستگی در اسرائیل در نتیجه ارائه لایحه اصلاحات قضائی، انتقال قدرت بین وزارتخانه‌های مختلف و عدم امکان پاسخگویی به نیازهای مختلف در جبهه داخلی.
علاوه بر نخست وزیر، نهادهای اطلاعاتی یعنی شین بت و آمان نیز هشدارها را کاملاً نادیده گرفتند و نمی‌دانستند چگونه اخطار بدهند. کاهش حضور نظامی ارتش در اطراف مرز نوار غزه، عدم آمادگی سربازان در فرماندهی جنوب، رها کردن ناظران زن به سرنوشت خود از دیگر قصورهای فرماندهان و روسای این نهادها هستند.
همچنین رده فرماندهی در ارتش هم مسئول عدم ارسال فوری هشدار به فرماندهان و سربازان میدانی بود تا آنها بتوانند آماده حضور در صحنه نبرد شوند. در نتیجه، فرماندهی جنوب و لشکر غزه در 7 اکتبر شکست خوردند تا جایی که همه سیستم‌های دفاعی از بین رفتند و نیروهای میدانی به حال خود رها شدند و ساعت‌های طولانی هیچ نیروی کمکی نرسید. بخشی از فرماندهی ارتش اسرائیل نیز به دلیل تأکید بر ایده «ارتش کوچک و هوشمند» و تکیه بیش از حد بر فناوری، مسئول این شکست معرفی شدند.

پیام ویژه


علاوه بر این نفتالی بنت و یائیر لاپید، نخست وزیران سابق، نیز مسئول تصمیم‌گیری بابت عدم انجام حمله پیشگیرانه به حماس و حفظ مفهوم «ارائه پول برای حماس در ازای عدم واکنش نظامی‌اش علیه اسرائیل» مقصر اعلام شدند.
افزون براین نهادها، این گزارش تأکید کرد وزرای کابینه در اکثر وزارتخانه‌های مختلف به دلیل ناتوانی در پاسخگویی به خانواده‌های مفقودین و ربوده شدگان، عدم پاسخگویی به نیاز نظامیان برای رسیدن به جبهه‌های جنوب و شمال، عدم پاسخگویی و رسیدگی نکردن به خانواده‌های تخلیه شدگان و فرزندانشان در شمال و جنوب هم مسئول فروپاشی سیستم امنیتی رژیم در هفتم اکتبر بودند.[1]
در همین رابطه «هاآرتص» در مطلبی به گزارش دیگری استناد کرده است که نشان می‌دهد شب قبل از حمله 7 اکتبر، شین‌بت هشداری به چندین آژانس امنیتی از جمله شورای امنیت ملی (NSC) و پلیس درباره فعالیت غیرعادی حماس در غزه صادر کرد. سند هشدار شامل اطلاعاتی در مورد فعالیت غیرعادی در شبکه سیم کارت چندین عامل حماس بود. شین بت تأکید کرده بود این فعالیت غیرمعمول، ممکن است نشان دهنده احتمال فعالیت تهاجمی حماس باشد. اما ستاد امنیت ملی (MLA) هیچ اقدامی در پی دریافت این اطلاعات انجام نداد. از طرفی، پلیس آمادگی خود را در جنوب تغییر نداد و حتی اجازه داد که جشنواره سوپر «نوا» برگزار شود. در آن زمان ارزیابی غالب این بود که این یک مانور تمرینی حماس است.[2]
یک گزارش ویژه دیگر که در دسامبر 2024 منتشر شد، مشخص می‌کند حرکت نیروهای حماس در نوار غزه برای آماده‌سازی جهت حمله 7 اکتبر حدود نیم ساعت قبل از نفوذ به سرزمین‌های اشغالی، موجب ثبت لرزه‌هایی در مراکز زلزله‌نگاری شده است. در ساعات اولیه صبح روز 7 اکتبر، این ایستگاه‌ها صدای بسیار غیرمعمولی را دریافت کردند که می‌توان آن را با اهمیت بالایی به حرکت خودروهای سنگین به سمت نقاط تجمع این تجهیزات نسبت داد.
سه مورد از این ایستگاه‌های زمین‌شناسی، در فاصله 30 تا 50 کیلومتر مرز نوار غزه قرار دارند. داده‌های این سه ایستگاه نشان می‌دهد صدای لرزه‌ای که از ساعت 06:00 شروع شد، با نزدیک‌تر شدن زمان حمله، قوی‌تر شد. طبق این داده‌ها می‌توان گفت نیروها با سرعت بین 25 تا 50 کیلومتر در ساعت در محور صلاح‌الدین پیشروی می‌کردند.[3]

پیام ویژه


در اوائل ماه مارس 2025 نیز ارتش رژیم صهیونیستی و شین بت، نخستین گزارش تحقیقاتی خود در مورد 7 اکتبر را با تمرکز بر پایگاه نظامی «ناحال عوز» و کیبوتص «کفر غزه» منتشر کردند. در این گزارش آمده است یک کتابچه پیدا شده که نشان می‌دهد حماس از تمام جزئیات پایگاه ناحال عوز اطلاع داشت که در نتیجه آن باعث شد 250 نیروی نخبه حماس بتوانند این پایگاه را به راحتی در اختیار بگیرند. در این پایگاه 53 نظامی صهیونیست کشته و 10 نظامی دیگر نیز به اسارت گرفته شدند. همچنین آنچه منجر به ربوده شدن ناظران زن از پایگاه ناحال عوز شد این بود که چندین واحد مختلف بدون هماهنگی با هم، در آنجا فعالیت می‌کردند. در این مرحله گردان 414 که مسئولیت سیستم جمع‌آوری اطلاعات را بر عهده دارد، پنج ساعت و نیم بعد از موج اول حمله وارد عمل شد.[4]
گزارش مذکور نشان می‌دهد دروازه‌های کیبوتص کفر غزه، دوربین‌های امنیتی و برنامه غیرنظامی اختصاصی برای انتقال هشدارهای اضطراری کار نمی‌کرد. به دلیل نقص در سیستم اطلاع رسانی، ساکنان مجبور به استفاده از گروه‌های واتس‌آپ برای انتقال اطلاعات شدند. در این بررسی‌ها مشخص گردید لشکر شمال برای یک سناریوی حمله غافلگیرانه گسترده آماده نبود و بنابراین هیچ نیرویی آماده پاسخگویی سریعی نداشت.[5]
افزون براین، تحقیقات ارتش اسرائیل نشان می‌دهد تا ظهر روز 7 اکتبر، صدها نظامی در کنار فرماندهان گردان، فرماندهان تیپ و دو فرمانده لشکر در این شهرک حضور داشتند ولی هیچ‌کس کنترل وضعیت را به دست نیاورد.[6] پس از انتشار این گزارش، وبسایت معاریو نظرسنجی‌ای انجام داد تا مشخص کند گزارش تحقیقاتی ارتش چه تأثیری بر میزان اعتماد ساکنان سرزمین‌های اشغالی به این نهاد گذاشته است. در این بررسی مشخص شد 48 درصد از میزان اعتمادشان به ارتش کاهش یافته است.[7]

پیام ویژه


بنابراین واقعیت این است که سیستم‌های اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل در ارزیابی‌های امنیتی‌ با خطاهای زیادی روبرو هستند. چنین سیستم‌هایی که نتوانستند علائم هشدار را درک و تحولات نزدیک به مرز خود را به درستی تحلیل کند، بی‌تردید در ارزیابی‌های دیگر خود هم همین اندازه خطا خواهند داشت. اما فرماندهان ارتش و مقامات سیاسی از روز 7 اکتبر 2023 تا امروز تلاش کردند با استفاده از ابزار نظامی و قدرت آتش این ناکارآمدی را پنهان سازند.
در گزارش‌های تحقیقاتی که در یکسال گذشته در خصوص بررسی عوامل غافلگیری در 7 اکتبر منتشر شده، آمده است که پس از ورود حدود سه هزار نیروی حماس به داخل خاک اسرائیل، همچنان سیستم دفاعی و امنیتی اسرائیل تا ساعتها ناتوان از آن بود که از شوک خارج شود. نتیجه آن هم نبرد سه روزه بین نیروهای حماس و ارتش در خاک اسرائیل بود. در واکنش به چنین غافلگیری و شکست در تأمین امنیت، اسرائیل بر آن شده است تا با سیطره بر خاک کشورها و سرزمین‌های فلسطینی‌ها در سوریه، لبنان، نوار غزه و کرانه باختری مناطق حائلی را ایجاد کند تا به نوعی ناتوانی و کم کاری در ارزیابی‌های امنیتی آینده را برطرف سازد.
بنابراین همچنان ساکنین مناطق مرزی نگرانی‌های امنیتی جدی دارند. به همین دلیل با وجود گذشت بیش از 18 ماه از شروع جنگ غزه، شهرک‌های واقع شده در مناطق صفر تا دو کیلومتری مرز باریکه غزه، تخلیه شده باقی مانده‌اند. علت این مسئله از یکسو به عدم بازسازی تخریب‌ها برمی‌گردد و از سوی دیگر بحث اطمینان از تأمین امنیت ساکنین آن شهرک‌ها مطرح است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1583580/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

ادعای ترامپ: موفق‌ترین 100 روز در تاریخ آمریکا را سپری کرده‌ایم

تماشای تلویزیون بدون نیاز به اینترنت و وای‌فای؛ مالک نوکیا گوشی متفاوتی می‌سازد

رده بندی بهترین دوربین گوشی جهان در ماه آوریل؛ خبری از سامسونگ نیست

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

تنش جدید در اسرائیل؛ آتش‌سوزی‌ها عمدی هستند؟

حمله پهپادی یمن علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

روبیو: تصمیماتی در حوزه سیاست خارجی می‌گیریم که برای آمریکا خوب باشد

رژیم صهیونیستی 800 کودک را از حق تحصیل محروم خواهد کرد

قتل داماد با چاقو؛ قاتل گیر قاچاقچیان کلاهبردار افتاد

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

گام بلند سامسونگ برای ایجاد انقلاب در گوشی های آینده

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

وزیر خارجه پاکستان: به اقدامات تنش‌آمیز هند شدیداً پاسخ می‌دهیم

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

شهباز شریف هند را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرد

حمله هکرها به سامانه پرداخت الکترونیکی رژیم صهیونیستی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

ترامپ: چین وضعیت بسیار بدی دارد

اوکراین: آتش‌بس 30 روزه می‌خواهیم

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

تبریک روز‌ دختر از میان دود و آتش!

بدمستی مرد جوان به قتل مقابل جگرکی منجر شد

پوکو F7 حالا فاصله چندانی تا عرضه رسمی ندارد

عون: در سفر محمود عباس، مسئله سلاح فلسطینی‌ها در لبنان بررسی می‌شود

الزامی شدن استفاده از سامانه املاک و اسکان در بیمه‌ها

دیه جان‌باختگان حادثه انفجار بندر شهید رجایی واریز شد

داستان یک مرد؛ آتش‌نشانی که خودش را از تهران به بندرعباس رساند

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

ترامپ: با چین به توافق خواهیم رسید

آتش‌سوزی بی‌سابقه در تاریخ اسرائیل؛ حمل و نقل مختل شد

قتل زن آرایشگر 40 ساله؛ شناسایی قاتل ادامه دارد

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

پوتین: دیر یا زود روابط روسیه با اروپا احیا می‌شود

سقوط در دریای سرخ