پیام ویژه

آخرين مطالب

تداوم فروش طلای سیاه ایران؛ ناوگان زامبی چگونه به تجارت نفت کمک کرد؟ اقتصادي

تداوم فروش طلای سیاه ایران؛ ناوگان زامبی چگونه به تجارت نفت کمک کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تجارت نیوز / دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، به‌تازگی عنوان کرد: هر شخصی که از ایران نفت بخرد، حق تجارت با آمریکا را ندارد. با این حال گزارش‌ها حاکی از آن است که چین همچنان به خرید نفت از ایران ادامه می‌دهد. این پرسش مطرح می‌شود که پکن چگونه این تجارت را ادامه می‌دهد؟ آیا چین ابایی از تهدید آمریکا ندارد یا به طرق متعددی روند تجارت نفت با ایران را ادامه می‌دهد تا ضربه‌ای به ارتباط خود با آمریکا وارد نشود؟
تجارت نفت ایران بعد از انقلاب اسلامی با تحریم‌های متعددی روبه‌رو بوده است. بخش مهمی از درآمد ارزی کشور از طریق تجارت نفت تامین می‌شود و نوسان بسیاری در طول زمان داشته است. این بار قرار است تجارت نفت ایران با محدودیت‌های بیشتری روبه‌رو شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز پنج‌شنبه 11 اردیبهشت اعلام کرد: هر شخصی از ایران نفت خریداری کند، حق تجارت با آمریکا را ندارد. این همان کاری است که دوره پیشین انجام شد.
او همچنین با انتشار پستی در شبکه اجتماعی Truth Social عنوان کرد: هر کشور یا فردی که به هر میزان نفت یا پتروشیمی از ایران خریداری کند، بلافاصله مشمول تحریم‌های ثانویه می‌شود. آنها به هیچ‌وجه و تحت هیچ شرایطی اجازه ندارند با ایالات متحده آمریکا تجارت کنند.
آن‌طور که رویترز گزارش داد، اظهارات ترامپ پس از به تعویق افتادن مذاکرات اخیر آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح شده است؛ مذاکراتی که قرار بود روز شنبه در رم برگزار شود. یک مقام ارشد ایرانی به خبرگزاری رویترز گفت: «تاریخ جدید بسته به رویکرد ایالات متحده تعیین می‌شود.».
با توجه به تهدیدها و تحریم‌های جدید، باید دید موضع چین به‌عنوان مهم‌ترین خریدار نفتی ایران چیست؟
تحریم‌های ثانویه علیه خریداران نفتی ایران
دولت ترامپ تاکنون تحریم‌هایی را علیه صنعت نفت ایران اعمال کرده است که شامل افراد، نفتکش‌های دخیل در تجارت نفت، پایانه‌های ذخیره‌سازی نفت خام در چین و پالایشگاه‌های مستقل چین می‌شود که به تجارت نفت و محصولات پتروشیمی ایران متهم شده‌اند.
در جدیدترین دور تحریم‌ها، وزارت امور خارجه آمریکا در تاریخ 30 آوریل اعلام کرد که تحریم‌های جدید علیه ایران، چهار فروشنده و یک خریدار محصولات پتروشیمی ایران را هدف قرار می‌دهد که صدها میلیون دلار منابع مالی برای ایران ایجاد کرده‌اند.
در این بیانیه آمده است که خریدار، یک نهاد مستقر در ترکیه است که بیش از 15 میلیون دلار محموله حاوی محصولات پتروشیمی با منشا ایرانی را از چند شرکت ایرانی که پیش‌تر توسط آمریکا تحریم شده‌اند، وارد کرده است.
در ادامه این تحریم‌ها، تهدیدهای ترامپ به تحریم ثانویه کشورها آغاز شد.
آن‌طور که رویترز گزارش داده، تحلیل‌گران گفته‌اند که برای مقابله واقعی با صادرات نفت ایران، آمریکا باید تحریم‌های ثانویه‌ای را علیه نهادهایی مانند بانک‌های چینی که خرید نفت ایران را تسهیل می‌کنند، اعمال کند؛ چراکه چین بزرگ‌ترین خریدار نفت خام ایران است.
تحریم‌های ثانویه آن دسته از تحریم‌هایی هستند که یک کشور، کشور دوم را به دلیل تجارت با کشور سومی مجازات می‌کند. ایالات متحده از این ابزار فشار قدرتمند برخوردار است.
با توجه به دور جدید تحریم‌ها تاکنون ترکیه و چین به دلیل تجارت نفت با ایران مشمول تحریم شده‌اند. اما آیا تحریم‌ها علیه شریکان نفتی ایران تشدید می‌شود؟
تداوم خرید نفت ایران توسط چین
آن‌طور که تانکر ترکرز نوشت: بسیاری از نفتکش‌هایی که نفت تحریم‌شده ایران را به چین تحویل می‌دهند، این کار را تحت پوشش هویت‌های جعلی نفتکش‌های ازکارافتاده انجام می‌دهند. تانکر ترکرز نام این ناوگان را «ناوگان زامبی» نهاده است.
تحلیل‌گر تانکرز ترکرز پس از تهدیدهای اخیر ترامپ اشاره کرد: آیا ترامپ می‌تواند غول‌های نفتی چین مثل «سینوپک» یا «گروه بندری شاندونگ» را به چالش بکشد؟ داده‌های جدید نشان می‌دهند نفتکش تحریم‌شده «گدر ویو» به‌تازگی یک محموله نفتی ایرانی را در ترمینال «دونگجیاکو» تخلیه کرده است.
در ماه ژانویه، «گروه بندری شاندونگ» اعلام کرد که ترمینال‌های «چینگ‌دائو» و سایر ترمینال‌هایی که تحت کنترل دارد، دیگر نفتکش‌های تحریم‌شده آمریکا را نمی‌پذیرند. اما داده‌ها نشان می‌دهند که این موضوع اتفاق نیفتاده است.
داده‌های ردیابی کشتی‌های تانکر ترکرز نشان می‌دهند «گدر ویو» بین 23 تا 30 آوریل در آن‌جا حضور داشته است. این کشتی که پیش‌تر با نام «MS Angia» شناخته می‌شد، یکی از 9 نفتکشی بود که در تاریخ 24 دسامبر توسط آمریکا به دلیل تجارت محصولات پتروشیمی و نفتی ایران تحریم شد.
این نفتکش تحت پرچم سان‌مارینو، منطقه‌ای محصور در ایتالیا، فعالیت می‌کند.
همچنین براساس داده‌های کپلر، میزان واردات نفت ایران توسط چین در ماه مارس 1.9 میلیون بشکه و در ماه آوریل، 1.5 میلیون بشکه بوده است.
به گفته تانکر ترکرز، به‌احتمال زیاد این کاهش ناشی از ذخیره‌سازی شناور نفت در کشتی‌های «ناوگان تاریک» در نزدیکی مجمع‌الجزایر ریائو است، اما در نهایت نفت مذکور به چین می‌رسد. آیا ترامپ می‌تواند جلوی این روند را بگیرد؟
چرا چین همچنان به خرید نفت از ایران ادامه می‌دهد؟
روند خرید نفت ایران توسط چین نشان می‌دهد که پالایشگاه‌های کوچک چینی موسوم به تی‌پات‌ها، همچنان به خرید نفت ایران ادامه می‌دهند. این پالایشگاه‌ها از قوانین بین‌المللی مصون هستند و به این دلیل به خریداری نفت ایران تاکنون ادامه داده‌اند.
پالایشگاه‌های دولتی چین از ایران نفت خریداری نمی‌کنند و تنها پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌هایی که از قوانین بین‌المللی مصون هستند از ایران نفت می‌خرند. این موضوع به‌احتمال زیاد دلیل اصلی تداوم خرید نفت ایران توسط چین است.
دنیای اقتصاد به نقل از حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ایران، در واکنش به تهدیدات ترامپ نوشت: «این حرف‌ها جدید نیست. خریداران نفت خام ایران با آمریکا دادوستدی ندارند و او نمی‌تواند تجارت چین با آمریکا را متوقف کند.».
به نظر می‌رسد که پالایشگاه‌های کوچک چینی با وجود انواع شیوه‌های دور زدن تحریم، ترسی از خرید نفت ایران ندارند. اما باید در نظر گرفت که رئیس جمهوری آمریکا تاکنون دو پالایشگاه کوچک چینی را به‌طور مستقیم تحریم کرده است.
با این حال با توجه به اظهارات حسینی و البته نوع ساختار این پالایشگاه‌های خصوصی و مصون بودن از قوانین بین‌المللی، خرید نفت از ایران توسط این نهادها ادامه می‌یابد. با توجه به تغییر نام نفتکش‌های تحریم‌شده برای تداوم واردات نفت از ایران، به‌نظر می‌رسد که چین در حال اتخاذ شیوه‌های جدید برای دور زدن تحریم‌های آمریکاست.
در همین زمینه بعید است تجارت میلیارد دلاری چین و آمریکا به دلیل نفت ایران متوقف شود. میزان صادرات نفت ایران به چین، به‌طور میانگین 1.5 میلیون بشکه در روز است که همین میزان نیز با تخفیف‌های بالایی عرضه می‌شود.
با این حال، سال 2024 تجارت کالا بین چین و آمریکا، به حدود 585 میلیارد دلار رسید. با توجه به این شرایط، هر دو کشور حاضر نیستند که تجارت را متوقف کنند و به احتمال زیاد به نوعی از توافق می‌رسند و چین کماکان از مواهب نفت ارزان ایران با به‌کارگیری روش‌های پیچیده‌تری برای دور زدن تحریم، بهره‌مند می‌شود.
پیش‌تر نرسی قربان، کارشناس انرژی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز در مورد سناریوی به‌سرانجام نرسیدن مذاکرات عنوان کرد: ایران نفت را با تخفیف می‌فروشد و کماکان برخی پالایشگاه‌های کوچک چینی اقدام به خرید نفت ارزان ایران می‌کنند. این پالایشگاه‌ها نگران مشکل آمریکا نیستند؛ چراکه آنها رابطه تجاری با آمریکا ندارند و دنبال منافع خود هستند.
وی در نهایت خاطرنشان کرد: این موضوع درنهایت بستگی به نظر دولت چین دارد. اگر دولت چین به این پالایشگاه‌ها اجازه دهد که نفت ایران را خریداری کنند، تعدادی از آنها کماکان نفت را از ایران می‌خرند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1586583/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ هوشیاری تیم ایران در برابرِ «فهرست مطالبات» آمریکا

هفت مصدوم در طوفان شب گذشته تهران

سرمقاله سازندگی/ تیغ در دست زنگی مست

ارتش رژیم اسرائیل ده‌ها هزار نفر از نیروهای ذخیره را فراخواند

تداوم بارش در غرب، مرکز و شمال کشور

افزایش مزد کارگران کمتر از تورم در 7 سال اخیر

تعرفه‌های جدید آب اعلام شد؛ رشد 28 درصدی برای بدمصرف‌ها

مدل اگزینوس گلکسی S26 فقط راهی بازار اروپا می‌شود

کیم جونگ اون: انقلاب دوم زرهی در راه است

شمارش معکوس برای قصاص نامادری پسر 6 ساله

سهم 55 درصدی سزارین از زایمان‌ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ زیان‏‏‌دیدگان چالش‏‏‌های موجود در بازار داروی ایران

تعیین نخست‌وزیر جدید برای دولت وابسته به ریاض در یمن

دیدار مدیران کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان‌های آذربایجان غربی و شرقی با خانواده‌ شهید آیت‌الله آل‌ هاشم

قیمت مرغ منجمد تعیین شد

7 ریسک بازار سرمایه و راهکارهای پیشنهادی

26 حمله هوایی آمریکا به یمن

اروپا نسل 6 جنگنده‌های اف-35 را می‌سازد

جنگنده‌های صهیونیست مناطق مختلف غزه را بمباران کردند

بازدید سرپرست اداره کل امور مشاورین در دستگاههای اجرایی از بیمارستان صدر

مرد 62 ساله همسرش را با گرز کشت/ متهم: زنم مرا تحقیر می کرد

سرمقاله خراسان/ کمک یمن به امنیت ملی ایران

ماجرای آتش‌سوزی جنب نیروگاه منتظر قائم البرز چه بود؟

کارخانه فعال تولید شرکت های صوری

مشقت کار در تونل های زیرزمینی

صد روز تکان‌دهنده در سیاست خارجی آمریکا

صبح جمعه با جولانی

پاکستان: به‌دنبال درگیری با هند نیستیم، اما پاسخ ما فراموش‌نشدنی است

مدل ویژه 20 سالگی آیفون احتمالاً طراحی تمام‌صفحه خواهد داشت

صدای پیامک ها بلندتر از قانون

انصارالله: آمریکا افسار اسرائیل را در سوریه باز گذاشته است

اعطای تسهیلات تا سقف 4 میلیارد تومان به مشاغل خانگی

حقوق پایه مدیرعامل انویدیا برای اولین‌بار از سال 2015 افزایش می‌یابد

آمیتاب باچان استودیوی بازیسازی می‌زند؛ بازی عصر بهارات برای کامپیوتر معرفی شد

زندگی یا نمایش زندگی!؟

چین و روسیه در آسمان به جنگ آمریکا می‌روند

کارشناس انرژی دلایل ناترازی بنزین را شرح داد

ماجرای آتش‌سوزی تاریخی در اسرائیل

سقوط مرگبار کودک 7 ساله از طبقه هفتم ساختمان

راز قتل دختر و پسر مفقود شده بر ملا شد

مشاغل غیر رسمی حدود 57 درصد بازار کار ایران را تشکیل می‌دهد

رونمایی از پشت پرده زندگی شخصی پوتین

چشمان بسته گمرک

سفر نتانیاهو به آذربایجان به تعویق افتاد

مرز تهران و البرز لرزید

وزش باد شدید در تهران آغاز شد

از فشار تا گفت‌وگو

تدارک رژیم صهیونیستی برای حمله گسترده به سوریه

بیشترین و کمترین موزه‌ها در کدام استان‌ها است؟

هویت 10 جان‌باخته دیگر حادثه انفجار بندر شهید رجایی شناسایی شد