پیام ویژه

آخرين مطالب

تایم: حوضه آبریز سند سلاحی در دست هند علیه پاکستان است بين الملل

تایم: حوضه آبریز سند سلاحی در دست هند علیه پاکستان است
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - رسانه آمریکایی نوشته هم‌زمان با تشدید تنش‌های نظامی بین هند و پاکستان که تهدید دهلی به قطع جریان آب رودخانه‌های مشترک در حوضه آبریز «سِند» را در پی داشته،‌ کارشناسان هشدار دادند این تصمیم در بر دارنده تهدیدهایی جدی برای اقتصاد وابسته به کشاورزی پاکستان است.
هم‌زمان با شدیدترین حملات هوایی هند به خاک پاکستان در دوران صلح رسمی بین دو کشور و تبادل آتش مداوم در مرز کشمیر، ناظران نگران تشدید تنش‌ها بین این دو همسایه هسته‌ای هستند. اما فراتر از گلوله و موشک، هند از آب به عنوان سلاح دیگری در این مناقشه استفاده کرده که پاکستان آن را «اقدام جنگی» خوانده است.
فسخ پیمانی که مبنای صلح بود
مجله تایم با این مقدمه در گزارشی درباره بحران آب در میانه تنش‌های اسلام‌آباد و دهلی نوشت: نیروهای مسلح پاکستان اعلام کردند از اهداف حملات هوایی هند در بامداد چهارشنبه، پروژه برق‌آبی نیلوم-جهلم این کشور بود. این حملات تنها چند ساعت پس از آن رخ داد که نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، اعلام کرد کشورش مانع از جریان آب به خارج از مرزها خواهد شد. 
مودی سه‌شنبه گفت: اکنون آب هند برای منافع هند جریان خواهد یافت، برای منافع هند ذخیره خواهد شد و برای پیشرفت هند مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
هند اواخر آوریل، پس از حمله تروریستی در پهلگام ایالت جامو و کشمیر که دهلی نو آن را «اقدامات تروریستی مداوم پاکستان در مرزها» خواند، فسخ پیمان «آب‌های سِند» را پس از 65 سال اعلام کرد. 
بازار
در پاسخ، پاکستان با رد ادعای نقش داشتن در این حمله، هشدار داد هرگونه تلاش برای قطع جریان آب از سوی هند که در بالادست جریان آب قرار دارد، «به عنوان یک اقدام جنگی تلقی شده و با تمام قوای ملی پاسخ داده خواهد شد.»
پیمان آب‌های سند در سال 1960 با میانجیگری بانک جهانی و پس از استقلال هند و پاکستان از بریتانیا در سال 1947 منعقد شد. این پیمان دسترسی به شش رودخانه حوضه سند را تقسیم کرد و کنترل رودخانه‌های شرقی راوی، بیاس و ستلج را به هند داده و دسترسی پاکستان به رودخانه‌های غربی سند، جهلم و چناب را تضمین کرد. این پیمان به دلیل وابستگی هر دو کشور به سیستم آبی حوضه سند برای آبیاری زمین‌های کشاورزی، به مبنای صلح در منطقه تبدیل شد. 
برخی تحلیلگران هندی ادعا کرده‌اند این پیمان برای پاکستان که در پایین‌دست قرار دارد بسیار «سخاوتمندانه» بوده، چرا که 80 درصد آب این حوضه آبریز را دریافت می‌کند. طبق این پیمان، هند نمی‌تواند جز برای مصارف محدود کشاورزی و تولید برق‌آبی، زیرساخت‌هایی بسازد که جریان آب رودخانه‌های غربی را محدود یا منحرف کند. هند تا پیش از خروج یکجانبه در آوریل، حتی در طول جنگ‌ها با پاکستان نیز عموما به این پیمان پایبند بود. 
تهدیدی جدی برای پاکستان در پایین‌دست حوضه آبریز سند
تایم نوشت: تعلیق این پیمان تهدیدی جدی برای اقتصاد پاکستان است که نزدیک به یک چهارم آن متکی به کشاورزی است. «هیمانشو تاکر» کارشناس منابع آب منطقه‌ای در این باره می‌گوید «اکثر سیستم آبیاری، تولید برق‌آبی، تولید الکتریسیته و توسعه کلی پاکستان به شدت به حوضه سند وابسته است.»
اما مشخص نیست هند تا چه حد توانایی قطع جریان آب به پاکستان را دارد. کارشناسان معتقدند هند در حال حاضر فاقد سدهای لازم برای کنترل کامل جریان آب این رودخانه‌هاست. با این حال هندوستان تایمز در 4 مه گزارشش داد که هند سد باگلیهار را بسته و جریان آب به پاکستان از طریق رودخانه چناب را تا 90 درصد کاهش داده است. همچنین گزارش‌هایی از برنامه‌ریزی برای اقدام مشابه در سد برق‌آبی کیشانگانگا روی رودخانه جهلم وجود دارد. 
حسن اف. خان، استاد سیاست شهری و محیط زیست در دانشگاه تافتس، در روزنامه داون پاکستان نوشته «اگرچه هند نمی‌تواند به سادگی جریان آب به پاکستان را قطع کند، اما نقض این پیمان در فصل خشک (دسامبر تا مه) تاثیر جدی‌تری خواهد داشت.»
به گفته او، «نگرانی اصلی این است که در فصل خشک که جریان آب در این حوضه آبریز کمتر است، ذخیره آب اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و زمان‌بندی بحرانی‌تر می‌شود.»
راه دیگر هند برای استفاده از آب به عنوان سلاح، محرمانه نگه داشتن داده‌های سیلاب است. «پرادیپ کومار ساکسن» کمیسر پیشین آب سند در هند، در آوریل به خبرگزاری پرس تراست آو ایندیا گفت که این کشور می‌تواند پس از تعلیق پیمان، از اشتراک داده‌ها با پاکستان خودداری کند، اقدامی که در فصل باران‌های موسمی می‌تواند فاجعه‌بار باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1587873/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا ترامپ تغییر نام خلیج فارس را مطرح کرد؟

توافقِ در سایه آمریکا و یمن با تسهیل‌گری ایران

گلکسی A56 آپدیت جدید با ادغام Gemini را دریافت کرد

پاکستان: هند در حمله دیروز زنان و کودکان بی گناه را هدف گرفت

تیک‌تاک پس از اظهارات ترامپ: قصد خروج از آمریکا نداریم

پیشنهادهای بی‌شرمانه!

اشغالگری در روز روشن

فرزندآوری معکوس؛ بررسی رشد منفی موالید در سال 1403

ارتش یمن: ضربات سختی به اهداف آمریکایی و صهیونیستی وارد کردیم

هند جنگ به پا کرد

روایت پاکستان از سرنگون ساختن جنگنده‌های هندی (زیرنویس فارسی)

همدستی 4 زن برای دزدی 8 میلیاردی آجیل

آغاز پرداخت معوقه‌های فرهنگیان بازنشسته از ماه آینده

مدیر ارشد اپل: شاید تا 10 سال آینده، دیگر نیازی به آیفون نداشته باشید

ایرلند ادامه حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه را بشدت محکوم کرد

حاجی‌ها را تا فرودگاه بدرقه نکنید!

وعده‌های سرخرمن یک خودروساز مونتاژی

هندوانه بخوریم یا نه؟!

خطر برای کروم؟ مرورگر سافاری اپل با هوش مصنوعی متحول می‌شود

نظامیان زن صهیونیست در یک پایگاه به جان هم افتادند

اولتیماتوم وزارت بهداشت؛ مراکز درمانی متخلف نقره‌داغ می‌شوند

سازمان بورس درباره عملکرد صندوق های سرمایه گذاری شفاف سازی کرد

رسانه عبری: روابط تل‌آویو-واشنگتن در شرایطی بغرنج قرار دارد

افزایش شمار کشته شدگان حملات موشکی هند به پاکستان

سخنگوی نیروهای مسلح یمن: فرودگاه اسرائیلی «رامون» را هدف قرار داد

وزیر آموزش و پرورش پیگیر حق و حقوق معلم زرندی شد

سناریوهای پیش روی قیمت دلار؛ آیا 60 هزار تومان می‌شود؟

لق‌لقه دهان ترامپ

آغاز تولید و توزیع واکسن گارداسیل در کشور

اگر قرار است خودمان دیزل ژنراتور بخریم وزارت نیرو را تعطیل کنید

لیست کامل تغییرات iOS 18.5 منتشر شد

رویکرد ترامپ در سیاست خارجی و پیامدهای آن برای خاورمیانه و ایران

تصاویری از کمین «ابواب الجحیم» در شرق رفح

مجروحیت 4 شهرک‌نشین صهیونیست در عملیات تیراندازی در نزدیکی جنین

ابهام در پرونده قتل صاحب گاوداری؛ تحقیقات از سر گرفته شد

14 مگاپروژه وزارت نیرو در حد انشا و بیانیه باقی ماندند!

سوگند اعدام

بازدهی بورس در هفته سوم اردیبهشت 1404

یک دستگاه اتوبوس با راننده نوجوان بدون گواهینامه توقیف شد

اقتصاد وابسته به نفت پیامدهای اجتماعی و محیط‌زیستی دارد؟

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار جدید سونی مشخص شد

خاموشی‌های طبقاتی!

فعال اصلاح طلب: پیشرفت گفت‌وگوها در دور چهارم هم ادامه خواهد داشت

وزیر دفاع پاکستان: آماده یک جنگ تمام‌عیار هستیم

دو ضربه مقاومت به اشغالگران در کرانه باختری

درخواست حماس از کشورهای عربی و اسلامی درباره غزه

وزارت کشور: تا آخر تابستان همۀ اداره‌ها پنجشنبه‌ها تعطیل‌اند

سارق حرفه‌ای اماکن دولتی با اموال 12 میلیاردی به دام افتاد

پیش بینی قیمت دلار 18 اردیبهشت 1404

اکسپریای پرچمدار جدید سونی احتمالا هفته آینده معرفی می‌شود