پیام ویژه

آخرين مطالب

کدام خلیج؟ کدام فارس؟ یادداشت

کدام خلیج؟ کدام فارس؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیوشا طبیبی| 1- واقعیت‌های تاریخی از نقش بر سنگ هم استوارتر و غیرقابل تغییرتر هستند. نام‌های تاریخی به همین طریق. نمی‌شود با چهار خط نوشتن یا دستور یا عقد قرارداد بازرگانی یا ابلاغ به سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها یک حقیقت تاریخی یا یک موجودیتی را از بین برد. آنها که تاریخ نمی‌خوانند، تصور می‌کنند که کار راحت است و مثلا فلان عقیده یا سنت یا اسم را با یک نشست و برخاست یا یک نامه اداری و دستور و ابلاغیه تغییر می‌دهند و تمام. نام خلیج‌فارس تغییرپذیر نیست؛ 60 سالی هست که هر که با نام ایران و ایرانی مشکل دارد، تعرضی هم به نام مبارک «خلیج‌فارس» می‌کند و می‌بینید که هنوز هم چیزی تغییر نکرده، تغییر هم نخواهد کرد. ممکن است که ژاژخایان تصور کنند ایران امروز در حضیض و ضعف است، ‌گیریم که مضایق و فشارها و انباشتگی مشکلات و سوءمدیریت‌ها و لجبازی‌ها و تندروی‌ها سبب بروز بحران‌هایی جدی شده است اما بر روال تاریخ، ایران چون ققنوس از میانه آتش برای هزارمین بار پرخواهد کشید. دکتر تورج دریایی، نویسنده و پژوهشگر تاریخ ایران، استاد دانشگاه و سردبیر ایرانیکا در پایان نوشته‌ها و سخنرانی‌هایش از زبان همه ایرانی‌ها می‌گوید: «ما همیشه بوده‌ایم و همیشه هم خواهیم ماند.» ما آموخته‌ایم که چطور تندبادها را از سر بگذرانیم. ما فرزندان کویر و کاریز هستیم و تاب‌آوری بزرگ‌ترین آموزه تمدنی ماست. ما تنها تمدن عظیم و امپراتوری گسترده تاریخ هستیم که نه از کنار دریا و رودخانه، بلکه از دل دشت و بیابان و کویر سربرافراشته‌ایم. 
گزافه‌گویی مردی از آن سوی زمین به قصد ایجاد شکاف عمیق بین همسایگان تاریخی، چندان نخواهد پایید. این موج هم خواهد گذشت و ما همچنان هستیم و خواهیم ماند.
بازار
2- اینکه ما روی نام خلیج‌فارس چنین تاکید و تعصبی داریم، موجب بسی خرسندی است. چند سالی است که ایرانی‌ها در کمتر موضوعی چنین با هم متحد شده‌اند. البته که هر جا نام میهن و آب و خاک و مردم در میان است، همه ما یک تن می‌شویم و به دور از هر اختلاف سلیقه و عقیده‌ای برای یاری رسانی سر از پا نمی‌شناسیم. در همین موضوع اخیر همچنین واکنشی قابل انتظار بود. نام و نشان ایرانی از هر چیزی برای مردم ما مهم‌تر است و برایش سر می‌دهند. اگر اختلافی هم داریم، اختلاف ما خانگی است. در درون خانه است. ما کیان خانه را به جانمان پاس می‌داریم. 
اما در همه اینها نکته‌ای است که باید از آن عبرتی هم بگیریم و به آن توجه کنیم. خلیج‌فارسی که همه ما برای نامش جان می‌دهیم، فقط یک آبراهه و چند جزیره و منظره‌ای از آب‌های نیلگون نیست. آنچه صفت فارسی برای این آبراهه می‌آورد، تاریخ و فرهنگ و محتوایی است که باید آن را در تمام طول سال در تمامی اوقات و نه فقط به وقت هیجان و التهاب، محترم و بزرگ بداریم. این فرهنگ رنگارنگ قومی و محلی و ملی ما در سراسر ساحل طولانی شمال خلیج‌فارس و دریای عمان است که به این نام معنا می‌دهد. اگر این گستره سرزمینی از رنگ و بوی فرهنگ ملی و محلی خود تهی شود، محیط زیستش آسیب ببیند و از بین برود، دیگر فارسی بودن این خلیج چه معنایی خواهد داشت؟ آن موقع است که تغییر نام خود به خود اتفاق می‌افتد: تاریخ آن را تغییر خواهد داد.
3- همین چند هفته گذشته جنجال فراوانی بر سر برگزاری «فستیوال کوچه» درگرفت. بعضی از آنها که تریبونی داشتند چه نسبت‌های ناروایی که به فضای جشنواره و قصد فرهنگی برگزارکنندگانش دادند. موسیقی بوشهری از اجزای همین فرهنگ ایرانی خلیج‌فارسی است، نه فقط موسیقی بوشهری که این ‌همه مظاهر فرهنگی و هنری که به حضور ایرانی در ساحل شمالی هویت می‌دهد و معنای اسم «فارس» را بر این پهنه سزاوار می‌کند را ما خود به دست خود تخریب می‌کنیم. ساخت و سازهایی که در کیش و قشم و جاهای دیگر کرده‌ایم تا چه میزان بر حفظ و حراست از طبیعت و محیط زیست این منطقه منطبق بوده و از نظر معماری و شهرسازی تا چه حد هویت ایرانی خلیج‌فارسی دارد؟ همین الان ساخت و سازهای ما بیشتر شبیه دوبی و ابوظبی است تا الهام گرفتن از میراث معماری ملی و محلی‌مان. 
در جنوب خلیج فارس درست رو به روی ما، اماراتی‌ها جزیره‌ای خشک و لم یزرع و فاقد حیات جانوری را تبدیل به یکی از سایت‌های موفق احیای انواع حیوانات در خطرشان کرده‌اند. جزیره «سربنی‌یاس» ابوظبی چنان خشک و بی‌آب است که برای تامین آب آن محتاج سرزمین اصلی هستند. ما برای طبیعت و محیط زیست خلیج همیشه فارس‌‌مان چه کرده‌ایم؟ تخریب مرجان‌ها، صید ترال، شکار گسترده گونه‌ها در سواحل و جزایر، لطمه شدید و سنگین به طبیعت جزیره هرمز با گردشگری نابجا و غیرمنطبق، برانداختن نسل ماهیان بومی با رها‌سازی گونه‌های مهاجم، تخریب و آلوده کردن سواحل و سرریز کردن فاضلاب به دریا، صید بی‌رویه، ساخت و سازهای گسترده و بدون مطالعه و هزاران کار غلط و نابجای دیگر را مرتکب شده‌ایم. آیا فقط متعصب بودن و حساسیت داشتن به تغییر نام خلیج‌فارس کافی است؟ بقیه باشد به وقتی دیگر...

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1588763/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان انتشار دفترچه آزمون استخدامی آموزش و پرورش

برق مشترکان پرمصرف محدود می‌شود

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مربع دیپلماسی اقتصادی

محمود عباس: مخالف مدیریت غزه توسط آمریکا هستیم

جزئیات توافق آنکارا و پ.ک.ک برای پایان درگیری

سامسونگ با گلکسی اس 25 اج، به مسیر اشتباهی می‌رود

صهیونیست ها حتی به درختان فلسطینیان هم رحم نکردند!

ترامپ پیشنهاد پوتین برای مذاکره مستقیم با کی‌یف را ستود

لیبرمن کاندیداتوری خود را برای انتخابات 2026 اعلام کرد

نخست وزیر پیشین اسرائیل: باید به جنگ غزه پایان دهیم

هشدار وزارت بهداشت درباره اسباب‌بازی‌های آرایشی کودکان

رشد ١٧٢ درصدی ارزش معاملات در چهار بورس ‌ایران

سرمقاله کیهان/ ادامه مذاکرات فقط بعد از پوزش ترامپ

مقام صهیونیست: فرماندهان حماس را ترور کردیم، اما بی‌فایده بود

تحرکات مشکوک آمریکایی‌ها در بغداد؛ «نقشه خطرناکی در راه است»

توافق آبی بین هند و پاکستان به‌رغم آتش‌بس، همچنان تعلیق خواهد ماند

پوتین: روسیه و ویتنام همکاری‌های دفاعی و امنیتی‌شان را تقویت می‌کنند

خستگی در سالمندی؛ زنگ خطری که به پای پیری نوشته می‌شود

ده‌ها شهید و زخمی در حمله پهپادی صهیونیست‌ها علیه پناهگاه آوارگان

اعتراض فرانسوی‌ها به انحلال بزرگترین انجمن حامی فلسطین

تل‌آویو: حماس روش‌های نبرد خود را تغییر داده است

نجات 130 نفر از آتش‌سوزی سحرگاهی در هتل خیابان مفتح تهران

مخاطرات ابلاغ وارداتی

روی میز مذاکرات چه چیزی قرار دارد؟

سرمقاله خراسان/ خداقوت به امام رضایی‌ها

«ترامپ»: اجرای وعده‌های انتخاباتی سخت‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کردم

کیهان نوشت: فرمان تسلیم زیر عنوان توافق

مراسم گرامیداشت شهید حسین امیرعبداللهیان در دامغان برگزار شد

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

جزئیات جدید از فوت اعضای خانواده در سقوط چاه کشاورزی

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

سرورهای سامسونگ در حال تبدیل شدن به زامبی سایبری هستند!

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

لیبرمن: روابط اسرائیل و آمریکا در بدترین وضعیت قرار دارد

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

کلاهبرداری 270 میلیاردی یک زن با فروش انواع خودرو

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

از زیرزمین تا بالای سر دشمن