پیام ویژه

آخرين مطالب

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران اقتصادي

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اکو ایران / بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال گذشته رشد اقتصادی کشور نسبت به سه سال ابتدایی دهه 1400 پایین‌تر برآورد شده است.
برآوردهای مرکز پژوهش‌های مجلس حاکی از آن است که رشد اقتصادی کل کشور در سال گذشته 2.8 درصد بوده و بدون احتساب نفت این شاخص برابر با 2.7 درصد اعلام شده است. بنابراین میزان رشد اقتصادی در سال 1403 حدودا 2 واحد درصد در مقایسه با سه سال قبل‌تر پایین‌تر آمده است.
براین اساس سرعت رشد اقتصادی کشور از نگاه این نهاد نسبت به سال‌های 1400، 1401 و 1402 کاهش پیدا کرده است؛ چراکه در سال‌های مذکور رشد اقتصادی از نظر مرکز آمار و بانک مرکزی بالاتر از سال گذشته محاسبه شده است. این امر می‌تواند دارای عواقب منفی برای مردم و رفاه عمومی جامعه باشد.
در سال گذشته بخش نفت در مقایسه با سایر بخش‌های اقتصادی رشد بالاتری را تجربه کرده و از همین‌رو اثرگذاری بیشتری در رشد اقتصادی داشته است.
وقتی از رشد اقتصادی صحبت می‌شود یعنی حجم اقتصاد کشور در یک مدت معین نسبت به مدت مشابه در گذشته چقدر افزایش یا کاهش یافته است.
بازار



چرا رشد اقتصادی اهمیت دارد؟
براساس علم اقتصاد راه رسیدن مردم به یک زندگی مرفه و با کیفیت تنها از طریق افزایش اندازه کیک اقتصاد امکان‌پذیر است. در واقع افزایش حجم اقتصاد موجب می‌شود تا ثروت و سود بنگاه‌های اقتصادی افزایش پیدا کرده و این بنگاه‌ها در نتیجه به سمت استخدام تعداد بیشتری نیروی کار حرکت کنند. بنابراین فرصت‌های شغلی در بازار کار زیادتر شده و افراد بیشتری مشغول به کار می‌شوند.
به همین دلیل درآمد مردم افزایش پیدا کرده و شرایط زندگی عموم جامعه بهبود می‌یابد. همچنین افزایش درآمد مردم موجب می‌شود تا منابع مالیاتی دولت نیز رشد کرده و وضعیت مالی این نهاد بهتر از گذشته شود که در نتیجه این امر دولت می‌تواند مخارج بیشتری جهت افزایش رفاه و امنیت کشور اختصاص دهد. بنابراین می‌توان گفت رشد اقتصادی مهمترین متغیر اقتصادی است. هدف سیاستگذار در ایران نیز باید معطوف به افزایش نرخ رشد اقتصادی باشد. در غیاب رشد اقتصادی تمام وعده‌های مسئولان و سیاستگذاران به مردم قابلیت تحقق نخواهد داشت.
البته باید مهم‌ترین نکته در رابطه با رشد اقتصادی و اثرگذاری آن، روند این شاخص است. در واقع رشد اقتصادی باثبات، ادامه‌دار و پایدار می‌تواند موجب ایجاد رفاه و ثروت در جوامع شود. در غیراین‌صورت با رشدهای اقتصادی مقطعی و کوتاه مدت که نوسانات زیادی داشته باشد نمی‌توان اثر رشد این شاخص را در وضعیت زندگی مردم مشاهده کرد.
روند رشد اقتصادی در اواخر دهه 90
داده‌ها و آمار رشد اقتصادی از دو نهاد مرکز آمار و بانک مرکزی حاکی از این امر است که در سال 96 رشد اقتصادی کشور مثبت و نسبتا بالا بوده است. به طوری که براساس ارقام مرکز آمار ، رشد اقتصادی کشور در سال 1396 ، معادل 6.1 درصد و از نظر بانک مرکزی 2.9 درصد برآورد شده است. علت این رخداد در رفع تحریم‌های اقتصادی به دلیل توافق برجام نهفته است.
با این‌وجود پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال 97 ، رشد اقتصادی از نگاه مرکز آمار و بانک مرکزی در دو سال 97 و 98 منفی شد.
در سال 1399 نیز رشد اقتصادی مرکز آمار منفی 0.9 درصد اعلام شده درحالی که این شاخص از نگاه بانک مرکزی مثبت و رقم عجیب 5.1 درصد برآورد شده که این اختلاف در گزارش‌های مربوط به رشد اقتصادی میان دو نهاد آماری کشور بسیار عجیب است.
دهه 1400 و بهبود اوضاع اقتصادی
ورود بایدن به کاخ سفید در اواخر سال 1399 موجب شد تا تحریم‌های اقتصادی و علی الخصوص فروش نفت ایران تسهیل شود. از طرف دیگر رشدهای اقتصادی منفی در سال‌های 97، 98 و 99 منجر به ایجاد ظرفیت‌های خالی بسیاری در محیط اقتصادی کشور شده بود. از همین‌رو برای مدت سه سال رشد اقتصادی کشور مثبت شده و روند رو به رشدی را تجربه کرد.
به بیان دقیق‌تر براساس ارقام مرکز آمار رشد اقتصادی ایران در سال 1400 برابر با 3.7 درصد محاسبه شد و در سال 1402 به 4.6 درصد نیز رسید. از طرف دیگر همین روند صعودی رشد اقتصادی در اعداد بانک مرکزی نیز مشاهده می‌شود. به طوری که رشد اقتصادی از 4 درصد در سال 1400 به 5 درصد در سال 1402 افزایش یافت.

پیام ویژه

برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس از رشد اقتصادی در سال 1403
محاسبات و پیش‌بینی مرکز پژوهش‌های مجلس از رشد اقتصادی در سال 1403 حاکی از آن است که کیک اقتصاد ایران در سال گذشته 2.8 درصد نسبت به سال 1402 بزرگتر شده است. رشد اقتصادی کشور در سال گذشته بدون احتساب نفت نیز برابر با 2.7 درصد بوده است.
با این‌حال سرعت رشد اقتصادی در مقایسه با سال‌های 1400، 1401 و 1402 کاهش یافته است. این اتفاق از نگاه بال پژوهشی مجلس هشداری به سیاست‌گذاران اقتصادی کشور محسوب می‌شود؛ چراکه کاهش سرعت رشد اقتصادی دارای عواقبی منفی برای رفاه و معیشت مردم خواهد بود.
بررسی دقیق‎‌تر برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس از ارقام رشد اقتصادی در سال گذشته نشان از این امر دارد که مطابق معمول بخش نفت اثرگذاری بیشتری در رشد اقتصادی نسبت به سایر بخش‌ها داشته است. رشد این بخش در سال گذشته 4.8 درصد برآورد شده است. در این مدت رشد بخش کشاورزی معادل 3.8 درصد، رشد خدمات 3.2 درصد و رشد بخش صنایع و معادن 1.5 درصد اعلام شده است.
لازم به ذکر است اگر هدف سیاست‌گذار رشد اقتصادی باثبات و پایدار است، نیاز است تا توجه بیشتری به بخش صنایع و معادن شود چرا که رشد این بخش است که اثرات ماندگاری بر زندگی و معیشت مردم خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1589067/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساعت فعالیت مدارس تغییر کرد؛ 6 صبح تا 13

سرمقاله اطلاعات/ مذاکرات در آن سوی خلیج تاریخی فارس

بن‌گویر: جنگ را نباید متوقف کنیم

ساعت فعالیت مدارس از 6 صبح تا 13 تعیین شد

شیخ نعیم قاسم امشب سخنرانی می‌کند

ترامپ: چه خبرهای بزرگی؛ اسیری که تصور می شد مُرده آزاد خواهد شد

بیانیه جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات

قطعی برق و اینترنت حوزه‌های امتحان نهایی ممنوع

پایان محدودیت‌‌های تردد شبانه در آزادراه تهران‌ ـ کرج

رکورد 50 ساله تولید نیروگاه‌های حرارتی شکسته شد

نماینده مجلس: بانک مرکزی تسهیلات ساخت مسکن را متناسب با تورم افزایش دهد

گوریلا گلس سرامیک 2 معرفی شد؛ شیشه بسیار مقاوم گلکسی S25 اج

سرمقاله صبح نو/ تفاوت آمریکای پشت میز مذاکره

سنت‌شکنی الجزایر برای شرکت در نشست مهم سران عرب

چین درباره مذاکرات اوکراین نظر داد

تعداد جان‌باختگان انفجار در بندر شهید رجایی به 58 نفر افزایش یافت

سرمقاله وطن امروز/ در دنیای چمبرلین‌ها تو چرچیل باش

رئیس‌جمهور لبنان: سلاح باید فقط در اختیار دولت باشد

کاهش 7 درصدی موالید در کشور

قیمت 4 قلم کالای اساسی تعیین شد

کاهش ساعات ادارات در جبران ناترازی برق

توافقی که به سود آمریکا بود اما برای اسرائیل نه

انگلیس ماکت‌های تسلیحاتی به اوکراین فرستاد

نتانیاهو: تشکیل کشور فلسطین تنها یک بازی سیاسی است

تعداد شهدای غزه به 52 هزار و 862 نفر رسید

هشدار یک سازمان امدادرسانی از وضعیت غزه؛ کودکانی که از فرط گرسنگی نای گریه کردن ندارند

توافق هسته‌ای روسیه و ویتنام برای ساخت نیروگاه‌

گوترش نقش صلح‌سازی عمان را ستود

بارزانی: از تصمیم پ.ک.ک برای انحلال و گذاشتن سلاح‌ها بر روی زمین حمایت می‌کنیم

پکن از پیشنهاد از سرگیری مذاکرات با اوکراین استقبال می‌کند

درخواست یک نماینده مجلس برای صدور مجوز کشت خشخاش/سپهوند: به 600 تن تریاک نیاز داریم

اظهارات قابل تامل معاون وزیر بهداشت؛ از سن باروری تا میانگین سنی ایرانی‌ها هنگام تولد اولین فرزند

سامسونگ برند Core را با گلکسی بادز احیا می‌کند

سرمقاله فرهیختگان/ علوم‌انسانی در حوزۀ سرآمد و پیشرو

وزارت خارجه مصر: پایان جنگ علیه غزه ضروری است

جنایات اسرائیل اروپایی هارا وادار به واکنش کرد

حماس منتظر تضمین‌هایی از دولت ترامپ برای پایان جنگ در غزه

کنایه روزنامه صهیونیست به نتانیاهو درباره ناتوانی او در آزادسازی اسرا

آغاز انتقال سهمیه سوخت به کارت های بانکی از مردادماه

خشم سیاستمدار صهیونیست از آزادی اسیر آمریکایی

وزیر خارجه اسرائیل: خواهان روابط خوب با سوریه هستیم

توصیه متحدان اروپایی به زلنسکی برای پذیرش پیشنهاد پوتین

کارت قرمز الجزایر به کارکنان سفارت فرانسه

اوکراین: حملات روسیه ادامه دارد

تظاهرات حامیان فلسطین در کانادا به مناسبت سالگرد «روز نکبت»

مادر شهیدان خوراکیان درگذشت

شناسایی 2 نفر از مفقودی‌های حادثه بندر رجایی

دعوت از 150 کشور برای شرکت در نشست امنیتی مسکو

ترامپ: بدون اخراج مهاجران، آمریکا به کشوری جهان سوم تبدیل می‌شود!

جزئیات جدید از آزادی اسیرآمریکایی؛ نتانیاهو ومعمای «روزهای سرنوشت ساز»