پیام ویژه

آخرين مطالب

تحلیلگر اندیشکده خاورمیانه: ایران خواهان توافق است اما... یادداشت

تحلیلگر اندیشکده خاورمیانه: ایران خواهان توافق است اما...
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
الکس وطنخواه- انستیتو خاورمیانه| کاملاً واضح است که ایران خواهان توافق هسته‌ای با ایالات متحده است اما تمایل دارد این توافق براساس شرایط خودش شکل بگیرد. آنچه هنوز نامشخص است این است که ایران تا چه میزان حاضر است برای انعقاد این توافق انعطاف نشان دهد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران نه‌تنها از تمایل ایران برای شراکت اقتصادی با آمریکا سخن گفته بلکه تاکید کرده می‌توان به توافق استراتژیک برد - برد با دولت ترامپ رسید. تنها در عرض چند ماه، آنچه که در ایران به لحاظ سیاسی تابو بود، حالا به نقل محافل سیاسی ایران تبدیل شده است.
در مرکز این چرخش سیاسی در ایران در قبال مذاکره با آمریکا یک مسئله اساسی وجود دارد و آن اینکه جمهوری اسلامی نیازمند تنظیم مجدد سیاست خارجی خود است. سال‌ها مقاومت ایدئولوژیک موجب وارد آمدن آسیب‌های اقتصادی و انزوای منطقه‌ای ایران شده است و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس مسابقه با ایران را در مسیر مدرن‌سازی، پیش گرفته‌اند. با توجه به اینکه ایالات متحده هنوز هم دربان سیستم اقتصاد جهانی است، نخبگان سیاسی در ایران در نهایت به این نتیجه رسیده‌اند که هیچ راه میانبری برای دور زدن این در وجود ندارد.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز در مسیر نوسازی خود قرار دارند تا سهم خود را در عرصه سیاسی و تجاری جهان افزایش دهند. در این میان، اقتصاد ایران همچنان گرفتار تحریم‌ها و نقص‌های بنیادین است. مدت زمان زیادی است که اقتصاد ایران گروگان سیاست‌خارجی این کشور است. حالا ترامپ یک مسیر جایگزین پیشنهاد کرده است. به‌رغم سخنان پراکنده و بی‌ثبات ترامپ، ایران همچنان ترامپ را تنها رئیس‌جمهوری می‌بیند که می‌توان با او معامله کرد. ایران به ترامپ اعتمادی ندارد اما در پاسخ به نامه ترامپ سعی کرد منطق متعارف را مبنا قرار دهد.
نگاه ایران به ترامپ با نگاهش به جو بایدن متفاوت است. از نظر ایران، جو بایدن دست و پایش به واسطه ائتلاف‌های دیپلماتیک و تاکید بر روی اجماع جهانی، بسته بود اما ترامپ می‌تواند به تنهایی به پیش برود و این دقیقاً همان چیزی است که ایران می‌خواهد؛ چراکه ایران به دنبال به دست آوردن یک پیروزی سریع و قابل اعتماد است. علاوه بر این، در داخل ایران مخالفت اندکی با توافق با آمریکا وجود دارد. حتی اصولگرایان نیز که در سال 2015 به برجام تاختند، حالا پذیرفته‌اند که تنها راه برای رهایی از تحریم‌ها، توافق با آمریکا است. به نظر می‌رسد که تمرکز آنها از دیپلماسی مقاومت به بازسازی و بازطراحی این دیپلماسی تغییر کرده است. البته سکوت آنها به معنای تسلیم شدن نیست. بلکه آنها با سطوح عالی نظام و فرماندهان سپاه پاسداران هماهنگ هستند.
فرماندهان سپاه پاسداران که زمانی از توافق هسته‌ای با آمریکا انتقاد می‌کردند، حالا انتقادی ندارند. شاید بتوان گفت که فضای باز برای دیپلماسی در ایران ایجاد شده و این فضا بیشتر در نتیجه اولویت‌ها و نیازهای غیرقابل انکار ایران شکل گرفته است. اما چه چیزی تغییر کرده است؟ نخست اینکه ایران دریافته که کشورهای اروپایی دیگر مثل گذشته قدرتمند نیستند. درحالی‌که اروپا خود را مشغول انتقاد از نقض حقوق بشر در ایران، همکاری ایران با روسیه و برنامه موشکی تهران کرده است، تهران به راحتی در حال مذاکره با واشنگتن است. ایران به دنبال رهایی از تحریم‌هاست و تنها آمریکا است که می‌تواند این هدف را ممکن کند. این درسی است که ایران از توافق شکست‌خورده سال 2015 آموخته است.
دوم اینکه ایران به این نتیجه رسیده است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، نظیر عمان، قطر، عربستان حتی شاید امارات، می‌توانند به عنوان تسهیل‌گر در رابطه با واشنگتن نقش ایفا کنند. این کشورها نیز انگیزه خود را برای جلوگیری از درگرفتن جنگ و بی‌ثباتی در منطقه ایفا می‌کنند. در مقابل، اروپا حداقل در حال حاضر یک بازیگر حاشیه‌ای است. سوم اینکه ایران تلاش می‌کند روابط خود را با چین و روسیه مدیریت کند. ایران می‌داند که توافق با آمریکا نباید موجب تیرگی روابطش با چین و روسیه شود. به همین دلیل است که عباس عراقچی مدام با مقامات این دو کشور مشورت می‌کند.
اما هدف ایران هماهنگی با این دو کشور است نه اجازه گرفتن از آنها. تعمیق روابط با روسیه و وابستگی ایران به تجارت با چین، تضمین ایران در شرایط تحریم است نه گزینه جایگزین رفع تحریم‌های آمریکا. یکی دیگر از دلایل چرخش ایران در سیاست خارجی، حفظ ثبات نظام است. ایران تحولات دو سال گذشته را به دقت رصد کرده است. کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس نشان داده‌اند که قصد دارند در مسیر جهانی‌شدن حرکت کنند و به دنبال تجارت و تکنولوژی‌های نوین هستند. این کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که اینها ابزارهای جدید قدرت در دنیای جدید هستند.
به نظر می‌رسد که ایران نیز به این مسئله توجه کرده است. به هیچ عنوان تصادفی نیست که امروز در رسانه‌ها و بحث‌های سیاسی ایران لزوم گشودن فصل جدیدی در سیاست خارجی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از نظر ایران، این تغییر در سیاست‌خارجی به هیچ وجه به معنای تسلیم‌شدن ایدئولوژیک نیست. این چرخش یک انعطاف استراتژیک بر مبنای «نرمش قهرمانانه» است. هنوز مشخص نیست که آیا این چرخش به یک مسیر دائمی منتهی خواهد شد یا یک آتش‌بس موقت. همه اینها بستگی به این دارد که ترامپ چه بر روی میز می‌گذارد و ایران تا چه اندازه‌ای حاضر است مصالحه کند. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1590135/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این وام دست یافتنی‌ست

رویترز: چرا ترامپ ناگهان جنگ یمن را متوقف کرد؟

بلومبرگ: ترامپ به دنبال دور کردن پادشاهی‌های خلیج‌فارس از چین است

تحلیلگر اندیشکده خاورمیانه: ایران خواهان توافق است اما...

وزیر دفاع پاکستان: احتمال حمله دوباره هند وجود دارد

ناکامی پایداری‌ها

ترامپ در حاشیه جنوبی خلیج‌فارس

هشدار به فیش‌های نجومی

مردن به جای تفریح در خوزستان

مالک میلیاردر باشگاه ناتینگهام فارست همچنان از آیفون 7 استفاده می‌کند

واکاوی نفوذ اسراییل در آسیای مرکزی

هشدار ورود موج جدید گرمای ناهنجار به کشور؛ دمای هوا به 50 درجه می‌رسد؟

4 تاریخ مهم برای خرید طلا

اسرائیل در هر یک ساعت، جان یک زن فلسطینی را می‌گیرد

تشکر ترامپ از هواپیمای لوکس اهدایی قطر

قتل صاحبخانه به خاطر کینه قدیمی؛ مستاجر برای بار دوم انکار کرد

شما کتاب را برای خواندن می‌خرید یا گذاشتن روی طاقچه؟

ایران رقابت نفتی با عربستان را بُرد

اعتراض تند وزیر صمت به قطع کامل برق صنایع بزرگ در 15 روز آینده

بیانیه اسنپ پی در پی صدور رای شورای رقابت؛ از حق قانونی تجدیدنظرخواهی استفاده می کنیم

نگاهی به 4 پرونده‌ مورد اختلاف ترامپ و نتانیاهو

آمار جوانان مجرد در سن ازدواج اعلام شد

زن 16 ساله به قتل شوهرش اعتراف کرد

پیش بینی قیمت دلار 25 اردیبهشت 1404؛ دلار در ترافیک دیپلماسی آچمز شد

ایلان ماسک با تسلا در راه ایران؟

پوستر فیلم مستند تا هشت صبح رونمایی شد

دوست دارید چه خبری از رئیس‌جمهور بشنوید؟

کنوانسیون پالرمو چیست؟

خودروهای آسیب‌دیده در حادثۀ بندر شهید رجایی چقدر خسارت گرفتند؟

پوتین مکالمه جالب‌اش با نخست وزیر مالزی را بازگو کرد

ملک سلمان کجا بود؟

شهدای خدمت الگویی ماندگار برای مدیران و نسل های آینده جامعه اسلامی هستند

مجوز استخدام 85 هزار نیروی جدید در آموزش و پرورش صادر شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 25 اردیبهشت 1404؛ حباب سکه در سراشیبی قیمت طلا بالا رفت

سهم واقعی تحریم در چالش‌های اقتصاد ایران چقدر است؟

رسانه عبری: وقتی ترامپ با رهبر یک گروه تروریستی دیدار می‌کند

مشروط کردن کمک‌رسانی به غزه به کوچ اجباری، ابزاری برای پاکسازی قومیتی

حج ظرفیتی بی‌نظیر برای رشد معنوی و تحول درونی انسان دارد

تازه عروس قاتل پس از 7 سال از قصاص گریخت

افزایش 40درصدی تورم مسکن و ناتوانی 75درصدی در تامین سرپناه

دستور تهدیدآمیز دولت به کارخانه‌های سیمان و فولاد: برق نیست؛ تولید را تعطیل کنید!

نبود منابع مالی در وزارت نیرو برای بحران آب؛ بودجه وزارتخانه کجا خرج می‌شود؟

ارزیابی ابتکار عمل‌گرایانه هسته‌ای ایران

پوستر فیلم سینمایی تا هشت صبح رونمایی شد

پاکت سیگار، راز 50 ساله قتل زن جوان را فاش کرد

بازار خودرو همچنان آرام؛ کاهش محدود قیمت دو مدل ایران‌خودرو

ویدئوی جدید حماس از «درهای جهنم» در رفح

اختلاف دمای سردترین و گرمترین نقاط کشور به 39 درجه رسید

قیمت جهانی طلا امروز چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

انفجار بندرعباس؛ مردم زودتر رسیدند