پیام ویژه

آخرين مطالب

تبعات «تغییر دستوری» پول ملی در کره شمالی اقتصادي

تبعات «تغییر دستوری» پول ملی در کره شمالی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تسنیم / دولت کره شمالی، در سال 2009 به یکباره دستور داد که مردم باید طی سه روز تمام اسکناس‌های خود را با اسکناس‌های جدید تعویض کنند.
تجربه «اصلاح پولی» سال 2009 در کره شمالی، از آن دست پرونده‌هایی است که تحلیلگر اقتصادی را ناگزیر به عبور از تحلیل‌های صرفاً فنی و ورود به لایه‌های عمیق‌تر سیاست، امنیت، و کنترل ایدئولوژیک می‌کند. در نگاه نخست، شاید تغییر اسکناس یا حذف صفر از پول ملی، امری متعارف در بسیاری از کشورها، و سیاستی برای مهار تورم، بهبود ساختار پولی یا بازیابی اعتماد عمومی تلقی شود؛ اما در نظام بسته، مرکزگرا و دستوری کره شمالی، این «اصلاح» به امری خشن، بی‌مقدمه و بدون پشتوانه کارشناسی بدل شد؛ تصمیمی که به‌جای بازسازی اعتماد، زمینه‌ساز بی‌اعتمادی گسترده و فروپاشی بازارهای محلی شد.
این یادداشت، درس‌هایی که ممکن است در یک بررسی شتاب‌زده از دست برود را روایت کرده است. ایران، امروز در حال گفت‌وگوی ملی درباره ضرورت اصلاحات پولی، حذف صفر، مهار تورم و بازسازی قدرت خرید مردم است؛ اما هر اصلاحی، اگر بدون همراهی افکار عمومی، بی‌درنظر گرفتن بسترهای نهادی و با نگاه تنبیهی اجرا شود، می‌تواند ضد خود عمل کند. پرونده کره شمالی، آینه‌ای است از فقدان شفافیت، انحصار تصمیم‌گیری، حذف بخش خصوصی و بی‌اعتنایی به نقش بازار، که پول ملی را از کارکرد اقتصادی تهی می‌کند و آن را به ابزار سیاسی محض بدل می‌سازد.
در میان کشورهای معاصر جهان، شاید هیچ نظامی به‌اندازه کره شمالی به شکل افراطی میان اقتصاد، سیاست و ایدئولوژی پیوند نزده باشد. این کشور کوچک در شمال شرق آسیا، با جمعیتی حدود 25 میلیون نفر و وسعتی در حدود 120 هزار کیلومتر مربع، در حالی حیات اقتصادی خود را ادامه می‌دهد که بیش از هفت دهه است در وضعیت «اقتصاد درون‌نگر، امنیت‌محور و منزوی» به‌سر می‌برد.
کره شمالی که در سال 1948 پس از تقسیم شبه‌جزیره کره تشکیل شد، از همان ابتدا مسیر متفاوتی از برادر جنوبی خود پیمود. اقتصاد این کشور به‌جای تکیه بر بازار، رقابت و تعامل جهانی، بر مبنای ایدئولوژی جوچه (Juche) ــ یا اتکای کامل به خود ــ طراحی شد؛ و تفسیری اقتصادی از استقلال سیاسی ارائه داد که با اجرای سیستم برنامه‌ریزی مرکزی سفت و سخت، ملی‌سازی کامل، حذف مالکیت خصوصی، و حذف بازارهای آزاد همراه بود. در دهه‌های نخست، به‌ویژه با حمایت اتحاد جماهیر شوروی و چین، کره شمالی توانست صنعتی سنگین و ساختاری سوسیالیستی خلق کند؛ اما با فروپاشی بلوک شرق در اوایل دهه 1990، این ساختار بدون پشتوانه خارجی از هم پاشید. در نتیجه، کره شمالی وارد دوره‌ای از رکود عمیق، قحطی‌های گسترده، و سرکوب اقتصادی شد که پیامدهای آن تا امروز ادامه دارد.
اقتصاد این کشور به‌شدت وابسته به صادرات معدود منابع طبیعی (مثل زغال‌سنگ و سنگ آهن) به چین، کارگران اعزامی و فعالیت‌های ارزی غیررسمی است. بیش از 90 درصد تجارت خارجی کره شمالی با چین انجام می‌شود، اما تحریم‌های بین‌المللی در سال‌های اخیر، به‌ویژه در واکنش به برنامه موشکی و هسته‌ای آن، حتی همین کانال‌های محدود را نیز تضعیف کرده‌اند.
شاخص‌های اقتصادی این کشور، همگی غیرقابل راستی‌آزمایی، و در مجموع منفی‌اند: سطح پایین بهره‌وری، فقدان نظام بانکی کارآمد، کمبود نقدینگی، دلاریزه شدن غیررسمی بازار، اقتصاد غیررسمی در حال گسترش، و وابستگی شدید به جیره‌بندی دولتی، از نشانه‌های این اقتصاد بسته و رنجورند. همچنین، نقش دولت در همه ارکان تولید، توزیع، قیمت‌گذاری، و حتی مالکیت، مطلق و غیرقابل چالش است. نکته ظریف آنجاست که مردم کره شمالی در سکوت، یک «اقتصاد دوم غیررسمی» خلق کرده‌اند. بازارهای محلی (به نام جان‌مادان)، کالاهای وارداتی چینی، مبادله بر پایه یوان یا دلار، و حتی ظهور طبقه‌ای شبه‌تاجر، همه حکایت از فاصله گرفتن زمین اقتصاد از خواست حاکمیت دارد. اصلاح پولی پرهزینه سال 2009، که بخش زیادی از نقدینگی مردم را عملاً بی‌ارزش کرد، آخرین میخ بر تابوت اعتماد به پول ملی بود.
کره شمالی، امروز جدا از آن‌که مسئله امنیتی ایجاد کرده است، یک مطالعه موردی زنده برای اقتصاددانان توسعه است. کشوری که نشان می‌دهد اقتصاد را نمی‌توان تنها با فرمان، شعار و خودبسندگی زنده نگه داشت. در جهانی که سرمایه و دانش، همان اعتبار جهانی است، منزوی کردن اقتصاد در چارچوبی به‌ظاهر ایدئولوژیک، به فروپاشی تدریجی مشروعیت اقتصادی منتهی می‌شود. آنجا که ایدئولوژی بر بازار، دولت بر قیمت، و ترس بر اعتماد غلبه کند، نه تولید، نه سرمایه‌گذاری، نه رفاه باقی نمی‌ماند.
دقیقاً چه تغییری در سال 2009 رخ داد؟
وقتی سخن از اصلاحات پولی در سطح بین‌المللی به میان می‌آید، اغلب کشورهایی نظیر آرژانتین، زیمبابوه، بلغارستان یا ترکیه در صدر فهرست قرار می‌گیرند. اما یک مورد خاص و در عین حال هشداردهنده نیز در این میان خودنمایی می‌کند: اصلاح پولی کره شمالی در سال 2009؛ رویدادی که به‌جای نجات اقتصاد، به ابزاری برای کنترل ایدئولوژیک جامعه بدل شد. تجربه‌ای که برای اقتصاد ایران، دست‌کم در سطح هشدار، واجد اهمیت است.
در نوامبر 2009، دولت کره شمالی بطور ناگهانی اعلام کرد که همه باید «ظرف سه روز» اسکناس‌های قدیمی خود را به اسکناس‌های جدید با طراحی و شماره‌گذاری جدید تبدیل کنند. هر 100 وون قدیمی به یک واحد وون جدید تبدیل می‌شد، و محدودیت 100هزار وونی (معادل 740 دلار) برای این تبدیل وجود داشت. طبقه متوسط با درآمد 50هزار دلار در ماه در پی این تصمیم بیشترین آسیب را متحمل شدند. عملاً مردم مجبور بودند مقادیر زیادی از دارایی نقدی خود را بدون هیچگونه جبران به دولت تحویل دهند. این اقدام، نوعی بازتنظیم اجباری پولی، بدون اطلاع‌رسانی عمومی بود که جهت کنترل تورم پنهان، کاهش نقدینگی در دست مردم و البته سرکوب فعالیت‌های تجاری غیررسمی (بازارهای سیاه) صورت گرفت.
چرا دولت به چنین اقدامی روی آورد؟
زمینه این تصمیم، بحران مزمن اقتصادی، ضعف تولید داخلی، کاهش شدید ارزش واقعی وون (پول ملی)، گسترش بازارهای غیررسمی، و افزایش «ثروت مستقل» نزد برخی طبقات اجتماعی بود. دولت نگران شکل‌گیری طبقه «نیمه‌مستقل اقتصادی» بود که می‌توانست نظم تمامت‌گرای سوسیالیستی را به چالش بکشد. در واقع، این اصلاح پولی تلاشی برای حذف دارایی‌های نقدی طبقه‌ی تجار غیردولتی و بازگرداندن کنترل کامل به دست دولت مرکزی بود. کاهش ناگهانی حجم نقدینگی، حذف دارایی‌های انباشته‌شده غیررسمی، و افزایش وابستگی مردم به نظام جیره‌بندی دولتی، پیامدهایی بود که دولت کره شمالی از این اصلاح پولی انتظار داشت. اما در واقعیت، عوارضی مانند فروپاشی بازارهای محلی، شوک به تجارت غیررسمی، کاهش شدید اعتماد عمومی به پول ملی و حکومت، افزایش مبادله با یوان چین و دلار آمریکا به‌عنوان جایگزین‌های اعتمادپذیر، ناآرامی‌های اجتماعی در برخی مناطق و تضعیف اقتدار نرم رژیم، رخ نمود.
اصلاح پولی در کره شمالی در سال 2009، یک تجربه‌ی پرهزینه بود که به‌جای ایجاد ثبات، به فرسایش مشروعیت پول ملی و نظام اقتصادی منجر شد. برای کشورهایی چون ایران که در تلاش برای بازسازی ثبات پولی و جذب سرمایه‌گذاری در تولید هستند، این تجربه بیش از آن‌که الگو باشد، زنگ خطری جدی در باب طراحی سیاست پولی و لزوم جلب اعتماد عمومی است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1590535/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راه‌اندازی شعبه ویژه سرقت و جرایم خشن در تمام محاکم

اعتراض صنایع به محدودیت‌ 90 درصدی برق در نامه به رئیس جمهور

وزیر خارجه انگلیس: با آمریکا برای تضمین آتش‌بس پایدار و گفتگو بین هند و پاکستان تلاش می‌کنیم

بازجویی از مدیر اسبق اف‌بی‌آی به اتهام تحریک به ترور ترامپ؛ماجرا چیست؟

پلیس آگاهی: از بر هم زدن صحنه جرم پرهیز کنید

مدیرعامل تامین اجتماعی: 400 همت کسری داریم

دانش جعفری: رشد اقتصادی سال 1404 حتما کمتر از دو سال گذشته خواهد بود

سرمقاله فرهیختگان/ نظم آمریکایی یا نظم غیرآمریکایی؛ مسئله این است

سفیر آمریکا در ناتو: می‌خواهیم سربازانمان را از اروپا خارج کنیم

افزایش بیش از 4 هزار واحدی شاخص کل بورس

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران: پارسال در گندم خودکفا شده بودیم، امسال خودکفایی از بین رفت

واردات کدام نوع برنج ممنوع شد؟

جزئیات فروش خردادماه 4 محصول سایپا

واکنش وزیر ارتباطات به گران شدن اینترنت؛ تذکر دادیم این کار انجام نشود

کرملین: روسیه و اوکراین درباره تبادل فهرست شرایط آتش بس توافق کردند

روسیه برای دیدار زلنسکی با پوتین شرط گذاشت

نخست وزیر اسپانیا: اسرائیل، نسل‌کش است و ما با آن تجارت نمی‌کنیم

نگرانی شدید اوکراین نسبت به نشست «پوتین» و «ترامپ»

افت قیمت ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 83 هزار تومانی ماند

سرمقاله جوان/ خالی‌فروشی ترامپ و رشوه‌های عربی

ترامپ مغزها را فراری داد

جزییات برگزاری امتحانات نهایی مدارس؛ سؤالات رمزگذاری‌ شده‌اند

کمپین تحریم کالاهای ترکیه‌ای در هند

تاثیر مثبت نمرات پایه یازدهم در کنکور امسال

سرمقاله ابتکار/ محکوم به توسعه هستیم!

سفیر سابق آمریکا در اوکراین: به دلیل سیاست‌های ترامپ استعفا دادم

آغاز نشست سران عرب در بغداد

تصویر عجیب از سوار شدن یک خانم بر سقف پراید در ملایر!

موافقت اولیه الجولانی با عادی‌سازی با اسرائیل

استقبال عجیب و غریب نخست‌وزیر آلبانی از همتای ایتالیایی؛ زانو زدن جلوی پای خانم ملونی!

ترس از بازداشت، نتانیاهو را از حضور در مراسم آغاز به کار پاپ جدید منصرف کرد

سخنگوی قوه قضائیه: 2 مدیر در ارتباط با حادثه بندر رجایی بازداشت شدند

بازار ارز اشخاص، مسافرتی، خدماتی و آتی راه‌اندازی می‌شود

هم وام و هم تماشا / خرید قسطی اشتراک فیلیمو از بلو

مایکروسافت اعتراف کرد / همدستی با اسرائیل در حمله به غزه

سرمقاله شرق/ عبور از نیهیلیسم

«نبیه بری»: لبنان تصمیم گرفته فعلا صبر پیشه کند

سیاست جنگ فرسایشی آمریکا علیه روسیه شکست خورده است

نشست خبری مدیر کل بنیاد سمنان به مناسبت بزرگداشت شهدای خدمت

گسترش فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه تمدن ساز است

دام کاپیتان قلابی کشتی برای سرقت از دختران دم بخت

رتبه ایران در سرعت اینترنت ثابت و موبایل سقوط کرد

پیشتازی اپوزیسیون رژیم صهیونیستی بر ائتلاف نتانیاهو در نظرسنجی معاریو

کاربران اینترنت عاشق این بازی شده‌اند؛ سفر به دل جاده‌ها با گوگل مپ!

سرمقاله جام جم/ آمریکا التماس مذاکره می‌کند نه ما

هشدار درباره اغراق در خبرهای هواشناسی

یونیسف: اسرائیل ظرف دو روز 45 کودک را در غزه به قتل رساند

هشدار نسبت به فروش داروهای نوزادان در سیسمونی‌ فروشی‌ها

اولین واکنش وزیر ارتباطات به خبر گران شدن اینترنت

جفنگیات ترامپ بعد از اجازه گرفتن برای سفر به منطقه