پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ نظم آمریکایی یا نظم غیرآمریکایی؛ مسئله این است یادداشت

سرمقاله فرهیختگان/ نظم آمریکایی یا نظم غیرآمریکایی؛ مسئله این است
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان / «نظم آمریکایی یا نظم غیرآمریکایی؛ مسئله این است» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم مصطفی غنی‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سخنان ترامپ در عربستان، مانیفست نظم جدید آمریکایی در منطقه است. نظمی که در آن، نفوذ آمریکا مانند دوران اوج خود در دو دهه قبل بازیابی می‌شود؛ اما دیگر نیازی به حضور گسترده نظامی ندارد. نظمی که اسرائیل را جایگزین هژمون نظامی آمریکا می‌کند و به او اجازه می‌دهد تا به هر نقطه از منطقه دست‌اندازی کند. نظمی که چین را به‌شدت در مضیقه قرار می‌دهد و اجازه رشد نفوذ چین و روسیه در منطقه را می‌گیرد. نظمی که در آن، مقابله با ایران و هر گروهی که حرف از اسلام سیاسی بزند، یک اصل است. تمام اضلاع نه در مقابل رژیم صهیونی که در مقابل ایرانِ اسلامی جایابی مجدد می‌شوند. ایران باید تضعیف شده بماند و در نظم جنوب خلیج‌فارس ادغام شود. توسعه، کریدور و سرریز فناوری، همگی از مسیر جنوبی گذر می‌کند که ذیل آمریکا تعریف شده و اسرائیل ژاندارم آن است. سؤال اینجاست که ایران در مقابل این بازتعریف نظم جدید چه خواهد کرد. ایرانی که همیشه یک پایه اساسی برای برهم‌زدن طرح‌های قبلی آمریکا در موضوع نظم منطقه‌ای بوده است. 
مسئله نظم آمریکایی، یک پیشینه مفصل تاریخی دارد. یک دهه پس از جنگ جهانی دوم، مسئله منطقه ما این بود که آیا نظم و طرح مورد نظر آمریکایی در آن جاری باشد یا نظمی غیرآمریکایی؛ حتی محمدرضا پهلوی نیز در دهه 40 و با تمام وابستگی ساختاری به آمریکا، سعی داشت در میان آمریکا و شوروی موازنه ایجاد کند اما در نهایت، خود را به‌عنوان ستون نظم آمریکایی در خلیج‌فارس معرفی کرد. انقلاب اسلامی، این ستون را تخریب کرد و خود را در طرف نظم غیرآمریکایی بازتعریف کرد. غیرآمریکایی بودن نظم منطقه‌ای، معانی و مصادیق مختلفی داشته است. 
ناسیونالیسم عربی، اسلامی و در برهه‌های بعدی نظم مقاومت‌محور یا حتی در برهه‌ای از زمان، نظم چینی، از انواع نظم غیرآمریکایی بوده است. اما مهم آن بوده و است که همیشه ایران، بخشی از طرف غیرآمریکایی بوده؛ حتی وقتی که کشور‌های عربی برای بیرون انداختن ایران از مسئله فلسطین، آن را موضوعی عربی معرفی می‌کردند، ایران اصرار داشته که این یک مسئله اسلامی است و همه کشور‌های اسلامی عضوی از طرف ضد صهیونی- آمریکایی هستند. 
ایران در مسیر برهم‌زدن نظم آمریکایی، یک رزومه مفصل و بلندبالا دارد که اتفاقاً مایه ایجاد قدرت منطقه‌ای آن هم بوده است. زمانی که آمریکا در عراق گیر کرده بود، این ایران بود که زنجیر بیشتری بر پای بوش می‌زد. در طرح خاورمیانه جدید آن دولت هم ایران بود که در جنگ 2006 به کمک حزب‌الله شتافت و از آن تولد حرام منطقه جدید جلوگیری کرد. وقتی آمریکایی‌ها، نظم خود را در ایجاد هرج‌ومرج و آشوب گسترده به‌وسیله تروریست‌های داعشی تعریف کرده بودند، بازهم ایران بود که به کمک طرف‌های منطقه‌ای رفت تا آرامش را به منطقه بازگرداند. هویت ایران در منطقه، همین برهم زنندگی نظم آمریکایی بود که در آن استادانه، دشمن را عقب می‌زد و برای خود و طرف‌داران اسلام سیاسی، قدرت تولید می‌کرد. البته مشکل از آنجایی شروع شد که نیاز منطقه، نه سلب نظم آمریکایی که ایجاد یک طرح ایجابی برای جایگزینی آن بود و ایران ناتوان از بازتعریف خود و دوستانش، در بلاتکلیفی اجرایی ماند. همین امر هم زمینه را برای بروز رخداد‌های بعدی و دومینوی شهادت بزرگان مقاومت و تضعیف اضلاع آن مهیا ساخت. 
بازار
حالا آمریکا بازگشته تا نظمی جدید را در منطقه ایجاد کند. این طرح برخلاف گذشته، قصد ندارد تا کشور‌های منطقه را از ماهیت خود دور کند یا دموکراسی غربی را با زور نظامی در آن جا بیندازد؛ همچنین آشوبی که امکان کنترلش وجود نداشته باشد دیگر در فهرست خواسته‌های آمریکا نیست. آمریکا این بار با نقاب توسعه به منطقه آمده است. ترامپ قصد دارد با استفاده از تصویر برساختی عربستان، امارات و قطر، کشور‌های دیگر را فریب دهد که برای توسعه‌یافتگی شبیه این‌ها، باید در نظم آمریکایی ادغام شوند و هر عنصری ضد این نظم را بیرون بیندازند. اصلی‌ترین عنصر‌های ضد این نظم، ایران و چین هستند. برای همین است که وقتی از طرح خود صحبت می‌کند، دوگانه بیابان و زمین حاصلخیز را برساخت می‌کند. ایران نماد توسعه‌نیافتگی است که هر کسی با او باشد، به بیروت سوخته و بغداد نابود شده تبدیل می‌شود و کشور‌های عربی همراه آمریکا، نماد توسعه‌یافتگی هستند. حال اینکه از باب تعریف علمی توسعه، کشور‌های عربی، عموماً توسعه‌نیافته هستند. چراکه توسعه کاملاً وابسته بدون توسعه انسانی مطلوب را نمی‌شود توسعه واقعی تعریف کرد. لذا در اینجا، تصویر بیشتر از واقعیت کار می‌کند. 
اما حقیقت این نظم آمریکایی، چیزی نیست که ترامپ در سخنرانی‌اش گفت؛ بلکه آن چیزی است که او و رهبران عرب امضا کردند. صد‌ها میلیارد دلار پول نفت که به خزانه و صنعت آمریکایی سرریز می‌شود. واقعیت عملیاتی ماجرا، نه توسعه‌یافتن کشور‌های عربی که چاپیده شدن آن‌ها توسط آمریکا است. البته که بعد از دادن چند صد میلیارد دلار پول، برخی از مصادیق ظاهری توسعه هم به کشور آن‌ها خواهد آمد. در نظم آمریکایی، نسل‌کشی مردم فلسطین اهمیتی ندارد. همان‌طور که توسعه زیربنایی و واقعی کشور‌های مسلمان نیز فاقد ارزش است. 
اما دوباره باید سؤال اصلی این متن را بپرسیم؛ ایران چه خواهد کرد؟ باید فهم کنیم که این نظم نه فقط اسلامی و انسانی نیست که شدیداً ضد منافع ملی و تمامیت ارضی ایران عزیز هم است. نظمی که جنوب خلیج‌فارس را فضای اصلی توسعه می‌کند، باید شمال خلیج‌فارس را ناامن کند تا بدیل خود را از بین ببرد. این یک رقابت سالم اقتصادی و توسعه‌ای نیست؛ بلکه چیزی شبیه به جنگ در فضای خاکستری است. این نظم، مستقیماً ایران را به‌عنوان نقطه مشترک همه طرف‌ها در دشمنی معرفی می‌کند. کمااینکه سخنرانی ترامپ هم چنین دلالتی در این زمینه داشت. ایرانِ این نظم، ایرانی ضعیف است که قدرت منطقه‌ای ندارد و در بهترین حالت، یک کشور حاشیه نظم اصلی است. کشوری مانند مصر یا بحرین که شاید از سرریز نظم اصلی انتفاع حداقلی ببرد. این‌ها و توضیحات بیشتر، به آن معناست که این نظم هم ضد توسعه ایران، هم ضد منافع اقتصادی ایران و هم ضدامنیت ملی ایران خواهد بود. 
توجه کنید که معنای این سخنان، عدم توافق با آمریکا نیست؛ چراکه حتماً امکان دارد که ایران در موضوع هسته‌ای با آمریکا توافق کند و انتفاع اقتصادی خود را ببرد اما بازهم همان نقش برهم‌زننده نظم آمریکایی را ایفا کند. مهم این است که توجه کنیم، توافق مذکور چه مفادی خواهد داشت. آنچه با کنسرسیوم و صفرشدن غنی‌سازی در طرفین مذاکره پیگیری می‌شود، حتماً به معنای پذیرش نظم آمریکایی در منطقه توسط ایران است. دلالت‌های بیشتر از مسئله توافق، در موضوع پذیرش و عدم‌پذیرش این نظم دخیل است. لذا فهم شرایط منطقه و مسیر‌های توسعه در آن، باید قبل از هر توافقی توسط مسئولین مربوطه صورت گیرد. متأسفانه مسیر کنونی، چنین نیست و در عمل، همان نظم مورد پذیرش خواهد بود. 
از طرف دیگر، باید فکری برای پازل آمریکایی شود که دوباره در حال چیده شدن برای ازبین‌بردن اسلام سیاسی و در رأس آن ایران است. آن دستگاهی که در دهه 2000 جنگ تموز را به نفع اسلام و منطقه تمام کرد و در دهه 2010 داعش را شکست داد، باید دوباره در دهه 2020 به کار بیفتد، والا تمام تلاش‌های گذشته بی‌ثمر خواهد شد. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1590655/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیش از 600 هزار هکتار از جنگل‌های روسیه در آتش سوخت

گفت‌وگوی لاوروف با روبیو و تاکید بر نقش «مثبت» آمریکا در روند صلح اوکراین

ایتالیا خواستار توقف «فوری» حملات رژیم صهیونیستی به غزه شد

چاپ بیش از 156 میلیون جلد کتاب درسی برای سال تحصیلی آینده

ناترازی صندوق‌های بازنشستگی؛ از چالش‌های اقتصادی کشور

پیگیری روند ادغام دو نهاد کلیدی وزارت دادگستری آمریکا

بیانیه پایانی نشست اتحادیه عرب در بغداد

آنروا: غذاهای انباشته شده در خارج از نوار غزه در حال خراب شدن است

دزدی کله پاچه با روش موبایل قاپی!

جزئیات دیدار محرمانه مقامات ارشد اسرائیلی و سوری در باکو

دستور آماده‌باش سراسری آتش‌نشانان در سئول

نگرانی اسرائیل از مواضع ضد صهیونیستی اروپا

شهید رئیسی خودش را بدهکار جامعه ایثارگری می‌ دانست

باد، رگبار و گرما؛ چهره متغیر آسمان ایران در شنبه بهاری

پاسخ جالب وزیر ارتباطات در خصوص قطعی اینترنت

حاضرید چند روز دوری از خانواده را تحمل کنید؟

بالاخره فیلترینگ کی برداشته میشه؟

مسیرهای جایگزین برای تعدادی از کاربران گوگل مپس ناپدید شد

هشدار درباره شیوع یک بیماری در عربستان در آستانه حج

حق بیمه سلامت دهک‌های 6 تا 9 برای امسال اعلام شد

رد درخواست دولت آمریکا درباره اخراج مهاجران به کشورهای ثالث

روایت جدید از جنگ جهانی دوم؛ خشم روسیه، جنجال در ارمنستان

باند سارقان خودرو با 60 فقره سرقت منهدم شد

دعوای اوپک و آژانس بین‌المللی انرژی بر سر تولید نفت ایران

تامین ارز واردات از 6.5 میلیارد دلار عبور کرد

حمله به مخفیگاه‌های داعش در حلب؛ یک انتحاری خود را منفجر کرد

طوفان‌ و گردباد در آمریکا 16 کشته بر جای گذاشت

10 مدل لوستر لاکچری که دکوراسیون شما را متحول می‌کند

سهم ناچیز ایران از بازار 600 میلیارد دلاری روسیه

ریز ارز پرداختی به واردات تا 23 اردیبهشت ماه

مانیتور گیمینگ جدید MSI روی دست سامسونگ زد

وزیر اقتصاد بعد از 7 خرداد به مجلس معرفی می‌شود

شوخی ترامپ با هدیه اماراتی‌‌ها

کنایه کاربران عرب به بن‌سلمان: رکورد دوشیدن در خلیج فارس زده شد!

سارق خشن گوشواره بانوی تهرانی دستگیر شد + فیلم

سارق خشن گوشواره بانوی تهرانی دستگیر شد

جزئیات اجلاس سران عرب؛ محکومیت اسرائیل و تاکید بر حقوق فلسطینی‌ها

اظهارنظر سخنگوی شورای نگهبان درباره لایحه‌ حذف 4 صفر از پول ملی

ویژگی AI Mode گوگل به نسخه اندروید و آی‌او‌اس آمد

بیانیه حماس همزمان با برگزاری اجلاس سران عرب در بغداد

نخست وزیر لبنان: خواهان فشار به اسرائیل برای عقب نشینی از لبنان هستیم

کرملین: چه کسی از طرف اوکراین زیر توافق احتمالی را امضا می‌کند؟

ترامپ تهدید به ترور شد

محورهای سخنرانی رئیس جمهور مصر در اجلاس بغداد

جدیدترین آمار شهدا و مجروحان ناشی از حملات رژیم صهیونیستی به غزه

واکنش اردوغان به نتایج مذاکرات روسیه و اوکراین

دستگیری یک جوان فلسطینی توسط نیروهای اشغالگر

دیدار نخست‌وزیر عراق و امیر قطر

کلید افزایش جمعیت در دست فرزندان دوم و سوم

لحظه حمله سگ به کارشناس دامپزشکی