پیام ویژه

آخرين مطالب

اعتراف بی‌بی‌سی به غلط بودن ادعای روبیو درباره ایران یادداشت

اعتراف بی‌بی‌سی به غلط بودن ادعای روبیو درباره ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ادعای وزیر‌خارجه آمریکا درباره محدود بودن غنی‌سازی در دنیا به کشورهای دارای سلاح هسته‌ای و بنابراین توجیه ممنوعیت غنی‌سازی در ایران آن قدر بی‌ربط بود که حتی از سوی شبکه دولتی انگلیس هم زیر سؤال رفت.
وبسایت بی‌بی‌سی در این‌باره نوشت: مارکو روبیو، اخیرا مدعی شده که تنها کشورهایی در جهان کار غنی‌سازی اورانیوم را انجام می‌دهند که به سلاح هسته‌ای دسترسی دارند. او اصرار دارد که ایران به کلی از غنی‌سازی اورانیوم دست بکشد و برای تأمین سوخت رآکتورهای هسته‌ای یا استفاده‌های صلح‌آمیز دیگر، اورانیوم غنی‌شده را از خارج وارد کند.
ایران اصرار دارد به غنی‌سازی اورانیوم ادامه بدهد و این کار را «حق مسلم» خود می‌داند. مقام‌های ایرانی بیش از دو دهه است که می‌گویند چنین کاری بر‌اساس قوانین بین‌المللی مجاز است و این حق نباید از ایران سلب شود. و البته ادعای وزیر‌خارجه آمریکا نیز صحت ندارد. در حال حاضر چندین کشور جهان که نه به سلاح هسته‌ای دسترسی دارند و نه برنامه ساخت بمب اتمی دارند، به شکل گسترده و در مواردی بسیار پیشرفته، برای مصارفی مانند تأمین سوخت نیروگاه‌هایشان، اورانیوم را غنی می‌کنند. حتی برخی کشورها مانند آلمان و هلند، بخشی از اورانیوم غنی‌شده‌شان را صادر می‌کنند و از این راه درآمد نیز دارند.
در واقع پافشاری بر این‌که ایران نباید اورانیوم را غنی‌ کند، نه‌تنها ارتباطی به قوانین بین‌المللی در این زمینه ندارد، بلکه برخلاف یکی از مواد «پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای» یا «ان‌پی‌تی» نیز هست. در ماده سوم از بند سوم این پیمان آمده است که اقدامات ضروری برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای، نباید «مانع توسعه اقتصادی و رشد فناوری» امضاکنندگان این پیمان در حوزه مصارف صلح‌آمیز شود. در این پیمان همچنین تأکید شده که در اجرای آن نباید بین کشورها «هیچ‌گونه تبعیضی» برقرار باشد.
در حال حاضر، مهم‌ترین نمونه‌های کشورهایی که تنها برای مصارف صلح‌آمیز دست به غنی‌سازی اورانیوم می‌زنند، کشورهایی هستند که در زمان توسعه برنامه هسته‌ای، از دوستان آمریکا در سطح بین‌المللی بودند و در مواردی حتی بدون امضای پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، از همکاری‌های هسته‌ای کشورهای غربی بهره‌مند شدند.
سابقه برنامه هسته‌ای برزیل به دهه 1960 میلادی باز می‌گردد که این کشور سرمایه‌گذاری برای ساخت رآکتور هسته‌ای را آغاز کرد و در این زمینه به موفقیت‌هایی هم دست پیدا کرد. بعد از کودتای نظامیان در سال 1964 و آغاز دوران طولانی دیکتاتوری نظامی، ارتش برزیل نیز به توسعه برنامه هسته‌ای علاقه‌مند بود. ضمن این‌که رژیم دیکتاتوری برزیل از حمایت آمریکا نیز برخوردار بود و به همین دلیل، برنامه هسته‌ای این کشور با همکاری واشنگتن پی گرفته شد.
در حال حاضر تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم در شهر ریسندی، بخش عمده سوخت مورد نیاز رآکتورهای «آنگرا» را در برزیل تأمین می‌کند. برق هسته‌ای حدود سه درصد از برق مورد نیاز سراسر برزیل را تأمین می‌کند. برزیل همچنین از جمله صادرکنندگان اورانیوم غنی‌شده است. در گزارش‌های سالانه آژانس به شکل مرتب تأیید شده که در این کشور از غنی‌سازی اورانیوم در سطح مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای خبری نیست.
در دهه‌های 60 و 70 میلادی، ژاپن شبیه به ایران امروز زیر نگاه شکاک جامعه‌ بین‌المللی قرار داشت. اکنون تخمین زده می‌شود که بین 10 تا 15 هزار دستگاه سانتریفیوژ در روکاشو مشغول به‌کار باشند. ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم در این مرکز حدود 75 هزار سو در سال است. قرار بود که با سرمایه‌گذاری گسترده و نصب ده‌ها هزار سانتریفیوژ جدید این ظرفیت تا سال 2027 به یک‌و‌نیم میلیون سو در سال ارتقا یابد.
برخی از کارشناسان می‌گویند که ژاپن به شکل قابل ملاحظه‌ای به فناوری پیشرفته هسته‌ای دسترسی دارد و به همین دلیل، نظامی کردن این برنامه چندان برای توکیو دشوار نیست. با این حال ژاپن سابقه بی‌نقصی در پیروی از قوانین بین‌المللی و پایبندی به تعهداتش دارد و تاکنون مشکلی جدی در این ارتباط نداشته است.
آلمان و هلند دو عضو دیگر ان‌پی‌تی هستند که سلاح هسته‌ای ندارند و تنها برای مصارف صلح‌آمیز دست به غنی‌سازی اورانیوم می‌زنند.
آلمان نازی برنامه‌ای به نام «اوران‌فراین» (Uranverein) را در سال 1939 آغاز کرد که هدف آن تحقیق در زمینه انرژی هسته‌ای و احتمالاً ساخت سلاح هسته‌ای بود. با این حال، این برنامه به دلیل کمبود منابع، اولویت‌های دیگر نظامی و مشکلات فنی، به موفقیت نرسید و در سال 1945 متوقف شد. هلند در آن دوران برنامه خاصی برای تحقیقات هسته‌ای نداشت.
با این حال بعد از جنگ هر دو کشور سال‌‌ها قبل از تصویب پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای و در دهه 50 میلادی فعالیت‌های هسته‌ای خود را آغاز کردند.
آلمانی‌ها در سال 1955 بعد از این‌که حاکمیت کامل آلمان‌غربی به آن‌ها بازگردانده شد، دو مرکز تحقیقات اتمی تأسیس کردند. دانشمندان آلمانی ظرف چند سال موفق شدند که در دهه 60، سانتریفیوژ‌های پیشرفته‌ای طراحی کنند. آن‌ها حتی چندین نمونه کوچک‌تر و آزمایشی رآکتورهای تولید برق نیز ساختند.
در حال حاضر کشورهایی دیگری نیز در جهان بدون داشتن برنامه ساخت سلاح هسته‌ای، اورانیوم را برای مصارف صلح‌آمیز غنی می‌کنند. از جمله آرژانتین علاوه‌بر این در اروپا نیز، برخی کشورها صاحب تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم در کشور فرانسه هستند. کنسرسیوم «اورودیف» شرکایی همانند بلژیک، ایتالیا و اسپانیا دارد.
ایران تا پیش از انقلاب سال 57 یکی از سهامداران این شرکت بود و این کنسرسیوم موظف بود که اورانیوم غنی‌شده در اختیار ایران قرار بدهد. اما بعد از انقلاب این کنسرسیوم از اجرای قرارداد و تعهداتش خودداری کرد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1590912/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اینفلوئنسر معروف در پخش زنده به ضرب گلوله کشته شد

خبر خوش سازمان غذا و دارو در مورد شیر خشک

اطلاعیه مهم وزارت رفاه و طرح رها‌شده کالابرگ الکترونیک در مرحله سوم

آمار قابل توجه چک‌های وصول شده در فروردین

مشخصات دوربین تله‌فوتو و فوق عریض گلکسی S25 FE لو رفت

گسترش عملیات نظامی تنها زندگی اسرای اسراییلی را به خطر می‌اندازد

مجارستان: عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا یک تهدید است

رسانه عبری: اسرائیل همچنان تحت محاصره یمنی‌ها است

ارتش اسرائیل در مخمصه؛ یک پنجم نظامیان در آستانه طلاق هستند

پیشبرد مذاکرات تجاری اتحادیه اروپا و آمریکا؛ هدف دیدار «ونس» با «ملونی» و «فون درلاین»

توربین بادی 65 متری در آتش سوخت

اوضاع اسفناک خوابگاه‌های دانشجویی علوم پزشکی

قطعی برق در بخش خانگی از دو ساعت بیشتر می‌شود؟

ترجیحات واشنگتن در توافق با ایران

دستگیری 111 سارق و خرده‌فروش مواد مخدر در 72 ساعت

قیمت نان خبرساز شد / اعلام قیمت نان در سال 1404

اعتراف ناخواسته ترامپ

دیدار زلنسکی و ونس با تمرکز بر تماس آتی ترامپ و پوتین

انتقاد صهیونیست‌ها از آغاز مجدد حمله زمینی ارتش اشغالگر به غزه

عزم پلیس برای ادامه طرد اتباع خارجی غیرمجاز از کشور

اِعمال افزایش حقوق بازنشستگان از فردا

آینده معمای تهران-بروکسل

پاکستان: طالبان در کنار رژیم اسرائیل و هند قرار گرفته است

لایحه مربوط به تعطیلی پنجشنبه‌ها اصلاح شد

تمهیدات جدید برای جلوگیری از تکرار فوت حجاج بر اثر گرما

بلومبرگ مطرح کرد: همکاری ایران، آمریکا و اعراب در غنی‌سازی؟

عقب‌نشینی دولت ترامپ از وضع تعرفه‌های حداکثری؛ آمریکا منطقه‌ای عمل می‌کند

تصاحب 2 هزار متر از اراضی بیت‌المال توسط زمین‌خواران؛ اوباش به دام افتادند

کشف ماینرهای 9 میلیاردی در یک دامداری

چرا ویلاهای مازندران برق دارند، اما کارخانه‌ها در تاریکی‌اند؟

نقش چین و ظهور قدرت ایران

لایه‌های آشکار و پنهان سفر ترامپ به خلیج فارس

قتل هولناک همسر و مادرزن به علت درخواست طلاق

پیش‌بینی وزیر اسبق اقتصاد از شرایط سال 1404

تصمیم‌‏های یک‌‏شبه، بچه‌‏های مضطرب

انصارالله از حملات به فرودگاه‌های اراضی اشغالی طی ساعات آتی خبر داد

تاکید مدیرکل بنیاد مازندران بر نامگذاری مکان های شهری به نام شهدا

برگزاری جلسه هماهنگی کمیته‌های تخصصی کنگره 4000 شهید گلستان در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

سیلاب‌های شدید در آرژانتین هزاران نفر را آواره کرد

چراغ قرمز در تابلوی طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان سقوط کرد

هر متر اجاره مسکن چند؟؛ توصیه مهم به مستاجران

یک سیاست نمایشی؟

یک‌قدم به جلو

شبح کرونا بار دیگر در آسیای شرقی پدیدار شد

حمله راکتی به شهرک‌های مجاور نوار غزه

آغاز حملات گسترده زمینی رژیم صهیونیستی به نوار غزه

دیدار زلنسکی و ونس با تمرکز بر تماس آتی ترامپ-پوتین

آتش‌سوزی در حیدرآباد هند، 17 کشته بر جای گذاشت

ادامه پیشروی ارتش روسیه با تصرف یک منطقه دیگر در «دونتسک»

طلا و سکه کماکان قیمت کم کردند؛ دلار 81 هزار تومان