پیام ویژه

آخرين مطالب

روایت جست‌وجوگران نان در طلای کثیف گزارش

روایت جست‌وجوگران نان در طلای کثیف
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
خبرنگار همشهری به بهانه ماجرای فیلم اخیر زباله‌گردها در منطقه8 به بررسی میدانی این موضوع در محدوده‌هایی از شهر تهران پرداخت
زهرا کریمی/ عده‌ای در شهر با زباله‌گردی و تفکیک آن، نان به سفره می‌برند. به‌طور حتم همه شهروندان آنها را در هر گوشه از شهر دیده‌اند. گونی‌هایی بزرگ و کثیف دارند که دوبرابر جثه‌های نحیفشان است و آن را از این سمت خیابان به طرف دیگر می‌کشند؛ ظاهر ژولیده با لباس‌های مندرس و دستان آلوده. هیچ‌چیزی جز پلاستیک و کارتن توجه آنها را در شهر به‌خود جلب نمی‌کند. آنها به‌دنبال همین‌ها هستند و معمولا تا کمر، خم در سطل‌های زباله مشغول تفکیک زباله‌های خشک از ترند. وقت ناهار با همان دست‌های نشسته در تلنباری از زباله غذا می‌خورند و این هم حتی برایشان مهم نیست. طی 5سال گذشته حضور آنها در شهر در هر ساعت از شبانه‌روز برای شهروندان تکراری شده است. برای شهروندان سؤال است که این‌زباله‌ها را کجا می‌برند؟ چگونه می‌برند؟ چرا مسئولان هیچ اقدامی نمی‌کنند؟ و خیلی سؤال‌های دیگر. بعضی کودک هستند و بیشتر آنها از اتباع افغان. اما برخی با روحیه مطالبه‌گر به سراغ چرایی این سؤال‌ها‌ می‌روند، مانند آنچه در فیلم کوتاه گفت‌وگوی کسبه خیابان مهرجنوبی در منطقه8 تهران با کودکان زباله‌گرد دیدیم؛ فیلمی کوتاه که هفته گذشته در فضای مجازی دست‌به‌دست شد. نوجوانان زباله‌گردی در این کلیپ ادعا می‌کنند که به شهرداری ماهانه مبلغی قابل‌توجه می‌دهند تا اجازه داشته باشند زباله‌های خشک محدود‌ه‌ای خاص را جمع‌آوری کنند.
چرا مسئولان هیچ اقدامی نمی‌کنند؟
2روز بعد از انتشار این کلیپ حوالی ساعت 11صبح سری به این خیابان در شرق تهران زدیم. سر یکی از تقاطع‌ها مقابل سوپرمارکت 2سطل مکانیزه زباله جانمایی شده است. وقتی از مغازه‌دار سر نبش درباره وجود زباله‌گردها می‌پرسم، در پاسخ می‌گوید:«این خیابان عصرها خیلی شلوغ می‌شود و بالطبع مغازه‌دارها زباله‌های بیشتری تولید می‌کنند و معمولا تعداد زباله‌گردها هم در غروب بیشتر است. از صبح تا شب حدود 20زباله گرد با چهره‌های مختلف دیده می‌شوند به‌طوری که صورت تکراری در روز نمی‌بینم. بیشتر آنها کودکان افغانی هستند.» او از اینکه آنها در سطل‌های زباله خم می‌شوند، شاکی است و می‌گوید:«وجود آنها چهره شهر را زشت کرده است. الان بالای 3سال است که هر روز آنها را می‌بینم و انتظار داشتم در این چند سال مسئولان اقدامی کنند. گاهی شده همزمان داخل هر دو سطل مغازه کودکان با دستان کوچکشان مشغول جمع‌آوری و تفکیک زباله‌اند». تقاطع خیابان مهر جنوبی و ثانی دفتر املاکی است که صاحب آن می‌گوید: « صبح تا ظهر زباله‌گردها کمتر هستند و بیشتر وانت‌های کابین‌دار بازیافت شهرداری زباله‌های خشک را از ‌تر در سطل‌ها تفکیک می‌کنند اما از عصر به بعد زباله‌گردها در سن‌های مختلف و با لباس‌های کثیف تا کمر خم می‌شوند یا سطل را برمی‌گردانند». او می‌گوید:‌ «برایشان آلودگی زباله‌ها اصلا مهم نیست. چون جدا از آنکه مدام در زباله‌ها هستند، بعضی از آنها بعد از پایان کار، خودشان را با آب جوی تمیز و مرتب می‌کنند». 
زباله‌گردی با پژو!
برای وضعیت حضور زباله‌گردها در سایر نقاط شهر حدود ساعت یک بعد‌از‌ظهر سری به همان حوالی در خیابان گلبرگ و میدان تسلیحات زدیم. در این بخش از تهران حضور زباله‌گردها بیشتر از خیابان مهر‌جنوبی دیده می‌شود؛ به‌طوری که یکی از کاسبان دور میدان تسلیحات درباره حضور آنها در منطقه می‌گوید:‌«گاهی مشتریان ما دلشان برای زباله‌گردها می‌سوزد اما دیدن هر روزه آنها با گونی بزرگ و کثیف منظره زشتی دارد و چرا مدیران اجازه این کار را به آنها می‌دهند؟ البته اگر کاسبان و شهروندان هم خودشان در منزل و مغازه تفکیک زباله را انجام بدهند و فقط زباله‌های‌تر را در سطل‌های زباله بیندازند، تعداد آنها روزبه‌روز کمتر می‌شود». یکی دیگر از کاسبان میدان تسلیحات می‌گوید:«زباله‌گردی را سراغ دارم که هر روز با یک پژوی مدل پایین می‌آید و داخل ماشین و صندوق عقب آن پر از کارتن و کاغذ است و برای آنکه پسماندهای جمع‌کرده را به بازیافتی‌های شهرداری نصف قیمت نفروشد، خودش به مراکز اصلی دریافت بازیافت می‌برد. ما هم گاهی کارتن اجناس را برای فروش به مرکز بازیافت‌های خلازیر یا بزرگراه آزادگان می‌بریم و آنجا کاغذها را کیلویی 16هزار تومان می‌خرند». یکی از زباله گردها می‌گوید:«22سال دارم و الان 4ماه است که از افغانستان به ایران آمده‌ام. در این مدت به واسطه یکی از دوستانم با آقایی در بازیافت شهرداری آشنا شده‌ام. هرروز زباله‌هایی که جمع می‌کنم را برای آنها در خیابان وحیدیه می‌برم و وزنش هر چقدر شود هزینه‌اش را پرداخت می‌کنند. هر چقدر بیشتر زباله جمع کنیم، بیشتر پول می‌گیریم و معمولا بیشتر از 100هزار تومان نمی‌شود». زباله‌گرد دیگری که سن و سال بیشتری دارد و ایرانی است، لباس کار پوشیده و در کوچه طالبی نزدیک ایستگاه متروی فدک مشغول جمع کردن ظروف و بطری‌های پلاستیکی از جوی آب و سطل زباله است. او ابتدا از جواب دادن به سؤالات امتناع می‌کند و سپس می‌گوید:«وقتی کار نیست، باید زباله جمع کنم و نان این کار شرف دارد به خفت‌گیری و دزدی از مردم. همیشه از ساعت 12ظهر تا دم غروب در همین کوچه و 2کوچه بالاتر زباله‌ها را جمع می‌کنم و بازیافت شهرداری بابت هر یک کیلو زباله 2هزار تومان می‌دهد و دستمزد روزانه‌ام حدود 60یا 100هزار تومان می‌شود».
از مناطق دیگر چه خبر؟
دیروز سری هم به چند خیابان دیگر تهران زدیم تا وضعیت زباله‌گردها را بررسی کنیم. تعدادی از کسبه خیابان شریعتی درباره زباله‌گردهای منطقه به همشهری گفتند که زباله‌گردهای این منطقه بیشتر معتادان هستند و چهره‌ها چندان تکراری نیست. زباله‌گرد دیگری در محله محمودیه سر کوچه الف، قوطی‌های فلزی را از بطری‌های پلاستیک جدا می‌کرد. او از سختی‌های کارش برای 2هزار تومان بیشتر، اینطور می‌گوید:«مامورهای شهرداری اگر ما را ببینند برخورد می‌کنند. به همین‌خاطر سعی می‌کنم آنها را در یک گونی بزرگ جمع کنم و بین شمشادها قایم کنم و آخر شب گونی‌ام را با اتوبوس‌های بی‌آر‌تی‌ها به مرکز بازیافت در منطقه 12می‌برم. آنجا زباله‌های پلاستیکی را کیلویی 3هزار‌و500 تومان می‌خرند». 
دریافت پولی برای فعالیت درکار نیست
در گفت‌وگوی خبرنگار همشهری با تعدادی از کسبه و زباله‌گردهای محدوده شرقی تهران، این مسئله که برخی از مأموران شهرداری منطقه 8 تهران، ماهانه مبلغی هنگفت را از زباله‌گردها دریافت می‌کنند تا به آنها اجازه فعالیت دهند، از سوی هیچ‌کس مورد تأیید قرار نگرفت. اگرچه برخی از زباله‌گردها اعلام ‌کردند که پیمانکاران منطقه، پسماندهای خشک و ارزشمند را به قیمت پایین‌تری از آنها خریداری می‌کنند. به همین‌خاطر است که ترجیح می‌دهند سختی حمل گونی‌های زباله را تا مراکزی در مرکز و جنوب شهر به جان بخرند و پول بیشتری به ازای هرکیلو پسماند دریافت کنند؛ جاهایی که اغلب گاراژهای قدیمی هستند و اکنون به محل جمع‌آوری و تفکیک پسماند خشک تبدیل شده‌اند.
در حال پیگیری هستیم!
 فردای روزی که کلیپ کودکان زباله‌گرد در منطقه 8 منتشر شد و با توجه به پیگیری‌های فوری سازمان بازرسی شهرداری تهران، داوود گودرزی، رئیس این سازمان در توییت شخصی خود عنوان کرد‌ که از همان دیشب که کلیپ منتشر شد دستور پیگیری و برخورد با متخلفان صادر شد و جالب است که همکارانم در سازمان و منطقه8 با وجود تلاش فراوان و حضور در محل هیچ اثری از فیلمبردار و زباله‌گرد و... پیدا نکردند. او همچنین در گفت‌وگو با همشهری اعلام کرد که این موضوع در ماه‌های اخیر در اولویت کاری‌شان قرار گرفته و سرنخ‌هایی از تخلفات برخی پیمانکاران در این زمینه به‌دست آمده که با دقت و سرعت پیگیر هستند. گودرزی لازمه موفقیت در حل مسئله زباله‌گردها را همراهی همه دستگاه‌های موظف و شهروندان عزیز تهرانی در طرح تفکیک زباله از مبدأ و سایر طرح‌های کارشناسی‌شده می‌داند و می‌گوید:«تیمی مشغول بررسی تمامی مراحلی که پسماند خشک در شهر طی می‌کند هستند. به همین‌خاطر در آینده‌ای نزدیک تمامی جزئیات کار با دقت بیشتری نسبت به گذشته شناسایی شده و برخی روندها اصلاح می‌شود؛ اینگونه جلوی کار متخلفان و سو‌ءاستفاده‌کنندگان را خواهیم گرفت». او همچنین از شهروندان خواست تا اگر اطلاعی از افراد مذکور و یا هرگونه تخلف مالی در شهرداری را مشاهده کردند، به سامانه 1888اعلام کنند تا در اسرع زمان پیگیری‌های مجدانه صورت گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/805584/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

محافظ سابق خاتمی: در سال 75 می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

انتقال دانش‌آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

به‌روزرسانی جدید Lords of the Fallen منتشر شد

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

پسربچه گمشده به آغوش مادرش بازگردانده شد

تردد از آزادراه تهران-شمال به سمت چالوس ممنوع شد

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

ثبت اختراع جدید سونی؛ واکنش کنترلر به صدای کاربر

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

موافقت با تعطیلی شنبه ها/ دولت چراغ سبز نشان داد

دفترچه سوالات کنکور علوم تجربی و دانشگاه فرهنگیان منتشر شد

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

بیت‌ کوین کمیاب‌ترین دارایی دنیا شد

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

کمپانی TSMC از فرآیند تولید 1.6 نانومتری خود برای نیمه‌هادی‌ها رونمایی کرد

از «گشت ارشاد» تا «طرح نور» فقط دو نوروز فاصله افتاد؛ برای زنان پرونده قضایی تشکیل می‌شود؟

گجت عجیب سونی معرفی شد؛ عملکردی شبیه به آن چیزی که در فیلم Dune دیدید

تسلیحات، واجب تر از نان شب

ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

سرنوشت قمه‌کش‌هایی که در ارومیه خیابان بستند چه شد؟

طلای جهانی جهش کرد

«جف بزوس» و مدیرعامل آمازون به حذف پیام‌های تجاری متهم شدند

گزیده‌های نفتی هفته

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

آرامکوی عربستان حامی مالی فیفا شد

جزئیات بیشتر از درگذشت یک پزشک زن

اجرای شگفت‌انگیز بازی Cyberpunk 2077 روی گوشی‌های قدیمی اندرویدی!

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

قیمت بیت کوین تا 63 هزار دلار کاهش یافت

آمریکا می‌خواهد دار و ندار هواوی را تحریم کند!